Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahojte dievčatá. Potrebujem poradiť. 9.5.2002 som sa zamestnala, 8.4.2010som nastúpila na MD, 12.5. sa mi narodil syn, prechádzala som z RD na MD, keďže 27. 5.2013 sa mi narodila dcérka. Teraz 27.5.2016 mi končí RD . Stále som vedená u toho istého zamestnávateľa. Bola som sa pýtať o prácu a moju pozíciu, ktorú mám aj v zmluve, zrušili. Vyhovovala by mi len ranná smena (ako asi každej 😉 ),ale vraj momentálne pre mňa nič vhodné nemajú. Chcela som dať výpoveď dohodou k 31.5.2016, tak ako to tu doporučujete, aby som mohla vyčerpať tie dva dni dovolenky, keďže 28.-29.5 je akurát víkend. A personalistka hovorí, že môžem dať aj výpoveď s dvojmesačnou výpovednou lehotou, že mi to vydá a tie dva dni mi aj tak vykryjú dovolenkou a ostatnú mi tiež preplatia. Keď som sa pýtala, prečo nemôžem dať výpoveď dohodou, povedala, že mi nemusia dať kladnú odpoveď. Chápem. Ale aký by to malo pre nich význam,že? Nemám z toho dobrý pocit. Ako by som mala podľa vás postupovať? Akú výpoveď dať, prípadne žiadať, aby to bolo (samozrejme 😉 ) v môj prospech? Mám aj nárok žiadať odstupné? Nemal by byť dovolenkový alebo mzdový priemer valorizovaný na výpočet DVZ, keď som doma 6 rokov? Záleží to na firme, či je to automaticky, či vôbec nemám čakať valorizáciu? Za vaše odpovede vopred ďakujem. 🙂
Ahojte, chcem sa spytat ako to je , ak by som poberala davku v nezamestnanosti-podporu mozem pracovat aj na dohodu? Podpora mi ostane? Alebo sa krati ? Vdaka za info
Ahojte. Mozno uz mnou polozena otazka tu bola, ale zial nemam moznost citat vsetko dozadu, tak sa ospravedlnujem a hadam mi poradite. Dnes som si zacala preverovat moznosti, ktore budemmat po skonceni rodicovskej dovolenky a zial informacie,ktore som sa dozvedela su viac ako zle pre mna a chcem sa opytat aj Vas ci s tym mate nejaku skusenost a pripadne teda ci by sa s tym dalo nieco robit a zachranit to. Vec sa ma tak, ze pred nastupom na matersku som bola na TPP zamestatna. Pocas rodicovskej som sa do prace chcela vratit, ale bolo by oznamene, ze moja pozicia sa zrusila a ponuknuta mi bola vypoved s odstupnym, co som prijala, kedze mi bolo jasne, ze moznost navratu uz nebude. Nevedela som vsak, ze nerobim dobre nakolko vypoved som postala k 30.9.2014 a rodicovska mi konci az 07/2016 a teda po jej skonceni uz na podporu narok nemam lebo som prekrocila dobu poistenia ci co, nenastupila som na urad prace do roka od vypovede. Uplne s holou ritou skoncim? Ozaj nie je sanca precloveka,ktory cely zivot pracoval a nie dobrovolne je (bude) doma? Prosim Vas viete mi poradit ci sa ozaj nedanieco urobit? Dufam som vsetko napisala jasne. Dakujem krasne.
@katla neurobíš nič ... bohužial .. trebalo skôr začať preverovať a overovať ... :(
@eneida podpora sa nekráti, môžeš pracovať na dohodu počas poberania podpory v nezamestnanosti
@kessy29 ak podáš výpoved do 31.3. .. tak výpovedná lehota ti začne plynúť 1.4. a výpovedná lehota ti skončí 31.5. .. čiže 31.5. skončí PP vyčerpeš dva dni dovolenky kt. potrebuješ a zvyšok ak preplatia tak bude max. podpora .. ak nestihneš dať výpoved tak budeš musieť čakať na to či ti schvália dohodu o skončení PP k 31.5. mzdárka má pravdu nemusia súhlasiť ..
@zalka Ahoj, nevedela by si mi poradit, ci mam narok na podporu? 20.3.mi skoncila RD, pracujem na dohodu od 9/2015-6/2016, predtym som pracovala tiez na dohodu 9/2014-6/2015 a tiez 9/2013-6/2014 (cez skolsky rok). Na urade prace ma poslala pani na zdravotku, ze si mam dat predlzenu matersku a do septembra nemat nic...dakujem
@hostacka no ak máš platené odvody poistenie v nezamestnanosti ...
a za posledné tri roky máš 730 dní poistenia čo ked tak som nat voj rozpis pozerala ..
tak to máš splnené tak nárok na podporu máš
takže ak na dohodu zarobíš menej ako 148e mesačne tak sa môžeš zaevidovať
ak zarobíš viac tak sa zaeviduješ až 1.7. nakoľko ak som správne pochopila ešte máš platnú dohodu
@zalka Ahoj, takže ukončujem PP dohodou, dava mi ju zamestnávateľ, mám tam uvedený :
z dôvodu: dohodou v súlade s § 60 Zákonníka práce medzi zmluvnými stranami.
Dohodnutá výška odstupného: nebolo.
Moja otázka, mám nárok na odstupné či nie?
Toto mi poslala len ekonómka a najradšej by to chcela ešte dnes podpísať a odoslať. Konateľovi som volala, že či mi nedajú ani odstupné, tak vravel, že mi zavolá späť, zatiaľ sa neozval.
Vieš mi poradiť? Vopred ďakujem.

@simirek70 rado sa stalo