Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka @evita68
Prosim , prosim. Sedim v referendovej komisiia su tu dve uctovnicky. Neveria mi ani slovo o tej maximalnej podpore. Neveria, ze v jeden den sa da dat dovolenka a aj vypoved. Vravia, ze podpora sa vypocitava zo mzdy za dva roky a t d.
Prosim napiste mi ako to je , preco zaco, naco. Dakujeeeem
@evatko max. podporu vie získať len matka po RD ... lebo počas RD nemá žiaden príjem ... a funguje to takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@evatko Dva roky pred nástupom na MD sa ráta podpora vtedy, ak skončí PP v deň skončenia rodič. dovolenky...
Áno, podpora sa ráta z dvoch rokov pred evidenciou na úrade práce.. Ale - keďže žena po RD nastúpi na jeden deň do práce, a pred týmto jednym dňom dva roky je ,,hlucho,,, čiže nemala žiadny iný príjem zo zamestnania, podpora sa ráta z tohoto jedného dňa.. no a ako píše zalka, v tento jeden deň stačí príjem cca 55 eur, a z tohto príjmu vyjde max. podpora..
Pouč pani účtovníčky 😉
baby, idem si aj ja po radu, som zamestnaná, momentálne na RD, je veľmi pravdepodobné, že mi dcéru nezoberú do škôlky, tím pádom sa nemôžem vrátiť do práce a budem musieť dať výpoveď, teraz sem tam brigádujem cez agentúru, tak max. 3 krát do mesiaca, budem mať aj ja nárok na podporu?
@zalka dobry vecer zalka,chcem si len potvrdit ci budem postupovat spravne.22.2.konci zamestnankyni rodicovska.Na 23.2.jej dam dovolenku a zaroven 23.2.ukoncime s nou pracovny pomer.Zvysok dovolenky jej preplatime.Postupujem spravne aby mala max.podporu?Nechceme jej uskodit.Pocas Rd nemala ziadny odvod na poistenie v nezamestnanosti.Dakujem
prosím vás kočky, ak chcem prepísať rodičovský na manžela, potrebujem k tomu nejaké doklady? alebo aký je postup, žiadosť o poberení rodičovského je na UPSVaR ale je nieco aj o zruseni? dakujem, dakujem
kočky, ze vraj sa uz neda prepisat rodicovsky na manzela, ked ja chcem ist na podporu?
@zalka ja sa chcem opýtať, keď na materskej pracujem na dohodu o pracovnej činnosti a po materskej chcem dostať tú maximálnu podporu , potrebuje zarobiť asi 55,- eur na deň ... čiže keď robím napr. mesačne 4 dni tak stačí mi zarobiť 220,- eur ... alebo nemôžem robiť na dohody ... ďakujem ...
dobry den ,idem k vam po radu ,uz ste mi par krar pisali ..... som prihlasena na UP mam narok na podporu ,lenze na socialnej zistili ,ze mi nesedia datumy koniec rodicovskej 15.2 2015 a vypoved v praci 16.2:2015 a teraz im ten jeden den nesedi ,kedze som nebola uz 16,2 v praci a nemala som ani dovolenku a uctovnicka ma este k dnesnemu dnu neodhlasila ,mozem si dat na ten jeden den neplatene volno z coho sa potom vyrata podpora ? dakujem pekne za odpoved.
baby som na RD dnes my prisla postou vypoved z dvovodu zmeny mena firmy pracovny pomer mam od 1.5. 2011 do 31.12.2014 mam uz ist teraz na urad prace alebo mam pockat do 25.10 2015 lebo vtedy my konci RD .A ci mam narok na podporu?a este ci my musi zamestnavatel preplatit dovolenku za tie roky ESte som nic nepodpisala len my to dnes poslaly domou DAKUJEM
@zalka Ahoj zalka, prosím Ťa, vieš mi poradiť ako to bude so mnou, keď mi končí RD a do konca MD som bola SZČO. Teraz ju mám pozastavenú, lenže zamestnávateľ mi už zanikol, takže budem prácu hľadať. Ale kým nájdem, tak neviem, či budem mať nárok na podporu. Pred MD som platila odvody z minima. Vopred vďačím za odpoveď.
@adriana1107 ako szčo si si neplatila poistenie v nezamestnanosti ... nárok na podporu mať nebudeš ...
@zalka nnna... samé "výhody" mám u toho SZČO 😢
@adriana1107 no hej szčo viac penazí zo zárobku .. ale žiadna ochrana ...

@zalka tomuto už veľmi nerozumiem sa priznám, ale podstatné je že budem mať nárok na maximálnu podporu a to by bolo super 😵
mne by teda teoreticky asi nič neovplyvnilo ani keby som si čerpala dovču do 31.3.2015 čiže 7 dní a na úrad by som sa zapísala až k 1.4.2015...lebo v prepočte by to bolo stále viac ako tých 132,9 čo spomínaš. Ak tomu správne chápem. A nárok na podporu by som tým pádom mala do konca septembra, čo by bolo pre mňa lepšie.