Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka ahoj vidim ze kazdy tu pise tebe konci mi RD som na MD a RD od r.2009 po sebe s 2 detmi az do teraz...pred 1 nastupom na MD v r.2009 som pracovala v zahranici aj pred nastupom na MD mi urad vyplatil podporu v nezamest. a potom som nastupila na MD....teraz netusim ci budem mat sancu dostat nejaku podporu v nezamest.? poistenie v nezamest. som si pocas MD a RD neplatila sukromne....ci ako to je ? ako to pocitaju? vdakaa moc
@zalka prosim ta este jedna otazka maly sa narodil 9.11.2012 a teraz pozeram papiere z roboty kde sa pise ze RD mi poskytuju do dovrsenia troch rokov syna - do 8.11.2015 vratane. cize to na jeho narodky toho roku to bude pondelok mam nastupit do prace? je to spravne, nemalo to byt 9.11. vratane? a nastupit na druhy den po jeho narodeninach?
Ahojte, potrebovala by som pomoc, počas mojej 2 MD, som dostala výpoveď z organizačných dôvodov. Po materskej som išla na pol roka na nezamestnanecku a potom som nastúpila na rodič.dovolenku, tá mi končí 6.8.2015, kedy dovŕši malý 3 roky. Novú prácu som si zzatiaľ nenašla a neviem ako to teraz bude. Od 7.8.sa mám prihlásiť na úrad práce? Dostanem niečo? Rodička v plnej vyske mi bude za mesiac august vyplatená aj keď budem vedená od 7.8.na urade práce? Ďakujem za pomoc.
@zalka ja si tiez myslim ze by som mala az 10.11. nastupit. V paragrafe sa pise :
"(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku."
Do dna, nepisu vratane asi preto mi tak napisala nasa personalistka - pravnicka tak do papierov. Aj mojej kolegyni co nastupovala po mne na materskej takisto napisala ze ma nastupit do prace v den tretich narodenin. Ako jej mam ale teraz argumentovat, ze vsetci ostatni chodia den po narodeninach ? 🙂)
Kedysi to bolo zle napísané (nezhodovalo sa to myslím v Zákone o RP a v Zákonníku práce), no od 1.4.2011 je to už jednoznačné. Je to velmi dobre vidieť porovnaním zákonov,
konkrétne § 166 ods.2 Zákonníka práce
-účinného do 31.3.2011 a
-účinného od 1.4.2011 (po novele zákona č.48/2011), to im ukáž toto porovnanie:
vid stránka www.porada.sk teda konkrétne:
http://www.porada.sk/t173559-zakonnik-prace-od-...
kopírujem:
§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
(1) V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
STARá VERZIA účINNá DO 31.5.2011
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do troch rokov veku dieťaťa. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku *** až do šiestich rokov veku dieťaťa.*** Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však vždy najmenej na jeden mesiac.
NOVá VERZIA účINNá OD 1.4.2011
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku *** až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. *** Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.
http://www.porada.sk/t173559-zakonnik-prace-od-...
(tu je lepší §)
@zalka ja som dostala výpoveď keď som bola na 2 MD,po jej skončení som išla na pol roka na úrad práce a manžel bol na RD s 2 dieťaťom, po pol roku som sa z uradu práce vyhlásila a išla na RD miesto manžela no a tá mi teraz bude končiť 6.8. Ja zatiaľ nemám žiadnu robotu a preto sa budem musieť zaevidovať na úrade práce. Len neviem či tam mám ísť sa hlásiť už 7.8.alebo až 1.9.a či vôbec nejaké € dostanem, lebo manžel pracuje. Taktiež neviem či za 8 mesiac ešte dostanem rodičovské keď malý dovŕši 3 roky 6.8.a ja budem vedená na úrade od 7.8. Viem že dve dávky naraz nemôžem dostávať, preto aj neviem ako to mám spraviť, ten rodicak potrebujem.:*(
@ika33 no podporu si vyčerpala, a na dávku v hmotnej n údzi asi nevýjde, ak mng.normálne zarába.
no a d o 7 dní od skončenia RP sa treba zaevidovať na UP.
ale defakto môžeš b yť aj na predlženej RP neplatenej ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ... a môžeš s a nahlásiť aj neskôr na UP ... ak dieťa nechodí do škôlky na viac ako 4 h odiny

@subertica mne tiez konci rodicak 9.11. Tiez som na dobu neurcitu a pred materskou sOm pracovala 2 a 4 mesiace vkuse spolu s materskou mi chyba necely mesiac do troch rokov. Vznika aj mne narok na podporu ak by sme ukoncili pp dohodou?