Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Pan Mihal dakujem 🙂
Ja som na tom podobne ako oni a mne RD končí v marci. Do starej práce sa síce znova zamestnat nemienim pretože je to pre mna daleko ale postačí nadviazat na predchádzajúci pracovný pomer ktorý mi končí v marci, odrobit aspon mesiac a budem mat tých 1100 eur. Nepíšete tam nič o dobrovolnom pripoistení - čo si to platili alebo nie. 😕
sofik, ja mam presne ten isty problem ako ty, do starej prace sa nemienim vratit koli dialke, ale kebyze mi staci odrobit cca mesiac koli tej vyssej podpore, nevaham 😉 a taktiez stale nechapem, ci je potrebne si platit popritom to dobrovolne poistenie a ako dlho, materska mi konci v maji ☹
O dobrovoľnom poistení v nezamestnosti nie je v príbehu Janky ani slovo - nie je potrebné. Vtip je v tom, že počas rozhodujúceho obdobia = to sú 3 roky spätne odo dňa, odkedy žiada o dávku v nezamestnanosti - nemala žiaden príjem, bola na materskej a na rodičovskej dovolenke. Po skončení RD sa na týždeň (= 7 kal. dní) vrátila do práce, zarobila 542 eur. Zarobiť viac by bolo zbytočné, vyššia suma by sa pri výpočte nezohľadnila.
To znanemá, že výpočet denného vymeriavacieho základu je:
.
542 (príjem) / 7 (dní) = 77,4286 eur
.
Dávka na jeden deň je 50% tejto sumy, teda cca 38,72 €. Za mesiac s 30 dňami to činí cca 1162 eur.
Dobrý deň.
Chcem vás poprosiť o radu, či mám nárok na podporu. Som na predlženej- platenej rodičovskej dovolenke do 6 rokov pre nepr. zdravotný stav diťaťa.Rodičovská dovolenka mi končí dňom 6 rokov dieťaťa t.j. 28.1.2010. Bola som v pracovnom pomere do 3 rokov malého teda do 28.1.2007.Neplatím si dobrovolné poistenie v nezamestnanosti.
Zatiľ sa mi nepodarilo nájsť prácu a neviem ako to bude, lebo v našom meste je to bieda ☹
Ďakujem
Je mi ľúto, prípad ako Váš sociálne cítiaca ministerka Tomanová nepovažuje za hodný nároku na dávku v nezamestnanosti. Budete musieť požiadať o dávky v hmotnej núdzi. Samozrejme či ich dostanete závisí od príjmu manžela.
Dobrý deň. Mohli by ste mi prosím poradiť?V roku 2006 a 2007 som pracovala v manželovej firme na polovičný úväzok za min. mzdu na dobu neurčitú. Od 6.2.2007 som nastúpila na materskú. V podstate som stále na výške rod. príspevku. V decembri 2008 sa nám narodilo druhé dieťa.Ako mám teraz postupovať aby som po ukončení RD mohla poberať podporu. Je pre mňa dobré platiť si niečo dobrovoľne a v akej výške? Môj prac.pomer u manžela skončil 28,8,2009 dohodou. Od 25.8.2009 do 15.10.2009 som bola zamestnaná na dobu určitú(na zastupovanie MD).Dík za odpoveď.
V prvom rade sa znova zamestnajte (napr. u manžela) a okamžite v tomto zamestnaní choďte na rodičovskú dovolenku. Ak tak urobíte, táto doba sa Vám započíta ako doba poistenia v nezamestnanosti a nemusíte zatiaľ platiť ani cent.
zaujimave inac...
ak mi tesne pred nastupom na matersku skoncil PP na dobu urcitu v roku 07 tak vobec nemusim rozmyslat ako ziskat narok na podporu ziadnym dobrovolnym zvysenim ?
Jeej, takto je to teda so šikovnou Jankou! Ďakujeme za premiérový know-how....
opýtam sa ešte, či je možný takýto fantsy ( 😉 ) scenár: som v trvajúcom PP a na RD. keď skončí RD, ukončím dohodou PP (kde zarobím máličko) a nastúpim na týždeň k známemu do firmy, kde zarobím za 7 dní riadny peniaz 542 eur. Potom skončím a požiadam ÚP o rozprávkovú podporu cez 1100 eur. Je to možné?
Ďakujem pekne za radu.
pan Mihal dakujem za tip dufam ze dokedy mi skonci RD tak to nezmenia 😉
chcela som sa ale este opytat ako je to stou nevycerpanou dovolenkou. Ked mi skonci RD, treba v praci zostat este tyzden ale co ked mam este 20 dni dovolenky? ked mi ju preplatia nebude sa to pocitat nejak z toho?
a tiez by ma zaujimalo to co ginepru ci sa mozem zamestnat aj inde na tych 7 dni lebo ukecat sucasneho zamestnavatela aby mi dal za 7 dni prace az 542EUR je asi fakt sci-fi...
Ďakujem za odpoveď p. Mihál. Už viem, že bola chyba dať vypoveď , ale inú možnosť som v tedy nemala. Zákony sa stále menia. ....s tým nič nenarobíme. ešte raz ďakujem.
Ahojky, no co tu citam to je na neuverenie doslova zazrak. Takze to sa bude tykat len tych, ktori sa zaeviduju na urad prace po 1.2.2010? Lebo ja som tiez po rodicovskej dovolenke a od 1.10.09 som na urade prace evidovana ako nezamestnana. takze ja uz nemam sancu asi ze? to je skoda, eurace navyse by sa zisli, lebo z urade nic nedostavam lebo posledne tri roky som nepracovala a este ze aj manzel zarobi viac ako 226 eur.tak nema narok na nic.
Dopriala by som to tomu kto to vymyslel.
A este by som sa rada opytala, ze od noveho roku budu aj takto mamicky po RD dostavat nejaku tu podporu,/vyse tych 100eur/
a bude sa to tykat aj mna?teda ci to budu brat aj spatne? alebo len od noveho roku?dakujem
Dobry den pan Mihal,
chcela by som iba jednoduchu odpoved, ci i ja nemam narok na poberanie davky v nezamestnanosti ak som po RD nastupila dnom 26.6.2009 do prace odkial ma "vysupli" ( pre krizu ako inak) a od 1.1.2010 by som sa mala na urade pekne zaevidovat...nedostanem ani cent? ( Pride mi to ako v zlom sne!)
Velmi pekne dakujem za odpoved uz teraz.
veru kde zarobit za tyzden 542 € 😕
a aka je teda hlavna podmienka tej podpory po RD, byt pocas nej v pracovnom
pomere ci sa prihlasit po 1.2.2010 ?
emogeon, ved aj som vravela, ze to je sci-fi. 😀
tych 542€.
a riadne 😀
a aku ulohu hra v tomto scifi vlastne tych 7 dni....
ak mate znameho,ktory je podnikatel, tak vas zamestna, zaplati odvody,ktore mu preplatite. a je to! 😀
nadhera presne na to som aj ja myslela ale mozem dat vypoved u sucasneho zamestnavatela a na tych 7 dni sa potom zamestnat na oko u kamarata?
no, na oko 😉 . len mu zaplat odvody za seba, lebo sa inac nepotesi. 😀
dm-ka, ale ved mas este cas, babo je male. ja to mam za rokapol.vypoved nedam,nech mi daju oni,chcem odstupne. 😀 😀 😀 ale co bude za 1apol roka? oi ina vlada a ine zakony.
ja by som sa chcela opýtať, či budem poberať podporu ak: na materskú dovol. som nastúpila 9.5.2006 (predtým som pracovala na dobu určitú od 8.6.2005-8.5.2006) a rodičovská dovol. mi skončila 16.6.2009. Po tomto termíne som doma s dcérou na predlženej RD bez rodič. príspevku. V septembri dcéra nastúpila do škôlky na 4 hod. ale je viac doma ako v škôlke. Momentálne som doma, nie som evidovaná na UP, som s dcérou doma (v SP som sa bola odhlásiť ked dcéra nastúpila do škôlky v septembri a v zdravotnej poisť. som bola nahlásiť, že sa starám o dcéru). Plánujem ďalšie bábo ale zatiaľ sa nedarí. ☹
Chcela by som vedieť, či by som dostala podporu keby som sa zaevidovala na UP, alebo či si mám radšej začať platiť odvody do SP ako DNP aby som niečo dostala.
nadhera ved ja viem ze krpec je este maly a ani sa do prace nechystam len ma tema veeelmi zaujala. Dufam ze to bude platit este ked pojdem do prace ja
Tú dieru určite zalepia o dva - tri mesiace.
Dobrý den pán Jozef, mam na Vás otazku, pretoze fakt vobec neviem co robit a budem rada ked mi poradite 😅 rodicovska dovolenka mi konci 13. 1. 2010, po cely cas rodicovskej dovolenky od roku 2006 mi trval aj zatial trva pracovny pomer, lenze mam so zamestnavatelom dohodu, ze rozviazeme pracovny pomer ku dnu skoncenia MD? cize ma delia len 2 týždne od toho aby som mohla dostavat prispevok v neamestnanosti od statu, co mam robit v takom pripade? dat sa vypisat na tie 2 týždne, aby som pracovny pomer natiahla? je aj ina moznost? dohoda so zamestnavatelom? na mojej pozicii je uz na HPP iný clovek a chcem s aopýtat ci ten prispevok dostane iba clovek nedobrovolne vyhodeny z prace, alebo je mozne ho dostavat aj ked pracovnik sa s firmou dohodne o ukonceni pracovneho pomeru, dakujem
Inak s tými 500 eurami zarobenymi za 7 dni som pochopila 😉 dalo by sa to urobit este tak, ze by sa zamestnavatelovi tzaplatilo tých 500 eur zo svojho, ale on by ich vykazal oficialne, lenze, ktorý zamestnavatel by to urobil, ked napriklad pracovnik mal dovtedy skoro minimalnu mzdu, pre pripadnu kontrolu by to bolo podozrive
zobaka,
dôvod ukočnenia PP nie je podstatný.
Ak ti neostala žiadna dovolenka, ktorú by si si mohla vyčerpať po ukončení RD (MD už dávno nečereš), tak na tvojom mieste si zaplatím zdravotné poistenie z obdobie 14.1.-31.1.2010 sama a zaevidujem sa na UP až od 1.2.2010. V takom prípade nárok na podporu budeš mať.
gapa - ano mam tam preklep, myslela som RD 😉 no len ja sa toho bojim, ze a urcite to tak bude mi budu volat z prace na podpisanie vypovede 13.1. - toto nemoze zavazit, ze mi nedaju ten prispevok? (mysela som, ze ju podpisem k 2.2. 2010 napr. pre istotu) alebo nebude vadit, ze podpisem vypoved k datumu 13.1.? a potom? musim hned na druhy den ist dobrovolne zaplatit zdravotne, ako to je? ci ako kde poriesim zdravotne positenie ako samoplatca na socialke?
gapa - este ma napadlo..ze nejaku dovolenku asi mam...len neviem ci mi patri ked som pracovala vo firme len 3 mesiace (skusobna doba) a potom som isla na PN a z PN na matersku a potom rodicovsku
poradí mi niekto alebo mám písať do inej témy? vid text vyššie

danasek, skúste čítať medzi riadkami.