icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
19. jan 2016

@fila1985 áno máš nárok na podporu ...

fila1985
19. jan 2016

@zalka dakujem a z coho sa mi vypocita podpora? pracovala som len dva mesiace pred nastupom na matersku . a mala by som este nieco odpracovat po rodicskom alebo mozem dat vypoved hned po rodicovskom? dakujem pekne za radu

zalka
19. jan 2016

@fila1985 1-2 dni čerpať dovolenku, zvyšok preplatiť a bude podpora rátaná z toho ... a mala by byť max.

fila1985
19. jan 2016

@zalka dakujem za radu

zalka
19. jan 2016

@fila1985 rado sa stalo .

monika127
20. jan 2016

viete mi prosim niekto poradit? po skonceni rodičovskej dovolenky nema pre mna zamestnavatel pracu a dava mi vypoved. Je povinny dat mi odstupne? dakujem

simirek70
25. jan 2016

@zalka ahoj, potrebovala by som este poradit, vo februari ukoncujem PP dohodou po ukonceni RP, teda chcem poberat podporu, to uz mam vyriesene, ale chcem sa ta spytat keby som chcela zostat na neplatenej rodicovskej da sa to? kam by som sa mala obratit. dakujem ti velmi pekne

zalka
25. jan 2016

@monika127 ak ťa prepušťa on tak áno, ak dávaš výpoved ty tak nie.

@simirek70 hm.. na ZP a SP toto nahlásiš ...

simirek70
25. jan 2016

@zalka dakujem ti a mozem poberat aj podporu?

zalka
25. jan 2016

@simirek70 ak si na UP a poberáš podporu a nahlásiš sa ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov na SP tak ti štát platí dôchodkové poistenie ako keby si bola na neplatenej RD ...

simirek70
25. jan 2016

@zalka dakujem , takze je to mozne... este by som sa chcela spytat, mozem byt na urade prace, zaroven brigadovat a este byt na neplatenej rodicovskej do tych 6tich rokov? alebo by som chcela uz vela? velmi pekne ti dakujem...L

zalka
25. jan 2016

@simirek70 nie .. lebo počas brigády si dôchodkovo poistená a nemôžeš byť poistená 2x ... to neplatené RP je vlastne o dôchodkovom poistení ...
takže brigádovať môžeš ale musíš sa odhlásiť z dôchodkového poistenia štátu

simirek70
25. jan 2016

@zalka dakujem za rady.velmi si mi pomohla

zalka
25. jan 2016

@simirek70 rado sa stalo

mimka48
28. jan 2016

Ahojte chcem sa opytat ked mi skonci rodicak budem mat na nieco narok? Mam 20r byvame s drobcom v podnajme za 176€ a mam sudom vyzivne 30€len to mi nepravidelne posiela pracovala som len na dohodu 🙂 dakujem

monika127
28. jan 2016

@zalka dakujem, vypoved mi dava zamestnavatel lebo nema pre mna miesto,len sme sa nebavili o odstupnom,moze sa stat ze mi neda odstupne? Moze sa tomu nejako vyhnut?

mana85
30. jan 2016

Ahojte , prosím Vás môžte mi poradiť čo spraviť v mojej situácii ? Takže od júna 2012 som bola na materskej/rodičovskej dovolenke , na matersku som odchádzala ako zamestnaná počas rodičovskej som pracovala na dohodu v tej istej firme ako som bola zamestnaná , ešte mesiac pred skončením rodičovskej dovolenky v roku 2015 som nastúpila na zmluvu do inej firmy a u vtedajšieho zamestnávateľa som dala výpoveď .

Tento zamestnávateľ mi po 6 mesiacoch nepredĺžil zmluvu počas PN táto PN mi trvala od novembra 2015 do posledného januára 2016 " musela " som ju ukončiť kvôli tomu že mám ťažko chorú maminu a podala som si žiadosť o opatrovné ...

Takže teraz vlastne riešim čo ďalej kam sa vlastne prihlásiť . oplatí sa mi prihlásiť na úrad práce ? mala by som nárok na nejakú dávku ? lebo pokiaľ nerozhodnú o tom či mi bude priznané opatrovanie tak som bez príjmu ďalšia vec môžem sa ja vôbec prihlásiť na úrad práce ako záujemca o zamestnanie ak sa starám o chorého člena rodiny ? mne logický vyplýva že asi ani nie .

je tu možnosť aj predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenky no synček by mohol len na 4 hod. chodiť do škôlky ...

úprimne viac by mi vyhovovalo mať aspoň nejakú dávku ak by to bolo možné ...
Vyznáte sa niekto prosím a poradíte ? Ja som sa pýtala pani na úrade čo som si podávala návrh na opatrovanie no ta len plecom hodila a že ona nevie 😒

Budem vďačná za každú radu či skúsenosť ...

darina05
30. jan 2016

No ja tiez prave zistujem aj ja som od juna 2012 bola na materskej a teraz mam znluvu uz len do 3/2016 a ci by som dostala podporu v roku 2011 som si platila dobrivolne nemocenske do asi aprila 2012 ky som neisla na matersku.tak neviem ci budem mat narok ci to dobrovolne je poistenie a j davka v nezamestnanosti.

schneeeflocke
31. jan 2016

Ahojte. Viete mi poradit? Chcela by som vyuzit podporu.... Mala bude mat tri roky 23.12.2016. Pracovny pomer mi stale trva. Da sa vyuzit podpora skor a pozastavit rodicovsky prispevok ak je to mozne.... Alebo lepsie pockat kym bude mat tri roky

. Dakujem. 🙂

evittam
31. jan 2016

@schneeeflocke No ak ti PP trvá, tak nemáš nárok na podporu - musíš ukončiť PP a na tvojom mieste by som počkala kým ti skončí RD, ukončila PP dohodou tak, že vyčerpeš 1 deň dovolenky a ostatnú ti preplatia-vtedy budeš mať nárok na max.podporu. Ak chceš čerpať podporu hneď, tak prepíš RD na otca dieťaťa a ty sprav tiež to čo som napísala vyššie...

lily39
31. jan 2016

@evittam dobrý den,presne toto budem riešiť v septembri,a tiež mi bolo poradene zobrať si den dovolenky ,zvyšok preplatiť....že vtedy bude potom vyššia podpora...ale nikde som sa už nedočitala,z čoho mi budu ratať ten den dovolenky.... z priemeru,ktory som mala pred nastupom na matersku? to je vyše 3 rokov... viete mi teda poradiť, kde by som sa k tomu dopatrala? ďakujem velmi pekne. a čo robiť ak zamestanavatel nebude suhlasiť s vypovedou? chcela by som ukončenie pracovneho pomeru bez vypovednej lehoty-teda k určitemu datumu a predtym si vyčerpat ten den dovolenky...ale pokial by robil zamestnavatel obštrukcie-napriklad by mi nechcel preplatiť dovolenku,alebo by trval na 2 mes.vypovednej lehote...čo potom? dcerka bude mať 3 roky 3.9.kedy by bolo najlepšie zaniesť tam vypoved? ďakujem velmi pekne 🙂

evittam
31. jan 2016

@lily39 Ahoj, neviem či odpoviem na 100% správne - no v prvom rade sa treba snažiť dohodnúť so zamestnávateľom - najlepšie je čerpať deň dovolenky a ostatnú preplatiť - tú ti preplatiť musí, no ak by robil problémy nič nenarobíš - budeš si ju musieť vyčerpať...a dodržať výpovednú lehotu.

schneeeflocke
31. jan 2016

@evittam Dakujem za rychlu odooved... RD nemozem prepisat na otca dietata lebo spolu nezijeme jedine keby sa dalo na niekoho ineho. Co pochybujem. 🙂
@evittam

schneeeflocke
31. jan 2016

A este by ma zaujimalo.... Ked pockam kym bude mat mala tri rocky cize toho 23.12.2016. Kedy je dobre vycerpat si ten jeden den dovolenky aky datum a potom kedy sa treba hlasit na urade nakolko su tam sviatky. Srdecna vdaka.

lily39
31. jan 2016

@evittam vďaka za rýchlu odpoved 🙂 no ved pokusim sa snimi nejak dohodnuť...a kedy je najlepšie im poslať to ukončenie prac.pomeru? je to nejak zakonom dane? a ešte raz sa skusim opytat....z čoho,alebo ako sa rata ten jeden den dovolenky? pretože od toho sa odvija aj vyška podpory... vdaka,pekny dnik želam 🙂

evittam
31. jan 2016

@schneeeflocke No v tvojom prípade by som podpísala dohodu o skončení prac.pomeru k 27.12., nakoľko sú tam sviatky..No a hlásiť sa na UPSVaR a na SP o podporu asi hneď alebo max.začiatkom januára-tam neviem aké sú lehoty či do 3 alebo 8 dní.
@lily39 No ak sa nedohodneš a chceš výpoveď hneď nejak k dátumu kedy ti končí RD, tak sa treba držať toho koľko máš výpovednú lehotu-závisí od dĺžky PP ale pravdepodobne 2 mesiace-výpovedná doba začína plynúť vždy k 1. nasledujúceho mesiaca kedy bola výpoveď podaná....Ten jeden deň dovolenky budú v práci rátať z tvojho priemerného hrubého príjmu pred nástupom na MD a RD.

lily39
31. jan 2016

@evittam aha,takže mi budu ratať priemer ešte z roku 2012????? pred MD som bola PN...niekde hore vyššie som čitala,že ked sa vyčerpa ten jeden den dovolenky ,ostatok preplatiť..tak vychadza max.podpora..myslim,že si to pisala schnneflocke...

evittam
31. jan 2016

@lily39 Áno tak by ti to malo vyjsť.

zalka
1. feb 2016

@monika127 môže ak mu to podpíšeš takú dohodu, čo ti nezakladá nárok na odstupné ... ty si musíš ustriehnuť

mana85
1. feb 2016

@zalka Ahoj prosím môžeš aj mne poradiť ? písala som príspevok vyššie prosííím zajtra to už musím riešiť ... ďakujem moc