Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
viete mi prosim niekto poradit? po skonceni rodičovskej dovolenky nema pre mna zamestnavatel pracu a dava mi vypoved. Je povinny dat mi odstupne? dakujem
Ahojte chcem sa opytat ked mi skonci rodicak budem mat na nieco narok? Mam 20r byvame s drobcom v podnajme za 176€ a mam sudom vyzivne 30€len to mi nepravidelne posiela pracovala som len na dohodu 🙂 dakujem
Ahojte , prosím Vás môžte mi poradiť čo spraviť v mojej situácii ? Takže od júna 2012 som bola na materskej/rodičovskej dovolenke , na matersku som odchádzala ako zamestnaná počas rodičovskej som pracovala na dohodu v tej istej firme ako som bola zamestnaná , ešte mesiac pred skončením rodičovskej dovolenky v roku 2015 som nastúpila na zmluvu do inej firmy a u vtedajšieho zamestnávateľa som dala výpoveď .
Tento zamestnávateľ mi po 6 mesiacoch nepredĺžil zmluvu počas PN táto PN mi trvala od novembra 2015 do posledného januára 2016 " musela " som ju ukončiť kvôli tomu že mám ťažko chorú maminu a podala som si žiadosť o opatrovné ...
Takže teraz vlastne riešim čo ďalej kam sa vlastne prihlásiť . oplatí sa mi prihlásiť na úrad práce ? mala by som nárok na nejakú dávku ? lebo pokiaľ nerozhodnú o tom či mi bude priznané opatrovanie tak som bez príjmu ďalšia vec môžem sa ja vôbec prihlásiť na úrad práce ako záujemca o zamestnanie ak sa starám o chorého člena rodiny ? mne logický vyplýva že asi ani nie .
je tu možnosť aj predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenky no synček by mohol len na 4 hod. chodiť do škôlky ...
úprimne viac by mi vyhovovalo mať aspoň nejakú dávku ak by to bolo možné ...
Vyznáte sa niekto prosím a poradíte ? Ja som sa pýtala pani na úrade čo som si podávala návrh na opatrovanie no ta len plecom hodila a že ona nevie 😒
Budem vďačná za každú radu či skúsenosť ...
No ja tiez prave zistujem aj ja som od juna 2012 bola na materskej a teraz mam znluvu uz len do 3/2016 a ci by som dostala podporu v roku 2011 som si platila dobrivolne nemocenske do asi aprila 2012 ky som neisla na matersku.tak neviem ci budem mat narok ci to dobrovolne je poistenie a j davka v nezamestnanosti.
Ahojte. Viete mi poradit? Chcela by som vyuzit podporu.... Mala bude mat tri roky 23.12.2016. Pracovny pomer mi stale trva. Da sa vyuzit podpora skor a pozastavit rodicovsky prispevok ak je to mozne.... Alebo lepsie pockat kym bude mat tri roky
. Dakujem. 🙂
@schneeeflocke No ak ti PP trvá, tak nemáš nárok na podporu - musíš ukončiť PP a na tvojom mieste by som počkala kým ti skončí RD, ukončila PP dohodou tak, že vyčerpeš 1 deň dovolenky a ostatnú ti preplatia-vtedy budeš mať nárok na max.podporu. Ak chceš čerpať podporu hneď, tak prepíš RD na otca dieťaťa a ty sprav tiež to čo som napísala vyššie...
@evittam dobrý den,presne toto budem riešiť v septembri,a tiež mi bolo poradene zobrať si den dovolenky ,zvyšok preplatiť....že vtedy bude potom vyššia podpora...ale nikde som sa už nedočitala,z čoho mi budu ratať ten den dovolenky.... z priemeru,ktory som mala pred nastupom na matersku? to je vyše 3 rokov... viete mi teda poradiť, kde by som sa k tomu dopatrala? ďakujem velmi pekne. a čo robiť ak zamestanavatel nebude suhlasiť s vypovedou? chcela by som ukončenie pracovneho pomeru bez vypovednej lehoty-teda k určitemu datumu a predtym si vyčerpat ten den dovolenky...ale pokial by robil zamestnavatel obštrukcie-napriklad by mi nechcel preplatiť dovolenku,alebo by trval na 2 mes.vypovednej lehote...čo potom? dcerka bude mať 3 roky 3.9.kedy by bolo najlepšie zaniesť tam vypoved? ďakujem velmi pekne 🙂
@lily39 Ahoj, neviem či odpoviem na 100% správne - no v prvom rade sa treba snažiť dohodnúť so zamestnávateľom - najlepšie je čerpať deň dovolenky a ostatnú preplatiť - tú ti preplatiť musí, no ak by robil problémy nič nenarobíš - budeš si ju musieť vyčerpať...a dodržať výpovednú lehotu.
A este by ma zaujimalo.... Ked pockam kym bude mat mala tri rocky cize toho 23.12.2016. Kedy je dobre vycerpat si ten jeden den dovolenky aky datum a potom kedy sa treba hlasit na urade nakolko su tam sviatky. Srdecna vdaka.
@evittam vďaka za rýchlu odpoved 🙂 no ved pokusim sa snimi nejak dohodnuť...a kedy je najlepšie im poslať to ukončenie prac.pomeru? je to nejak zakonom dane? a ešte raz sa skusim opytat....z čoho,alebo ako sa rata ten jeden den dovolenky? pretože od toho sa odvija aj vyška podpory... vdaka,pekny dnik želam 🙂
@schneeeflocke No v tvojom prípade by som podpísala dohodu o skončení prac.pomeru k 27.12., nakoľko sú tam sviatky..No a hlásiť sa na UPSVaR a na SP o podporu asi hneď alebo max.začiatkom januára-tam neviem aké sú lehoty či do 3 alebo 8 dní.
@lily39 No ak sa nedohodneš a chceš výpoveď hneď nejak k dátumu kedy ti končí RD, tak sa treba držať toho koľko máš výpovednú lehotu-závisí od dĺžky PP ale pravdepodobne 2 mesiace-výpovedná doba začína plynúť vždy k 1. nasledujúceho mesiaca kedy bola výpoveď podaná....Ten jeden deň dovolenky budú v práci rátať z tvojho priemerného hrubého príjmu pred nástupom na MD a RD.

@fila1985 áno máš nárok na podporu ...