Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahoj, aj ja prosím o radu. Rodičovská dovolenka mi končí 28.8.2014 dcéra bude mať 3 roky so zamestnávateľom sme sa dohodli na skončení pracovného pomeru dohodou. Mám nárok na 30 dní dovolenky a aj odstupné. Chcela by som max. podporu, ale neviem kedy ukončiť prac. pomer nakoľko 29 je sviatok potom ide víkend 30 a31 a zase sviatok 1.9.14. Kedy čerpať dovolenku a koľko dní? Ďakujem veľmi pekne
@fejaka ukonč RD skôr 27.8.14 s tým , že 28.8.14 nastúpiš do práce teda budeš čerpať 28.8.14 dovolenku, a že 28.8.14 ti skončí PP .. na UP pôjdeš 2.9.14
@bilstein áno stačí, 1 den čerpať dovolenku, zvyšok preplatiť a bude max. podpora
@kukina79 bez presného konca MD ti nikto nevypočíta aký máš nárok na dovolenku za rok 2012 ani ja nie ... mesiac a rok nestačí to určite nie .. a stásle platí , den -dva čerpať dovolenku, v ten den skončiť PP a zvyšok dovolenky preplatiť.
@zalka tak nasla som to nastupila som 19.09.2011 na MD a skoncila mi ku dnu 13.05.2012. Co si pamatam,tak uctovnicka mi povedala,ze mam narok si pred md vycerpat celu dovolenku za rok 2011,takze predpokladam,ze asi ratala uz aj tu cast co som bola uz na md.no jasne,ze som ju aj vycerpala 🙄 tak neviem,ci mi ten zvysok dovolenky urobi nejaky zazrak 😒
Dobrý deň, aj ja poprosím o radu. Malá bude mať 3 roky v novembri, v septembri nastupuje do škôlky. Pracovný pomer som ukončila ešte minulý rok počas rodičovskej dovolenky. Na úrad práce sa mám ísť zaevidovať v novembri ako dovŕši 3 roky alebo keď nastúpi do škôlky? Ďakujem pekne
k 30.4.2013 - dohodou, to som bola od 1.1.2013 do 30.4.2013 normálne zaevidovaná zamestnávateľom na sociálke aj na zdravotnej poisťovni
@dianecka1 pripravila si sa o podporu v nezamestnanosti ... nárok už nemáš .. lebo si bez zamestnania viac ako rok .. si sa mala najneskôr do 29.4. zaevidovať na UP a RP si mala prepísať na mng. alebo na otca dieťaťa.
Prišla si o peniaze, a stačí sa ti zaevidovať na UP po skončení RD .. teda v novembri
@zalka, ahoj, mozes mi prosim ta poradit..25,9 bude mat dcerka 3 roky a mne samozrejme konci RD. to znamena, ze 26,9 by som mala nastupit do prace...chcem ist ale za zamestnavatelom aby sme sa dohodli co dalej kedze dcerka ide do skolky, manzel pracuje v zahranici a ja nebudem moct robit na 3 smeny...viem, ze mi nedovoli robit len na 1 smenu, tak ako ukoncit prac. pomer? asi by bolo najlepsie dohodou vsak? a co robit ak by som chcela max. podporu? nastupit by som mala 26,9 a to vychadza v piatok, mala by som si na ten 1 den zobrat dovolenku a PP pomer ukoncit k akemu datumu? ja som z toho somar, vobec sa v tom nevyznam ani neviem co robit..dakujem za radu
@zalka dakujem, dnes sa chystam za zamestnavatelom, som zvedava co mi povie. takze by som 26,9 mala zobrat dovolenku a hned ukoncit pp hej ..a je mozne, ze mi nebudu chciet dat ten 1 den dovolenku? ani nevim ci mam nejaku, pred nastupm na MD som mala par dni a tie mi asi ostali ci nie?
@jana86 lebo to funguje takto ...
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka tak pred chvilou som prisla, rozpravala som sa len so sekretarkou..no ako som hovorila nedaju mi robit na 1 smenu takze bud dam vypoved a to by som musela 2 mesiace robit alebo to urobime dohodou, ktoru mam napisat. mam 27,5 dni dovolenky. co mam robit? mam zobrat len 1 den dovolenky toho 26,9,14 a ku 26,9 aj ukoncit PPa ostatnu nechat preplatit? lebo mi aj navrhla, aby som zobrala dovolenku 5 dni teda do konca mesiaca a zvysok mi preplatia..takze je lepsie zobrat 1 den alebo 5 dni dovolenky a zvysok preplatit? dakujem
@zalka Ahoj, v decembri 2009 som nastupila na MD a pred ňou som si vyčerpala celu dovolenku, v januári som zase nastupila na matersku ktorá mi končí 12.1.2014, dozvedela som sa že so mnou už zamestnavatel neráta a doslova sa ma chce zbavit...... teda bez odstupného :( neviem či to mam riešiť teraz alebo až v januári keď mi končí RD a či mám narok aj na dovolenku, pri druhej materskej mi bola navýšena mzda ako predpokladaný pravdepodobný príjem či sa bude rátať podpora z tohto príjmu, momentálne som aj na plnom ID asi je toho vela ale dakujem za akukolvek odpoveď
@rossalinda nemusíš riešiť podporu .. kedže si na plnom ID nárok na podporu v nezamestnanosti ti nevznikne.
A zamestnávateľ sa ťa nemôže zbaviť tak jednoducho lebo si postihnutá, a musí mať súhlas od úradu práce aby ťa mohol prepustiť. Môže ti ponúknuť dohodu o skončení PP ... ale tú mu podpíš len ak ti dá odstupné, a samozrejme preplatí dovolenku za rok 2010 čo ti vznikla počas MD a dovolenku za tvoju 2 materskú, i ked to som nepochopila kedy si na tej materskej bola ... , a neponáhľaj sa ... rieš to až ked ti skončí RD ... máš času ... lebo naozaj ty na podporu nárok nemáš.
druha materská bola v januári 2012 ale teda to už nie je nič platne kedže nemam narok na podporu viem že potrebuju suhlas aby ma vyhodili ale pracovať niekde kde ma nechcu alebo ma preradia na ine miesto neviem či by som to zvládla a nemohla mi ta dovolenka prepadnuť? a dakujem
@rossalinda nie dovolenka ti nemohla a neprepadla máš na nu nárok, za rok 2010 aj za rok 2012, koľko dní ti nenapíšem lebo ani ty si nenapísala presné dátumy na materskej. A zase vieš preplatia ti dovolenku dostaneš odstupné ... tak načo by si ty odchádzala z fy naj riešia oni ...

@zalka Ahoj,potrebovala bz som poradit.na konci oktobra mi konci RD.stale mi trva pracovny pomer (zatial neviem,ci so mnou rataju,uz by bolo asi aj nacase sa ozvat sefovi ako to vyzera s mojim miestom).zial miesto v skolke nemam pre syna a najskor az na buduci rok v septembri a aj prac.doba mi nevyhovuje.takze rozmyslam nad vypovedou.zaujimalo by ma ako dosiahnut max.podporu,alebo aspon ako ju si zvysit co najviac.kedy datumovo ukoncit prac.pomer (RD mi konci 22.10.),ako je to s vypovednou lehotou.nieco som si precitala na zaciatku temy,ale uz sa asi vela veci odvtedy pomenilo.zaujimalo by ma,kolko mam narok an dovolenku.pred natupom na MD som si ju kompletne za ten rok vycerpala.nastupovala som na MD 9/2011a skoncila mi v 5/2012.pracujem vo firme od 11/2008.dakujem ti vopred za odpovede.