icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zuzy20
8. jún 2015

@subertica mne tiez konci rodicak 9.11. Tiez som na dobu neurcitu a pred materskou sOm pracovala 2 a 4 mesiace vkuse spolu s materskou mi chyba necely mesiac do troch rokov. Vznika aj mne narok na podporu ak by sme ukoncili pp dohodou?

zalka
8. jún 2015

@zuzy20 áno lebo aj RD sa berie do toho obdobia

zamilion
8. jún 2015

@zalka dakujem pekne

zuzy20
8. jún 2015

@zalka aha ja som myslela ze len materska tych 7 mesiacov 🙂

zalka
8. jún 2015

@zuzy20 no zamestnaná si aj počas RD

zalka
8. jún 2015

@zamilion rado sa stalo

zuzy20
8. jún 2015

@zalka dakujem teda za doplnenie infosiek ;)

zalka
8. jún 2015

@zuzy20 rado sa stalo

mayusik
9. jún 2015

@zalka ahoj. Vedela by si mi prosim ta povedat ci mozem pocas poberania podpory pracovan na TPP alebo iba na dohodu a aky mozem mat prijem? Vopred vdaka

zalka
9. jún 2015

@mayusik do cca 148e mesačne môže byť v hrubom príjem .. a lepšie je na dohodu ... aký zmysel má pracovať na TPP?

mayusik
9. jún 2015

@zalka oki.vdaka. nevyznam sa v tom preto sa pytam. Takze na dohodu ano, pracovny pomer radsej nie. A musim to hlasit na UPSVaR ak budem mat dohodu?

zalka
9. jún 2015

@mayusik áno presne tak na UP dávaš do 8 dní od uzavretia dohody kopiu dohody a každý mesiac dokladuješ príjem

mayusik
9. jún 2015

@zalka dakujem 😉

zalka
9. jún 2015

@mayusik rado sa stalo

nella1
9. jún 2015

@zalka ahoj vidim ze kazdy tu pise tebe konci mi RD som na MD a RD od r.2009 po sebe s 2 detmi az do teraz...pred 1 nastupom na MD v r.2009 som pracovala v zahranici aj pred nastupom na MD mi urad vyplatil podporu v nezamest. a potom som nastupila na MD....teraz netusim ci budem mat sancu dostat nejaku podporu v nezamest.? poistenie v nezamest. som si pocas MD a RD neplatila sukromne....ci ako to je ? ako to pocitaju? vdakaa moc

zalka
9. jún 2015

@nella1 ak si počas RD nemala žiadne zamestnanie tak podporu nedostaneš žiadnu

nella1
9. jún 2015

@zalka ☹ skvelé no ale myslela som ze to tak bude...mam moznost od zajtra nastupit do prace od 10.6. rodicovsky mam do 21.6 vtedy sa ukoncuje dovrsenim mojho dietata 3r. mam upovedomit urad kt. mi vyplaca RD ze som nastupila do prace??

zalka
9. jún 2015

@nella1 nie neupovedomuješ UP
ale odhlasuješ sa s dôchodkového poistenia na SP ak ti vznikne PP ...

nella1
9. jún 2015

@zalka dakujem..

zalka
9. jún 2015

@nella1 rado sa stalo

zuzy20
11. jún 2015

@zalka prosim ta este jedna otazka maly sa narodil 9.11.2012 a teraz pozeram papiere z roboty kde sa pise ze RD mi poskytuju do dovrsenia troch rokov syna - do 8.11.2015 vratane. cize to na jeho narodky toho roku to bude pondelok mam nastupit do prace? je to spravne, nemalo to byt 9.11. vratane? a nastupit na druhy den po jeho narodeninach?

zalka
12. jún 2015

@zuzy20 no RD ti končí 9.11
do práce nastupuješ 10.11

ika33
13. jún 2015

Ahojte, potrebovala by som pomoc, počas mojej 2 MD, som dostala výpoveď z organizačných dôvodov. Po materskej som išla na pol roka na nezamestnanecku a potom som nastúpila na rodič.dovolenku, tá mi končí 6.8.2015, kedy dovŕši malý 3 roky. Novú prácu som si zzatiaľ nenašla a neviem ako to teraz bude. Od 7.8.sa mám prihlásiť na úrad práce? Dostanem niečo? Rodička v plnej vyske mi bude za mesiac august vyplatená aj keď budem vedená od 7.8.na urade práce? Ďakujem za pomoc.

zalka
15. jún 2015

@ika33 ak ti PP skončil pred viac ako 364 dnami tak nedostaneš žiadnu podporu ... na podporu si mala ísť po skončení MD, o RD si mal požiadať partner ....

zuzy20
15. jún 2015

@zalka ja si tiez myslim ze by som mala az 10.11. nastupit. V paragrafe sa pise :
"(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku."
Do dna, nepisu vratane asi preto mi tak napisala nasa personalistka - pravnicka tak do papierov. Aj mojej kolegyni co nastupovala po mne na materskej takisto napisala ze ma nastupit do prace v den tretich narodenin. Ako jej mam ale teraz argumentovat, ze vsetci ostatni chodia den po narodeninach ? 🙂)

gapa
15. jún 2015

Kedysi to bolo zle napísané (nezhodovalo sa to myslím v Zákone o RP a v Zákonníku práce), no od 1.4.2011 je to už jednoznačné. Je to velmi dobre vidieť porovnaním zákonov,
konkrétne § 166 ods.2 Zákonníka práce
-účinného do 31.3.2011 a
-účinného od 1.4.2011 (po novele zákona č.48/2011), to im ukáž toto porovnanie:
vid stránka www.porada.sk teda konkrétne:
http://www.porada.sk/t173559-zakonnik-prace-od-...

kopírujem:
§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka

(1) V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
STARá VERZIA účINNá DO 31.5.2011
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do troch rokov veku dieťaťa. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku *** až do šiestich rokov veku dieťaťa.*** Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však vždy najmenej na jeden mesiac.
NOVá VERZIA účINNá OD 1.4.2011
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku *** až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. *** Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

ika33
15. jún 2015

@zalka ja som dostala výpoveď keď som bola na 2 MD,po jej skončení som išla na pol roka na úrad práce a manžel bol na RD s 2 dieťaťom, po pol roku som sa z uradu práce vyhlásila a išla na RD miesto manžela no a tá mi teraz bude končiť 6.8. Ja zatiaľ nemám žiadnu robotu a preto sa budem musieť zaevidovať na úrade práce. Len neviem či tam mám ísť sa hlásiť už 7.8.alebo až 1.9.a či vôbec nejaké € dostanem, lebo manžel pracuje. Taktiež neviem či za 8 mesiac ešte dostanem rodičovské keď malý dovŕši 3 roky 6.8.a ja budem vedená na úrade od 7.8. Viem že dve dávky naraz nemôžem dostávať, preto aj neviem ako to mám spraviť, ten rodicak potrebujem.:*(

zalka
15. jún 2015

@ika33 no podporu si vyčerpala, a na dávku v hmotnej n údzi asi nevýjde, ak mng.normálne zarába.
no a d o 7 dní od skončenia RP sa treba zaevidovať na UP.
ale defakto môžeš b yť aj na predlženej RP neplatenej ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ... a môžeš s a nahlásiť aj neskôr na UP ... ak dieťa nechodí do škôlky na viac ako 4 h odiny

zuzy20
15. jún 2015

@gapa dakujem krasne pouzijem a uvidime 🙂