icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
1. feb 2016

@mana85 no nárok na podporu máš, ale či môže byť v súbehu s opatrovateľským to netuším, skús napísať dotaz na http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s hádam ti s týmto pomôžu.

mana85
1. feb 2016

@zalka ďakujem pekne ...

monika127
1. feb 2016

@zalka dakujem, si velmi zlata. Este sa opytam ak mozem,1.11. 2009 som nastupila na prvu matersku a rodicovsku, syn dovrsil 3 roky 16.12.2012 nenastupila som do prace ale bola som PN az do nastupu na druhu matersku ( bola som asi 1 a pol mesiaca PN) potom zase normalne materska a rodicovska. 14.3.2016 ma dcerka 3 roky. Mala som narok na nejaku dovolenku aj pocas materskej so synom? Lebo nic mi nepreplatili,prisli mi len peniaze za PN. Mam narok na nejaku dovolenku aj teraz? Vypoved mi dava zamestnavatel lebo nema pre mna miesto. Pojdem na Urad prace,ak budem cerpat 1 den dovolenky mozem mat tiez najvyssiu podporu? ( pracovala som viac ako 3 roky pred nastupom na prvu matersku) snad som to napisala zrozumitelne,dakujem.

zalka
1. feb 2016

@monika127 no za rok 2010 budeš mať nárok na dovolenku, na koľko dní ti nepoviem lebo si nenapísala kedy končila MD
a za rok 2013 by si mala mať nárok na celoročnú dovolenku ...

a áno den dva čerpať dovolenku a skončiť PP a preplatiť zvyšok dovolenky a ak si počas RD nerobila na dohodu tak bude max. podpora alebo si si neplatila DNP

junova
1. feb 2016

@zalka ahoj, v auguste mi bude končiť rodičovská. Som zamestnaná v rovnakej práci už 9 rokov. Po ukončení rodičovskej tam chcem dať výpoveď. Nárok na podporu mám. Lenže a tu je háčik počas rodičovskej dovolenky (minulý rok) som si otvorila živnosť. Čiže keď dám výpoveď nevznikne mi zrejme nárok na podporu. Pomôže mi pozastaviť živnosť na pol roka a ísť na úrad práce?

zuzik311
1. feb 2016

@zalka kolko je prosim max podpora o kt sa bavíme? Dakujem

zalka
1. feb 2016

@junova samozrejme, pozastavíš živnosť ideš na UP a po skončení podpory si znova živnosť otvoríš

@zuzik311 840e cca prečo? google nenašlo? :D

junova
1. feb 2016

@zalka ďakujem a ako je to keď som na živnosť kupovala auto na tretinky? V auguste mi končí rodičovská a v septembri dám poslednú splátku. Môžem aj tak pozastaviť v auguste živnosť a brať podporu? A ako dostať čo najvyššiu? Mám si vyčerpať dovolenku a potom podať výpoveď? Ďakujem.

zalka
1. feb 2016

@junova po RD čerpať 1-2 dni dovolenky a skončiť PP to je august
zaplatíš v septembri poslednú splátku,
k 30.9. ukončíš pozastavíš živnosť
1.10. sa ideš evidovať na UP a podporu dostaneš vyrátanú z platu po RD

defakto môžeš živnosť ukončiť 31.12.
a ísť na UP od 1.1.17 .. nič sa nestane podporu max. dostaneš

junova
1. feb 2016

@zalka Ďakujem pekne za pomoc. Pekný večer prajem.

junova
1. feb 2016

@zalka A ešte posledná vec. Vznikol mi nárok na dovolenku aj počas materskej alebo rodičovskej dovolenky? Lebo pred nástupom na materskú som si musela všetku vybrať.

zalka
1. feb 2016

@junova za dn i počas MD ... a to si bola aj v roku 2014 na MD ... nenapísala si do kedy tak ti neviem napísať koľko dní dovolenky máš ...

junova
1. feb 2016

@zalka Ja som na materskú nastúpila 1.7. 2013 a celý rok 2014 som bola na rodičovskej až do augusta 2016.

zalka
1. feb 2016

@junova no jaká si výnimočná ... u teba MD netrvala 34 týždnov? u teba trvala 26týždnov ... to si nastupila 8t pred termínom pôrodu a hned si porodila lebo len tak je to možné čo si napísala ...
a bez presného dátumu ti nepoviem na koľko dní dovolenky máš nárok ... takže nie také .. a asi dovtedy ... asi tak ti poviem že asi máš dovolenku ...

junova
1. feb 2016

@zalka 1.7. 2013 som nastúpila na materskú a tá mi trvala do 17. 2. 2014.

junova
1. feb 2016

@zalka A nie som výnimočná. Tak som sa pomylila. Dá sa pomôcť aj bez irónie. Stačí napísať, že potrebuješ presný dátum. Aj tak ďakujem za informácie. Pomohli mi.

zalka
1. feb 2016

@junova za rok 2014 máš nárok na 1/12tinu ročnej dovolenky
viac nie ...
a vždy sú dôležité presné dátumy ...a vybrala si v roku 2013 celú dovolenku? celých 20 dní alebo na koľko máš nárok? nedali ti vybrať len polovicu? ináč škoda toho lebo z toho max. podpora moc nebude ak nemáš dovolenku :(

zalka
1. feb 2016

@junova ešte ma napadlo ako szčo platíš či neplatíš odvody do SP?

monika127
1. feb 2016

@zalka dakujem velmi pekne,pomohla si...

junova
2. feb 2016

@zalka
Myslím, že som si vybrala celú podporu. Pozriem to. A keby áno, aj tak by sa mi oplatilo pozastaviť živnosť a brať podporu?

junova
2. feb 2016

@zalka áno, platím odvody

junova
2. feb 2016

@zalka Opravujem sa, vybrala som si pred nastupom na matersku celu dovolenku, nie podporu. Cize budem mat aj tak dobru podporu, ci sa mi neoplati pozastavit zivnost? Zarabala som v cistom do 500 eur.

zalka
2. feb 2016

@junova podpora sa ráta z hrubej mzdy ...
no po RD by som na tvojom mieste odpracovala aspon 1 den a takto skončila PP ..
a kedže si szčo a platíš odvody povinne dôchodkové a nemocenské , tak sa vieš dobrovolne prihlásiť len na poistenie v nezamestnanosti a tam si môžeš dať akúkoľvek sumu ... to sa vieš aj teraz prihlásiť a platiť si
napr. si zvolíš VZ 1700 eur .. budeš mesačne platiť na odvodoch 2% tj. 34 eur ... a potom ked pozastavíš živnosť zrušíš i toto dobrovolné poistenie v nezamestnanosti ... a dostaneš podporu 850 eur cca
a navyše zaplatené odvody na poistenie v nezamestnanosti sú danovým výdavkom ... takže si ich uplatníš ako výdavok na podnikanie ...
alebo sa nahlásiš v auguste .. zaplatíš si odvody august, september ...

lienkaso
2. feb 2016

Ahojte baby, chcem sa opytat, vidim, ze to tu rozoberate. Dna 1.2.2013 som isla na PN rizikove tehotenstvo od 22.7.2013 MD do 18.3.2014 potom RD az do 22.8.2016, nakolko som chcela nastupit skor do prace, tak mi oznamili, ze moje miesto je zrusene, ponukli mi v inom mieste co som odmietla nakolko je tam ina prac.doba. Mam odtazku vznikol mi narok na dovolenku a mam narok na odstupne? Mam odpracovane 5 roky vo firme, inu pracu nemam cize budem musiet potom ist na UP ak nic nenajdem. Budem mat narok aj na podporu? Vopred dakujem za odpovede.

lienkaso
2. feb 2016

Ahoj @zalka mozem ta poprosit o radu? prispevok vyssie.

zalka
2. feb 2016

@lienkaso máš nárok na odstupné ak je tvoje miesto zrušené ..
a nárok na dovolenku za rok 2013 máš na 10/12tin z ročného nároku podla § 101 lebo na PN si bola 121 dní tak sa ti dovolenka podla §109 zp kráti
a za rok 2014 máš nárok na 2/12tiny ročného nároku na dovolenku podla § 105 ZP

nárok na podporu máš .. čerpaj den dva dovolenku zvyšok si nechaj preplatiť + odstupné a dostaneš max. podporu

lienkaso
2. feb 2016

@zalka a dajú mi odstupné aj keď som odmietla v inom meste prácu? Odmietla som ju z dôvodu, že mám malé dieťa a tam je dlhšia prac.doba

zalka
2. feb 2016

@lienkaso áno mali by, lebo ty máš právo na prácu tam kde si pracovala pred MD ... nemusíš prijať to nové miesto

lienkaso
2. feb 2016

@zalka velmi pekne dakujem. idem im poslat ziadost pisomne ze chcem nastupit, zatial sme to riesili len ustne.

junova
2. feb 2016

@zalka čiže keď mi rodičovská končí 5.8. do práce pôjdem 6.8. A 7.8. si zoberiem dovolenku a výpoveď podám ku ktorému dňu? A živnosť pozastavim v keď dám výpoveď a pôjdem na UP, že? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.