Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahojte 🙂 treba niečo hlásiť na UPSVaR, keď končím RP a plánujem ísť na UP? Okrem odhlásenia z dôchodkového ešte nejaké hlásenia? dííík
poraďte 😨 čo robiť, ak zamestnávateľ chce, aby som po RD nastúpila, ale mám podľa starej zmluvy spred 2 materských ani nie minimálnu mzdu ☹ okrem toho nemám ako poriešiť deti... verziu preplatiť dovolenku = max podpora vedenie odmieta... Čo teraz?
ahojte,
poprosila by som vás o radu...
9.12. 14 mi končí materská dovolenka a tým aj poberanie rodičovského príspevku. na MD som nastúpila ešte 1.7. 09. (mám 2 deti.) do pôvodnej práce sa však nevrátim, nakoľko je mimo môjho trvalého bydliska a dokonca aj moje pracovné miesto bolo zrušené. z toho vyplýva, že by som mala dostať aj odstupné. ALE mňa by zaujímalo, že či dostanem nejakú podporu, keď po skončení materskej pôjdem na úrad práce. ďakujem veľmi pekne.
@zalka ahoj,mam na teba este jednu otazocku.ako je to,ked by zamestnavatel nechcel preplatit zvysnu dovolenku pri ukonceni pp dohodou,ale nutil by ma ju si celu vycerpat.vznikne mi aj tak narok na max.podporu?som prvae v stave jednania so zamestnavatelom o mojom nastupe do prace po rd.ked sa nijak na uprave pracovnej doby nedohodneme,tak budem riesit dohodu s nim.lenze po skusenostiach viem,ze zamestnavatel nechce preplacat dovolenku.
@kukina79 nie nevznikne nárok na max. podporu ak vyčerpeš dovolenku ...
funguje to takto ... príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
zalka prosim ta. 20.9 mi skoncila RD. Zajtra idem podpisat vypoved,kedze moje miesto zrusili a co ponukli mi nevyhovuje. Kedze 20.9 bolo v sobotu vypoved mi daju asi k 22.9. Mam cerpat v ten den dovolenku ci je to blbost ked to vychadza na sobotu, dakujem
@adelakralova
22.9. dovolenka,
22.9. skončenie PP
23.9. UP
ak bude hrubá mzda 110e tak bude max. podpora cca 800e
A este sa opytam zalka. Ci mam narok na podporu, ked v juli 2007 som nastupila a v septembri 2008 mi zacala materska. Lenze od maja som bol na PN az do materskej. Vraj pol roka materska za jedno a pol roka za druhe dietatko sa tiez priratava do odprac.rokov. Bez tej pn nemam dva roky, ale s nou ano. Dakujem z celeho srdca
@adelakralova tvoj PP trvá 7 rokov .. máš nárok na podporu.
Žienky, mám takúto otázku: Pred materskou som pracovala v kuse 8 rokov, keď mi skončí RD (za 4 mesiace) a nastúpim hneď (súvisle) do iného zamestnania a náhodou by som ostala tehotná budem mať nárok na materské?
A ešte jedna otázka: Keď po skončení RD by som nastúpila do pôvodnej práce a ostala dlhodobejšie PN mám nárok na nemocenské? A z čoho by sa mi vyrátal?
A kedy vlastne treba po RD nastúpiť do práce (teda aby nebola prerušená práca)? RD končí dňom 3. narodenín dieťaťa, alebo ako to je? Poradíte mi prosííííííííííííííím? Ďakujem.
@tslobik urobila by som to takto.
v starom zamestnaní by som čerpala 1 - 2 dni dovolenky , zvyšok si dala preplatiť, a šla by som na pár dní na UP. Potom by som sa zamestnala v novom zamestnaní.
Výhody... čerpaním dovolenky, sa obnoví poistenie, takže ak by si otehotnela nemáš problém lebo máš splnenú podmienku 270 dní poistenia
čerpaním dovolenky, a zahlásením sa na UP tak ako som napísala, má za dôsledok 800e podporu v nezamestnanosti ak by náhodou nové zamestnanie nevyšlo, tak návratom na UP sa dalej bude vyplácať táto podpora
Ak by si skončila PP v posledný den RD, a nastúpila do nového zamestnania hned. Tak sa môže stať toto, že budeš tehotná ( prvé týždne a nebudeš o tom ešte vedieť ) .. takže nezískaš 270 dní poistenia a nedostaneš MD, a ak ťa vyhodia z nového zamestnania v skúšobnej dobe ak budeš tehotná, tak ti podporu vypočítajú len z platu z nového zamestnania 50% z hrubej mzdy.
Zalka prave som prisla domov. A vypoved mi dali k dnesnemu dnu a este aj dnes som cerpala den dovolenky. Zbytok 15,5 dovolenky mi preplatia. V stredu sa idem hlasit na UP. Dobre som to urobila?
@adelakralova urcite ti nedali vypoved, ale ukoncili ste PP dohodou
@adelakralova áno ved si urobila ako som ti radila ... je to dobré, neviem čo iné si čakala 😉
liz_lemon ano dohodou. A to je zle?
@zalka uz ste mi viackrat radili a velka vdaka, ale chcem sa pre istotu uistit este. Nakolko v stredu idem za zamestnavatelom a chcem sa dohodnut na skonci PP dohodou a preplatenim dovolenky.
RD mi konci 16.10., dovolenku by som cerpala 17.10., s akym datumom mam ziadat ukoncenie PP? nakolko 18.10. je sobota. Vopred dakujem, ale ako sa blizi termin, mam vacsie obavy ako to dopadne.
@zalka pripadne aj ina znala 🙂 citam vas tu a uz som mudrejsia dakujem 🙂 chcem sa ale aj popytat na jednu z moznosti , vzhladom k tomu ze poznam svojho zamestnavatela a viem ze je to spekulant a neviem ci mi pristupy na taku vec zeby som vycerpala 1 den dovolenky a potom vypoved. Viac si myslim ze mi da len vypoved po skonceni RD hned. Takze asi daku zvysenu matersku mat nebudem, aaaale pred materskou som si doplacala DNP (myslim ze tak sa to vola) ,to mi zdvihlo matersku na pol roka na maximum. Pomoze mi to aj pri vyske nezamest.podpory?
ahojte poprosím radu.Od 1.6.2004 som zamestnaná v roku 2007 som nastupila na matersku a plynule prešla na druhúmaterskú.Dňa 26.3.2013 som nastúpila na svoje povodne miesto.V PP som bola aj počas rodičovskej.Uvažujem o výpovedi chcela by som vedieť či mi vznikne nárok na podporu a z čoho mi bude rátaná keď v posledných dvoch rokoch figuruje rodičovská?Čerpala som aj OČR má to vplyv?Ďakujem
Dobry vecer poprosila by som radu konci mi MD.Chcem sa informovat ci by som mala narok na podporu:12.09.2011-30.09.2011 dohoda, 01.10.2011-20.08.2012TPP, 21.08.2012-21.09.2012 dohoda, 24.09.2012-24.09.2014 TPP......to iste zamestnanie.platila som si DNP od 31.1.2012 do oktobra 2012, potom som otehotnela a prihlasila som sa na nemocenske od 08.07.2013do 09.07.2013 a potom som bola na PN od 10.07.2013 do 30.01.2014 a na MD som nastupila 31.1.2014.MD mi konci 25.09.2014 a pracovny pomer mi konci 24.09.2014.....

@smejjka rado sa stalo