Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
zuzulask, áno ide mi o to aby som dostala vyššiu podporu. Na UP sa prihlásim 16.8., asi skúsim skočiť budúci týždeň do soc.poist a prihlásim sa....
Nie jasne, že nie. Na materskú som odchádzala z PP, ktorý stále trval. Minulý rok som sa chcela vrátiť do práce, no zamestnávateľ mi oznámil zrušenie môjho miesta a dohodli sme sa na ukončení PP. Vtedy som kontaktovala UP či sa mám nahlásiť a bolo mi povedané, že až po ukončením RD....
@natata
ak skončil tvoj PP 30.9.2009 ale predtým si bola poist. v nezam. súvisle cca od 16.8.2006, tak podmienku 3roky v posledných 4och splnaš. Ak nezmenia zákon, tak lahko môžeš získať max. podporu. Ak si mala nejaký VZ aj zo zamestnania pre poist. v nezam. v posledných troch rokoch pred zaevidovaním, tak by to mohlo znížiť podporu.
ahojte, nevedel by mi niekto poradiť zamestnávateľ mi chce dať výpoveď počas materskej dovolenke /ruší sa firma/ či mám nárok na odstupné a ak hej koľko cca odstupných platov? ďakujem
Ahojte, potrebovala by som poradit - som na RD a po jej skonceni ukoncim aj PP.Chcela by som si platit par dni DPvN - mozem si to vyplatit aj skor - alebo len tesne pred prihlasenim sa na UP? A este jedna otazka - ak mi da zamestnavatel nejaky vymeriavaci zaklad a budem si platit aj DPvN - ako to ovplyvní vypocet vysky podpory v nezamestnanosti? dakujem
Ahojte potrebovala by som poradit. Syn bude mat 25.7 3 roky. Pred nastupom na matersku dovolenku som bola zamestnana az do 30.6.2010. Tak mi PP skoncil 25 dni pred skoncenim RD. Staci ak si budem platim DPvN od 26. 7 do 29.7 z najvyssej sumy. Na UP by som sla 30.7, alebo by stacilo 2.8. nebol by problem, ze som nezahlasila hned.
Prosiiiiiiiim o radu. Od 1.11.2004 do 4.10.2006 som bola zamestnana. Od 10.10.2006 som prestupila do ineho zamestnania tych 6 dni som si zaplatila v zdravotnej poistovni. 11. juna 2007 som isla na matersku a neskor na rodicovku. Teraz 30.6. 2010 som dostala vypoved lebo firma v ktorej som pracovala zanikla. 25.7. mi konci RD. Staci ak si od zajtra 20.7. do 26.7. budem platit DPvN z najvyssej sumy. Mam potom narok na vyssiu podporu v nezamestnanosti. Dnes som bola na socialke a len mi s uskrnom povedali ze takych chytrakov by bolo vela a ta diera je uz davno zaplatana. Prosim poradte ako to je.
@lienka85
podla mna najlepšie už teraz. Potom bacha, ak prídeš na UP do 7dní od ukončenia starostlivosti o dieťa, tak ťa zaregistrujú spätne odo dna po ukončení starostl.o dieťa!!! a v takom prípade sa podpora ráta z obdobia pred zaregistrovaním, t.j. aspon 1den pred ZAREGISTROVANíM musíš byť už dob.poistená!!!
Prečo čakáš????
síce teraz zákony nesledujem, nie je čas. Ale boli volby a žiadnu dieru nikto neplátal, lebo sa zákony nemenili. Ber to tak, oni asi takto musia informovať alebo sa v tom nevyznajú. A ked budeš platiť za tých cca 6dní, tak to vela penazí nie je. Ak by to nevyšlo, už si prišla aj o viac penazí! Stačí sa prihlásiť z VZ cca 2034eur, nie úplne maximum.
tu si môžeš zalistovať v zákonoch, čo boli v poslednom období prijaté.
Ale asi pracovníčky mysleli druhú medzeru. LEbo zákon ich mal viacero a jednu síce zaplátali, ale túto nie.
Doteraz totiž bolo v zákone chybne stanovený maximálny denný vym.základ s odvolaním na celomesačné vym.základy (t.j. nie na denné!!!)
aha, tu je ten link na zbeirku zákonov:
http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/default.aspx?...
Ahoj velmi pekne Ti dakujem. Mam este jednu otazku. Co ak by som sa isla na UP zaregistrovat az 2.8. a ten tyzden od 26.7. do 1.8 by som zaplatila do ZP sama a este si aj platila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti.
Este raz ak by som sa hned od 26.7. zamestnala u znameho a za tri dni zarobila 288 eur, potom mi dal vypoved a ja by som sla na UP tak by to bolo mozne aby mi VZ pocitali z tych troch dni... Dakujem
Gapa prepac, ze otravujem ale ak by som sa zamestnala na tie tri dni plus si platila DPvN. Tak by sa mi VZ pocital z tych troch dni. Kedze predtym som nezarobila nic + DPvN. A to by mala ta mzda byt v cistom ci v hrubom. Uz mam z toho mismas. ☹
Ahojte,
ja by som tiez potrebovala poradit, uz som sem davnejsie pisala,ale situacia sa mi zmenila.
Som stale v PP od r. 2003, v auguste tohto roku mi skonci PP nakolko firma sa rusi. 15.9. mi konci RD. Dnes som obehala vsetky potrebne urady-soc. poistnovu aj UPSVaR. Chcela som sa ist zaregistrovat na UP v auguste, odo dna ukoncenia PP, ale tam mi pani oznamila, ze registrovat ma mozu az od ukoncenia RD, t.j. az po 15.9. Viem, ze od 1.9. je v novele zakona o SP, ze vymer. zaklad na vypocet podpory sa bude ratat za posledne 2 roky a nie 3, ako je tomu dnes. Bohuzial, ja som zac. roka 2008 mala vyplatenu kompletnu dovolenku a teda vymeriavaci zaklad by som mala dost vysoky, ale tym,ze sa mozem registrovat az v septembri 2010, vym. zaklad nebudem mat ziaden a teda vyska podpory bude minimalna..... Neviete mi prosim niekto poradit, ci aj v septembri bude /tak ako je to dnes/ mozne dobrovolne pripoistenie v nezamestnanosti z max. vym. zakladu, aby som podporu nedostala len minimalnu, ale aspon taku, na aku by som mala narok este v auguste??? Na soc. poistovni sa so mnou o novele od 1.9.2010 absolutne odmietli rozpravat s tym,ze preskoleni budu zamestnanci az na poslednu chvilku a tak ziadne info davat nemozu a ani nevedia a nechcu davat priestor spekulantom....
Dakujem!
Ahojte baby.....nejdem sa tu veľmi rozpisovať, som teraz pri rodičoch a tam mám veľmi pomalý internet a tak sa mi tu nedá všetko načítať......dnes som telefonovala s manželom a oZnámil mi že mi niečo prišlo zo sociálky, tak som mu to hneď kázala otvoriť....bolo to roZhodnutie zo sociálky.....priznali mi max.čiže tých 35.........od 25.6.,ale predpokladám že mi príde oprava, keďže v júni som brala ešte rodičovský...ale to nevadí, hlavne že to už je na papieri a nemalo by sa na tom nič meniť......ja som také rada, veťká vďaka patrí našej poradkyni gapa a aj p. Mihálovi.....ďakujem vám z celého srdca za rady , ktoré mi veĹmi pomohli.....ešte raz ďakujem.....
Juj, tak vam zavidim (v dobrom), ze ste si uz naistom...Ja este nic, a kazdym dnom zacinam byt nervoznejsia, ze co mi vlastne pride 😒
Zuzula, tebe po akom case prislo rozhodnutie?
dobry den,mozete mi poradit,zaregistrovala som sa na DPvN 19.7. mala ma tri roky 25.7. tymto dnom mam aj ukonceny prac.pomer a preplatia mi aj 22 dni dovolenky,kedy by som mala dat odhlasku z DPvN ?31.7. alebo 25.7.?pani na soc.poistovni mi vypocitala sumu do :31.7 a postou mi prisiel aj variabilny symbol na zaplatenie .Keby som sla na urad prace az pondelok 2.8. tak by som si musela doplatit zdravotne poistenie od 25.7 do2.8.? alebo mozem mat zaplatene DPvNdo konca mesiaca a zaroven sa ist registrovat 26.7 .na urad prace?
janka, odhlasku na SP si daj 25.7. presne ked ma mala tri roky a 26.7. chod na UP sa zahlasit...je zbytocne to dlhsie platit. Stacia ti tie dni. Ked pojdes na UP sa zaregistrovat do 7 dni od ukoncenia PP a RD, nemusis platit nic do ZP, lebo to prihlasuju spätne.
Este k tomu plateniu, ked nedas odhlasku a zaplatis do konca mesiaca nic sa nedeje. Keby si sa sla zaregistrovat na UP hned toho 26.7. tak ti to DPvN budu pocitat len do toho 25.7. Mne tu radila aj gapa,ze nie je potrebne tak dlho platit.
@skorpionka34 , neboj aj tebe pride , len dufam ze sa nestane to, ze to budeme musiet vratit 😢

@natata ....mám dojem že nie.....toto ide o to že si v PP aj RD.....
resp. platiť si to môže ktokoľvek a kedykoľvek , a akej výške chce...bavíme sa stále o tej vyššej podpore.....