icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

majusqa77
30. júl 2015

@aktak12 zdravotku a socialku. ak budes na neplatenej, na odpocet nema narok

svirky
31. júl 2015

@gapa zdravim...potrebujem sa poradit...6.8. bude mat maly 3 roky...stale som v pracovnom pomere od roku 2008,kde som isla na prvu MD,RD do 22.1.2012,okolo 25.1.2012 som sla na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu a stale som si platila a zaroven uplatnila DNPO az do jeho ukoncenia,ked to zrusili....teraz by som mala nastupit do roboty,ale v septembri sa stahujeme do ineho mesta,takze nebudem moct tam pracovat...plat som mala vyssi...chcem sa poradit,ci mi pomoze cerpanie nejakej dovolenky,aby som mala dobru podporu,alebo naopak...alebo,keby som sla na PN,ci mi moze nejako poskodit k vyslednej sume podpory...zatial ma nechcu prepustit,lebo chcu mi vyjst v ustrety...
dakujem za radu a skoru odpoved 🙂

gapa
1. aug 2015

@svirky ak v období 2roky pred zaevidovaním si nemala žiadne poistenie v nezam. len tento prac.pomer (nie dobrov. postenie v nezam, ani dohodu s poistením v nezam.), tak sa dá získať vyššia podpora ak budeš mať po ukončení RD vysoký vym.základ na 1kalend.den trvania pp., tj. napr. 2dni čerpať riadnu dovolenku+ zvyšok dovolenky preplatia. Dá sa aj najprv PN hned od 7.8. (ak 6.8. koniec rd) a po ukončení pn tá dovolenka+preplatená dovolenka- v tom istom mesiaci. Treba si dať bacha na ukončenie PN, aby bolo ukončené v nedelu, nie v piatok. lebo by sa aj na sobotu a nedelu rozpočítavala vym.základ. tj. vždy konkrétne!!!! a max. vym.základ na den tu je asi uvedený, z čoho sa ráta max. podpora.

svirky
1. aug 2015

@gapa dakujem za odpved...este sa chcem opytat,ci je pre mna vyhodnejsie a idealne,kedze mozno po skonceni RD by som mala ist do roboty na 1-2 tyzdne(mozno) kvoli PN zamestnaca,ktory je tam teraz ,ci mi moze narusit napr. potom poberanie podpory...sefka mi vysla v ustreti aj vo vyssom plate cca 1280,-e a kvoli tomu,ze pre mna uz nema volne pracovne miesto ma uz nemoze zobrat do prace a nerada by som jej narobila problemy kvoli plateniu vyssich odvodov ( chce mi vyjst v ustreti,aby co sa da bolo pre mna to najvyhodnejsie a kedy poviem ja vtedy sa dohodneme na skonceni PP) a od 1.9. uz budeme byvat v inom meste,takze ani tolko by som nemohla chodit do tejto prace...zvazovala som prv,keby na tych par dni po skonceni RD nepotrebovala uz v robote,tak ist na PN(alebo odpracovat 1-2 dni,popripade 1-2 dni dovolenka)a potom ist rovno sa nahlasit na podporu? co by bolo pre mna lepsie a vyhodnejsie a samozrejme ,aby som neprisla o max.podporu...
kedze jeden syn mi nastupuje do skoly a mladsi do skolky a este k tomu adaptacia z noveho prostredia,tak neviem,ci si hned budem moct najst nove zamestannie...je potom po skonceni podpory nejaka moznost poberat PN,alebo OCR...
dakujem vopred za radu,ktora pre mna vela znamena a skoru odpoved 🙂

gapa
2. aug 2015

@svirky napr. čerpať riadnu dovolenku 7.8.(piatok) a tým istým dnom ukončíť pp, tak max. z hm1280e by ti malo vyjst ak RD končí 6.8., nepíšeš, kolko dovolenky ti ostalo, ak by si pracovala, tak asi denný vym.základ cca 56,4eur dosiahneš ak ti aj preplatia dovolenku a pp skončí v tom istom kal. mesiaci. (pn som písala, záleží od dátumov, no dá sa, ale aj s čerpaním dovolenky po a bacha na dni bez pn)
po ukončení podpory nárok na nemocnské/ošetrovné len z nového zamestnania s nem.poistením alebo dnp po 270dnoch, čo je drahé.

svirky
3. aug 2015

@gapa ok,dnes mi maju zistit ,kolko dovolenky este mam...cize aj dlhodoba PN mi to nemoze poskodit,lebo teraz som sa dozvedela,ze asi budem musiet ist na PN,lebo caka ma vela vysetreni...moze byt problem,keby som mala medzi 2 PN 1 den PP...
dakujem velmi pekne za obrovsku pomoc,aj ked mam hlavu,ako balon z tych informacii a hlavne,ze sa to krati ☹

katy4
3. aug 2015

@gapa ahoj, poprosím o radu ohľadom max. podpory - 7.8. /piatok/ mi končí RD /mám 20 dní dovolenky/-vezmem dovolenku na 10.+11.8 a zároveň ukončím PP 11.8.? Treba do výpovede napísať aj to, že žiadam o preplatenie tých zvýšných 18 dní dovolenky alebo je to automatické zo zákona?

gapa
3. aug 2015

@katy4 ak budeš mať mzdu v hrubom aspon 4x 56,4eur, tak máš maxim. podporu. Ak požiadaš o dohodu o ukončení pp dnom 11.8., môžeš uviesť, že žiadaš o čerpanie dovolenky 2 dni v tom období a zvyšok preplatiť. Podstatné je mať schválené čerpanie dovolenky, aby zamestnávatel to nezneužil, že máš absenciu (treba sa radšej istiť). V zákone je to tak čudne napísané, no zvyšok pri ukončení pp má preplatiť.

katy4
3. aug 2015

@gapa prosím ťa, 4x56 -to sa ráta aj víkend? DVZ som mala 35, tak to by malo vyjsť, dobre tomu rozumiem? ďakujem.

gapa
3. aug 2015

@katy4 ano, kalendárne dni. ak máš tolko dovolenky, tak to vyjde.

katy4
3. aug 2015

@gapa Ďakujem za odpovede.

katy4
3. aug 2015

@gapa prosím ťa, ešte 1 otázka-takto z preplatenej dovolenky sa normálne odvádzajú odvody? Teda sociálne poistenie? lebo som sa dočítala , že len zdravotné a daň.

danielakr
4. aug 2015

@gapa Ahoj prosím ťa o radu. Idem sa opakovať s tým istým. Dcérka bude mať 16.8. 3 roky. Od 17.8. do 31.8. som si dala žiadosť o čerpanie dovolenky v počte 11 dní ( za rok 2013 mám zostatok dovolenky 14,5 dňa ). Zostane mi 3,5 dňa starej za 2013 a ešte by som mala mať za rok 2015 s prepočtom do 12/2015 16,5 dňa. Neviem sa rozhodnúť čo urobiť. Moje pôvodné miesto je už obsadené a vlastne ani neviem či sa tam chcem vrátiť. Ak by som chcela dať ukončenie PP k 1.9. ( resp. k 31.8. ) dohodou a požiadať o preplatenie zbytku dovolenky vyšla by mi nejaká slušná podpora? Čerpala by som 11 a mali by mi preplatiť 3,5 + pomernú časť za 2015 ( neviem či som to rátala správne ... vyšlo mi 11 dní ). ďakujem veľmi pekne

danielakr
4. aug 2015

@gapa ...ešte ma napadlo .. na poslednej výplatnej páske, ktorú mám doma t.j. z 6/2014 mám uvedený priemer pre náhrady 34,28

gapa
4. aug 2015

@katy4 ak sa preplatí dovolenka napr. posledným dnom RD, tj. počas prerušenia poistenia v SP, tak áno, zdravotné, úrazové a dan. Ale ak čerpáš dovolenku+zvyšok preplatia, tak sa odvádza aj do soc.poistovne dôch.+nem+v nezam.+rezer.fond zamestnávatel, do výšky maxima za kalend.dni trvania poistenia v danom mesiaci (4120eur : počet kalend.dní v danom mesiaci x počet dní s povinnostou platiť= max. odvod za tie dni) a práve preto vychádza potom vyššia podpora, vdaka vyšším odvodom za tých pár dní.
A preto počas čerpania riadnej dovoelnky treba odhlášku na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak ste dôch.poistené štátom počas RD) a nanovo sa možno prihlásiť odo dna po ukončení prac.pomeru, kedy už netrvá dôch.poistenie zamstnanca (no pozor prihlášku nemožno dať ani den spätne!!!)

gapa
4. aug 2015

@danielakr ty si v r.2015 pracovala, ked máš nárok na 11dní alebo 1.1-10.8.2015 rodič.dovolenka a čerpanie dovolenky 11-31.8.2015. Ten druhý prípad by nárok na dovolenku za r.2015 nevznikol žiadny, elbo nemáš odpracovaných ani 21dní,

bojovnicka
4. aug 2015

@gapa ahoj,ak som to spravne pochopila,tak po skonceni rodicovskej,a ukonceni prac.pomeru dohodou,paragraf 60,a preplateni dovolenky,mi vyrataju vysku nezamestnaneckeho z poslednych odpracovanych rokov,z hrubej mzdy?dakujem...

janinulka
4. aug 2015

@gapa ahoj mohla by si mi poradit chcela by som vediet ci ak som na očr 10 a viac dni ci sa mi vsetky dni aj 30 dni očr zarataju do odpracovanych rokov chcem mat 2 roky odpracovane na vznik podpory lebo na socialke mi povedali ze len tie 10 dni sa zaratava ale vsatk ja som neukoncila pracovny pomer lebo pn sa tam zaratava a na vznik potrebujem 730 dni ano ?
dakujem za odpoved.

danielakr
4. aug 2015

@gapa sefka mi napisala ze za rok 2015 s prepoctom do decembra mam 16,5 dna ( znamena to ze ak by som cerpala v auguste po skonceni RD 11 dni dovolenky za rok 2013 a nic ine takna tu pomernu cast nemam narok?) RD mi konci 16.8. a od 17.8. by som si mala cerpat cast-11 dni starej ( tam mam vraj zostatok 14,5). Povodne som uvazovala nastupit 2.9. spat ale teraz vaham....

danielakr
4. aug 2015

@ gapa este raz som si precitala tvoju odpoved. Cize ak neodpracujem v roku 2015 21 dni tak nemam ziadnu dovolenku. Mam teda len tych 14,5 dna starej. Da sa s tym nieco robit?

svirky
4. aug 2015

@gapa zdravim...chcem sa este opytat,ze ked mi konci RD 6.8. a chcela som hned 7.8. ist na PN,tak by sa mi to neratalo z platu,ktory som mala pre MD pred 3 rokmi? bolo mi povedane na soc.poistovni,ze iba vtedy,keby som sa na 1 dne pripoistila a bolo by mi to vyratavane z minima...uctovnicka si dava nadcasy,lebo uz 5 dni ma problem mi dat vediet,ze kolko mam dovolenky...este na soc.poistovni,ze najlepsie by bolo pre mna hned po ukonceni vycerpat dovolenku a hned po skonceni dovolenky ukoncit pracovny pomer a ist na podporu...je to tak??? aj s tou PN je to tak,ci nie?
dakujem velmi pekne 🙂

danielakr
5. aug 2015

@gapa ... najlepsie by asi bolo ako si tu radila vziat si toho 17.8. len 1 den dov a poziadat o ukoncenie so ziadostou o preplatenie zostatku? A prosim ta nema na vypocet podporyvplyv ze som v roku 2013 po skonceni MD cerpala 25 dni dov ( za rok 2012)? dakujem ti velmi pekne za odpoved

gapa
5. aug 2015

@bojovnicka áno, z posledných 2rokov poistenia v nezamestnanosti pred zaevidovaním, čo je obvykle hrubá mzda.

gapa
5. aug 2015

@janinulka ak máš očr 30dní, tak trvá poiestnie v soc.poistovni len prvých 10dní, od 11dna sa prerušuje. Tj. 11-30den očr ti netrvalo žiadne poistenie v soc.poistovni, ani dôchodkové, nemocenské ani v nezam. a potrebuješ 730dní poistenia v nezam., tj. treba dobre rátať!!! v posledných 3rokoch pred zaevidovaním. Ak by si mala dieťa do 6rokov, tak od 11dna očr si môžeš dať sama prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, no to trvá len DôCHODKOVé POISTENIE (do dôchodku) ale netrvá poistenie v nezam, ktoré je podstatné pre nárok na podporu (potom samozrejme zase odhlášku).

gapa
5. aug 2015

@danielakr neodpovedala si ako je to s r.2015, ale ak by si robila do konca roku 2015, tak máš 60dní odpracovaných a tam sa to ráta inak, velmi výhodne pre zamestnanca. Ak ale nemáš odpracovaných 60dní a ani 21dní, nárok na žiadnu dovolenku za daný kalend.rok nevzniká.
čerpaná dovolenka by mala vplyv, ak spadá do obdobia 2roky pred zaevidovaním.

bojovnicka
5. aug 2015

@gapa dakujem za odpoved..si velmi mila...

danielakr
5. aug 2015

@gapa v roku 2015 som nepracovala mala by som az od 17.8. ked mi konci rd ale nechcem nastupit. steraj dov mam 14,5 dna

gapa
5. aug 2015

@danielakr tj. za rok 2015 ak skončí pp dajmetomu 31.8.2015 nárok na žiadnu dovoelnku nemáš. Dni čerpania riadnej dovolenky sa berú ako odpracované (pondelok až piatok), ale ak nemáš ani 21dní, tak nárok nemáš ani na dovolenku za odpracované dni, nie to na dovolenku za kalend.rok/pomernú časť, ak netrval pp celý kalend.rok.

danielakr
5. aug 2015

@gapa starej dov mam 14,5 dna, prosim porad, lebo ma zacina chytat depresia... musim to co najskor vyriesitv praci

danielakr
5. aug 2015

@gapa hej to som uz pochopila ze narok nemam za 2015 ale chcela by som vediet ako nalozit s tou starou dov aby mi vysla dobra podpora