Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
maminky, prosim, mozno niektora budete vediet.. ako je to v pripade, ze nam konci rodicovsky, a my ideme do zahranicia, takze sa odhlasime aj zo zdravotnej. na upsvr musime nieco nahlasit? nemame pravo na ten prispevok 23 euro - nejake tlacivo? cestne prehlasenie sa musi poslat? Dakujem
ahojte, ešte to prosim vas stale plati???? lebo pozerám, že príspevok je z roku 2009... 🙂
Čiže, ak som rok pracovala, potom som šla na materskú, teraz som na rodičovskom príspevku.... Takže po skončení rodičovského budem môcť poberať ešte pol roka podporu?? Kde sa to vybavuje?? To je 50% z hrubej mzdy??
Ďakujem 🙂
@zuzka_puska ak si stále vedená ako zamestnanec tak áno.
@zalka som, som... dakujem 🙂
@zuzka_puska tak treba po RD čerpať 1-2 dni dovolenky, zvyšok si nechať preplatiť. Skončiť PP a po skončení PP do 7 dní sa ísť zaevidovať na UP. A podpora sa vyráta ak si nepracovala počas RD z tých 2 dní.
Ahojte dievčatá, neviem či mi budete vedieť pomôcť, ale skúsim vysvetliť moju situáciu 🙂 Malá bude mať 30.11.2011 tri roky. Je mi jasné, že budem musieť ísť na ÚPSVaR. Problém je v tom, že pred materskou som nepracovala, keďže sa mi malá narodila v 5. ročníku VŠ. Neviete niekto či mám na niečo nárok (nejaké dávky), prípadne kam sa ísť hlásiť (zdravotka, sociálka). Či stačí ísť len na úrad do 7 dní a potom automaticky za mňa platí štát sociálku a zdravotku? Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
Zdravím,chcem sa spýtať,ak mi vie niekto poradiť,či budem mať nárok na podporu po skončení RD. Na prvú MD som nastúpila ešte 01/2009 a pokračovala som druhou,tá začala 01/2012, teraz som na RD do 28.02.2015. Stále som zamestnaná.Ďakujem
@zalka Ahoj, rada by som Ta poprosila o pomoc a radu. Pred nastupom na druhu a tretiu MD/RD(retazovu) som pracovala na polovicny , neskor na tretinovy uvazok. PP mi stale trva. V aprili 2015 najmladsie dieta dovrsi 3 roky. Teraz v septembri som zacala pracovat U INEHO zamestavatela na pol. uvazok. Ten mam vsak len do 30.6.2015. K prvemu zamestavatelovi sa v ziadnom pripade nevratim, tam chcem ukoncit PP.Absolutne neviem, co mam spravit. Znamena to, ze od aprila budem opat len s jednym mini prijmom a od juna nic. Neviem, ci budem mat narok na podporu, ci sa da nejako dosiahnut najvyssia podpora. ( predtym ako som vzala v sept. tuto druhu pracu mi radili, rozviazat pomer v prvej praci, cerpat den dovolenky a ist na up, zeby som mala najvyssiu podporu). Teraz neviem ako postupovat...
☹A keby som dala vypoved k aprilu v obidvoch zamestnaniach???
ahoj @zalka obraciam sa hneď na teba, lebo čítam, že vieš dobre poradiť 😉 mne RD končí až 2016, pracovný pomer mi stále trvá. mám ešte cca 10 dní dovolenku a zaujíma ma konrkétne to čerpanie po skončení RD. pre najvyššiu podporu je potrebné vyčerpať iba časť dovolenky a ostatok si dať preplatiť?? ak by som vyčerpala všetky dni dovolenky a až potom ukončila PP, podpora by bola v tom prípade nižšia?
ďakujem vopred
@llenkapettko áno správne na vyššiu podporu treba čerpať 1-2 dni dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť ..
funguje to asi takto ...príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@zalka ahoj,chcela by som sa ta spytat ci bude mat svagrina narok na podporu.Na druhy rok 5 februara jej konci druha materska je doma v kuse uz siesty rok ,chce dat vypoved lebo nema kde nechat deticky,ale pred tym pracovala na plny pracovny uvazok len asi rok aj dva mesiace alebo ci moze dat vypoved a ist napríklad na PN?CO je vyhodnejsie ?dakujem

@zalka ďakujem krásne, je fajn vedieť že niekto ochotne poradí keď treba, naozaj veľká vďaka 🙂