icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
27. mar 2016

@janinulka za jeden den zaplatí bajočko 5e
ak by sa zamestnal a šisl na PN .. tak by mohol mať PN vo výške platu z predošlého zamestnania

mareceka
3. apr 2016

Ahojte maminky @zalka ak nahodou viete pomoct. Som na rodicovskej dovolenke od 20.12. 2015, pred tym som bola na materkej od 20. 4.2015, chcema sa spytat, ze chcem dat vypoved v robote, kde som robila od 15.9 2013 pred tym som bola 4 mesiace nezamestana a pred tym som zas robila dlhe roky, este mi rodicovska neskoncila a chcem sa zaregistrovat na urade prace ako nezamestnana. Medzi rodicovskou a materskou dovolenkou som si vybrala dovolenku od 20.12.2015 do 15.1.2016. Z coho sa mi bdue pocitat davka v nezamestnanosti? mam na nu narok? Dakujem pekne.

zalka
3. apr 2016

@mareceka máš nárok a dávka sa ráta s priemeru platov za posledné dva roky zamestnania .. tj. ak skončíš napr. zajmtra v práci .. tak sa ti dávka bude rátať z platov od 5.4.14-4.4.16 a dávka je 50% z hrubej mzdy v priemere

mareceka
3. apr 2016

Cize sa bude rata aj priemer z rodicovskej a materskej, ano?

zalka
3. apr 2016

@mareceka RD, MD sú vylučitelné doby, ráta sa z hrubej mzdy

mareceka
4. apr 2016

Dakujem moc moc 🙂

didulka85
5. apr 2016

@zalka dnes sa ku mne dostala tato info:

pokiaľ sa nemýlim, počas rodičovského nárok na dovolenku nevzniká, ten vzniká iba počas MD, to jest, iba za tých 6 mesiacov cca. a podľa mňa môže vyčepať aj celú dovolenku, ale ak chce ísť na podporu, tak sa jej to neoplatí, musí čerpať iba 1-2 dni, potom sa jej bude rátať iný vymeriavací základ. pokiaľ vyčerpá viac dovolenky, tak spadá do obdobia pred materskou a podpora sa bude vyrátavať z obdobia pred nástupom na MD. aspoň mne to tak vysvetlili. ale nechcem zavádzať, veľa personalistov to neovláda, napr. mne tá moja povedala, že o tom ešte nepočula

Je to pravda?

didulka85
5. apr 2016

@zalka teraz som nasla odpoved na moju predchadzajucu otazku. Len ten plat v hrubom ked nemam tych 56 eur za kazdy den, ale dostanem odstupne nejakych 1500 eur, tak dostanem maximalnu podporu? Pocitaju odstupne do toho vymeriavacieho zakladu?

zalka
5. apr 2016

@didulka85 ak čerpeš dovolenku , zvyšok preplatia + odstupné tak max. podporu dostaneš ak si v posledných dvoch rokoch nerobila

didulka85
5. apr 2016

@zalka fuuuha, normalne mi zle prislo. Som sa zlakla.
Takze to odstupne, normalne pocitaju do vymeriavacieho zakladu, ano?

zalka
5. apr 2016

@didulka85 ak máš čerpanú dovolenku alebo odpracovaný den
tak sa z toho platia odvody

ak máš len preplatenú dovču , nečerpané tak neoplyvní výšku podpory nijako

didulka85
5. apr 2016

@zalka rodicak mi skoncil 2.4. Odvtedy cerpam dovolenku do konca aprila a potom uzavrieme dohodu o ukonceni pracovneho pomeru. Takze sa nebude pocitat odstupne do vymeriavacieho zakladu?

Prepac, som z toho magor.

zalka
5. apr 2016

@didulka85 odstupné sa bude rátať do VZ ... a z toho všetkého dovolenky a odstupného sa vyráta podpora

didulka85
5. apr 2016

@zalka dakujem, lebo googlim to a neviem nikde zistit, ci sa odstupne pocita do VZ pre ucely podpory v nezamestnanosti.
Jedine nejake stare clanky som nasla o tom, ze sa to nepocita do VZ z roku 2010.

zalka
5. apr 2016

@didulka85
nepočíta sa ak nie je mzda, mzda nie je ak sa nepracuje
počíta sa ak je mzda, mzda je ak sa pracuje alebo dovolenkuje ...

didulka85
5. apr 2016

@zalka super, tak snad to vyjde. Dam ti potom vediet.
Ked to vyjde, tak rovno skolne dcere zaplatim aspon na pol roka.

zalka
5. apr 2016

@didulka85 držím palec

duchacha
7. apr 2016

Ahojte dievčatá, zaujíma ma táto téma. Potrebovala by som poradiť. Som normálne zamestnaná na trvalý pracovný pomer, ale momentálne som na RD so svojou dcérkou, ktorá bude mať 14.5.2016 tri roky. Popritom som si našla brigádu na dohodu, lebo dcérku mi zobrali do školky a nechcela som byť doma sama. Dohodu mám od 8.3.2016. Chcem Vás poprosiť o radu. Chcela by som rozviazať pracovný pomer so zamestnávateľom, kde som na trvalý pracovný pomer, (mám tam ešte zostatok 20 dní dovolenky) a poberať podporu v nezamestnanosti a popritom pracovať na dohodu. Čítala som tu rôzne rady ako dosiahnuť max výšku podpory. Chcela som Vás poprosiť či by ste mi neporadili ako to urobiť. Velmi pekne ďakujem za každuú radu.

zalka
7. apr 2016

@duchacha bohužial ty už nijako, nakoľko pracuješ na dohodu .... tak si sa o prípadnú max. podporu pripravila

vanesa37
26. apr 2016

Dobrý deň!Chcela by som sa s Vami poradiť,13.5.mi končí RD.je to v piatok,nemôžem nastúpiť do práce lebo nemajú pre mňa vhodný pracovný čas,dohodla som sa zo zamestnávateľom ,že podám výpoveď.dohodou. a prihlásim sa na úrad práce.Mám tam aj nejakú nevyčerpanú dovolenku,na aký dátum mám stanoviť výpoveď,keď 14,15.5 vychádza na víkend.Mám to stanoviť k 16,5.t,j na pondelok,?Mám si čerpať aj dovolenku,alebo si ju dať preplatiť?Potrebovala by som poradiť ,aby som mala nárok na najvyššiu možnú podporu.Ďakujem.Vanesa

zalka
26. apr 2016

@vanesa37 2 dni dovolenky čerpať .. pondelok a utorok ... PP skončiť utorok .. a zvyšok dovolenky preplatiť .. ak to spravíš ináč tak sa s max. podporou r ozlúč. A max. podporu môžeš mať len ak si počas RD nerobila

sonaah
26. apr 2016

Dobry vecer, zalka budete taka zlata a poradite aj mne? Viem, ze sa to tu opakuje stale dookola, ale mam v tom trosku chaos. Maly bude mat 29.6., tri roky to je streda, som zamestnana, len moje miesto sa pocas RD zrusilo cize by som mala dostat vypoved. Pred porodom som bola na PN- ke na rizikovom, chcela by som maximalnu podporu, takze by som mala cerpat dovolenku 30.6. , to je stvrtok a od piatka 1.6.,by som sa mala dohodnut so zamestnavatelom na vypovedi, cize by mi mali vyplatit odstupne a preplatit dovolenku a tym padom by som mala narok na maximalnu podporu? Dakujem vopred za odpoved.

didulka85
27. apr 2016

Som spolocnik vo firme, zaroven zamestnanec. Vcera sme rozviazali pracovny pomer dohodou. Ma vobec vyznam ist na urad prace?!

mizu89
27. apr 2016

Ahojte aka je max.podpora?popripade ak popri RD pracujete dostanete daco po RD alebo nic.dakujem

mizu89
27. apr 2016

A este ako dlho sa dostava podpora od ukoncenia RD?

fopka
27. apr 2016

@zalka Ahoj,takze ked som rozumela dobre,z toho co si pisala,..ked moj maly bude mat 3 roky 10.7.,co vychadza v nedelu, do firmy,kde mam pred materskou odrobene 5 rokov v kuse,sa nechcem vratit,ale ist na podporu. Cize vypoved mam dat napriklad k trinastemu? aby som mala vyssiu podporu? a tie trebars tri dni cerpat dovolenku? a vypoved musi byt asi dohodou,ze? dakujem

vanesa37
27. apr 2016

@zalka Dobrý deň!Ďakujem za odpoveď.Nie počas RD som nepracovala,skúsim to spraviť ako ste mi poradili.Inak ste mi potvrdili čo mi povedali aj iný.Dám Vám vedieť ako to všetko dopadlo,lebo v našom super štáte sa stále niečo mení.Ešte raz veľmi pekne ďakujem.Vanesa

zalka
27. apr 2016

@fopka áno dohodou a stačí čerpať ti 1 den dovolenky a skončiť PP 11.7.

@vanesa37 rado sa stalo

didulka85
27. apr 2016

@zalka prosim ta, naozaj ako spolocnik nemam narok na podporu v nezamestnanosti?!
A ked sa zbavim spolocnictva, tak sa mozem nasledne prihlasit na urad prace a podporu dostanem?
Uz to asi nebude maximum, kedze po rodicovskej budem v praci uz 2 mesiace a potom skoncim v praci dohodou..

zalka
27. apr 2016

@didulka85 a prečo chceš byť v práci 2 mesiace? ukonč PP dohodou tak aby si čerpala 1-2 dni dovči a zvyšok sa preplatilo. A potom sa prihlás na neplatenú RP aby si nemusela platiť odvody do ZP a zbav sa spoločníctva. A ak sa ho zbavíš tak až potom sa zaeviduješ na UP a bude max. podpora