Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ach jaj. Uz sa s tym asi nedá robiť nič...
@zalka
@daniaz
@gapa
Ahojte, poprosím o radu, pár podrobnejších info cez IP
do práce mám nastúpiť 3.1.18, neviem či ma vezmú, skor donutia odisť aby nemuseli odstupne vyplatiť. robím tu od r.2012, plat mám malý a mesacne rovnaký od 2012. po prečítaní pár príspevkov a rady, kt. som dostala, ak chcem max podporu, mám byť na dovolenke 3.1.18 a na konci dna dať výpoved?
prosím poradte, nakolko je tu pár vecí, ktoré mi nie sú jasné...
1., kedy, ako dlho pred nástupom do práce po RD mám písomne oznámiť zamestnávateľovi, že nastupujem?
2. ak nastane situácia, že len dostanem výpoved a vyplatia mi odstupne, tak sa skusim dohodnut aby som tu dovolenku cerpala aspon 1 den po ukonceni RD pre max podporu. to sa vsak asi nestane, kedže tu sa odchadza z minuty na minutu..
3., neviem, je mi nejasné, AKO dam výpoved na konci dna?po nastupe z RD, dna 3.1.18 ked nastupim a budem robiť, pripadne, budem doma na schvalenej dovolenke. Ved aj fakt, že končím, musím zamestnávatelovi oznámiť nejaku dobu vopred - neviete, aká je zákonná doba? ved, ak mu to oznámim v den X, tak zamestnavatel bude logicky trvat na tom, že mi bude od toho dna plynut vypovedna doba, kt. musim odrobit, nie?
4., aka dlha je vypovedna doba, ak by dom dala vypoved ja? /robim od 2012)
5., ak dam vypoved ja, mam stale narok na podporu?
6., ak by sa aj veci udiali tak, že by som mala nárok na max podporu, tak ako dlho sa platí max podpora? celkovo, nemám prehlad, ako to s výškou vyplácania podpory je. Ako dlho sa vypláca? prosím, dajte mi viac info. maleho už pravdepodobne budem mať v skolke v case plánovaného nástupu do práce. /školka od ruky..., daleko)
7. uvažovala som o prípadnej práci na dohodu od septembra, ale to by mohlo ovplyvniť výšku podpory, ak by som bola neskor v tejto situacii? ako to riešiť?
dakujem za rady
@andreanova
1) mesiac vopred
2)tu nie je otázka
3) výpovedná doba je 2 mesiace a skončila by ti 31.3.18 ,
4) dva mesiace
5) áno
6) podpora hocjaká sa vypláca 182 dní
7) veľmi negatívne ovplyvní práca na dohodu prípadnú podporu ak je to práca s pravidelným príjmom ...
@zalka
Dobry den ahoj.
Viem ze to tu urcite niekde je ale uz dve hodiny citam prispevky a stracam sa.Nakolko potrebujem poradit najlepsie do vecera az viem co v pondelok robit. Ide o to ze pocas RD som bola aj zamestnana do 3.3.2015 pracovny pomer skoncil vypovedou firmy kvoli konkurzu firmy a vyplatili mi odstupne z garancneho fondu. Od 18.11.2016 do 31.8.2017 som bola zamestnana. Firma skoncila na slovensku. Dostala som vyplatene odstupne aj preplatenu dovolenku. Od 1.9.2017 som nastupila k zamestnavatelovi ale zial dal mi minimalnu mzdu. Nie som tam spokojna a chcem odist. Mam narok na podporu kedze splnam podmienku za posledne 3 roky mat 2 roky poistenie ale netusim z coho sa mi bude vypocitavat podpora???? Bude sa mi tam zapocitavat aj to odstupne z tohto roku? Alebo tento PP mi to vsetko pokazi?
Dokedy sa mozem najneskor prihlasit na UP aby som mala narok na podporu.
Ak by som sa na PN z coho sa mi vypocita marodka???
Velmi dakujem za pomoc v mojej dileme.
@zalka
Pardon pracovny pomer od 18.11.2015 do 31.8.2017
@matulienka.d podpora sa vyráta z priemeru platov za posledné dva roky, takže aj z novej práce, aj z odstupného z predošlej pr áce ...
Baby neviete my poradiť. 14.2my končí rodicak predtým som bola zamestnaná ale bola som aj spoločnik s. R. O teraz sme to zrušily mam vôbec nárok na podporu.
@zuzanalaura2015
Ak máte za posledné štyri roky 730 dní poistenia v nezamestnanosti, nárok máte.
Ahojte, nenasla som tak skusim sa spytat tu. Vie mi prosim niekto povedat ako to je s narokom na podporu v nezam.? Zamestnana som od 09/2008 v 02/2016 som sa vratila do prace po rodicovskej dovolenke, t.j. uz mam odrobene 2 roky. Par krat som mala ocr a pn. Budem mat narok na podporu ak ukoncim pracovny pomer, ako sa pocita tych 730 dni poistenia? Dufam ze som to napisala zrozumitelne. Dakujem velmi pekne.
@zalka chcem vas poprosit o radu.z predoslych prispevkov chapemco je potrebne urobit pre max podporu,ale mam trochu iny pripad a nenasla som to zatial.manzel chce nastupit od 2.5 na MD.ja tym padom musim odhlasit RD aj ked dieta nema este 3 roky,do prace nemozem nastupit.na mzdovom su mi ochotni pomoct,preto si chcem ujasnit ako to spravit a ci vobec mam narok na max.podporu. staci cerpat dovolenku 2.5 a aj zaroven skoncit PP dohodou?s tym ze preplatia dovolenku,ktora staci aby bola vo vyske 113€??dakujem velmi pekne za odpoved
@zalka dobry den,dnes som bola podpisat papiere v praci a dali mi tam datum 4.5. ako den ukoncenia PP. S tym ze mi daju nejaky den ze som bola v praci alebo den dovolenky a zvysok preplatia.lenze manzel nastupuje 2.5 na MD,tak to sa jedna o 3 dni.chcem vas pekne poprosit,ci mi viete poradit ako tieto 3 dni vykazat,aby mi to neublizilo pri ziskani max podpory. Aby som to este vedela prip.nejako zmenit ak to tak nemoze byt.dakujem vam este raz
@zalka dobry vecer,mozem este raz otazku kedze sa blizi termin mojho ukoncenia v praci.manzel nastupuje na MD 2.5.,ja koncim RD 1.5.v praci som podpisala vypoved dohodou k 4.5.na mzdovom mi povedali,ze mi nahlasia nejaké dni v praci a preplatia par dni dovolenky.bude to sj takto v poriadku??mozem t mat aj tie "odpracovane"dni??dakujem pekne
Ahojte. Viete mi niektora poradit? Som na zivnosti ale odvody do SP neplatim nakolko som vlani nemala prijem, bola som na RD....teraz mam zdravotne problemy, musim byt doma a liecit sa....som PN....narok na nemocenske nemam, ale co s odvodmi do ZP? To bude za mna platit stat pocas PNky ci nie? Dakujem.
Je tu prosim vas niekto komu nevysla max. Podpora aj ked splnil podmienky? To znamna ze nastupila na jeden den dovolenky a ostatnu vam preplatili? Napriklad 19dni moze sa to stat??

@evittam preplatili mi celu dovolenku cca 890€ a od februára som bola na dohodu jednej firme.. Este som ss ich pýtala ci mi to ovplyvní výšku podpory... Bolo mi povedané, ze podpora sa ráta z platu bývalej práce.. Tak som ostala zaskočená, ked mi prizlo 160€