icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
9. sep 2014

@ginepra bez presných dátumov začiatok koniec MD, ti nenapočítam koľko dní máš dovolenky ...

zuzanasusu
9. sep 2014

@zalka Ospravedlnujem sa, ze este otravujem. Ale chcem sa opytat, kedy sa vychadza zo mzdy pred nastupom na MD a kedy zo mzdy po skonceni RD? Ide mi o to, ze keby u kamosky nastala situacia, ze jej preplatia iba tie 4 hodky dovolenky, tak sa jej bude ratat z toho? Nebude potom poskodena oproti tomu, akoby nemala ziadnu mzdu po skonceni RD? Moze sa teda "vzdat" toho pol dna? Keby jej to malo komplikovat vysku podpory, tak aby jej brali poslednu mzdu pred nastupom na MD? /kedze mzdu mala slusnu/. Velmi pekne dakujem.

zalka
9. sep 2014

@zuzanasusu
1) podpora z platu pred MD .... PP skončí posledný den RD... dovolenka, odstupné je len preplatené ... nič nie je čerpané ...
2) podpora z platu po RD ... ak PP skončí den dva týžden mesiac po RD ... dovolenka, čerpaná, odpracované dni a preplatená dovolenka a odstupné ... ovplyvnia výšku podpory

precious
9. sep 2014

Zalka, velmi pekne ta prosím ,ak môžeš, odpovedz mi na otázky, písala som pod menom DRAVAMA. Ďakujem ti krásne. 🙂

zalka
9. sep 2014

@precious a čo bys rada vedela, ved si to pochopila správne ... aj dnes môžeš skončiť PP teda RD .. a zajtra nastúpiť do práce a čerpať den dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť a bude max. podpora .. takto ..
a od oktobra môžeš ísť na UP .. a RP prepísať na mng. ...

ginepra
10. sep 2014

@zalka Ahoj, ospravedlňujem sa, už mám tie presné dátumy materských: 16. 2. 2009 - 30. 8. 2009 a 14. 8. 2011 - 7. 4. 2012. Teda vlastne od toho 16. 2. 2009 som z tohoto TPP na MD a RD až doteraz... Čosi som medzitým aj prerobila v inom zamestnaní ale tam mám ukončený PP. Ďakujem krásne za odpoveď, už mi to kutí, lebo 17. 9. končím RP (19. 9. má syn 3 roky). 😨
Čo by si mi poradila, dobrá duša 🙂 ?

zalka
10. sep 2014

@ginepra ak si pred MD v r. 2009 nemarodovala tak za rok 2009 si mala nárok na celú dovolenku ...
rok 2010 nebol nárok na dovolenku
rok 2011 si bola na RD 160 dní ( MD sa berie ako odpracovaná doba vid §109 ods.2 zákonníka práce ) na MD si bola viac ako 60 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni tj. vznikol nárok na celoročnú dovolenku podla § 101 , ktorá sa kráti o dni na RD podla § 109 odst.1 ... tj. dovolenka sa ti kráti o 3/12tiny ... vznikol nárok na 9/12tin dovolenky
rok 2012 platí to čo rok 2011 na RD si bola 191 dní tj. dovolenka sa kráti o 5/12tin ostáva 7/12tin dovolenky
rok 2013 nárok na dovolenku nie je
rok 2014 nárok na dovolenku nie je
Suma sumárum ... 9/12 + 7/12 = 16/12tin dovolenky pri 20 dnovej ročnej dovolenke je to 26,66 dňa, ktorá ti vznikla počas MD.

ginepra
10. sep 2014

@zalka Jej, Ďakujem 🙂 skúsim to poslať mzdárke, takže rozhodujúci je §109 ods.2 zákonníka práce (odporúčiť jej ako študijný materiál)?
A ako mám ďalej postupovať keď by som chcela ísť na tú podporu, aby bola čo najlepšia? Odstupné 3 mes je 498 e. Ďakujem krásne 🙂

zalka
10. sep 2014

@ginepra čerpať 1-2 dni dovolenky, zvyšok preplatiť + odstupné = max. podpora

ginepra
10. sep 2014

@zalka a ešte pozerám ten súčet... netreba k tým 9/12 a 7/12 prirátať ešte dovolenku za 2009 (nemaródovala som), z toho čo píšeš? 😕 alebo som to možno zle pochopila...

zalka
10. sep 2014

@ginepra ak si nevyčerpala dovolenku v roku 2009 .. tak ostatok alebo celá ti prechádza samozrejme na tento rok... takže si pripočítaj dni z roku 2009

ginepra
10. sep 2014

@zalka si veľmi zlatá, že mi venuješ nezištne svoj čas, skutočne veľmi pekne ĎAKUJEM 🙂 ešte predsa poprosím, či by si mi vedela k tomu napísať viac konkrétnejšie, kedy a koľko mám nechať preplatiť za ten 1 deň PP, obávam sa, aby som to vedela mzdárke správne napísať, keďže ona nie je zjavne v obraze... VĎAKA

zalka
10. sep 2014

@ginepra ved všetku dovolenku ti musia preplatiť okrem dní čo čerpeš ... ja neviem koľko si mala za den dovolenky mzdu ...

ginepra
10. sep 2014

@zalka z tých 4000 Sk hrubého bola mzda na deň asi 20 e... Alebo si mám nechať preplatiť na ten jeden deň celú dovolenku 26,6 dní - 532 e? Alebo aj odstupné? dík

zalka
10. sep 2014

@ginepra hallo 20e x20 je 400 eur .. tj. 12000 sk ... asi toľko byť nemohlo ...
1 deň čerpeš dovolenku za tú ti zaplatia mzdu + zvyšok dovolenky 45,5 dňa ti preplatia + dajú ti odstupné čo ti vyrátali ...

ginepra
10. sep 2014

@zalka 🙂 asi už som z toho celá domýlená, tie Sk a eurá...
a z toho jedného dňa - mzda za 1 deŇ dovolenky + preplatených 45,5 + odstupné = vyráta sa mi podpora? Mám ukončiť RD 17. 9., toho 18. 9. byť v zamestnaní 1 deň na dovolenke a 19. 8. ukončiť PP? Vďaka

ginepra
10. sep 2014

@zalka mala som 22 hod/týžd uväzok, takže cca 12 e/deň

zalka
10. sep 2014

@ginepra RD koniec 17.9
18.9. čerpanie dovolenky
18.9. skončenie PP
19.9. evidencia na UP
a áno z toho 1 dna sa ti vyráta podpora ... a áno bude max. píšem to asi siedmy krát

ginepra
10. sep 2014

@zalka ďakujem 🤐 🙂

zalka
10. sep 2014

@ginepra rado sa stlao

precious
10. sep 2014

Zalka moja, ja len to chcem vedieť či mi bude treba na UPSVR pri zaevidovaní prac.zmluvu alebo ukončenie,lebo ja zatial nič nemám.takže treba mi to od mojho zamestnavateľa pýtať či nie? lebo ak mi to treba tak v akej forme to má byť?
toľko len, mojko, prosím.

erivara
10. sep 2014

@zalka
@zalka Uznali mi maximalku v nezamestnanosti!!! Hurá! Vdaka Tebe! Pozyvam Ta do Aidi, kazdy utorok som v KE, ak by Ti to vyhovovalo. 😀

erivara
10. sep 2014

@ginepra A este sa nezabudni toho 18.9.odhlasit z dochodkoveho poistenia, inac Ti to neuznaju. Zalka, dakujeme za Tvoju trpezlivost!!!!!

zalka
10. sep 2014

@precious no hlavne by si mala mať zápočtový list, ukončenie PP .. kopiu ... a v akej forme no čo ti na to poviem v písomnej 🙂 UP neskúma dôvody skončenia PP . 🙂

precious
11. sep 2014

dobre Zalka 🙂 , dakujem ti za tvoju trpezlivosť, len som myslela či tá výpoved nezahrá proti mne, ak bude z iného dôvodu než dohodou apod. 😉
ĎAKUJEM VELMI PEKNE, ZALKA JE SUPER!!!!!!!!!!

zalka
11. sep 2014

@precious ak bude s výpovednou lehotou tak nebude max. podpora.

precious
11. sep 2014

aha, dáme na to pozor, vďaka, mojko zlaté. a ked už si on line, tak písala som na inú diskusiu ,ale skús, prosím
Bola som včera prepísať ten rodičak na manžela, ale my sme vlastne zmenili len čísla účtu, z môjho na mng. to tak stačí, nevieš? Či bolo treba riadne mňa ukončiť a mng nahlásiť ako nového poberateľa?? mám z toho nervy. že vraj to príde na jeho účet toho mes. ale čo ked tam ja figurujem??

zalka
11. sep 2014

@precious to ste zmenili len účet a nie poberateľa ... mng. mal vypísať žiadosť o RP ... šupom na UP utekajte

precious
11. sep 2014

no super, dakujem ti , krásne.

smejjka
12. sep 2014

@zalka Chcela by som sa Ti velmi, veeelmi pekne podakovat za rady, mam maximalnu podporu konecne mi prislo rozhodnutie od 4.7 som na urade prace a povedali mi ze za jul podporu nedostanem nakolko som dostala rodicovsky ale na rozhodnuti zo SP mam napisane ze mam narok od 4.7 po dobu 6 meisacov,... Pride mi teda doplatok aj za jul alebo len august, dakujem