icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

enak
29. aug 2016

@fila1985 ano, od 13.10. (7 dni na zaevidovanie) pojdes na urad prace, kedze 12.10. budes este zamestnana, resp.cerpat dovolenku a vsetko ostatne je tak, ako pise evittam, ....

ivaja34
5. sep 2016

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu.. Moje dieťa dovŕši 3roky 30.9.2016 čo vychádza na piatok. Ako mám postupovať, ak chcem získať čo najvyššiu podporu? Čerpať dovolenku v sobotu (v práci kde som pracovala sa robilo aj v sobotu, aj keď len 3hod) a pondelok+ ukončiť PP? Ďakujem za každú radu 🙂

enak
5. sep 2016

@ivaja34 ahoj, urcitecerpat dovolenku aj v pondelok a zaroven v ten den ukoncit pp.

saskia2200
6. sep 2016

Dobrý deň prosím poraďte mi od 4 apríla som zamestnana a dostala som výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou predtým som si vybrala podporu na tu nárok nemám na papieri mám teraz minimálnu mzdu aku by som mala Pn poprípade ešte niekedy som mala dobrovoľne či sa dá s tým niečo robiť ďakujem za každú radu od apríla teda robím za minimálnu predtým podpora a pred podporou dobrý základ nepočítala by sa mi z toho pn?z roku 2015?

draik
6. sep 2016

@saskia2200
V prvom by bolo vhodné používať čiarky a bodky, nech sa v tom nikto nestratí.
Dávka v prípade PN sa bude počítať z oficiálnej terajšej mzdy, z ktorej sa platia odvody.

ivaja34
6. sep 2016

@enak ďakujem 🙂 nebude soc.poist. rozratavat vymeriavaci zaklad na 3dni (sobota, nedeľa, pondelok)?

enak
9. sep 2016

@ivaja34 presne nie som si ista, ja som mala posledny den RD nedelu a pondelok cerpanie dovolenky a zaroven ukoncenie PP, skus sa spytat priamo v soc.poistovni, toto ma fakt nenapadlo, ale moze to tak byt, kedze prispevok v nezam.sa vyplaca na kalendarne dni, nie pracovne....

pekna1
9. sep 2016

Zienky, ktore sa vyznate, mozem poprosiť o komplexnu radu, ukoncenie pp? Radsej by som do ip.

silvia86
10. sep 2016

@zalka chcem sa ešte opýtať, či je problem pri poberani max podpory to ze som bola evidovaná v poistovni. Bola som zamestnana od roku 2001 . V 2013 som išla na matersku a teraz 30.8 2016 mi skončil rodičovský. 31.8.2016 som čerpala dovolenku a v ten den som dostala výpoved. Lenže v ramci mojej prace /s autami/ sme museli uzatvarat poistky. /na zaklade nejakej mandatnej zmluvy/ ku dnu vypovede som isla do poistovne, nech ma vyradia zo zoznamu. Žiaden prijem som z toho počas materskej a rodičovskej nemala. ďakujem

zalka
11. sep 2016

@silvia86 nie nemá to vplyv ..len tomusíš ukončiť, nakoľko stále si defakto szco na základe toho.

waikikiijuri
12. sep 2016

Prosim o radu .Viem ze mam este cas ale nakolko som volala so zamestnavatelom mam otazku.Syn ma o rok jul 2017 dna 7.7. Uz 3roky.Kedze jeho nastup do skolky by bol az v septembri mam otazku.Ako vyriesit situaciu.Zamestnavatel mi navrhol pri navrate polovicny uvazok kedze plny mi nevyhovuje vzhladom na pracovnu dobu kedze mam uz dieta .No ale k pointe ak ukoncim ja pracovny pomer mam narok na podporu od statu ci by ma. Museli vyhodit oni?pracujem tam od 1.6.2010.

silvia86
12. sep 2016

@zalka no to mi odlahlo.... V poistovni som bola osobne aj som tam poslala žiadosť o vyradenie mailom aj doporučene,tak dúfam že to bude poriadku. Veľká vďaka za radu 🙂

zalka
12. sep 2016

@silvia86 a tak hádam akceptovali ... aj ked mala by si mať aj dáke písomné vyjadrenie
@waikikiijuri ako skončí PP nemá vplyv na podporu, nárok na podporu máš v každom prípade .

waikikiijuri
12. sep 2016

@zalka dakujem😊 akurat som sa vratila z soc.poistovne

hostacka
25. sep 2016

@zalka Ahoj Zalka, uz raz si mi dobre poradila ohladom poberania podpory, zaco som ti chcela velmi pekne podakovat. Myslim, ze mas viac informacii, ako niektore uradnicky...

Chcela by som sa ta este opytat, ci nevies, ako je to so zapocitavanim odpracovanych rokov - som pedagog a za poslednych 9rokov som na HPP pracovala len 1,5roka. Nevies nahodou, ci aj obdobie, kedy som bola na MD a RD by sa mohlo tiez zapocitat? Dakujem.

zalka
25. sep 2016

@hostacka natoto ti odpovedať neviem :(

hostacka
27. sep 2016

@zalka nevadi, aj tak dakujem🙂

evatko
29. sep 2016

@zalka nechcem tu spamovat od temy, ale neviem na koho sa obratit, Ty si mi uz viac krat poradila... rozumies sa aj pracovnym urazom a papierovackam okolo nich? dakujem

zalka
29. sep 2016

@evatko s tým sa človek moc nestretáva mne sa to našťastie podarilo raz a tiež som tápala

evatko
5. okt 2016

@zalka dakujem, nevadi. Skusim scialnu poistovnu, len neviem, ci budu ustretovi

tak aspon otazocka mojej kamosky: je na RD, predtym pracovala, PP stale trva, ale chce ist pocas RD do novej prace na skrateny uvazok. Co je pre nu lepsie. dohoda, ci pracovna zmluva? A je pravda, ze ked pocas 1. RD stihne otehotniet a porodit do jej konca, potom by dostavala 2 materske( z prace kde nastupila pocas rodicovskej a z predchadzajucej prace. ? Ved v tej druhej by nemala odrobene dva roky... ) ???? to niekde pocula, mne to pride divne.

evittam
5. okt 2016

@evatko Odpoviem ti len na jedno - ty nepotrebuješ mať "odrobené 2 roky" aby si mala nárok na materskú-to máš veľmi zlú informáciu. Ak by mala mať nárok na ďalšiu MD aj z tej dohody tak z nej musí mať platené odvody na NP 270 dní (za posledné 2 roky pred pôrodom). 😉 . Pozor na to aká to bude dohoda - nie z každej sa platia odvody NP.

sariana
5. okt 2016

@ivaja34 ahoj, smiem sa spýtať, ako si to nakoniec vyriešila? budeš mať maximálnu podporu? rovnako to má člen mojej rodiny a teraz nevieme, akým dňom ukončiť pracovný pomer.ak máš riešenie, veľmi by si nám pomohla.dík.

janalukac
10. nov 2016

Dobry den, Zalka, neviem či to tu už niekde bolo spomenuté, no chcela by som sa spýtať ako je to v pripade ak sa pokračuje v RPrispevku aj po 3.roku dieťaťa v prípade zdravotných ťažkostí. Som na TPP na dobu neurčitú od roku 2012, 12.11.2016 bude mať syn 3.roky a dali sme si žiadosť o pokračovanie RD o 1 rok. Je možné po tejto dobe nastúpiť na 2 dni do zamestnania a ukončiť PP dohodou a čerpať tak najvyššiu podporu? Resp.je tento spôsob možný nielen po uplynuti 3 rokov RD ale aj 4-och? Dakujem velmi pekne.

zalka
10. nov 2016

@janalukac môžeš aj neskôr to tak spraviť,
a ak by si to spravila teraz ak má dieťa tri roky , tak o RP nech požiada manžel, lebo nie je možné poberať podporu a RP súbežne. po dobratí podpory sa RP prepíše na teba.

mizu89
11. nov 2016

@zalka dobrý deň.chcela by som sa spýtať alebo informovať že aķá vysoká je dávka v hmotnej núdzi a ako dlho by som ju dostávala poprípade keď matka je na RD do 6-tich rokov dieťaťa tam je aká výška RD poprípade nejakého príspevku?

mizu89
11. nov 2016

@zalka myslela som poberaním podpory po skončení RD

janalukac
11. nov 2016

@zalka áno, tak by sme to prepísali, dakujem velmi pekne

zalka
11. nov 2016

@mizu89 podpora sa poberá 6 mesiacov alebo 4 mesiace , podľa toho na akú je nárok. a výška podpory je 50% z hrubej mzdy.
Veľmi neviem a nechápem tvojej otázke, skús ju preformulovať alebo upresniť čo vlastne chceš vedieť.

lily39
11. nov 2016

@gapa
@zalka
@enak
@majusqa77
@evittam Ďakujem vám všetkým,od jari som vas bombardovala roznymi otazkami ohladom davky v nezamestnanosti po RD a skončeni PP,tak sa podarilo a mam to čierne na bielom-bude max .podpora. vdaka za rady,aj za nasmerovanie.

mizu89
11. nov 2016

@zalka a ked je zena doma do 6 rokov dietata koli zdrav.problemom tak co dostava?