icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

sveti
15. máj 2010

zuzulask...

este ma napadla taka vec...po skonceni PP sa ma registrovat na UP tusim do 7 dni....este by sa to dalo spravit aj tak ze sa registrujem na SP zaplatim DPvN z maxima od 17.5. dajme tomu do 25.5./cize by to bolo 5 dni po ukonceni PP/ a potom by sa sa odhlasila a sla na UP sa registrovat????? V tom pripade ked je tam tych 7 dni lehota sa nepalti este po skonceni PP ani zdravotne nie?

Gapa...prosim poradat mi aj ty , co si o tom myslis?

zuzulask
15. máj 2010

ivica82...tak to neviem ako to je keď máš skončený PP.....

sveti.....tak som to mala na mysli...aby si sa šla prihlásiť hneď v pondelok 17.5. z maxima....do 20.5. ti štát platí odvody všetky...potom už nie.....potom by si si tých pár dní ktoré budú po 20.5 musela zaplatiť sama na zdravotnej a pod......

veď vidíme čo napíše gapa....ona je veľmi zlatá a veľa báb by bez nej nemalo takú podporu ako majú.....

sveti
15. máj 2010

zuzuzlask.....ja som myslela aj to ze ked to potiahnem do 25.5. to platenie DPvN dajme tomu...a potom sa prihlasim na UP na ten 6-ty den po ukonceni PP/26.5./...cize podla mna by som si nemusela platit ani tu ZP...ani nemocnekse, dochodkove...lebo by to bolo v tej lehote do 7 dni...toto neviem

cakam na gapu 🙂

zuzulask
15. máj 2010

myslím že lehota je na to že keď sa prihlásiš do 7 dní tak ti uznajú spätne odo dňa ukončenia ...ale ak po 7 dňoch tak len odo dňa prihlásenia...a všetky odvody si doplácaš.....mi máme napríklad mzdárky v BA a personálnu mám v KE ...takže kým dojdú papiere cez celé naše Slovensko a pod...tak mám na to 7 dní.....a uznajú mi spätne odo dňa ukončenia.....aspoň ja tak chápem tú lehotu.....musíš mať nadväznosť dátumov......

zuzulask
15. máj 2010

aj ja čakám ....

sveti
15. máj 2010

zuzulask

cize keby idem na UP toho 26.5. /PP ukonceny 20.5./ tak mi akoze na UP napisu registraciu od 21.5.?????
som z toho jelen

tak valstne ta zdravotna by bola ok, len potom by to DpvN ratali len do toho 20.5. ci ako? a zaplatene by bolo do 25.5.
tusim mam v tom hokej

ked sa niekto vyzna, prosim poradte

sveti
15. máj 2010

alebo mam zvolit

17.5. zacat platiti DPvN do 31.5. z maxima
od 21.5. /PP konci 20.5/ zacat platit ZP do 31.5.
ale co s nemocenkym, dochodkovym poistenim? To mam tiez platit za maxima? To sa asi nedpolatim ☹
1.6. evidenica na UPSVaR

poradte prosim....

sveti
15. máj 2010

k tej registracii na UPSVaR som nasla toto

V prvom rade je potrebné sa zaregistrovať na úrade práce a požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zaradí uchádzača o zamestnanie do evidencie uchádzačov o zamestnanie dňom podania žiadosti alebo odo dňa skončenia pracovného pomeru, ak uchádzač o zamestnanie požiadal o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do siedmich kalendárnych dní odo dňa skončenia pracovného pomeru.

Cize ak by som si aj platila to DPvN do 25.5. a PP mi koncil 20.5. a isla by som sa zaregistrovat do tych 7 dni, tak ma zaeviduju spätne splatnostou ku dnu ukoncenia PP. Ak tomu dobre rozumiem.

Cize zostava len moznost prispevok vyssie alebo sa zaregistovat od 17.5.- 20.5. len keby som si platila aj z maxima neviem aka by mi ta podpora vysla za tie 4 dni

Gapa poprosim ta o radu

natata
15. máj 2010

Ahojte, chcela by som Vás aj ja poprosiť o radu...
Čiastočne som "prelúskala" túto tému, no nie som si istá...
Zamestnaná som bola v TPP od roku 2001, v januári 2008 som nastúpila plynule po skončení materskej na rodičovskú dovolenku. V septembri 2009 som sa chcela vrátiť do práce (malá mala 2 roky), no kôli kríze ... sme sa so zamestnávateľom dohodli na ukončení PP dohodou. A od 1.10.2009 som nezamestnaná. Na úrad práce som sa neregistrovala, bolo mi povedané, že je to zbytočné, keďže som na rodičovskej dovolenke. Malá bude mať 3 roky 13.8.2010. Po tomto dátume sa hneď 14.8. zaregistrujem - budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti?
Ďakujem.

gapa
15. máj 2010

sveti,
presne taká, ako keby si platila 10dní, ak si nemala v posledných troch rokoch ešte iný VZ.

gapa
15. máj 2010

natala,
ak si bola zamestnaná od 2001 do 30.9.2009, tak podla teraz platných podmienok máš nárok na podporu pri zaregistrovaní najneskôr 30.9.2010, t.j. ak sa zaregistruješ 15.8.2010, tak nárok mať budeš. Tiež pre teba platí, ak si zaplatíš pár dní DPvN, tak si môžeš vylepšiť podporu. Teda neviem, či si mala aj iný VZ v posledných troch rokoch pred zaregistrovaním, čo je tiež podstatné pri výpočte podpory.

gapa
15. máj 2010

sveti,
ak si sa teraz prihlásila na DPvN a 20.5. ti končí RD a PP, tak sa vklude môžeš odhlásiť dnom 20.5. z DPvN. Ak zájdeš na UPSVaR s papiermi do 27.5.najneskôr, tak ťa zaevidujú od 21.5.2010 a zdravotné poistená môžeš byť štátom ako uchádzač o zamestnanie od toho 21.5.. Ale pozor, žiadne iné poistenie štát neplatí, t.j. ani dôchodkové a ani nemocenské!!!!!!!!!!!! Táto doba sa do dôchodku neráta!!!

Na to prijatie do škôlky a chorobu by som sa rovno spýtala na UPSVaR, že som sa súvisle starala o dieťa ja OSOBNE (nik iný) do xx.xx.xx, ale od xx.xx.xx bolo prijaté do škôlky. Od lekára máš doklad o chorobe. či treba ešte aj prerušenie dochádzky do škôlky. Na toto by som bola aj ja zvedavá.

Dôchodkovo štátom tiež môžeš byť poistná len počas osobnej starostlivosti o dieťa, tj. nie v čase, kedy už bude chodiť do škôlky čo i len na 1hodinu.

Daj potom vedieť, čo si zistila. S týmto nemám skúsenosť. 😉

gapa
15. máj 2010

ak bude treba rozhodnutie o prerušení z Mš pre UPSVaR, tak by som si to prefotila pre seba a odložila by som si to ku kopii odhlášky, čo budeš mať potvrdené prevzatie od SP na dôch. poistnie štátom. Túto odhlášku musíš dať do 8dní od nástupu do škôlky. To prerušenie resp. od lekárky doklad o choreobe by bol vlatne podklad, prečo si sa odhlásila neskôr ako bolo dieťa prijaté do škôlky.
Síce to doteraz nikto nekontroloval, ale človek nikdy nevie, kedy ich to napadne a nech nemusíš spätne nič vybavovať. Aspon ja mám rada takto veci aj zdokladovaná, ak sa dá.

sveti
15. máj 2010

Gapa tak to som teda netusila,ze to treba odhlasit na SP, ked dieta nastupi do skolky. On mal povodne nastupit toho 5.4.2010, lenze cely mesiac bol doma chory a papier od dr. je v skolke , ja kopiu nemam. Z toho dovodu som vobec nebola ani na UPSVaR, rozhodnutie o prijati mam doma. Do skolky nastupil 10.5. - to potvrdenie si musim vypytat v MS. Cize ked nastupil toho 10.5. do skolky mam ist na SP to odhlasit do toho 18.5.? /8 dni/?
Mam v tom taky zmätok, az no.
To som ho mala nahlasit aj na UPSVaR? Alebo bude stacit ked to tam donesiem ked sa pojdem zarvidovat po skonceni PP toho 21.5.????

gapa
15. máj 2010

áno, aj na upsvar aj na SP do 8dní

ivca82
15. máj 2010

Gapa, prosím ťa, budeš vedieť aj mne poradiť? Keď som pred RD na Slovensku nepracovala, ani som si neplatila DPvN, RD mi končí 10.8.2010, vznikne mi nejaký nárok na dávku v nezamestanosti ak by som si tiež platila tých 10 dní DPvN pred skončením RD?

natata
15. máj 2010

Gapa,
dík za info. Super to sa teším. No mám na teba ešte 2 otázky:
- soráč, ale nerozumiem čo je VZ
- a kedy najneskôr by som sa mala poistiť na DPvN? a kde na sociálke?

natata
15. máj 2010

Gapa,
prápáč - otázky beriem späť.
Ale predsa, mala som v 09/2009 odchodné. Ráta sa aj táto suma do VZ?
peťa

mmzmtm
16. máj 2010

Dviečatá ja mám špeciálny problém súrne Vás poprosím o radu:
V TPP som bola od roku 1995 do roku 2007 - kde som PP ukončila dohodou ku dňu 23.7.2007 (druhá dcéra mala vtedy 3 roky). Počas trvania PP som bola na 2 materských (1. od apríl 2002 a do druhej materskej som prešla počas trvania prvej). Druhá dcéra sa narodila 22.7.2004. Momentálne som na predĺženej neplatenej MD, ktorá mi už 22.7.2010 končí. Počas trvania predĺženej MD som pracovala na dohodu od januára 2008 - december 2009, tento príjem som riadne zdanila.
Otázka znie - týka sa aj mňa možnosť registrovať sa na úrade práce ako nezamestnaná a získať podporu? Vždy lepšie 153,- Eur ak nič🙂)

maznacik007
16. máj 2010

mmzmtm... registrovat na UP sa mozes ale podporu neziskas... nesplnas zakladnu podmienku min. 3 roky v obdobi poslednych 4 rokov mat platene odvody do nezamestn. fondu v soc. poist.. do tohto obodbia sa po novom zaratava aj obdobie RD pokial pracovny pomer trva.. co u teba nie je... a pri praci na dohodu sa do tohto fondu poistenie neodvadza.. takze to sa nerata...

ivca82 detto narok ti nevznikne... ono je to cele zalozene na tom ze si bud pocas trvania RD zamestnana alebo si platis DPvN ale to musi byt spolu /doby sa scitavaju min. 3 roky... rata sa to presne na dni../

to co radi gapa ma zmysel pre tie baby ktore splnaju tie podmienky ze su zamestanane pocas RD a tym platenim si len navysia podporu..

sveti
16. máj 2010

maznacik, mne konci RD a PP 20.5., da sa to v mojom pripade urobit tak ze 17.5. pojdem na SP zaplatit DPvN dajme tomu do 31.5. a 1.6. by som sa registrovala na UP? /ZP si musim doplatit/. Alebo sa musim registrovat na UPSVaR hned toho 21.5. po ukonceni RD a PP? Cim viac to tu citam tym viac mam v tom asi chaos.

adriana1107
16. máj 2010

prosím vás paraďte aj mne... ak mamička po RD nastúpi do práce, dá sa na cca 2 mesiace na PN a potom dá výpoveď, pomôže jej to platenie DPvN? Alebo z čoho jej vyrátajú podporu?
Ďakujem.

ivca82
17. máj 2010

žienky ďakujem za radu, tak mám teda smolu 😖

macebe
17. máj 2010

Dobry den. Som na RD, 13.6. moj syn dovrsi 3 roky. Zamestnavatel nema pre mna nove pracovne miesto zodpovedajuce tomu predchadzajucemu, na moje miesto nastupila nova kolegyna. Mam este 16.5 dna dovolenky. Znamena to, ze k 13.6., resp. asi 11.6.v piatok, so mnou ukonci pracovny pomer /dohoda alebo vypoved?/, mam narok na 2 mesacne odstupne, nakoko mam odpracovanych menej ako 5 rokov, preplatenie dovolenky. Ako je to s vypovednou lehotou? Moze ju preplatit, alebo musim iba nastupit? Nie je problem ohladom ukoncenia alebo vypovednej lehoty s datumom v strede mesiaca? Su platene z preplatenej dovolenky a prip z preplatenej vypovednej lehoty odvody na poistenie v nezamestnanosti? Budem sa evidovat na UP, takze chcem vediet moj vymeriavaci zaklad. Iny prijem som nemala.Dakujem

adriana1107
17. máj 2010

Dnes bola kamarátka na UP sa zevidovať po RD a nechceli ju zaevidovať kým nebude mať splnomocnenie, že sa jej bude mať kto starať o dieťa, kým pôjde do škôlky (asi keby jej našli prácu). Je to normálne? To potom sa môžem akože aj ja rozlúčiť s podporou, keď nikoho nemám?
Baby poraďte, aj od vás to chceli? 😒

florinka
17. máj 2010

Gapa fakt sa mi navysi podpora, ked si dam na tyzden to DPVN? este to nezrusili, alebo neopravili? 7.6 koncim matersku a taktiez davam vypoved dohodou.
dik.

denininka
17. máj 2010

Adriana chceli od nej splnomocnenie??? no keby aj nieco chceli, nechceli skôr čestné vyhlásenie že sa jej má kto starať o dieťa??? 😨 😨

natata
17. máj 2010

Ahojte dievčatá,
možno aj niektorá iná ste v podobnej situácii ako ja a moje "zistenia" Vám pomôžu.
Dnes som volala s pani zo Soc.poisťovne, ktorá mi povedala, že mi aj predbežne vedia vyrátať akú výšku podpory by som dostávala (malá bude mať 3 až 13.8.). Potrebujú na to toto potvrdenie: Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti (nájdete ho na stránke soc.poist). Keď Vám ho posledný zamestnávateľ vyplní a zájdete tam s tým, tak vám to vyrátajú (ja len aby som zistila či sa mi oplatí to DPvN).

zuzulask
17. máj 2010

čo ich do toho kde nechám dieťa akto sa mi oň bude starať...škôlka nie je povinná, aj tak do 5 rokov sa musí platiť...teda dovtedy kým neprejde do predškolskej....

nepočula som ešte o tom......

vladimira2
17. máj 2010

Ahojte kocky,
prosim ako je to s UP. Staci, ked pridem na socialku kvoli davkam v nezamestnanosti hned ked sa prihlasim na urade prace, alebo je potrebne ROZHODNUTIE z uradu prace o zaevidovanie do evidencie uchadzacov. (Jedna vec je totiz prava navsteva na UP a predlozenie potrebnych dokladov, ale to podla mna este clovek nema v ruke ROZHODNUTIE o zaradenie do UP. Na to ma urad 30 dni). Prosim, ak ma niekto skusenost, nech vsetkym poradi. Dakujem.