Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka Este posledna otazka, ak mozem: kedze som uz nastupila do inej prace, bude asi problem keby som bola PN alebo OCR? Predopkladam, ze nemozem byt u jedneho zamestnavatela PN a do druhej prace chodit. Prepac, ze ta tolko oravujem, ale som z toho vsetkeho uz poriadne dopletena ☹
@zalka dobry vecer.tak uz som si to zitila. 1. MD -21.9.2009-4.4.2010, RP -5.4.2010-19.11.2010, 2. MD -1.4.2012-24.11.2012, RP -25.11.2012-26.5.2015. mozem vas poprosit o vypocet dovolenky?27.5.2015 by som mala nastupit do prace.ak ale xcem dat vypoved tak ako pokracovat?vziat si den dovolenky-toho 27.5. a ostatne dni si necham preplatit. tak by mi mala vyjst maximalna podpora,vsak?vypoved mam dat teda ku ktoremu dnu? 2.moznost je,zeby som nastupila do prace. Co by pre mna znamenalo ak by som pracovala dajme tomu 2mesiace a prepustia ma sami.potom by som mala narok na aku podporu? pytam sa preto,lebo mam dost casto chore deticky-laringitida,cize pocitam s tym,ze by som bola viac na OCR ako v praci a to malokto toleruje. vopred dakujem za radu
@mayusik tak za rok 2009 hádam vieš koľko dní si mala dovolenky .. ak si nebola pred MD na PN dlhodobo tak sa dovolenka nekrátila.
Rok 2010 to si šla do práce? Toho 20.11.10? ak áno ... tak potom sa ti dovolenka kráti o 4/12tiny .. tj. máš nárok na 8/12tin dovolenky ( vyšlo mi , že na RD si bola 163 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni ) ale ak si v roku 2010 pracovala a si si nečerpala dovolenku v tom roku, tak ten nárok ti už dávno prepadol ...
a za rok 2012 máš nárok na celú dovolenku ....
tak rok 2010 nárok na 7/12tin dovolenky, rok 2012 nárok na 12/12tin dovolenky ... za rok 2009 nárok na celú dovolenku, tá krátka PN neovplyvnila výšku dovolenky ... samozrejme ak si v roku 2009 čerpala dovolenku tak nemáš ostatok 20 dní ...
@zalka 15.12. som sa mala vratit do prace, ale na zaklade ustneho dohovoru to nebolo potrebne, chceli sme sa totiz na skonceni PP dohodnut. Moze to moj zamestnavatel povazovat za porusenie pracovnej disciplíny? ....napríklad ze bude tvrdit, ze som do prace prist mala......predpokladam, ze urobi vsetko preto aby nemusel zaplatit. Navyse som sa dnes dozvedela, ze ma nenahlasili do SP, lebo cakaju na moje vyjadrenie......to je v poriadku? Dakujem.
@quappa77 no ak chcú dostať pokutu tak to je dobre že čakajú ...
a áno môže to považovať za porušenie pracovnej disciplíny ... ak nemáš napr. čerpanie dovolenky alebo niečo také podpísané ...
a ak sa ťa chce zbaviť bez odstupného a bez vyplatenia dovolenky tak absencia je skvelý spôsob...
@zalka
nepracovala som vobec, no mala som DNP pocas druhej MD a parkart pocas trvania OCR,neplatila som vtedy nic iba som sa stale prihlasila a odhlasila.len neviem ci som mala v tom baliku aj poistenie v nezamestnanosti. na socialke by mi to mali vediet zistit,nie? ak som mala tak co sa tam mení?vadi to aj ked som neplatila?
Ahojte dievcata..viete mi prosim poradit ako vypocitat denny vymeriavaci zaklad? Co k tomu presne treba?
@kattikakiki mesacna mzda * 12/365*65%
napr. 1000*12=12000/365=32,88*65%=21,37
@liz_lemon ked je mesacna mzda minimalna mzda tak sa rata s hrubej mzdy? apotom je aj DVZ hruba mzda?
@kattikakiki vzdy sa rata hruba mzda
@liz_lemon ked ja mam s toho velku hlavu :-/ a ako je to v pripade ze po ukonceni RD bude ukoncenie PP/po vycerpani 2dni dovolenky/? Tam sa to rata ako? Ked v roku ked som pracovala bola ina min.mzda ako teraz, ked mi konci RD?
toto som nevedela, tak dobré vedieť:
zdroj:
http://www.socpoist.sk/2150-menu/55451s
Nárok na dávku v nezamestnanosti pri ukončení pracovného pomeru počas rodičovskej dovolenky
25.10.2011 | Poistenie v nezamestnanosti | Matka
Momentálne som na rodičovskej dovolenke, ktorá mi skončí 30. júna 2011. Zamestnávateľ ma však informoval, že k 1. aprílu 2011 dôjde ku skončeniu môjho pracovného pomeru. Po skončení rodičovskej dovolenky budem pravdepodobne nezamestnaná. V prípade, ak sa po skončení rodičovskej dovolenky zaevidujem na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, vznikne mi nárok na dávku v nezamestnanosti? Na základe čoho sa určí výška dávky v nezamestnanosti?
V zmysle § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.
V zmysle § 104a zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 1. februára 2010, do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
V zmysle § 293bm ods. 2 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 1. februára 2010, do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie od 1. februára 2006 do 31. januára 2010, počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
V zmysle § 108 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, výška dávky v nezamestnanosti sa určuje z denného vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5 zákona o sociálnom poistení , ak poistenec nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti. Takto určený denný vymeriavací základ je 44,2 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné a ktorý je platný ku dňu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti s určením pripadajúcim na jeden deň podľa počtu kalendárnych dní v mesiaci, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Pravdepodobný denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
Z uvedeného vyplýva, že na účely nároku na dávku v nezamestnanosti je potrebné splniť dve podmienky:
podmienku evidencie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a
podmienku doby poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní.
Do doby poistenia v nezamestnanosti sa započíta aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, a to aj vtedy, ak toto prerušenie vzniklo v období od 1. februára 2006 do 31. januára 2010.
Vo Vašom prípade, ak by ste boli zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie napr. dňa 1. júla 2011 a uplatnili by ste si nárok na dávku v nezamestnanosti, posudzovaným obdobím na účely nároku na dávku v nezamestnanosti by bolo obdobie od 1. júla 2008 do 30. júna 2011. Ako obdobie poistenia v nezamestnanosti by sa zhodnotila doba poistenia v nezamestnanosti zamestnanca a doba prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky od 1. júla 2008 do 31. marca 2011, čo je 1004 dní poistenia. Podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti by v takomto prípade boli splnené.
Keďže v rozhodujúcom období (v posledných dvoch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie) ste pravdepodobne nemali žiaden vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti by sa určila z denného vymeriavacieho základu podľa § 138 ods. 5 zákona o sociálnom poistení platného ku dňu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti. Takto určený denný vymeriavací základ v období od 1. januára 2011 do 31. decembra 2011 v mesiaci, ktorý ma 31 dní, je 10,6149 EUR. Dávka v nezamestnanosti je 50% z denného vymeriavacieho základu. Výška dávky v nezamestnanosti v mesiaci, ktorý má 31 dní, by bola 164,60 EUR.
Vaša Sociálna poisťovňa
Dokument bol revidovaný: 25.10.2011
TLAČIŤPOSLAŤ LINKU
Copyright © Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8 a 10, 813 63 Bratislava 1
@zalka Ahoj,opäť by som potrebovala tvoju ctenu radu🙂 Do 18.5.2015 som na RD,predtym som pracovala od 03.2008 do 31.12.2011. Potom som bola do nastupu na MD praceneschopná. Teraz,ked som sa rozhodla ze nastupim do prace skor mi zamestnavatel oznamil,ze mam si njskor vycerpat dovolenku a potom mi da vediet co so mnou. Vraj na mojom mieste je ina osoba, tak budu musiet nieco vyspekulovat. Takze predpokladam,ze vymysli nieco,mne nevyhovujuce,preto sa opytat:
Mam narok na podporu,ak by som dala vypoved? Alebo je vyhodnejsie ist na PN? A ak by som dala vypoved a otehotnela,MD by mi uz nemali z coho vypocitat,vsak?
Vopred pekne dakujem.
@mimiky26 komplikované a moc otázok.
Ak vyčerpeš dovolenku, a ťa prepustia tak nezískaš max. podporu.
Ak vyčerpeš dovolenku a ti skončí PP a ty otehotnieš tak ti bude stačiť sa u niekoho zamestnať na 90 dní a nárok na MD budeš mať z toho nového zamestnania.
Nárok na podporu mať budeš každopádne.

@quappa77 rado sa stalo