icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

didulka85
27. apr 2016

@zalka ked rodicak koncil zaciatkom aprila, mozem sa zase prihlasit na neplatenu rodicovsku dovolenku? Nemusi to trvat suvisle?
Uplne som z toho hotova.. Ja som bola v tom, ze vsetko som previedla na otca. Konatelstvo aj spolocnictvo. A teraz bum...

zalka
27. apr 2016

@didulka85 samozrejme zase je dôležité ukončiť PP a prihlásiť sa na ZP a SP ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov a počkať kým sa nebudeš môcť evidovať na UP

fopka
27. apr 2016

@zalka dakujem. A ked mi nebudu chciet dat dohodou? potom mi asi zanikne narok na podporu,ze? a este poprosim,ja som si dovolenku,ktoru som mala,cerpala pred nastupom na md a cast mi bola preplatená,ale pocas materskej mi tam este mali nabehnut nejake dni, ci sa mylim? a ako zistim,kolko dni mam dovolenky? lebo a mam ten problem,ze pocas md sa nam menil majitel firmy.ten ju prebral s komplet vsetkymi zavazkami,nic sa nemenilo, len tvrdia,ze nemaju o mne ziadnu agendu,ze sa stratila

didulka85
27. apr 2016

@zalka dakujem. Uvidim, co na to moj otec. Uz je z toho nervozny. Keby vedel, aka nervozna som z toho celeho ja.

zalka
27. apr 2016

@fopka no hej počas MD vznikol nárok na dovolenku ale ty si šla na MD v polovičke roka čiže ak si všetku vyčerpala, tak neviem kedy ti MD končila v nasledujúcom roku ale zrejme ti tam nemala kedy vzniknúť dovolenka napíš dátum skončenia MD
@didulka85 to ti verím

fopka
27. apr 2016

@zalka na md som nastupovala 24.5.2013, ked ratam 34 tyzdnov, tak koniec mi vychadza druhy januarovy tyzden 2014. vyjde mi teda aspon ten jeden den? Lebo fakt neviem,ci som pred nastupom vycerpala vsetko

zalka
27. apr 2016

@fopka ani 1 den, v roku 2014 si nebola na MD viac ako 21 pracovných dní ..
treba pozrieť výplatné pásky za ork 2013 či máš nejakú dovolenku zvyšnú.
Ak nie, tak odpracovať jeden den a pýtať dáku odmenu zamestnanávateľa ... ak bude hrubá mzda + odmena viac alebo rovné 56,50e tak budeš mať max. podporu .

fopka
27. apr 2016

@zalka ok.dakujem,velmi si mi pomohla. Za maj uz vypl. pasku samozrejme nemám. Ale dufam,ze nejaky den dva mi tam dovca ostala.uvidim. ta hr.mzda ma byt spolu odmenou taka suma,hej?

zalka
27. apr 2016

@fopka hej lebo do hrubej mzdy sa zarátava odmena ... je súčasťou hrubej mzdy

sonaah
27. apr 2016

Zalka budete taka zlata a odpoviete mi na dotaz, ktory som zadavala vcera vecer?

zalka
27. apr 2016

@sonaah dovolenka 30.6.
skončenie PP 30.6.
evidencia na UP 1.7.
PN s podporou nič nemá ... PP končí po šichte... dovolenka je šichtou ...

tilka82
27. apr 2016

@sonaah treba oznacit @zalka aby jej prislo upozornenie

sonaah
27. apr 2016

@zalka
Zalka DAKUJEM velmi pekne za odpoved, uz mam v tom jasno, ste velmi zlata 🙂

fopka
28. apr 2016

@zalka ahoj,ja idem este raz pootravovat. Zistila som,ze v maji 2013,ked som nastup.na MD mi zostalo 13 dni dovolenky. Takze ked maly ma teraz 10.7. 3roky,mam si dat vypoved ako si pisala,trebars toho 11., alebo 12.7. tym mi vyjde ta max.podpora, ano? alebo dat neskorsi termin? a nevadi,ze som bola do troch rokov na RD?a tu zvysnu dovolenku mi maju preplatit,ze?ak nebudu chciet,ako to riesit?

fopka
28. apr 2016

@zalka ale rozmyslam,co ak nebudu chciet,aby som cerpala tu dovolenku,aby nemuseli za mna platit odvody? ci musia,ked o to poziadam?

zalka
28. apr 2016

@fopka nemusia, je to o dohode ... medzi vami dvoma...
mášdosť dní dovolenky .. aby si čerpala 1-2dni dovolenky a skončil ti PP a preplatili ti zvyšnú dovolenku aby si dostala max. podporu

silvia86
29. apr 2016

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť zalka o radu. 14.6.2013 som nastúpila na materskú dovolenku. Malá sa narodila 30.8.2013, takže 30.8.2016 mi končí rodičovská dovolenka. Pred nástupom ma materskú dovolenku som bola zamestnaná , ale kedže sme sa odsťahovali, tak už nemôžem nastúpiť do pôvodného zamestnania a musím sa nahlásiť na úrad a poberať podporu. Chcem sa opýtať k akému dňu dnu by som mala dať výpoveď /dohodnúť sa zo zamestnávateľom/. Pred nástupom na matersku som vyčerpala dovolenku a neviem či mi tam nejaký deň ostal....Keď tak rátam, tak niekedy v januári som išla na rodičovský. pomôže keď 1 alebo 2 dní odrobím keby som nemala dovolenku? Zo zamestnávateľom mám dobré vsťahy kedže tam som zamestnaná od roku 2002, len potrebujem poradiť, že keď pojdem do firmy aby som vedela o čo ich poprosiť a na čom sa dohodnúť aby to bolo výhodné pre mna. Vopred veľmi prekne ďakujem za radu.

zalka
29. apr 2016

@silvia86 skončiť PP 31.8.
odpracovať 31.8.
aak plat v hrubom bude kolo 56,5e tak bude v hrubom tak bude max. podpora ..
bez presného dátumu skončenia MD neviem či si mala v roku 2014 nárok na nejakú dovolenku

silvia86
1. máj 2016

@zalka tak teraz som pozerala do papierov /rozhodnutie/ a materská začala 14.7.2013 a trvála 34 týždňov, takže keď dobre počítam tak do 9.3.2014. Tým pádom by som asi mala mať nejaký deň nárok na dovolenku? či? a ked budem mať dovolenku, tak 31.8.2016 by som si mala zobrať dovolenku a hneď k 31.8.2016 dať výpoveď, alebo až k 1.9.2016. A ešte sa chcem opýtať, keď si vezmem dovolenku, tak bez ohľadu nato, koľko som zarábala pred materskou mám nárok na max. podporu? Si veľmi zlatá a vopred ďakujem.

zalka
1. máj 2016

@silvia86 áno mášnárok na 2/12tiny z ročnej dovolenky ... a áno presne tak 31.8. dovolenka a 31.8. koniec PP
PP končí po šichte ...

silvia86
2. máj 2016

@zalka a keď si zoberiem dovolenku, tak bez ohľadu na to koľko som zarábala pred materskou mám nárok na max. podporu? alebo z čoho sa mi bude vyratávať? treba mi ekonomku špecialne na niečo upozorniť? ona v takých veciach nie je veľmi zbehlá...ďakujem.

zalka
2. máj 2016

@silvia86 ja neviem tvoju mzdu, tvoj dovolenkový priemer ... ale v princípe to funguje takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

dosaď si tam svoje hodnoty a zistíš či máš pracovať a nechať si preplatiť dovolenku, alebo si môžeš dovoliť čerpať 1 den dovči a ostatné si nechať preplatiť .

gapa
2. máj 2016

@silvia86 možno sa opakujem, (lebo to tu píšem dokola), no nezabudni na odhlášku a prihlášku na soc.poistovni a to v tvojom prípade najneskôr 31.8. ak nechceš ani den bez dôch.poistenia, lebo by si počas evidovania prišla o možnosť byť dôch.poistená štátom, ak by si prihlášku napodala, nedá sa podať spätne ani den (tj. ak chceš prihlášku od 1.9., čo je sviatok, tak treba ešte predtým!)

silvia86
2. máj 2016

@zalka ďakujem krásne, veľmi si mi pomohla, si zlatučká 🙂

silvia86
2. máj 2016

@gapa ďakujem za užitočnú radu, ešte že ste tu také zlaté baby 🙂

majakav
4. máj 2016

Dobrý deň, chcem niekoho kto sa v tom vyzná poprosiť o radu. Na MD som nastúpila 21.8.3013. Prác.pomer som mala na dobu určitú ( zastupovala som kolegyňu na MD), ktorý mal končiť 8.8.2013, no s vedením som sa dohodla na predĺžení, s tým že ja 31.8 2013 ukončim PP dohodou. Potrebovala s to predĺžiť kvôli tomu, aby som tých 8 mesiacov dostavala ešte od štátu prachy keďže som si platila dva roky dozadu poistenie v nezamestnanosti).
Dieťa dosiahne 25.9.2016 tri roky a zrejmé v tedy končí aj vyplácanie Rod. prispevku.
Mám nárok na podporu, alebo treba ukončiť rod.dovolenku skôr, aby mi vychádzali tri roky dozadu, že som bola zamestnaná? Také niečo mi bolo poradene, no volako sa mi to nezdá
Ďakujem vopred

zalka
4. máj 2016

@majakav nárok na podporu už nemáš, bez poistenia môžeš byť 1 rok ... z troch posledných rokov musíš mať 2 roky poistenia .. to ty nemáš ... prepásla si šancu .. na podporu si mohla ísť v čase od 1.9.13-30.8.14

majakav
5. máj 2016

@zalka Ďakujem

zalka
5. máj 2016

@majakav škoda tých nepresných info čo si dostala :(

teteasamko
9. máj 2016

No baby ked toto čítam tak som asi v riadnej .....
V 12/2010 som dala výpoved v práci kvôli šikanovaniu, bola som na ÚP a v 02/2011 som nastúpila do novej práce, počas skúšobnej doby som skončila v nemocnici tehotná a nasledovalo rizikové tehotenstvo a PN. Zamestnávateľ ma na základe toho v skúšobnej dobe prepustil. Po PN som mala materskú a potom rodičovskú dovolenku a následne daľšiu rodičovskú syn sa narodil v 12/2013 ktorá mi bude trvať do 12/2016. Na ÚP mi povedali že mám sa prísť zaevidovať až ked dovŕši syn 3 roky, a je otázne či ja vôbec dostanem nejakú podporu alebo dávku v hmotnej núdzi.
Pani na úrade mi povedala že ja vlastne visím v systéme, počas PN ma nemohla zaevidovať ked ma prepustili v skúšobnej dobe počas MD RD sa to nedá tak musím čakať alebo si nájsť ešte predtým prácu a nespoliehať sa na štát.