Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@natty53 je jedno či máš dohodu alebo pol úväzku ... o peniaze prídeš podla výplaty ... napr. pri pol úväzku zarobíš v čistom 152,50 eur tak ti z dávky stiahnu 114,38 eur
ak zarobíš v čistom 100e tak ti stiahnu 75e vždy stiahnu či robíš na dohodu alebo na zmluvu, a pri zmluve máš nárok na platenú dovolenku, pri dohode nie
@natty53 úlavy na sociálku , no to by si musela byť bez práce rok najmenej .. vtedy by boli úlavy a vtedy by aj ty si mala úlavy ale nemala nárok na PN ...
a úlavy platia len pri úväzku ...
a áno zárobok je dôležitý ... zo zárobku sa berie 75% ako príjem na posúdenie dávky v hmotnej núdzi
@zalka ahoj len si chcem overiť, 15.8.2014 mi končí rodič.prispevok maly ma tri roky t.j.piatok. 14.8.2014 oznamim nastup do práce, dohodnem sa na vypovedi , na 15.8.2014 si dam dovolenku ostatnu si dam preplatit mam este 4.5 dna. A 15.8.2014 bude aj ukonceny moj prac. pomer. Vyde mi ta max. podpora? Ďakujem za odpoveď.
@zalka ak mozem este budem mat par otazok 🙂 takze som oznamila pisomne zamestnavatelovi, ze nastupujem toho 12teho do prace, nato sme si volali teda ze nema pre mna volne miesto nakolko je obsadene tak chcem vediet ci budem mat narok na odstupne? uctovnicka je na dovolenke mam sa zastavit buduci tyzden :( a co ked mi neumozni cerpat ten jeden den dovolenky? prepac pisem ako laik, kedze som toto nemusela nikdy riesit. Dakujem za odpoved
@zalka prosim o radu: po skonceni MD a RD zamestnavatel navrhuje bud celu dovolenku vycerpat alebo celu preplatit, mam 30 dni dovolenky. Aka je lepsia moznost? Budem mat potom max. podporu? Dakujem
@bilstein ak nemá pre teba miesto musí ťa prepustiť z organizačných dôvodou takže nárok na odstupné máš, a ak ti neumožní čerpať den dovolenky tak ti podporu vyrátajú ako 50% z priemerného platu pred MD
@evulienkaslx preplatením celej dovolenky, alebo vyčerpaním celej dovolenky nárok na max. podporu mať nebudeš.
čerpaním pár dní dovolenky a preplatením zvyšku max. podpora výjde
@zalka Ahoj, rada by som sa Ta spytala... pred nastupom na MD som pracovala cca 15m a potom som isla na MD a nasledne retazovo na dalsiu. PP ( na pol uvazku) stale trva. Ked mi skonci RD po dovrseni 3r dietata, budem mat narok na podporu? Tych 720 dni sa pocita aj v ramci materskej a rodicovskej, ci cisto odpracovane dni? Dakujem pekne za radu
@zalka dakujem, tak sa budem snazit vyrokovat daco
@evatko po skončení RD, čerpaj den dovolenky a zvyšok si daj preplatiť a bude vyššia podpora možno maximálna.
@evulienkaslx držim palec
@zalka dakujem za odpoved, este si to teda zrekapitulujem : i ked nemam pred nastupom na MD odpracovanych tych 720 dni a pracovala som na polovicny uvazok, aj tak mam ( ak vycerpam den dovolenky po skonceni RD a nasledne dohodou ukoncime PP ) narok na najvyssiu podporu? A este otazka: ja z nevedomosto som si dala predpaltit vsetku dovolenku, je pravda, ze mi ale z druhej MD vznika narok na nejake dni dovolenky? Inak by som si nemala, co cerpat.
Baby neviete kedy posielajú zo socialky rozhodnutia o výške podpory? Bola som tam 30. jula a stále mi nic neprišlo... 😒
ahojte, môžem si to aj ja u vás zrekapitulovať? takže som na RD, ktorá trvá do 27,2,2015. Pred prvou MD som pracovala 3 dni s max. vym.zákl. a tak začala moja prvá MD a následne druhá. Materská bola vysoká, začo vám dakujem a ak to má byť tak aj s podporou, tak stačí si deň vyčerpať dovolenku ( zbytok preplatiť) a zároven ukončiť prac.pomer. ?? Ja si to chcem urýchliť a nechcem čakať na koniec RD (to by som ešte rok sedela doma), tak môžem presunúť RP na manžela ,ja sa zaevidujem na urade prace k 1.10. a teda 30. 9. ukončím PP s vyčerpaním dovelenky?? Tak to funguje??
@gapa
@zalka
Velmi by som prosila o radu... Dnes som si asi nasla pracu ( zajtra sa to ma potvrdit, alebo zrusit). Som na RD do aprila buduceho roku. Praca by bola na pol uvazku. Som ale stale zamestnankynou v praci, ktoru som vykonala pred nastupom na MD.
1) mozem v tomto pripade pracovat aj u ineho zamestnavatela?
Ak ano, ako sa to riesi v praci, v kt. som pracovala pred nastupom na MD,ked mi MD skonci?
2)Cisto z praktickeho hladiska sa pytam: Chcela som po skonceni RD vyuzit Vami poradenu moznost a ist na UP a poberat najvyssiu podporu. To by bolo od aprila do septembra, kedy som dufala, ze sa zamestnam. Potrebovala som to hlavne z rodinnych dovodov- cez prazdniny by som mohla byt s mojimi troma detmi, tie mi len tak niekto z rodiny nepovaruje, a pritom by som nezostala bez prijmu a najmladsia by dozrela na MS v tom septembri. No ale tato praca je len do 30. 6 zatial. Potom neviem, co bude... Je mozne sa aj potom hlasit na UP s moznostou poberania podpory. Financne aj prakticky by sa mi viac pozdavalo ostat teraz doma a potom ist na podporu, ale kedze tato praca je to, co som vystudovala a je to podla mna lepsim odrazovzm mostikom pre dalsie moznosti zamestnania sa, aspon nieco budem mat v CV( nie dieru 8 rokov, co som na MD)... Preto sa Vas chcem spytat, ci by ste mi vedeli poradit nejake moznosti, co je pre mna vyhodne a ake mam sance a moznosti. Moja neznalost zakonov, systemu je veeeelka. dakujem Vam velmi!!!!!
ahojte kočky, čítam vaše príspevky ale mám v tým veľký chaos, čiže vám poviem moju situáciu a prosím poraďte mi emoticon ďakujem veľmi pekne. RD mi končí 6.7.2015, pracovný pomer mám na dobu neurčitú od augusta 2009, v júni 2012 som išla na MD a predtým som bola od novembra na PN, tak to vyzerá že po skončení RD, nebude pre mňa miesto, dovolenky mám ešte 45 dní, čo by bolo pre mňa najvýhodnejšie?podpora, kedy? ešte raz vďaka
@evatko môžeš vykonávať viac zamestnaní, tam nie je problém, ak sú konkurenčné, mala by si mať súhlas zamestnávatela č.1, vid Zákonník práce
§ 83
Výkon inej zárobkovej činnosti
Na začiatok
(1) Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.
(2) Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku 1 z vážnych dôvodov písomne odvolať; v písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť tieto dôvody. Po odvolaní súhlasu zamestnávateľom podľa prvej vety je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.
(3) Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.
--------------
ak by sa ti osvedčila nová práca a nechcela by si nastúpiť už do nej, tak by si to v predstihu riešila so zamstnávatelom (ak by nesúhlasil s dohodou o ukončení prac.pomeru k určitému dnu, tak by si dala výpoved a tam plynie výpovedná lehota ( 2mesačná, no vid § 62 ods.6 Zákonníka práce) od prvého dna nasledujúceho mesiaca po mesiaci podania výpovede a az potom končí prac.pomer.
---------------------
Čo sa týka podpory podla teraz účinných záoknov (teba by sa týkal zákon v čase zaevidovania, tj. nejaké zmeny možné sú), tak ak by si teraz mala prácu s pravidelným príjmom, tak by za teba odvádzali poistné. Potom by záležalo, kedy skončí prac.pomer.
1. ak posledným dnom RD!!!!!! (tj. dovršením 3rokov dieťaťa alebo skôr, počas Rd), tak by rátali podporu za dve obdobia,
- v období 2roky pred zaevidovaním na up (tj. bolo by to z tohoto nového prac.pomeru) a
- z obdobia dva roky pred RD1 (ak si čerpala súvisle md1, rd1, Md2, RD2 !!!bez čerpania riadnej dovolenky, bez pn, očr medzitým, tak vlastne z obdobia cca 1,5roka pred md1. A vyšší výpočet by sa použil.
2) ak by po ukončení RD trval prac.pomer aspon 1den, tak by sa rátala podpora z obdobia dva roky pred zaevidovaním na up, tj. z nového zamestnania + tých dní po ukončení Rd, tj. dosť asi nízke by to vyšlo.
@gapa dakujem Ti, aj ked rozumiem tomu iba z polovice.
Konkurencna praca to nie... takze ak by som teraz pocas RD nastupila do novej prace a povedzme, ze by sa so mnou zamestnavatel nedohodol na ukonceni PP dohodou a musela by mi plynut VL- ako ale mozem nastupit do tej prace, ked musim chodit do novej?

@zalka ahoj mozem sa opytat prosim?
Som vedna na up,poberam davky lebo sme posudzovsni ako druh,druzka,dieta..mam ist robit na polovicny uvazok. Mozu ma vyradit z evidencie? Zamestnavatel mi sam navrhol polovicny a nie dohodu asi ze to bol konkurz z uradu,kvoli vyhodam. Pri dohode na dobu urcitu nema vyhodu? Len viem ze ja nemozem.prekrocit sumu 148.,61. Dakujem. Snad si ma pochopila.