icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
5. aug 2015

@bojovnicka ešte tolko, že hrubá mzda nemusí byť zároven aj vym.základom napr. ak trvá pp v danom kalen.mesiaci len pár dní, napr. 1 či 2, vtedy ak by si mala preplatenú dovolenku či odstupné, sa za 1den trvania pp platia odvody do soc.poistovne max. zo sumy 4120eur: počet kalend.dní v danom mesiaci x počet dní trvania pp s povinnostou platiť v danom mesiaci. To môže byť v prípade, ak niekomu končí RD tesne na konci jedného mesiaca a ak by čerpal riadnu dovolenku v jednom mesiaci a aj v druhom a v tom by mal len 1den trvania prac.pomeru, tak môže mať nižší vym.základ na den, ako si myslí, ak v prvom mesiaci mal viac dní trvania pp s dovolenkou.

danielakr
5. aug 2015

@gapa prepac... tam som spravila preklep... napisala som steraj miesto starej dovolenky

gapa
5. aug 2015

@danielakr no ak by ti platili dovolenku z hrubej mzdy 800eur, tak aby ti vyšlomax., tak ak máš dovolenky 14,5dni, tak hrubá mzda by bola dajmetomu (nedá sa presne vyrátať) 800:21,74 x14,5=cca 530 čo ak chceš mať na den cca 57eur, tak 530/57= cca9 kalend.dní trvania prac.pomeru po ukončení rd, tj. ak rd končí 16.8., tak najdlhšie do 25.8.2015 čerpať dovolenku ak máš hrubú mzdu 800e, no asi radšej aj menej, pre istotu. Tj. ak vyčerpáš 1 či 2dni dovoleny po rd, je to ok.

bojovnicka
5. aug 2015

@gapa ....to znamena,ze ak 13.11.2015 ukoncim dohodou a zostatok 56 dni dovolenky mi preplatia,ako mi v kancelarii potvrdili,budem mat mensiu podporu ako ked by som si vybrala den dovolenky,a 55 preplatit?ja ta obdivujem,si neskutocne rozhladena,mne toto niuc nehovori a neviem co mam urobit,teda,ci mi vobec dovolia vybrat den dovolenky a ostatne preplatit....

danielakr
5. aug 2015

@gapa dakujem si zlata 🙂 od vcera cakam na toto ako na spasenie.... cize najlepsie by bolo 17.8. cerpat asi len ten jeden den 🙂 a hned aj ziadost na ukoncenie pp. Na zmluve mam hrubu mzdu 720... pripadne cerpat 5 dni , koniec rd mi vychadza na nedelu. Ja som si uz dala ziadost o cerpaniev11 dni ale to som povodne chcela nastupit...ltak dufam ze mi nebude robit zle a dohodneme sa

gapa
5. aug 2015

@bojovnicka neviem tvoje údaje, no môže byť, ak si nepracovala počas RD a v obd.2roky pred rD si mala nižší vym.základ na den ako 56,4. Treba skúsiť sa spýtať. bez toho nezistíš, no potom aj odhlášky a prihlášky na soc.poistovni treba ak ti vznikne poistenie zamestnanca.

danielakr
5. aug 2015

@gapa tych mojich mega... 720 si dam do toho tvojho vzorceka a vyratam si priblizny pocet dni...? 🙂 este raz ti velmi pekne dakujem...dovolila som si byt tri roky doma a moja super sefka mi to dava patricne pocitit a to zatial komunikujeme len mailom...tak neviem co by bolo v praci..

gapa
5. aug 2015

@danielakr nuž nie je to lahké, tak nech sa to podarí a rozhodneš sa správne, čo nie je lahké tiež, aj ked žiadny ideal neexistuje.

janinulka
5. aug 2015

gapa dakujem za info estepre upresnenie mam pracovny pomerna dobu neurčitu v automobilke od 26 8 2013 a teraz som od 17 na ocr tak do 27 aostatne si musim odpocitat proste nemozem ukoncit pomer po730 dnoch zhruba koncom augusta lebo by mi chybali dni tieto co som na ocr od 11 dna ocr ano?
a pn sa tam zapocitava ano ? a este som ocrť ak bolo dieta chore ale to vzdy do 10 dni tak to sa mi tam zapocitava aj s pn ..
este otazka da sa nejako navysit podpora ? mala som volakedy i DNP teraz uz nemam chcem si vybrat dovolenku a uz sa do prace nevratiti po tejto ocr ukoncujem ju 17 augusta keby sa mi to tam uzapocitalo tak by som si vybrala dovcu a vyslo by 730 dni tak teraz musim este nejake dni dohnat aby vznikol narok
diki za rady som velmi vdačná

vikiviki
6. aug 2015

@zalka ahoj, dnes mi prišlo rozhodnutie zo SP, ďakujem Ti ešte raz za dobré rady, vyšla maximálka, posielam srdiečko

danielakr
7. aug 2015

@gapa ahoj 🙂 dnes mi sefka odpisala ze to tak moze byt...podla mna sa potesila ze ma tam nebude musiet trpiet.. . 17.a18. si budem cerpat dov, k 18. mam napisat ziadost. Prosim ta este o radu " moj anjel spasy" 🙂 mozem ist 17teho do soc poistovne s tym ze sa odhlasim z dovodu ukoncenia rd a potom sa mam od 19teho znova prihlasit alebo prihlasuje urad prace? Tam pojdem tiez hned. Co by som mala mat so sebou aby som tam nechodila na stokrat.dakujem pekne

gapa
7. aug 2015

@danielakr kopiu RL dieťaťa a hned vypíš aj odhlášku aj prihlášku (+kopia RL + prehlásenie o riad.strar), no urob si pre seba kopiu (alebo vypln 2x) aby si mala o tom dôkaz, lebo sa to stáva v SP, nikdy nevieš, čo dajú do PC a kedy. Stačí ak to oboje vybaíš 19.8. (ak to nie je víkend) alebo môžeš aj skôr. S tým nemá UP nič spoločné.

danielakr
9. aug 2015

@gapa na urad prace sa ale musim ist zaevidovat nie?... najprv teda vybavit SP tam tie papiere co s mi napisala a na UP ukoncenie PP a este nieco ine ? A to ze ide od septembra do skolky nahlasujem na UP? Dakujem 🙂

gapa
9. aug 2015

@danielakr no ak chceš podporu, tak samozrejme sa evidovať po ukončení pp.Ak za augist ešte dostaneš RP, tak ti pozastavia (či ako to volajú) poberanie od zaevidovania do 31.8. a začneš poberať od 1.9. o tie dni sa ti to predlži. 8no, na upsvar je tuším do konca mesiaca ale teraz neivem, či po mesiaci dovršenia 3rokov, tj. mohla by si vybaviť naraz, začiatkom septembra, asi aj to, že si sa starala do konca mesiaca sama a od 2.9. škôlka.

danielakr
10. aug 2015

@gapa ďakujem veľmi pekne za pomoc

svirky
10. aug 2015

@gapa mozem poprosim o radu,kedze mam 4 dni dovolenky a 7.8. som cerpala 1 den dovolenky...co je vyhodnejsie dovolenkovat este dnes,cize 10.8.,alebo uz rovno 10.8.ukoncit PP a s tym,ze sa mi preplati zvysok dovolenky...este otazka,ci hned po ukonceni PP treba ist sa nahlasit na UP,alebo moze o nejaky den neskor...
dakujem za skoru odpoved 🙂

gapa
10. aug 2015

@svirky výhodné je mať hrubú mzdu aspon 56,4eur na 1kalendárny den trvania pp po ukončení RD, tj. ak trvá rd do 6.8.2015 a tvoj pp bude trvať 7.8.-10.8.2015, tak aby si mala hrubú mzdu aspon 56,4eur x 4dni. Ak bude trvať pp do 11.8., tak aby si mala HM aspon 5x56,4eur. POtom bude max. podpora.

lulu41
5. sep 2015

ZALKA! Ahoj prosím o radu. Rodičovský príspevok mi končí 24.10.2015. Počas RP som dostala výpoveď dohodou 30.4.2015. Pred MD mám odpracovaných cca 5 rokov. Mám nárok na podporu? Kde všade sa mám hlásiť respektíve odhlásiť? A ak mám nárok na podporu z čoho a ako sa bude vypočítavať?Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂

zalka
29. sep 2015

@lulu41 nárok na podporu máš, prihlásiš sa do 7 dní od skončneia RP ... a bude sa rátať z platov pred MD ... alebo z minima ak si nečerpala dovolenku alebo ak si nepracovala na dohodu

matax
9. okt 2015

@zalka prosim ta zas o radu🙂 kamoska je na pnke, pojde na md, potom rd, kolko jej zostane dovolenky po rodicovskej? Dakujem
Na spresnenie kopirujem 🙂 🙂 na PN som od 14.4.a nastupujem na materskú 4.11. Dovtedy vkuse PN neprerusena. A poslednú pásku z roboty mam 4/2015 kde mam ostatok dovolenky 16,6 dňa. Skúsila by sa mi zistiť, ako sa mi dovolenka skráti?

zalka
9. okt 2015

@matax na PN je viac ako 100 dní tak sa dovča kráti podla §109 zákonníka,
tj. je na PN cca 145 prac. dní a sviatkov .. tj. dovolenka sa jej bude krátiť o 3/12tiny tj.
ri 20 dnovom nároku sa jej dovolenka skráti o 5 dní ...
a vznikne jej nárok na dovolenku aj za ork 2016 bo to bude na MD

matax
9. okt 2015

@zalka dakujeeem a prosim ta, za rok 2016 bude mať 20 dni? Ci len alikvotnu časť z ročnej dv počas md?

zalka
9. okt 2015

@matax bude sa krátiť o dni na RD ... o koľko neviem, lebo nevieš presný dátum kedy jej skončí MD

matax
9. okt 2015

@zalka dakujem , pekny vikend zelam

zalka
9. okt 2015

@matax rado sa stalo

svirky
18. okt 2015

@gapa zdravim 🙂 chcem sa poradit ohladom vysky podpory,kedze od 10.8. som nezamestana a cerpala som 4 dni dovolenku a 3 dni som mala preplatenu,lebo 6.8. mi skoncilo RD...na vyplatnej paske mam hrubu mzdu 252,99 za 4 dni...konecne mi prislo 16.10. rozhodnutie a tam mam vymer.zaklad 53,1320,-e...ako rozmyslam,tak rozmyslam nechapem tomu,ze odkial je ta suma...dakujem velmi pekne 🙂

zalka
18. okt 2015

@svirky prepáč ... ale ak ti 6.8. končila RD
a od 10.8. si bola nezamestnaná, tak kedy si stihla čerpať 4 dni dovolenky ked tam sú len tri dni ... 7,8,9.8. a z toho 8. a 9. bol víkend ...
skús popremýšľať či to nebolo ináč

svirky
18. okt 2015

@zalka vazne..mne sa to stale pletie,lebo stale chceli odo mna nieco s datumom 10.8. a 10.10. a tu pozeram ,ze vazne som mala ukonceny pomer 11.8.2015....boze uz mi z toho prepina a hlavne z toho systemu soc.poistovne,stale odo mna nieco donekonecna chceli...sedi ta suma???

zalka
18. okt 2015

@svirky no mne nesedí ani tak ani tak ... kedy si sa šla zaevidovať na UP? od ktorého dna ťa evidovali ..

svirky
18. okt 2015

@zalka hned som sa sla zaevidovat ked si dobre pamatam,tak asi toho 12.10.2015 som sla na urad prace,na tom super rozhodnuti mam datum ,ze od 11.8.2015...neviem preco,ale dnes mi to nedalo a ako pozeram a ratam,tam mi to nejako nevychadza ta vysledna suma...este sa opytam,ci sa to aj nejako priemeruje tie obdobia...bola som od roku 2009 vkuse zamestnana a bolo tam aj nejake to dobrovolne popritom...