Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Vďaka Zobaka a Maznacik007 :o)
neviete niekto ako je to, keď vás pošlú z ÚP niekam na konkurz a trbarz vás zoberú, môže sa to aj odmietnuť? Nenastane tam nejaký konflikt a neprídem o podporu?
ešte prosím už asi 3-krát o radu... ak po RD pracuje žena 2 mesiace a dá výpoveď, chcela by tiež vyššiu podporu, pomôže jej tiež to DPvN? a koľko dní by to malo zmysel platiť? baby prosím poraďte 😨 ... budem veľmi vďačná
Dobrý deň p.Mihál
chcela by som sa opýtať ešte ohľadom Danky a Janky.
4.júna 2010 mi končí RD.Samozrejme chcú ma organizačných dôvodov prepustiť a dať mi odstupné.Od 5.júna by som navrhla zamestnávateľovi 2-mesačnú výpovednú lehotu.Skúsim sa s ním dohodnúť kôli tým 524 e.Zaujíma ma,ale či si mám vyčerpať dovolenku,ktorá mi ostala pred nastúpom na materskú dovolenku,alebo mám trvať na tom aby mi ju preplatili?
V podstate je jedno či prerobím týždeň,alebo 2 mesiace hlavne aby mi vychádzala suma 524e.Mám pravdu????
ďakujem
Tak prihlasit sa na DPvN musim ist 1.6., volala som tam.
dnes som bola na UP, mamicky ktore ste dostavali RD alebo pred tym pracovali v cr pozor, pre nas neplati lehota 7dni po ukonceni PP, treba sa zasevidovat hned pretoze inak si sami platite zdravotne
tajka - ak das na zdravotnej prehlasenie, že dieta nebolo v skolke, tak zdravotne platit nebudes, lebo budes posudzovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov 😉
prave ze, od 20teho ma mala nastup do skolky...ale nevadi, dnes som stihla vsetko co sa vybavit dalo...uz len cakam na zapoctak aby som mohla odoslat E301
maznacikovi - dakujem pekne za odpoved suvisiacu s nemocenskym poistenim... prosim, bud taka dobra, este Ta poprosim o jednu radu. Ak by som sa dobrovolne nemocensky poistila napr. 1,5 mesiaca pred planovanym nastupom do noveho zamestnania, mala by som narok na PN alebo OCR aj skor ako po 42 dnoch? dakujem Ti velmi pekne za ochotu i Tvoj cas
Ked sa prihlasim na DPvN od 1.6. do 9.6., tak platim za tych 9 dni a 10. sa pojdem odhlasit? Tak?
no to by zaujimalo aj mna...a potom na Urad prace toho 10-teho alebo 11-teho????
No, to ja chcem ist hned toho 10.
No tak, baby, este poradte 🙂
skorpionka 10ho 😉
vladimíra,
nárok na nemocenské zo zamestnania máš hned od vzniku pracovného pomeru. Nie je pravda, že až po 42dnoch.
Je len 42dnová ochranná lehota po ukončení nem.poistenia/pracovného pomeru, ktorý trval aspon 42kalendárnych dní. Ak by trval PP/NP menej ako 42dní, tak je OL tolko dní, kolko trvalo nem.poistnie zamestnanca.
OL znamená, že ak vznikne dôvod na poskytnutie nem.dávky t.j. začne PN, očr, tak na nem. dávku je nárok z tohto zametsnania. Nie je potom podstatné, kolko bude PN trvať. Očr je platená len 10dní, to platí všeobecne.
skorpionka, ak už za 10.6 nechceš platiť, tak sa musíš odhlásiť 9.6., lebo v odhláške uvádzaš posledný den trvania poistenia, za ktorý ešte platiť musíš. A spätný dátum sa nedá uviesť, vždy len aktuálny (z toho dna, ktorý to podávaš) alebo dátum nasledujúcich dní.
takže v takom prípade tam musíš zájsť najneskôr 9.6.
skorpionka toho 10ho som odpovedala na otazku kedy ist na urad prace..az teraz som si precitala ze tu bolo viac otazok...a odhlasovat sa z DpVN , tak ako píše GAPA..keď sa prihlasujes ako platca DpVN, dajme tomu 01.06.. tak ti to plati predsa od toho 01.06..a takisto ked sa odhlasujes dajme tomu 09.06..tak je to vratane toho 09.06..
Dakujem gapa a denininka, presne to som chcela vediet 🙂 😉
@gapa
Gapa, dakujem pekne za odpoved. Takze - pokial neplanujem dalsiu matersku ani nic podobne, nie je nevyhnutne sa dobrovolne nemocensky poistovat. A "plnohodnotne" budem nemocensky poistena od momentu zaradenia do pracovneho pomeru. Chapem to spravne prosim? Dakujem pekne,
Kocky, este jedna otazka prosim. Ak chcem byt DPvN od 7.6. mozem zajst na socialku aj 4.6 s tym, ze zaciatok poistenia bude na formulari vypisany 7.6., vsak? velka vdaka vsetkym. (Dufam, ze nie je nevyhnutne prist fyzicky v den zacatia poistenia).
dala
Ahojte vsetci resp. vsetky,
v prvom rade sa chcem srdecne podakovat p. Mihalovi za pribeh o Janke a Danke bez neho by som nemala uzasnu podporu. Tiez dakujem vsetkym ktori prispievaju do tejto temy a nezistne radia. V piatok presne mesiac po zaevidovani na UP mi prislo rozhodnutie o priznani podpory. Krasny pocit!!!!
Bola som zamestnana od roku 2005 ja sama som dala vypoved ku dnu skoncenia RP 10.4.2010. Manzel ma zamestnal na desat dni od 11.4.2010 do 21.4.2010. Potom mi dal vypoved vramci skusobnej doby. Isla som sa zaevidovat na UP. Tam po mne chceli potvrdenie o prijme za posledne styri roky teda u mna od dvoch zamestnavatelov. S vyplnenymi papiermi som isla na socialku. Na druhy den mi volali ze podporu za april nedostanem pretoze este dostanem rodicovsky prispevok ale za maj uz ano. A v piatok prislo rozhodnutie 🙂 Manzel mi dal mzdu 2250 eur. Vyratali mi samozrejme maximum.
potrebovala by som poradiť a tak sa obracima na vás tu skúsených , ste asi posledný kto mi može dať normálne vysvetlenie, ďakujem. Pracovať som začala od 9.2005 a po otehotneni som šla od 1.1.2007 na materku a potom na rodičovsku/celú rodičovskú som si platila DPvN/, po skončení som bola nutená dať vypoved, dohoda o skončení pracovneho pomeru, nakoľko šlo o štátnu službu a keby mi dali výpoved tak sa už asi nikde v štátnej správe nezamestnám, 1.3.2010 mi končila rodičovska a k 2.3.2010 som dostala ukončenie pracovneho pomeru... od 3.3.2010 som evidovana na úrade práce, so socialky mi volali niekolko krát, že zamestnávatel mi napísal zle paiere a nemožem mať ukončenie k 2.3, ale k 1.3. a podobne hluposti... v piatok/21.5.2010 - po 2mesiacoch!!!/ mi prišlo rozhodnutie že mam nárok na podporu cca necelých5€ na den??? príde mi to nejako divne málo, na to že som bola počas trvania materskej a rodičovskej zamestnana a navyše si platila DPvN ??? Je to vôbec normalne??? najde sa niekto kto by mi k tomu povedal viac? nikde sa so mnou o tom nebavia... vopred dakujem...
Stonozka, podla toho z akeho VZ si si platila to DPvN, ale aj tak podla mna 5 e na den je strasne malo.
Mariabilla, keď Ti budú podporu vyplácať až od mája, budeš ju dostávať až do konca októbra, alebo len do 21.10. 2010? Nepýtala si sa? Ja len, či nebudeš škodná tých 10 dní za apríl?
vladimíra,
ak si si istá, že budeš zamestnaná a nebudeš PN (nepotrebuješ nárok na nemocenské ako DNPosoba) alebo neplánuješ MD, tak nepotrebuješ splniť podmienku 270dní NP..., t.j. nemusíš byť dobr.poist.v nezam.
stonožka...je to v poriadku.....a dokonca podľa toho čo písal pán. Mihál , žena čo si platila DPvN z minima je na tom horšie ako tá čo si to neplatila......pozri si moje príspevky dozadu.....
Pravdepodobný denný vymeriavací základ v období od 1. februára 2010 do 31. decembra 2010 v mesiaci, ktorý ma 31 dní, je 10,3091 EUR. Dávka v nezamestnanosti je 50% z denného vymeriavacieho základu, t.j. 5,15455. Výška dávky v nezamestnanosti v mesiaci, ktorý má 31 dní, by bola 159,80 EUR.
str. 30 ....18 maáj...dala som tam linku......Tomanovej tuning....
stonozka,
ak si si platila dobrovolne poist.v nezam. z min.mzdy t.j. cca 295,5eur, tak je to bohužial tak. Ono sa neprirátava k tomu, na čo by si mala nárok, ak by si si nič neplatila ešte navyše to, čo si si sama platila. Je to tak, že ked si platíš, tak na teba neplatí, že si nemala vym.základ, tak sa to berie zo skutočného VZ z dobrov.poistenia. Písal o tom aj pán Mihál, ako na to doplatia mamičky ako ty, čo si same platili dobr.poist.v nezam. Dostanú menej, ako by si nič neplatili. Tiež poznám jednu takú maminu.
Bohužial. ☹ 😠

31.5., ale s datumom od 1.6.