icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
19. máj 2015

@emma_932 no MD z platu ... PN je vylučiteľná doba ... a samozrejme musela by si byť zamestnaná v čase otehotnennnia

emma_932
19. máj 2015

@zalka hm... ale z akeho platu? Z aktualneho? to by bolo fajn... len ci postacia tie tri mesiace...

zalka
19. máj 2015

@emma_932 áno z tých 3 mesiacov

emma_932
19. máj 2015

Aha, takze je lepsie byt dlhsie na PN, potom sa zamestnat a otehotniet? to bude zaujimave 🙂
Dakujem Ti velmi pekne za pomoc

zalka
19. máj 2015

@emma_932 nepochopoila si
toto zamestnanie čo máš teraz je ideálne neukončiť ... a ísť po 90 dnoch na PN, MD z toho zamestnania ... tak som to myslela

emma_932
19. máj 2015

@zalka ahaaaaa 🙂 tak to je potom super, ano, mna vlastne mylilo UP, kde som somozrejme nemohla byt zamestnana. som si neuvedomila, ze pocas PN som zamestnana. este raz Ti dakujem.

zalka
19. máj 2015

@emma_932 rado sa stalo

ivec16
22. máj 2015

@zalka prosim ta, vidim, ze sa celkom vyznas...teraz sa skoncila sestre RD, jeden den po nej odpracovala... Pocas rodicovskej dovolenky mala dohodu, ale s nulovym prijmom (vlastne cinnost nevykonavala) je to cca 70 dni (zamestnavatel s ktorym mala dohodu ju neodhlasil). Rata sa do vymeriavacieho zakladu aj takato dohoda? Aku by mala mat sestra podporu? Z coho vyratanu? Pracovala pred nastupom na matersku a pracovny pomer ukoncila den po skonceni rodicovskej

zalka
22. máj 2015

@ivec16 no neviem ... zdá sa mi že aj takáto dohoda sa ráta .. netuším trebalo by sa informovať priamo na SP cez ich kontaktný formulár.

ivec16
22. máj 2015

@zalka ok dakujem

zalka
22. máj 2015

@ivec16 moc som nepomohla

vikiviki
28. máj 2015

@zalka poprosila by som ťa o radu-keďže som sa dočítala o tej max. podpore v nezamestnanosti, ako mám postupovať a či mi vobec chodí: 30. 05.2015 mi končí rodičovská dovolenka, 31.by som mala nastúpiť naspeť do zamestnania ale zamestnávatel mi nevie ponúknuť prácu a pravdepodobne dostanem výpoveď ale spomínaná bola aj dohoda. Mám pracovný pomer na dobu neurčitú, zostala mi dovolenka 28dní z predošlých materských dovoleniek-bola som na reťazovej. Možem dostať aj ja max. podporu? Ak ano, ako mám postupovať?

zalka
28. máj 2015

@vikiviki fúha riadne blbé to máš ... nie koniec mesiaca a ešte aj víkend k tomu ...
no technicky za máj by si nemala dostať žiadnu výplatu ... čiže 0
a za jún ak budeš čerpať 2 dni dovolenky a skončíš PP ... tak by mala výjsť max. podpora ... radšej čerpaj 2 dni nie jeden ... a zvyšok dovolenky si daj preplatiť

vikiviki
28. máj 2015

@zalka v pondelok 01.06 mám ísť do roboty s tým, že sa dohodneme čo bude ďalej. Ako by to bolo najlepšie vyriešiť aby mi preplatili aj zostatok dovolenky a aj odstupné /pracovala som tam 7rokov pred otehotnením/ Podla ktorého paragafu?

zalka
28. máj 2015

@vikiviki http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... tu pozri
a ideál,
skončenie PP dohodou podla § 60 s dôvodov uvedených v § 63 odst.b

a skončíš 2.6. s odstupným a preplatenou dovolenkou

vikiviki
29. máj 2015

@zalka tak preštudovávala som včera večer tie § a čím viac ich čítam tým viac som z toho jeleň. A personalistka u zamestnávatela mi ani dovolenku vziknutú počas materskej dovolenky nechcela uznať, no dopracovali sme sa k jej uznaniu a zdá sa mi ako keby všetko robila po prvýkrát...nehnevaj sa na mňa nie tvoje rady spochybňujem-som ti velmi vďačná za ne-ja som len neistá... keď skončím PP dohodou podla § 60 z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm.b tak mi naozaj musí preplatiť dovolenku a aj odstuné a nebudem mať výpovednú dobu počas ktorej budem musieť byť v robote? A čo ak nebude súhlasiť s tým-jemu je to dobré, keď mi čím menej musí vyplatiť...Jedná sa mi hlavne o tú výpovednú dobu, lebo dcérka pojde do školky až od septembra a musela by som ju ráno budiť a odniesť k babke, lebo na 6:30 už musím byť v robote a zbytočne všetko okolo toho-pokazené leto, lebo aj tak so mnou v robote ďalej nerátajú-na úrade práce skončím tak či tak...

zalka
29. máj 2015

@vikiviki
§60 zákonníka práce keby si si ho pozrela je o skončení PP dohodou
a ak sa tam uvedie dôvod ( zamestnávateľ dôvod musí udávať ) podla § 63 písm.1 odst.b .. tak to značí že vzniká nárok na odstupné a PP skončí dohodnutým dnom

ak by bolo skončenie PP napísané len ako ... PP končí výpovedou s výpovednou lehotou podla § 63 ... tak to značí, že budeš výpovednú lehotu sedieť v robote či sa ti to páči alebo nie .. lebo ak nebudeš tak máš absenciu a pre tú ťa prepustiť môžu ....

preto tam musí byť v skončení PP napísané že končí podla §60 z dôvodou uvedených v §63 písm.1 odst.b
a ani jemu nie je výhodné ti platiť tri mesiace mzdu a odvody k nej a odstupné ...
lebo najlacnejšie aj pre neho je skončiť ti PP dohodou ...

lebo vid link čo som ti dala :
máš plat 500e mesačne v hrubom
1) skončí TI PP výpovedou s výpovednou lehotou pracovala si tam viac ako 10 rokov tj.
výpovedná doba 3 mesiace + odstupné 3 mesiace .... dokopy ti musí dať 6 platov .. tj. 3000e + odvody k tomu čo zaplatí on za teba cca 1020 e ... takže ho budeš stáť 4020 eur
2) ak ti skončí PP dohodou tak je tam 4 mesačné odstupné ... tj. 2000e a odvody za teba zaplatí cca 250 eur .. tj. dokopy ho budeš stáť 2250 eur ...

je to sakra rozdiel a argumentuj mu tým... v oboch prípadoch samozrejme ti musí zaplatiť dovolenku tú som tam nedávala .... to len ako príklad som ti to uviedla .. na argumentáciu

vikiviki
29. máj 2015

@zalka ďakujem ti pekne už teraz som kludnejšia ako si mi to napísala, dúfam že v pondelok sa so zamestnávatelom dohodneme, potom ti dám vedieť, zatial ti posielam srdiečko...

zalka
29. máj 2015

@vikiviki rado sa stalo a držím palec

vikiviki
1. jún 2015

@zalka ahoj, dnes som tam bola, s personalistkou som sa dohodla na horenapísaných podmienkach, zajtra sa mám dozvedieť, či aj zamestnávatel s tým súhlasí....

zalka
1. jún 2015

@vikiviki držím palec ...

subertica
3. jún 2015

ahoj zalka. chcela by som poprosiť o radu. od 27.3.2009 som bola pn
od 14.9.2009 materská, potom rodičák
od 27.9. 2012 materská, momentálne rodičák. som stále zamestnaná na dobu neurčitú, nikde som za celý čas nerobila. malý má 3 roky 9.11.2015. takže keby som sa dohodla že 10.11.dovolenka 11.11 dovolenka a zároveň ukončenie pp dohodou mohla by som získať vyššiu podporu? predpokladám, že nejaká dovolenka mi tam vznikla. a ešte by ma zaujímalo, podporu by som dostala len 5 mesiacov kedže za november budem mať ešte rodičák? čítala som že baby prepisujú rodičák na muža ako to prosím ťa je?

zalka
3. jún 2015

@subertica áno tak to môžeš urobiť a nie podporu by si mala 6 mesiacov akurát prvú by ti vyplatili v januári 16 za december 15

subertica
3. jún 2015

super díky moc @zalka

zalka
3. jún 2015

@subertica rado sa stalo

vikiviki
3. jún 2015

@zalka ahoj, zamestnávatel včera s tým všetkým súhlasil, dnes som sa bola hlásiť-zaevidovať na ÚP a až 17-teho mi dajú rozhodnutie a až potom mám ísť do sociálnej poistovne s tým rozhodnutím od ÚP, takže zatial neviem akú budem poberať podporu.

zalka
3. jún 2015

@vikiviki vypočítajú ti to načas .. a na SP ideš s rozhodnutím a žiadosťou vypísanou o podporu

jetokuko
8. jún 2015

@zalka Ahoj prosím ťa poradila by si mi?Som zamestnaná od roku 2003,16.2.2010 som bola PN(rizikové tehotenstvo)až kým som nenastúpila na materskú dňa 2.7.2010 potom som bola na rodičovskom z ktorého som znova nastúpila na materskú dńa 12.8.2013 momentálne som na rodičovskej s druhým dieťatom do práce by som mala nastúpiť 23.9.2016.Zamestnávateľ sa chce so mnou kontaktovať predpokladám že ma bude chcieť prepustiť na čo mám nárok?

zamilion
8. jún 2015

@zalka
prepáč, že otravujem, mám len stručnú otázku
svokor má 67 rokov a ešte pracuje. k tomu dva posledné roky už berie aj dôchodok. V septembri ho čaká operácia bedrového kĺbu a dohodol sa so zamestnávateľom, že končí PP k 31.8.
ak by išiel hned na PN od 1.9. po skončení pracovného pomeru a je poberateľom starobného dôchodku, má nárok aj na nemocenskú dávku?

zalka
8. jún 2015

@jetokuko na dovolenku za čas na MD ... a na odstupné ak ťa prepustí zamestnávateľ ... či čo chceš vedieť_?

@zamilion ak pôjde na PN od 1.9. tak nárok na PN mať nebude, u neho musí začať PN ešte počas PP .. tj. najneskôr 31.8.15 musí začať PN aby mal platenú.