icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
25. feb 2016

@simirek70 rado sa stalo

simirek70
25. feb 2016

@zalka a este ta poprosim.ked som up zatajila skutocnost z druhej strany zl.exekucny prikaz moze byt z toho zle? Maju ako na to prist? Prefotila som im len prvu stranu a pani sa ma pytala ci nemam voci firme ziadny spor.

zalka
25. feb 2016

@simirek70 a súdiš sa s firmou?

simirek70
25. feb 2016

@zalka este sa ta spytam. Ak som up predlozila zl prefoteny len prednu stranu na druhej bol moj exekucny dlh. Pani na up sa pýtala ci nemam voci zamestnavatelovi ziadny spor.povedala som ze nie.je moznost ze sa na to pride? A co potom

simirek70
25. feb 2016

@zalka nie nesudim sa s firmou.len mam tu exekuciu

zalka
25. feb 2016

@simirek70 sama píšeš že sa ťa na UP pýtala či sa nesúdiť zo zamestnávateľom, no nesúdiš sa tak aký problém .... neviem prečo si myslíš že si niečo zle urobila ... exekúciu rátaj s tým, že SP ak sa exekútor skoro spamätá tak SP ti bude aj z podpory strhávať exekúciu ...

simirek70
25. feb 2016

@zalka no ved to som nechcela aby mi teraz strhavali.tak preto som up zatajila ze z druhej strany zl je písaná exekucia.no asi mi to nepomoze

zalka
25. feb 2016

@simirek70 pozri UP s podporou nič nemá,
peniaze vypláca SP ... a ak exekútor dá na SP žiadosť tak ti budú sťahovať exekúciu z podpory, tak ako sťahujú dôchodcom z dôchodku ... s tým nič nenarobíš ... bohužial
exekúcie ludí dobehnú ...

simirek70
25. feb 2016

@zalka viem.ze dobehnu kazdeho.aj tak ti ďakujem

zalka
25. feb 2016

@simirek70 už len čakať možno exekútor to včas nezistí ak samozrejme nezadal exekúciu na SP už skôr ...

simirek70
25. feb 2016

@zalka no hej mas pravdu vo všetkom. Uz davno mohol zadat

zalka
25. feb 2016

@simirek70 tak uvidíš len čakať treba

simirek70
25. feb 2016

@zalka to ano.len ma mrzi ze akurat teraz ma to dobehlo.zobrali mi odstupne este aj z podpory budu pravdepodobne strhavat.

zalka
25. feb 2016

@simirek70 no exe bere vtedy ak je, doteraz nebolo nemal ti čo vziať ...

kessy29
26. feb 2016

Ahojte dievčatá. Potrebujem poradiť. 9.5.2002 som sa zamestnala, 8.4.2010som nastúpila na MD, 12.5. sa mi narodil syn, prechádzala som z RD na MD, keďže 27. 5.2013 sa mi narodila dcérka. Teraz 27.5.2016 mi končí RD . Stále som vedená u toho istého zamestnávateľa. Bola som sa pýtať o prácu a moju pozíciu, ktorú mám aj v zmluve, zrušili. Vyhovovala by mi len ranná smena (ako asi každej 😉 ),ale vraj momentálne pre mňa nič vhodné nemajú. Chcela som dať výpoveď dohodou k 31.5.2016, tak ako to tu doporučujete, aby som mohla vyčerpať tie dva dni dovolenky, keďže 28.-29.5 je akurát víkend. A personalistka hovorí, že môžem dať aj výpoveď s dvojmesačnou výpovednou lehotou, že mi to vydá a tie dva dni mi aj tak vykryjú dovolenkou a ostatnú mi tiež preplatia. Keď som sa pýtala, prečo nemôžem dať výpoveď dohodou, povedala, že mi nemusia dať kladnú odpoveď. Chápem. Ale aký by to malo pre nich význam,že? Nemám z toho dobrý pocit. Ako by som mala podľa vás postupovať? Akú výpoveď dať, prípadne žiadať, aby to bolo (samozrejme 😉 ) v môj prospech? Mám aj nárok žiadať odstupné? Nemal by byť dovolenkový alebo mzdový priemer valorizovaný na výpočet DVZ, keď som doma 6 rokov? Záleží to na firme, či je to automaticky, či vôbec nemám čakať valorizáciu? Za vaše odpovede vopred ďakujem. 🙂

eneida
12. mar 2016

Ahojte, chcem sa spytat ako to je , ak by som poberala davku v nezamestnanosti-podporu mozem pracovat aj na dohodu? Podpora mi ostane? Alebo sa krati ? Vdaka za info

katla
22. mar 2016

Ahojte. Mozno uz mnou polozena otazka tu bola, ale zial nemam moznost citat vsetko dozadu, tak sa ospravedlnujem a hadam mi poradite. Dnes som si zacala preverovat moznosti, ktore budemmat po skonceni rodicovskej dovolenky a zial informacie,ktore som sa dozvedela su viac ako zle pre mna a chcem sa opytat aj Vas ci s tym mate nejaku skusenost a pripadne teda ci by sa s tym dalo nieco robit a zachranit to. Vec sa ma tak, ze pred nastupom na matersku som bola na TPP zamestatna. Pocas rodicovskej som sa do prace chcela vratit, ale bolo by oznamene, ze moja pozicia sa zrusila a ponuknuta mi bola vypoved s odstupnym, co som prijala, kedze mi bolo jasne, ze moznost navratu uz nebude. Nevedela som vsak, ze nerobim dobre nakolko vypoved som postala k 30.9.2014 a rodicovska mi konci az 07/2016 a teda po jej skonceni uz na podporu narok nemam lebo som prekrocila dobu poistenia ci co, nenastupila som na urad prace do roka od vypovede. Uplne s holou ritou skoncim? Ozaj nie je sanca precloveka,ktory cely zivot pracoval a nie dobrovolne je (bude) doma? Prosim Vas viete mi poradit ci sa ozaj nedanieco urobit? Dufam som vsetko napisala jasne. Dakujem krasne.

zalka
22. mar 2016

@katla neurobíš nič ... bohužial .. trebalo skôr začať preverovať a overovať ... :(

@eneida podpora sa nekráti, môžeš pracovať na dohodu počas poberania podpory v nezamestnanosti

@kessy29 ak podáš výpoved do 31.3. .. tak výpovedná lehota ti začne plynúť 1.4. a výpovedná lehota ti skončí 31.5. .. čiže 31.5. skončí PP vyčerpeš dva dni dovolenky kt. potrebuješ a zvyšok ak preplatia tak bude max. podpora .. ak nestihneš dať výpoved tak budeš musieť čakať na to či ti schvália dohodu o skončení PP k 31.5. mzdárka má pravdu nemusia súhlasiť ..

hostacka
23. mar 2016

@zalka Ahoj, nevedela by si mi poradit, ci mam narok na podporu? 20.3.mi skoncila RD, pracujem na dohodu od 9/2015-6/2016, predtym som pracovala tiez na dohodu 9/2014-6/2015 a tiez 9/2013-6/2014 (cez skolsky rok). Na urade prace ma poslala pani na zdravotku, ze si mam dat predlzenu matersku a do septembra nemat nic...dakujem

zalka
23. mar 2016

@hostacka no ak máš platené odvody poistenie v nezamestnanosti ...
a za posledné tri roky máš 730 dní poistenia čo ked tak som nat voj rozpis pozerala ..
tak to máš splnené tak nárok na podporu máš

takže ak na dohodu zarobíš menej ako 148e mesačne tak sa môžeš zaevidovať
ak zarobíš viac tak sa zaeviduješ až 1.7. nakoľko ak som správne pochopila ešte máš platnú dohodu

hostacka
23. mar 2016

@zalka dakujem krasne. a ako zistim ci mam platene poistenie v nezamestnanosti?na paske? a 148eur je v hrubom ci cistom?

zalka
23. mar 2016

@hostacka áno na páske to zistíš ...
a v hrubom 148

hostacka
23. mar 2016

@zalka a ako je to, ked mam kazdy mesiac iny zarobok? pohybujem sa niekedy tesne nad tym limitom 148eur a niekedy mam zase menej...?

zalka
23. mar 2016

@hostacka tak to by ťa zaradili potom vyradili z UP nemá to zmysel ... počkala by som do skončenia zmluvy ..
a len tak mimochodom ... podpora je 50% z hrubej mzdy .. čiže podporu dostaneš bajočko 75e

hostacka
23. mar 2016

@zalka dakujem krasne, si zlata, moc si mi pomohla. este raz dakujem🙂

zalka
23. mar 2016

@hostacka rado sa stalo

lienkaso
24. mar 2016

@zalka Ahoj, takže ukončujem PP dohodou, dava mi ju zamestnávateľ, mám tam uvedený :
z dôvodu: dohodou v súlade s § 60 Zákonníka práce medzi zmluvnými stranami.

Dohodnutá výška odstupného: nebolo.

Moja otázka, mám nárok na odstupné či nie?

Toto mi poslala len ekonómka a najradšej by to chcela ešte dnes podpísať a odoslať. Konateľovi som volala, že či mi nedajú ani odstupné, tak vravel, že mi zavolá späť, zatiaľ sa neozval.
Vieš mi poradiť? Vopred ďakujem.

zalka
24. mar 2016

@lienkaso ak končí ti PP lebo ťa vyhadzuje zamestnávateľ na odstupné nárok máš ... z dôvodu: dohodou v súlade s § 60 Zákonníka práce medzi zmluvnými stranami podľa § 63 odst. 1 písm.b ...
ak budeš mať tak napísané tak odstupné dostaneš ...

lienkaso
24. mar 2016

@zalka mam len tak ako som napisala. Nedaju mi odstupne, ponukli mi len smiesnu nahradu, ale musim prijat inak mi nedaju nic a znizia sumu za dovolenku ☹
Su to proste .... uz nikdy viac ich ani stretnut....

zalka
24. mar 2016

@lienkaso hm... to hej ... čo narobíš ... ak podpíšeš neubrániš sa ak nepodpíšeš nebudeš mať max. podporu ... ani z voza ani na voz

dúfam že aspon čerpeš dovolenku den dva aby si mala vyššiu podporu .