Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka Dobrý deň, mám otázku. Od 1.1. 2007 som zamestnana u jedného zamestnavatela, čiže už 8 rokov. O rok mi končí rodičovská dovolenka, ale už sa tam nechcem vrátiť, pretože sme sa presťahovali ďaleko od zamestnania. Keď dám výpoveď, budem mať nárok na podporu? Lebo som stretla kamarátku a tá povedala, že treba odrobit po rodičovskej nejaky čas až potom mi dajú podporu. Najlepšie by bolo, keby sme sa dohodli a oni by mi dali výpoveď a odstupné, ale na to ich asi neukecam.
@zalka a nie je to mozne este pocas RD?Lebo sa som dohodnuta so zamestnavatelom,ze nastupim od februara do prace, s tym ze cely februar budem cerpat dovolenku (mam vraj 20,5 dna) a potom riadne do prace. Vedela by si mi poradit co robit teraz aby som dostala max.podporu?A aka je max.vyska podpory? Pekne dakujem.
@zalka to naozaj?Takze mozem zacat cerpat dovolenku,tak ako som sa so zamestnavatelom dohodli a nejaky druhy den dovolenky im poslat vypoved?A co dalej do maja?Budem dalej poberat RD a po skonceni tych 800 eur? Urcite je to tak?Vies ja tomu vobec nerozumiem a nechcem ostat bez penazi.
A este sa chcem opytat....nemozem poberat podporu hned po skonceni PP?Alebo nie je mozne sucasne poberat RD aj podporu?
@zalka idem ta dalej otravovat, ak mozem 🙂 takze:
23.2.2014 - koniec RD
dalej PN z maxima, a od 1.10.2014 som na UP, max. podpora. co dalej?
ked mi skonci UP, zamestnam sa za 1200 € na 3 mesiace a potom by som mala mat narok na max matersku? /ak by nahodou 🙂 / prip. na max PN /keby som bola na rizikovom/
@mimiky26 nie je možné poberať súčastne podporu a RP .. RP by si musela prepísať na mng. ak by si chcela od februára poberať podporu ...
a napr. nastúpiš do práce 2.2.15 ... a 2.2.-3.2.15 budeš čerpať dovolenku a 3.2.15 ti skončí PP ... preplatia pri skončení PP zvyšok dovolenky a dostaneš 800e podporu .
@emma_932 áno presne tak ako si napísala.
@junova dovolenka vzniká len za dni na MD ... čiže neviem či nejakú dovolenku máš lebo si nenapísala od kedy do kedy si bola na MD...
dobry den ,chcem sa vas spytat som zamestnana na dobu neurcitu od 5.9 2011 som bola na rizikovom na MD som nastupila 11.1 2012 a maly bude tri roky 15.2 2015 a chcela by som dat vypoved a ist na UP ,kedze mi mleho nezabrali do skolky ako postupovat? a vznikol mi narok na dovolenku pocas MD ,starej mi ostalo 5 dni ? dakujem vam za odpoved.
@zalka no super,tak asi to takto spravim..a zamestnavatel je povinny mi ten zvysok dovolenky preplatit? A este jedna otazocka🙂Ak by som pocas poberania podpory otehotnela, mohli by mi pocitat MD z podpory?Asi blud,vsak?Alebo stacilo by sa mi na tie tri mesiace zamestnat? Dakujem dakujem🙂
Ako je to pri predĺženej MD zo zdravotných dôvodov musí mi zamestnávateľ držať miesto alebo ma môže premiestniť na inú pozíciu? Vie niekto poradiť ďakujem 😉
@junova za január 1/12tina ... za február nie je nárok ...
@mimiky26 ak by si počas podpory otehotnela, tak MD by si nedostala žiadnu ... musela by si sa zamestnať alebo poistiť na DNP ... a povinný ako povinný, skončenie PP záleží na dohode so zamestnávateľom, a pri skončení PP je povinný preplatiť dovolenku zvyšok. Ale nie je povinný súhlasiť s dohodou o skončení PP ...
@cernek áno za čas na MD teda za rok 2012 ti vznikla dovolenka ...
@zalka dobry den....chcem sa informovat ohladne podpory v nezamestannosti po ukoncení RD......
od 01,06,2009 som poberala 6 mesiacov podporu v nezamestnanosti .......vo februari som uzatvorila prac. zmluvu a v ten mesiac som nastupila aj na matersku dovolenku..... teraz este do konca marca poberam rodičák.....do prace sa vsak nevratim..takže tam bude prac.zmluva ukoncena...nakolko mi dcera býva velmi casto chorá...chcem sa opýtat, ci mam narok na podporu v nezamestnanosti.....alebo si mam skor vybavovat predlžený rodičovský.....dakujem 🙂
dakujem ,este mam otazku ,ked ukoncim pracovny pomer ja a vycerpam si vsetku dovolenku aj staru aj co vzni kla na MD ,mozem sa potom prihlasit na UP a potom podpora by bola 50% z hrubeho platu ? dakujem.
Žienky nevedeli by ste mi poradiť.. Som na RD do 23.3. Môj zamestnávatel zrušil prevádzku a prerušil živnosť no výpoveď mi nedal-kvôli odstupnému- čaká kedy dám výpoveď ja. Údajne pri prerušení živnosti mi výpoveď dať nemusí iba ak by ju zrušil. No marec sa blíži a ja netuším čo robiť.. možno by sa dalo aspoň dohodnúť na jednom dni dovolenky kvôli podpore /no to asi pri prerušení živnosti nepôjde/ a ja by som potom tú výpoveď dala nech mi teda nemusí platiť nič.. či čo robiť?
@mimiky26 áno je to možné pre nezamestnaných ...
@cernek áno presne tak 50% z hrubého platu
@junova rado sa stalo
@lola333 a to odkial zamestnávateľ prišiel na to, že pri prerušení živnosti ti neskončil PP ... tým, že ju prerušil ako keby zanikla ty nemáš kde pracovať a dnom prerušenia ti skončil PP .. a musí ti vyplatiť odstupné , a preplatiť zvyšok dovolenky ... ak chceš max. podporu tak sa u niekoho na den dva zamestnaj počas RD kludne ... s platom 55e na den ... a potom sa ti po RD podpora bude rátať z toho platu nového ... ty už nie si zamestnaná, a ak prerušil živnosť pred viac ako rokom už ti ani nárok na podporu nevznikne.
@lola333 áno môžeš sa zamestnať u hocikoho na 1 den aj zajtra ... nemusíš až na konci RD ..
no na tvojom mieste by som napísala na inšpektorát práce, a vyžiadala si stanovisko. potom by ysom oslovila zamestnávateľa so žiadosťou o výstupné papiere, a o vyplatenie odstupného a preplatenej dovolenky ...

@zalka Dakujem, a ako by som mohla ziskat maximalnu podporu?