Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Dobrý večer, poprosím info, ak mamička s tromi deťmi rozvedená výživné na 3 deti /180 eur mesačne/ nikdy nepracovala, len ako externý pracovník pre jednu poisťovnu počas RD..má na niečo nárok po skončení RD ak jej hrozí že bude asi 2 mesiace nezamestnaná, pretože prácu má istú až o tie 2 mesiace po skončení RD? Dávka v hmotnej núdzi,alebo niečo také? Ďakujem krásne...
@samami ak je stále ako externý pracovník poisťovne, resp. má DIC a registráciu v NBS, tak ju ani na UP nezaevidujú a budú ju brať ako SZCO.
A ked nepracovala tak nárok na podporu nemá,
a dávka v hmotnej núdzi ...
Dávka je:
b) 117,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
a má výživné 180e a to je viac ako dávka v hmotnej núdzi, nepíšeš či vlastní dom byt táto mamička... takže sa nedajú dať presnejšie info .. ale odporúčam čítať toto http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
@zalka Ďakujem veľmi pekne ozaj za rýchlu odpoveď... Mamička nevlastní nič, ani dom,ani auto..býva v dvojpodlažnom dome u svojich rodičov..má tam síce svoj byt ale je to dom jej rodičov. No a s tou externou prácou to som ani netušila...a prídavky na deti jej bude kto tie dva mesiace vyplácať v prípade že by ju nezaevidovali na úrade?
Zienky ten jeden den dovolenky cerpat kedy presne? Den po skonceni RD alebo predtym? Nech to zamestnavatelovi poriadne vysvetlim..
@zalka ahoj, očividne sa v tom vyznáš tak Ťa ešte idem trochu otravovať, hádam nevadí 😕 😎 Dnes som volala s personálnym oddelením a vznikol mi nárok na dovolenku vo výške 40 dní. Čo sa mi oplatí viac? Nechať si ju preplatiť alebo vyčerpať? Jedná sa mi vyslovene o to ako mi to ovplyvní výšku podpory. Moc ďakujem
@zalka úplne presne..
zamestnaná od 1/2007, materská 5/2010, následne RD, súvisle ďalšia materská 2/2012, rodičovská a tá mi končí teraz 24.3.2015 dcérinimi 3-tími narodeninami. Počas tohoto obdobia 2 dohody, jedna 9/2012 a druhá od decembra 2012 do 28.2.2013, ale mzda vyplácaná len za 12/2012. A potom už nič. Počas materskej mi vznikol nárok na dovolenku 40 dní a posledná MD sa vypočítavala z predpokladaného príjmu 800€.
@zalka práve mi prišiel e-mail: V roku 2012 ešte neplatili tieto zákony na dohody a neplatilo sa ani do sociálnej ani do zdravotnej poisťovne. Mali ste brutto príjem 30,- € , daň 5,70 netto 24,30
to je tá prvá dohoda a predpokladám, že pri druhej to bude tým pádom to isté.. čiže by to asi malo byť OK? 😕
@barbyes pochop jedno .. ak si mala 0 eur príjem január 2013 , 0 príjem február 2013 a RD by ti končila teraz vo februári ...
tak ten nulový príjem by ti sakra zavaril .. preto som chcela vedieť kedy ti končí RD
aké obdobie bude SP skúmať ...
a skúmať SP pre účely podpory bude odbobie 2 rokov do zadu ... tj. ak 25.3.15 budeš čerpať dovolenku,
a skončíš PP 25.3.15
a na UP pôjdeš 26.3.15
tak SP skúma obdobie od 26.3.13 .. do 25.3.15 ... a z toho príjmu vypočíta podporu ... čiže pri počte dní dovolenky bude max. podpora
ak by ti ale RD končila vo februári čo ti nekončí našťastie
tak SP by skúmala obdobie napr. od 26.2.13-25.2.15... a tam tá nulová mzda by ti zavarila ... a znížila podporu ...
@barbyes nie z predpokladanej ale zo mzdy po RD ...
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

Ďakujem za expresnú odpoveď.