icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

bozidara
3. feb 2015

Ďakujem za expresnú odpoveď.

zalka
3. feb 2015

@bozidara rado sa stalo
aj ked nepotešilo

samami
3. feb 2015

Dobrý večer, poprosím info, ak mamička s tromi deťmi rozvedená výživné na 3 deti /180 eur mesačne/ nikdy nepracovala, len ako externý pracovník pre jednu poisťovnu počas RD..má na niečo nárok po skončení RD ak jej hrozí že bude asi 2 mesiace nezamestnaná, pretože prácu má istú až o tie 2 mesiace po skončení RD? Dávka v hmotnej núdzi,alebo niečo také? Ďakujem krásne...

zalka
3. feb 2015

@samami ak je stále ako externý pracovník poisťovne, resp. má DIC a registráciu v NBS, tak ju ani na UP nezaevidujú a budú ju brať ako SZCO.
A ked nepracovala tak nárok na podporu nemá,
a dávka v hmotnej núdzi ...
Dávka je:
b) 117,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,

a má výživné 180e a to je viac ako dávka v hmotnej núdzi, nepíšeš či vlastní dom byt táto mamička... takže sa nedajú dať presnejšie info .. ale odporúčam čítať toto http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...

samami
3. feb 2015

@zalka Ďakujem veľmi pekne ozaj za rýchlu odpoveď... Mamička nevlastní nič, ani dom,ani auto..býva v dvojpodlažnom dome u svojich rodičov..má tam síce svoj byt ale je to dom jej rodičov. No a s tou externou prácou to som ani netušila...a prídavky na deti jej bude kto tie dva mesiace vyplácať v prípade že by ju nezaevidovali na úrade?

zalka
3. feb 2015

@samami prídavky nemajú s evidenciou nič spoločné, tie vypláca stále UP. to je cca 20e na dieťa mesačne.

lola333
4. feb 2015

Zienky ten jeden den dovolenky cerpat kedy presne? Den po skonceni RD alebo predtym? Nech to zamestnavatelovi poriadne vysvetlim..

zalka
4. feb 2015

@lola333 dieťa má 3 roky 9.2.15 napr.
RD ti končí 9.2.15
nástup do práce je 10.2.15
čerpanie dovolenky 10.2.15
skončenie PP 10.2.15

lola333
4. feb 2015

@zalka 10.2.15 dam vypoved ale platnu od 11.2 ci? Mozem dat vypoved ku dnu dovolenky? Prepac ja som z toho jelen dakujem Ti..

zalka
4. feb 2015

@lola333 PP končí po šichte
dovolenka je šichtou
takže PP skončí 10.2.
od 11.2. si nezamestnaná ...

barbyes
5. feb 2015

@zalka ahoj, očividne sa v tom vyznáš tak Ťa ešte idem trochu otravovať, hádam nevadí 😕 😎 Dnes som volala s personálnym oddelením a vznikol mi nárok na dovolenku vo výške 40 dní. Čo sa mi oplatí viac? Nechať si ju preplatiť alebo vyčerpať? Jedná sa mi vyslovene o to ako mi to ovplyvní výšku podpory. Moc ďakujem

zalka
5. feb 2015

@barbyes čerpať 1-2 dni, zvyšok preplatiť... = max. podpora ak si nepracovala na dohodu počas RD

barbyes
5. feb 2015

@zalka koncom roka 2013 som mala takú mini brigádu, ale bol to taký menší odrb...asi ani 20 euro mi vtedy prišlo 🙄 ovplyvní to niečo?

barbyes
5. feb 2015

@zalka zs december 2012 18,67€ a potom jednorázová dohoda v 10/2012 suma 24,30€

ovplyvní to niečo?

zalka
5. feb 2015

@barbyes určite áno ... pozri výplatnú pásku či ti bolo strhnúté poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie ... ak bolo tak neviem či max. podporu získaš.

barbyes
5. feb 2015

@zalka tá prvá dohoda bola platná cca od decembra 2012 do 28.2.2013, ale reálny príjem bol len za december 2012 lebo som zistila že je to odrb...ale evidovaná som tam bola do konca februára 😒 povedz, že mi to neuškodí ☹

barbyes
5. feb 2015

@zalka nemám ju, akurát som im písala či mi ju dopošlú...ako veľmi mi táto smiešna suma môže uškodiť?

barbyes
5. feb 2015

@zalka poslednú materskú mi počítali z predpokladaného príjmu 800€...

zalka
5. feb 2015

@barbyes uškodí ... ale...
kedy ti končí RD?
lebo sa skúma plat dva roky do zadu takže ak to bude v marci tak by sa tam už dá dohoda do skúmania dostať nemala ...

barbyes
5. feb 2015

@zalka 24.3.2015 a jedna dohoda bola uzatvorená 9/2012 a druhá síce trvala do 28.2.2013, ale reálne mi vznikol nárok na plat len za 12/2012..

zalka
5. feb 2015

@barbyes no hej ... a nulové mzdy za rok 2013 ... to ovplyvní ... napíš mi čo chcem vedieť lebo sa nepohneme dalej
lebo od 2013 sa platia odvody do SP aj z dohôd ... a dosť to spraví šarapatu.

barbyes
5. feb 2015

@zalka od roku 2013 som nemala žiadnu dohodu, teda bola som tam ešte do konca februára evidovaná, ale už som reálne neodrobila v r.2013 nič.

barbyes
5. feb 2015

@zalka úplne presne..

zamestnaná od 1/2007, materská 5/2010, následne RD, súvisle ďalšia materská 2/2012, rodičovská a tá mi končí teraz 24.3.2015 dcérinimi 3-tími narodeninami. Počas tohoto obdobia 2 dohody, jedna 9/2012 a druhá od decembra 2012 do 28.2.2013, ale mzda vyplácaná len za 12/2012. A potom už nič. Počas materskej mi vznikol nárok na dovolenku 40 dní a posledná MD sa vypočítavala z predpokladaného príjmu 800€.

barbyes
5. feb 2015

@zalka práve mi prišiel e-mail: V roku 2012 ešte neplatili tieto zákony na dohody a neplatilo sa ani do sociálnej ani do zdravotnej poisťovne. Mali ste brutto príjem 30,- € , daň 5,70 netto 24,30

to je tá prvá dohoda a predpokladám, že pri druhej to bude tým pádom to isté.. čiže by to asi malo byť OK? 😕

zalka
5. feb 2015

@barbyes pochop jedno .. ak si mala 0 eur príjem január 2013 , 0 príjem február 2013 a RD by ti končila teraz vo februári ...
tak ten nulový príjem by ti sakra zavaril .. preto som chcela vedieť kedy ti končí RD
aké obdobie bude SP skúmať ...
a skúmať SP pre účely podpory bude odbobie 2 rokov do zadu ... tj. ak 25.3.15 budeš čerpať dovolenku,
a skončíš PP 25.3.15
a na UP pôjdeš 26.3.15
tak SP skúma obdobie od 26.3.13 .. do 25.3.15 ... a z toho príjmu vypočíta podporu ... čiže pri počte dní dovolenky bude max. podpora

ak by ti ale RD končila vo februári čo ti nekončí našťastie
tak SP by skúmala obdobie napr. od 26.2.13-25.2.15... a tam tá nulová mzda by ti zavarila ... a znížila podporu ...

barbyes
5. feb 2015

@zalka ani nevieš ako si ma potešila 😵 už som z toho bola mierne nešťastná...človek si chce prilepšiť, oklamú Ťa a nakoniec by mi to ešte uškodilo aj takto..no naporazenie 😔

takto sa mi to bude vlastne počítať z tej predpokladanej..

zalka
5. feb 2015

@barbyes nie z predpokladanej ale zo mzdy po RD ...
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

barbyes
5. feb 2015

@zalka aha, čiže sa vlastne zoberie do úvahy aj to čo mi preplatia ako reálny príjem..ešteže tu je niekto kto sa v tom vyzná lebo ja by som sa v tom stratila 😝 ešte raz Ti veľmi pekne ďakujem za radu 🙂 ani nevieš ako si mi pomohla 😵 😵

barbyes
5. feb 2015

@zalka a tým, že mne budú preplácať 39 dní tak mi vyjde na deň vyše 1000€ brutto 😀

zalka
5. feb 2015

@barbyes no áno ale odvody do SP sa zaplatia len zo sumy 132,90 eur
ak by si čerpala 2 dni dovču tak odvody do SP sa zaplatia len zo sumy 265,80 eur ..
čiže ti ostane viac v čistom , lebo z menšej sumy sa budú platiť odvody ... lebo tak stanovuje zákon...