Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka dakujem, si velmi zlata. Este sa opytam ak mozem,1.11. 2009 som nastupila na prvu matersku a rodicovsku, syn dovrsil 3 roky 16.12.2012 nenastupila som do prace ale bola som PN az do nastupu na druhu matersku ( bola som asi 1 a pol mesiaca PN) potom zase normalne materska a rodicovska. 14.3.2016 ma dcerka 3 roky. Mala som narok na nejaku dovolenku aj pocas materskej so synom? Lebo nic mi nepreplatili,prisli mi len peniaze za PN. Mam narok na nejaku dovolenku aj teraz? Vypoved mi dava zamestnavatel lebo nema pre mna miesto. Pojdem na Urad prace,ak budem cerpat 1 den dovolenky mozem mat tiez najvyssiu podporu? ( pracovala som viac ako 3 roky pred nastupom na prvu matersku) snad som to napisala zrozumitelne,dakujem.
@monika127 no za rok 2010 budeš mať nárok na dovolenku, na koľko dní ti nepoviem lebo si nenapísala kedy končila MD
a za rok 2013 by si mala mať nárok na celoročnú dovolenku ...
a áno den dva čerpať dovolenku a skončiť PP a preplatiť zvyšok dovolenky a ak si počas RD nerobila na dohodu tak bude max. podpora alebo si si neplatila DNP
@zalka ahoj, v auguste mi bude končiť rodičovská. Som zamestnaná v rovnakej práci už 9 rokov. Po ukončení rodičovskej tam chcem dať výpoveď. Nárok na podporu mám. Lenže a tu je háčik počas rodičovskej dovolenky (minulý rok) som si otvorila živnosť. Čiže keď dám výpoveď nevznikne mi zrejme nárok na podporu. Pomôže mi pozastaviť živnosť na pol roka a ísť na úrad práce?
@junova po RD čerpať 1-2 dni dovolenky a skončiť PP to je august
zaplatíš v septembri poslednú splátku,
k 30.9. ukončíš pozastavíš živnosť
1.10. sa ideš evidovať na UP a podporu dostaneš vyrátanú z platu po RD
defakto môžeš živnosť ukončiť 31.12.
a ísť na UP od 1.1.17 .. nič sa nestane podporu max. dostaneš
@junova no jaká si výnimočná ... u teba MD netrvala 34 týždnov? u teba trvala 26týždnov ... to si nastupila 8t pred termínom pôrodu a hned si porodila lebo len tak je to možné čo si napísala ...
a bez presného dátumu ti nepoviem na koľko dní dovolenky máš nárok ... takže nie také .. a asi dovtedy ... asi tak ti poviem že asi máš dovolenku ...
@junova za rok 2014 máš nárok na 1/12tinu ročnej dovolenky
viac nie ...
a vždy sú dôležité presné dátumy ...a vybrala si v roku 2013 celú dovolenku? celých 20 dní alebo na koľko máš nárok? nedali ti vybrať len polovicu? ináč škoda toho lebo z toho max. podpora moc nebude ak nemáš dovolenku :(
@junova podpora sa ráta z hrubej mzdy ...
no po RD by som na tvojom mieste odpracovala aspon 1 den a takto skončila PP ..
a kedže si szčo a platíš odvody povinne dôchodkové a nemocenské , tak sa vieš dobrovolne prihlásiť len na poistenie v nezamestnanosti a tam si môžeš dať akúkoľvek sumu ... to sa vieš aj teraz prihlásiť a platiť si
napr. si zvolíš VZ 1700 eur .. budeš mesačne platiť na odvodoch 2% tj. 34 eur ... a potom ked pozastavíš živnosť zrušíš i toto dobrovolné poistenie v nezamestnanosti ... a dostaneš podporu 850 eur cca
a navyše zaplatené odvody na poistenie v nezamestnanosti sú danovým výdavkom ... takže si ich uplatníš ako výdavok na podnikanie ...
alebo sa nahlásiš v auguste .. zaplatíš si odvody august, september ...
Ahojte baby, chcem sa opytat, vidim, ze to tu rozoberate. Dna 1.2.2013 som isla na PN rizikove tehotenstvo od 22.7.2013 MD do 18.3.2014 potom RD az do 22.8.2016, nakolko som chcela nastupit skor do prace, tak mi oznamili, ze moje miesto je zrusene, ponukli mi v inom mieste co som odmietla nakolko je tam ina prac.doba. Mam odtazku vznikol mi narok na dovolenku a mam narok na odstupne? Mam odpracovane 5 roky vo firme, inu pracu nemam cize budem musiet potom ist na UP ak nic nenajdem. Budem mat narok aj na podporu? Vopred dakujem za odpovede.
@lienkaso máš nárok na odstupné ak je tvoje miesto zrušené ..
a nárok na dovolenku za rok 2013 máš na 10/12tin z ročného nároku podla § 101 lebo na PN si bola 121 dní tak sa ti dovolenka podla §109 zp kráti
a za rok 2014 máš nárok na 2/12tiny ročného nároku na dovolenku podla § 105 ZP
nárok na podporu máš .. čerpaj den dva dovolenku zvyšok si nechaj preplatiť + odstupné a dostaneš max. podporu

@mana85 no nárok na podporu máš, ale či môže byť v súbehu s opatrovateľským to netuším, skús napísať dotaz na http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s hádam ti s týmto pomôžu.