Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Aha, takze je lepsie byt dlhsie na PN, potom sa zamestnat a otehotniet? to bude zaujimave 🙂
Dakujem Ti velmi pekne za pomoc
@zalka prosim ta, vidim, ze sa celkom vyznas...teraz sa skoncila sestre RD, jeden den po nej odpracovala... Pocas rodicovskej dovolenky mala dohodu, ale s nulovym prijmom (vlastne cinnost nevykonavala) je to cca 70 dni (zamestnavatel s ktorym mala dohodu ju neodhlasil). Rata sa do vymeriavacieho zakladu aj takato dohoda? Aku by mala mat sestra podporu? Z coho vyratanu? Pracovala pred nastupom na matersku a pracovny pomer ukoncila den po skonceni rodicovskej
@zalka poprosila by som ťa o radu-keďže som sa dočítala o tej max. podpore v nezamestnanosti, ako mám postupovať a či mi vobec chodí: 30. 05.2015 mi končí rodičovská dovolenka, 31.by som mala nastúpiť naspeť do zamestnania ale zamestnávatel mi nevie ponúknuť prácu a pravdepodobne dostanem výpoveď ale spomínaná bola aj dohoda. Mám pracovný pomer na dobu neurčitú, zostala mi dovolenka 28dní z predošlých materských dovoleniek-bola som na reťazovej. Možem dostať aj ja max. podporu? Ak ano, ako mám postupovať?
@vikiviki fúha riadne blbé to máš ... nie koniec mesiaca a ešte aj víkend k tomu ...
no technicky za máj by si nemala dostať žiadnu výplatu ... čiže 0
a za jún ak budeš čerpať 2 dni dovolenky a skončíš PP ... tak by mala výjsť max. podpora ... radšej čerpaj 2 dni nie jeden ... a zvyšok dovolenky si daj preplatiť
@vikiviki http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... tu pozri
a ideál,
skončenie PP dohodou podla § 60 s dôvodov uvedených v § 63 odst.b
a skončíš 2.6. s odstupným a preplatenou dovolenkou
@zalka tak preštudovávala som včera večer tie § a čím viac ich čítam tým viac som z toho jeleň. A personalistka u zamestnávatela mi ani dovolenku vziknutú počas materskej dovolenky nechcela uznať, no dopracovali sme sa k jej uznaniu a zdá sa mi ako keby všetko robila po prvýkrát...nehnevaj sa na mňa nie tvoje rady spochybňujem-som ti velmi vďačná za ne-ja som len neistá... keď skončím PP dohodou podla § 60 z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm.b tak mi naozaj musí preplatiť dovolenku a aj odstuné a nebudem mať výpovednú dobu počas ktorej budem musieť byť v robote? A čo ak nebude súhlasiť s tým-jemu je to dobré, keď mi čím menej musí vyplatiť...Jedná sa mi hlavne o tú výpovednú dobu, lebo dcérka pojde do školky až od septembra a musela by som ju ráno budiť a odniesť k babke, lebo na 6:30 už musím byť v robote a zbytočne všetko okolo toho-pokazené leto, lebo aj tak so mnou v robote ďalej nerátajú-na úrade práce skončím tak či tak...
@vikiviki
§60 zákonníka práce keby si si ho pozrela je o skončení PP dohodou
a ak sa tam uvedie dôvod ( zamestnávateľ dôvod musí udávať ) podla § 63 písm.1 odst.b .. tak to značí že vzniká nárok na odstupné a PP skončí dohodnutým dnom
ak by bolo skončenie PP napísané len ako ... PP končí výpovedou s výpovednou lehotou podla § 63 ... tak to značí, že budeš výpovednú lehotu sedieť v robote či sa ti to páči alebo nie .. lebo ak nebudeš tak máš absenciu a pre tú ťa prepustiť môžu ....
preto tam musí byť v skončení PP napísané že končí podla §60 z dôvodou uvedených v §63 písm.1 odst.b
a ani jemu nie je výhodné ti platiť tri mesiace mzdu a odvody k nej a odstupné ...
lebo najlacnejšie aj pre neho je skončiť ti PP dohodou ...
lebo vid link čo som ti dala :
máš plat 500e mesačne v hrubom
1) skončí TI PP výpovedou s výpovednou lehotou pracovala si tam viac ako 10 rokov tj.
výpovedná doba 3 mesiace + odstupné 3 mesiace .... dokopy ti musí dať 6 platov .. tj. 3000e + odvody k tomu čo zaplatí on za teba cca 1020 e ... takže ho budeš stáť 4020 eur
2) ak ti skončí PP dohodou tak je tam 4 mesačné odstupné ... tj. 2000e a odvody za teba zaplatí cca 250 eur .. tj. dokopy ho budeš stáť 2250 eur ...
je to sakra rozdiel a argumentuj mu tým... v oboch prípadoch samozrejme ti musí zaplatiť dovolenku tú som tam nedávala .... to len ako príklad som ti to uviedla .. na argumentáciu
ahoj zalka. chcela by som poprosiť o radu. od 27.3.2009 som bola pn
od 14.9.2009 materská, potom rodičák
od 27.9. 2012 materská, momentálne rodičák. som stále zamestnaná na dobu neurčitú, nikde som za celý čas nerobila. malý má 3 roky 9.11.2015. takže keby som sa dohodla že 10.11.dovolenka 11.11 dovolenka a zároveň ukončenie pp dohodou mohla by som získať vyššiu podporu? predpokladám, že nejaká dovolenka mi tam vznikla. a ešte by ma zaujímalo, podporu by som dostala len 5 mesiacov kedže za november budem mať ešte rodičák? čítala som že baby prepisujú rodičák na muža ako to prosím ťa je?
@zalka Ahoj prosím ťa poradila by si mi?Som zamestnaná od roku 2003,16.2.2010 som bola PN(rizikové tehotenstvo)až kým som nenastúpila na materskú dňa 2.7.2010 potom som bola na rodičovskom z ktorého som znova nastúpila na materskú dńa 12.8.2013 momentálne som na rodičovskej s druhým dieťatom do práce by som mala nastúpiť 23.9.2016.Zamestnávateľ sa chce so mnou kontaktovať predpokladám že ma bude chcieť prepustiť na čo mám nárok?
@zalka
prepáč, že otravujem, mám len stručnú otázku
svokor má 67 rokov a ešte pracuje. k tomu dva posledné roky už berie aj dôchodok. V septembri ho čaká operácia bedrového kĺbu a dohodol sa so zamestnávateľom, že končí PP k 31.8.
ak by išiel hned na PN od 1.9. po skončení pracovného pomeru a je poberateľom starobného dôchodku, má nárok aj na nemocenskú dávku?

@emma_932 no MD z platu ... PN je vylučiteľná doba ... a samozrejme musela by si byť zamestnaná v čase otehotnennnia