icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gagi
12. apr 2014

Zalka dakujem krásne za vysvetlenie aj za príklad. V mojom prípade, kedže som bola kontinuálne na dvoch materských a dvoch rodičovských po dobu 6 rokov, dovolenka by mi mala vyjsť nejakých 120dní.
Keď som vo firme oznámila, že syn má 16.5. tri roky a že teda nenastúpim, hneď boli takí šikovní a pripravili mi výpoved dohodou k 16.5. Ale zatiaľ som ju nepodpísala, najprv som si chcela preveriť.

Ešte sa opýtam, má teda vplyv na nárok na podporu to, či dostanem výpoveď zo strany firmy alebo dohodou?

A ešte posledná otázka, je ešte niečo čo by som mala spĺňať a na čo nezabudnúť, aby som mala maximálnu podporu?

Veľmi pekne ďakujem 🙂

zalka
12. apr 2014

@gagi to kde si nabrala toľko dní dovolenky ... tak max. kolo 50 dní ak nie si učiteľka ti môže výjsť ...

gagi
12. apr 2014

@zalka Počítala som 20 dní dovolenky ročne a teda som vo firme šesť rokov, tak 120dní. Ale to sa asi nepočíta takto jednoducho keďže som bola na dvoch materských a dvoch rodičovských. Vidíš, ani toto vlastne neviem ako to počítajú. Dokonca som bola pred MD na PN lebo som musela byť na rizikovom. Bože kto sa má v tom vyznať? 😀 😀

zalka
12. apr 2014

@gagi nárok je len za MD na dovolenku, a bez presných dátumov nástupu a skončenia MD, a tiež bez uvedenia ako dlho si bola na PN pred prvou MD sa to vyrátať nedá ... počas RD dovolenka nevzniká

gagi
12. apr 2014

Aha tak toto som vôbec nevedela. Na PN pred 1. MD som bola od tretieho mesiaca tehotenstva.

zalka
12. apr 2014

@gagi toto nie sú presné dátumy od do ... 🙂

gagi
12. apr 2014

@zalka Malo by to byť asi takto, aj keď zisťujem, že mi chýbajú papiere z úradov, takže len z toho čo mám doma mi to vychádza takto:
1. MD od 29.10.2007 do 11.5.2008
1. RD od 12.5.2008 do 7.12.2010
2. MD od 1.4.2011 do 31.10.2011
2. RD od 1.11.2011 do 16.5.2014

zalka
12. apr 2014

@gagi
rok 2007 máš asi poriešenú dovolenku
rok 2008 na MD si bola viac ako 60 dní , preto vzniká nárok na celoročnú dovolenku, kt. bude krátená o dni na RD, tam si bola cca 168 pracovných dní a sviatkov prip. na prac. dni .. čiže sa ti kráti dovolenka o 4/12tiny .. ostáva ti 8/12tin dovolenky tj. 13,5 dna
rok 2009,2010 nemáš nárok na dovolenku
rok 2011 máš nárok na celú dovolenku tj. 20 dní
rok 2012,2013 nemáš nárok na dovolenku
a rok 2014 chceš skončiť takže nárok nemáš ...

dokopy máš nárok na 33,5 dna dovolenky

gagi
12. apr 2014

@zalka Klobúk dole, že to vieš takto vypočítať, fakt obdivujem. Až sa hanbím, že som taká tupá do týchto vecí.
A z čoho sa vlastne vypočíta suma za jeden deň dovolenky?

Všelijako špekulujem, aby som z toho celého vyšla so "ziskom" čo najvyšším. Myslíš, že by sa to dalo urobiť tak, že by som čerpala tých 33,5 dní dovolenky a výpoveď by som dala až k dátumu po vyčerpaní všetkých dní? Či to je asi hlúposť, že?

zalka
12. apr 2014

@gagi môžeš čerpať aj 33,5 dna a dať potom výpoved ... podporu ti vyrátajú z priemeru týchto miezd .. to sú cca 2 mesiace ...
ak chceš max . podporu tak musíš čerpať len 1-2 dni dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť

gagi
12. apr 2014

@zalka Tak budem určite čerpať ten jeden deň. Ani neviem ako ti Zalka poďakovať za všetky rady a trpezlivosť a hlavne ochotu pomôcť mi v tejto pre mňa chaotickej situácii. Skutočne úprimná obrovská vďaka ti 🙂

zalka
12. apr 2014

@gagi rado sa stalo

kacenka_83
13. apr 2014

ahojte,
chcela by som poprosit o radu. Bola som sa informovat na socialke ale tam vraj nic nevedia teraz povedat a mozno mi vzhladom na to,ze so MD a RD vyjde podpra 160 ere. ☹
17.5.2014 mi konci druha materska. "chcela"som sa vratit do prace,ale nemaju pre mna miesto /co mi v podstate vyhovuje/. Preto som sa dohodla so zamestn. na ukonceni prac pomeru so slusnym odstupnym /9mes /+ preplatenie dovolenky /cca 26dni/.
Vacsinou radite aby som sa vratila aspon na 1 den... ale vzhladom na to,ze ide o velku korporaciu je pre nich problem ma aj na ten den zamestnant.kedze nemaju volne miesto a maju zakaz prijmat .
Chcem sa opytat, ze ak ukoncim prac.pomer k 18.5. 2014, nenastupim ani na den dov., bude mi vyplatene odstupne a preplatena dovca, bude alebo nebude sa z toho pocitat podpora? resp. z akeho prijmu sa mi bude pocitat ak
Datumy jednotlivych obdobi su:
od1.8.2009 som zamestnana u toho isteho zamest. /prijem cca 1200 brutto/
2.1.2012-27.8.2012 som nastupila na 1. matersku /poberala som max. vysku materskeho/
28.8.2012 som nasupila na rodicovsku
22.9.2013 som nastupila na 2 matesku /poberam max./
vopred velmi dakujem za radu.

matax
14. apr 2014

Prosím o radu, som na druhej rodičovskej - reťazovej
RP mi konci 30.6.14, do práce, kde mam trvalý pracovný pomer nastúpiť nechcem z dôvodu prestahovania sa a skolku pre dieťa mam až od septembra..
Na prvý rodicak som nastupila 25.11.2008, pretože vtedy som pri adopcii nemala nárok na materskú, aj ked dobu nemocenskeho poistenia som splnala (zamestnana som u toho istého zamestnavatela od 8.9.2007, aj predtym som vzdy som pracovala)
. Narok na RP som mala od 25.11.08 do 25.11.2011, ale reťazovo som pokračovala.

pri druhom dieťati sa zákon zmenil, takže nárok na materskú davku som už mala.
materská dovolenka od 30. 6.2011 28 týždňov, co bolo tuším do 16.1.2012,
rodicovsky prispevok od januára 2012 do 30.6.14

Na koľko dni dovolenky mi vznikol nárok za tých 28 týždňov materskej?
ďakujem pekne

a môj zamestnávateľ mi asi nebude chcieť preplatiť dovolenku☹
ako sa v prípade, ze si všetky dni dovolenky vycerpam, rozviažem prac.pomer na dohodu, vyrata podpora?
Moja hrubá mzda bola 700€

veľmi pekne ďakujem,ak si niekto najde čas a pomoze mi

zalka
14. apr 2014

@matax no bola si cca 128 dní na RD, a na MD si bola viac ako 60 dní .. tak ti vznikol nárok na celú dovolenku ročnú, kt. sa kráti o dni na RD, za 100 dní o 1/12tinu za každých dalších 21 dní sa kráti o 1/12tinu .. takže tebe sa dovolenka za rok 2011 kráti o 2/12tiny .. ostáva ti nárok 10/12tin

za rok 2012 ti nárok na dovolenku nevznikol ...
a ak ti neumožní čerpať den dovolenky a preplatenie zvyšku tak tvoja podpora sa vyráta ako hrubá mzda za dovolenku deleno počet kalendárnych dní od skončenia RD do skončenia PP ...

matax
14. apr 2014

@zalka ďakujem ti veľmi pekne,takto tomu chapem. tieto info by som hľadala dlho a aj tak by som nerozumela;), som ti vdacna ;)

zalka
14. apr 2014

@matax rado sa stalo

kacenka_83
15. apr 2014

@zalka vedela by si poradit aj mne prosim. hlavne ako by sa podpora pocitala ak by som necerpala ani den dovolenky a hned po ukonceni MD by som sa prihlasila na UP. Resp. ci ma vplyv na vypocet podpory aj to ci skoncim pocas MD alebo pocas RD.
dakujem

zalka
15. apr 2014

@kacenka_83 v prvom rade nechápem čo s tebou má zákaz prijímať... ty zamestnaná si ... a len sa vrátiš na svoje miesto .. aspon do konca mesiaca vyčerpaj dovolenku a zvyšok si daj preplatiť, s tým musí súhlasiť aj zamestnávateľ ... aj tak sa divím, že chceš skončiť PP počas RD.
A čo sa týka výšky nemám istotu, skús napísať cez formulár SP ...

kacenka_83
16. apr 2014

@zalka dakujem za odpoved. moje miesto bolo zrusene takze sa nemam kam vratit a ani ziadne ine "nahradne"pre mna nemaju, preto problem s tym navratom. Ale este skusim zatlacit na zamestn. aby mi ten jeden den dov. dal a ostatne trebars preplatil. A PP chcem skoncit teraz preto,ze potrebujem nejaku pracu.nevravim,ze nastupim hned teraz ale aspon vycverpam podporu a o rodicak tak ci tak neprideme ked ho bude brat manzel. A na SP som teda napisala uvidim kedy odpovedia.
dakujem
K.

zalka
16. apr 2014

@kacenka_83 no držím palec

simisi
16. apr 2014

@zalka prosim ta,nevies ako to je,ked SP vyzvala zamestnavatela na opravu evidencneho listu/namiesto RD tam malo byt neplatene volno/ a oni na to zatial nereaguju...mne tiez neberu telefon a kym to neopravia,SP mi nemoze poslat rozhodnutie o vyske podpory..slahne ma uz z nich..vyzvali ich pred takmer 3tyzdnami...moze sa stat ze to neopravia?

zalka
16. apr 2014

@simisi tak to neviem ...

simisi
16. apr 2014

@zalka nekonecny pribeh pokracuje,,,aj tak dakujem 😒

zalka
16. apr 2014

@simisi hm... požiadaj preddavkovo o podporu v nezamestnanosti ... ty predsa nemôžeš zato že zamestnávateľ nespolupracuje ...

simisi
16. apr 2014

@zalka riesim to s nimi uz takmer pol roka,dnes som volala s pani co ma ma na starosti a ta mi povedala,ze ak to neopravia,tak to postupi priamo na nejake oddelenie poistneho ci ake....mam si zavolat buduci tyzden...bez opravy mi vraj zial nemoze pomoct..

zalka
16. apr 2014

@simisi strašné fakt ... a zamestnávateľ to má v trubke

simisi
16. apr 2014

@zalka volala som kazdy den,aj jemu aj ekonomke..bud nezdvihnu alebo ma vypnu...a ja sa mozem ist past...

zalka
16. apr 2014

@simisi veľmi nepríjemné :(

zuuzii
23. apr 2014

@ zalka prosim ta posledny krat dufam... Bola som sa zahlasit na UPSVARE, uz druha pani tam pozerala ze som tam nejako divne ponahlasovana... Ze od 1.2.2005 akoby mi pp este stale trva a nahlasil ma nanovo 11.4.2014... Rd som mala do 11.4. Ale koli vikendu ma uz odhlasil 10.4., 11.4. PP prihlasil aj odhlasil... Dufam, ze bude vsetko ok, len neviem preco sa tam cuduju, vraj akoby dve rozne osoby tam boli..