icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

enak
14. aug 2016

@ivanka1980 Ahoj, ak nebol9 ziadne odstupne, alebo cerpanie a preplatenie dovolenky, tak podpora sa rata s poslednych troch odpracovanych rokov, cize ak si bola na predlzenej RD, ktora trvala predpokladam viac ako 3 roky, tak podpora sa nema z coho vyratat podla mna.

ivanka1980
15. aug 2016

@enak No má, bola som na soc. poisťovni dnes, vyrátava sa to z posledných dvoch odpracovaných rokov, čiže pred RD.

enak
15. aug 2016

@ivanka1980 aha, takze rata sa posledne zarobkove obdobie v trvani min.2 roky, takto si odpovedala mnohym inym mamickam s rovnakym problemom😉 Len ak by si mala preplatenu dovolenku a odstupne, tak by ti vznikol v@csi zaklad na den a vtedy by bola podpora ovela vyssia.

lily39
15. aug 2016

@enak ahoj,môžem sa opytať? vidim,že sa rozumieš 🙂 3.9. mi konči RD(sobota) v pondelok -5.9 mam jeden den dovolenky,potom ukončenie PP( v ten isty den)-kvoli vyššej podpore,zbytok dovči mi preplatia(16 dni) . dnes som bola na socialnej poisťovni-a dala mi pani registračný list FO-vypisať,odovzdať-ale viac mi k tomu nepovedala a hned brala dalšieho za mnou... prosim ťa,čo tam mam konkretne vypisať a hlavne kedy to odovzdať? už toho 5.9? (jeden den dovolenky) mam ešte niečo vypisať,odhlasiť,prihlasiť.... počkam si na započet a pojdem na UP,len nechcem nič zanedbať.... Ďakujem velmi pekne....

enak
15. aug 2016

@lily39 ahoj FO prihlasku musis odovzdat najneskor druhy den po ukonceni PP, a zaroven aj odhlasku mozes dat v ten isty den, len na odhlaske bude datum prvy den po ukonceni RD ( aj ked budes v ten den zamestana a cerpat dovolenku a odvody bude za ten den odvadzat zamestnavatel, nema to s tym totiz nic splocne) a na prihlaske bude den, kedy sa pojdes prihlasit, pretoze odhlaska sa da dat spätne ale prihlaska uz nie! Cize mala by si mat to iste tlacivo 2x a na jednom zaskrtavas v hlavicke odhlaska a v druhom prihlaska.Mne to pomohla vyplnit pani na socialke, lebo tiez som v tom mala gulas. A nezabudni, ze po podani prihlasky, ked sa zamestnas napr. na dohodu, alebo brigadne len na par dni, si povinna na toto obdobie podat znovu odhlasku a potom prihlasku FO a tiez sa to da podat v jeden den len s rozdielnymi datumami a toto je potrebne vykonat len do 6.roku dietata a prihlaska je dobrovolna, nie povinna ale pre teba je to plus co sa tyka väcsieho prispevku k dochodku, aspon tak mi to povedala pani na socialke. Tak dufam, ze som ti aspon trosku pomohla, no urcite behni na socialku hned po ukonceni PP aj ked nebudes mat este pspier od uradu prace( predpokladam, ze sa pojdes zaregistrovat), lebo FO s tym nema nic spolocne, urad prace ti da tiez tlacivo pre soc.poistovnu, ale az po zaregistrovani do 7.prac.dni po ukonceni PP a nezabudni si na urade soc.veci a rodiny vypytat potvrdenie o dlzke poberania rodic.prispevku, ten budes odovzdavat tiez na soc. ale ten staci tiez do 7.prac.dni, cize FO odhlaska a prihlasku musis spravit hned a necakat na tlacivo od uradu prace.

enak
15. aug 2016

@lily39 ...ja som to teraz cerstvo absolvovala.cize na urad prace sa mizes ist zaregistrovat az na druhy den po ukonceni pp, ale osldhlasku a prihlasku do soc.poistovne chod uz hned v ten den 5.9. Ale potom po zaregistrovani na urade prace dostanes este jeden list pre soc.poistovnu ten staci do 7.prac.dni a taky isty list od uradu prace nesies aj do zdravitnej, tiez staci do 7.pr.dni ( este do soc.a zdrav. nesies aj list o dlzke trvania RD, treba zaniest spolu a vymeriavaci list, resp.tlacivo do soc.poist. tiez zanesies spolu s papiermi az z uradu prace. Keby nieco, pytaj sa.

lily39
16. aug 2016

@enak prave som odpadla 😀 tri krat som si to musela prečitať,dakujem za rady,kriste na nebi,dufam,že nič nezabudnem 🙂 prosim ťa-toho 3.9. mi konči rd-to je sobota,takže odhlaška bude k 4.9(nevadi,že je nedela?).....potom 5.9. -dovolenka a ukončenie PP- takže prihlaška bude k 6.9??? a možem obidva papiere odovzdať toho 5.9.-pondelok.... no my na našej socialnej pitovni až take ochotne tety nemame... a nahodou nevieš--prvu podporu dostanem už v oktobri?- za september.... lebo v oktobri dostanem aj posledny rodičak- či je možne v oktobri dostať obidve davky.... dakujem ,leti modre 🙂

enak
16. aug 2016

Urcite chod 5.9.na soc.urad a nech ti tam oni doplnia datum odhlasky aj prihlasky, aby si nieco nespackala nechtiac, ja si to uz nepamätam, zial nespravila som si kopiu, ako tu vo fore radila jedna mamicka a uz vcera som to tu hladala spätne, no nenasla som to vo fore, ale podla toho co si pamätam, odhlaska bola hned druhy den po RD, cize aj ked je to v tvojom pripade nedela a prihlaska by msla byt s datumom 6.9., kedze za 5.9. za teba odvody podava este zamestnavatel, ale podat ju vies uz 5.9. s datumom 6.9., vsetko to zbehlo tak rychlo, len si ma pozrela v pocitaci, povedala rychlo, kde mam aky datum doplnit, tak uz som sa nedozadovala kopie. Poslednu rodicovsku v plnej vyske dostanes este v oktobri ale najblizsiu podporu mozno az v novembri spätne za okt.a zvysok dni v sept. Zalezi podla mna, kedy bude tvoj zamestnavatel vyplacat odstupne a zvysnu dovolenku, ci to este stihne v sept.Totizto mne koncila RD 17.7.prac.pomer 19.7.( po 2 dnoch dovolenky) a kedze vyplatne obdobie je u nas 10.teho v mesiaci, tak odstupne aj s preplatenou dovolenkou som dostala na ucet az 10.8. a zo soc.uradu este nemam obdrzany vymer na podporu, cize predpokladam, ze tiez ho nasa firma posielala do soc.az v auguste, ale samozrejme, ze vsetko dostanem spätne. Tak este cakam.....

enak
16. aug 2016

@lily39 ....teraz to citam este v inom fore, cize narok na podporu mame az nasledujuci mesiac, cize ty az v oktobri, kedze ty v sept. si este bola na RD....a vymeriavaci zaklad obdrzime od soc.poistovne najneskor do 60 dni!....

enak
16. aug 2016

@lily39 ...este som nasla nieco vo fore, co sa tyka teba, kedze mne posledny den RD 17.7.trval este v nedelu, stacilo mi dat prihlasku 18.7. ale kedze tebe skonci v sobotu a v nedelu sa prihlaska neda dat a spätne tiez nie, tak mozes ist do soc.este v piatok 2.9. a podat prihlasku aj odhlasku. Tak tam radsej vbehni uz v puatok ak mas cas a popytaj sa, aby uz v pondelok nebolo neskoro.

enak
16. aug 2016

@lily39https://https://www.modrykonik.sk/.../rodicovska.../dav... rodicovskej-dovolenke/?...pozri str.56

enak
16. aug 2016

@lily39 ....uf, som ta riadne poplietla! Prepac, ale uz mam v tom jasno: urcite chod do soc.poistovne 6.9., tento datum bude zaroven aj na prihlaske a na odhlaske posledny den RD, cize 3.9. lebo 4.9.a 5.9. bude za teba odvadzat zamestnavatel a nemoze to byt sucastne aj z tvojej strany.Takto to je na beton, pozri si to vo vyssie uvedenom odkaze, konkretne str. 56. konverzacia gapa@favzuzana zo 16.3.2016 a 17.3.2016....a co sa podpory tyka, tiez to iste forum, str. 44 zalka@dia459, cize narok na podporu mas az nasledujuci mesiac po rodicovskej, nemozes v ten isty mesiac dostat poslednu rodicovsku aj podporu....verim, ze si to docitas do konca, aj ja este stake cakam na vymer zo soc.a to uz som od 20.7.zaevidovana na urade prace.Veru, treba len pockat, take su cakacie lehoty, pa drzim palce, keby nieco, este sa ozvi ale jadom vsetko vynurila vo forach: Davka v nezamestnanosti po rodicovskej dovolenke😉

lily39
16. aug 2016

@enak ahoj,no pokedy si mi sem pisala,tak som pisala aj gape,tak uvidime čo z toho bude 🙂 inak pytala som sa na tu podporu vo fore- "mama v paragrafoch,neviem či su tam fundovani,ale posielam ti kopiu čo mi odpisali na moju otazku:
Rodičovský príspevok sa vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď sa podmienky nároku na tento príspevok splnili len za časť kalendárneho mesiaca.
Keďže rodičovský príspevok sa vypláca mesačne pozadu, príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdí, že nárok na rodičovský príspevok trval do zániku nároku naň, t. j. do 3. septembra 2016, hoci rodičovský príspevok bude vyplatený za celý september 2016.
Vychádzajúc z uvedeného je zrejmé, že podmienka nepoberania rodičovského príspevku na účely nároku na dávku v nezamestnanosti od 6. septembra 2016 bude vo Vašom prípade splnená, t. zn. dávka v nezamestnanosti Vám bude vyplatená od 6. septembra 2016 (ak splníte všetky zákonom stanovené podmienky na ňu) bez ohľadu na skutočnosť, že za mesiac september Vám bude vyplatený ešte rodičovský príspevok.

enak
16. aug 2016

Ta prva cast s poberanim rod.prispevku suhlasi, vcerasom totiz dostala na ucet v plnej vyske posledny krat, aj ked RD trvala do 17.7. A co sa podpory tyka, sama som zvedava, ci to bude spätne od kedy som registrovana, cize 20.7. alebo az od 1.8. cize nasledujuci mesiac ale aj to budem vediet az ked mi pride vymer zo soc. a ten este nemam, tak ti dam vediet, ked mi pride. V kazdom pripade v prvom rade pories odhlasku a prihlasku do soc.poistovne, potom do 7 dni po ukonceni pp prihlasit na urad prace a tam ti uz daju vcas potrebne papiere znovu pre soc.poistovnu aj zdravotnu poistovnu.

lily39
16. aug 2016

@enak no som aj ja zvedava 🙂 daj vedieť,ked budeš mať niečo nove 🙂 a dakujem za info

lily39
23. aug 2016

@enak ešte nič? 🙂

enak
24. aug 2016

@lily39 ahoj, este stale nic, neboj urcite sa hned ozvem, aby vsetky mamicky videli aj vysledok po😁, kedze su prazdniny, vsade dovolenky, davaju si nacas....,

lily39
24. aug 2016

@enak no pekne si davaju na čas....

emma181
28. aug 2016

dobry den, prosim poradite aj mne?
Syn bude mat 8.10. 3 roky, 5.9. nastupuje do sukromnej skolky, cize v septembry by som bola este na RD. MD som mala do 04/2014, cize mam za tu dobu este nejaku dovolenku, takze 9.10. by som po RD nastupila do prace a cerpala dovolenku a potom vypoved. Mam si dovolenku vycerpat celu alebo staci jeden den a zvysok preplatit? Potom by som isla na podporu v nezamestnanosti. Mam dat potom vypoved ja alebo zamestnavatel alebo dohodou? Ma to na nieco vplyv?
Vopred dakujem za odpoved.

draik
28. aug 2016

@emma181
Prečítajte si tunajšie diskusie. Je tu o tom písané xyz krát. Na najvyššiu podporu je vhodné vyčerpať deň-dva dovolenky, ukončiť PP a zvyšnú dovolenku preplatiť. Na tento postup je potrebný súhlas zamestnávateľa.

enak
28. aug 2016

@emma181 Najlepsie cerpat len 1-2 dni, zvysok preplatit, netreba viac, pretoze aj zvysna preplatena dovolenka zvysuje zaklad na den. Urcite ukoncenie PP zo strany zamestnavatela, par.60, 63 a nie ty aby si dala vypoved! Ak ti toto umozni samozrejme zamestnavatel. Drzim palce!

fila1985
28. aug 2016

@enak ahoj prosim ta poradis aj mne? len chcem vediet ci by som mala aj ja na podporu narok ak mam opracovane len tri mesiace pred porodom, zmluva je na dobu neurcitu. rodicovska mi konci teraz v oktobri. dakujem

enak
28. aug 2016

@fila1985 Ak si bola v poslednych teoch rokoch pred zaradenim do evidencie uchadzacov o zamestnanie, t.j.v obdobi od okt.2013 do okt.2016 (poberala si 6 mesiacov matersku dovolenku vyratanu zamestnavatelom aj platenu od zamestnavatela?) a od nastupu na RD a ukoncenie RD si stale evidovana u zamestnavatela, tak urcite ano, ale aj teba sa tyka hore uz viac krat povedane, ze ak chces mat vyssiu podporu, musis po ukonceni RD byt aspon jeden, max.dva dni zamestnancom firmy, staci cerpat dovolenku, za tieto dva dni dostanes mzdu, ak mas narok aj na odstupne ( treba si zistit u zamestnavatela, ci ano, kedze si odpracovala len 3 mesiace) a nech ti on ukonci PP z org.dovodov, nie ty davaj vypoved! Ved mas na dobu neurcitu. Urcite nie pocas RD dovolenky, ani v posledny den. Cerpanie dovolenky /max.2 dni, plus preplatenie zvysku dovolenky a pripadne odstupne ti zvysia denny vymeriavaci zaklad na vysku davky v nezamestnanosti.

lily39
28. aug 2016

@enak dufam,že ukončenie pracovneho pomeru zo strany zamestnanca dohodou(par.60) je v poriadku....

enak
28. aug 2016

@enak ahoj, 26.8. som dostala rozhodnutie zo soc.poistovne ( posielane 24.8., vystavene uz 16.8. ale nevadi), ze mam narok na najvyssiu podporu v nezamestnanosti, pretoze moj denny vymeriavaci zaklad prekrocil max. zaklad na urcenie vysky v nezam. (samozrejme len vdaka uz horeuvedenym splnenym podmienkam) a to od 20.7.2016 na dobu siestich mesiacov, cize pockam, aka prva suma mi pride teraz po 15.sept. ( ci to bude 870 €, max. za kal.mesiac pri 30 prac.dnoch, alebo viac, kedze sa jedna o obdobie od 20.7., v kazdom pripade dam vediet, 5.9.drzim palce, pa.
@lily39

enak
28. aug 2016

@lily39 ano je to ok, presne tak som to mala aj ja

enak
28. aug 2016

@lily39 ...presnejsie par.60 aj v suvislosti par.63...

fila1985
29. aug 2016

@enak ok s mojim zamestnavatelom sa da dohodnut v tom problem nie je , cize moj maly ma tri roky 11.10.2016 cize 12.10 si vezmem dovolenku a od 13.10 na urad prace s vypovedou od zamestnavatela? dobre som to pochopila? matersku som mala sest mesiacov potom rodicovsky. Ale niekde som tu citala ze na ziskanie podpory musim byt zamestnana dva roky pred nastupom na matersku je to pravda ?

evittam
29. aug 2016

@fila1985 Materskú si nemala 6 mesiacov ale 34 týždňov čo je cca 8,5 mesiaca. Ak ti dá zamestnávateľ výpoveď tak tam plynie výpovedná lehota. Čiže vy môžete v tvojom prípade akurát podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru - ak to chceš spraviť ako píšeš. Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní.
Čo sa týka nároku na podporu - tu máš o tom viac:
http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti

emma181
29. aug 2016

@enak
Dakujem velmi pekne