Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@jaja64
budeš mať nárok len na rodič.príspevok, nič iné, lebo od ukončenia PP už nie si ani nemoc.poistená pre účely nároku na materské a ani v nezamestnanosti.
Na nárok na materské musíš byť pred pôrodom aspon 270dní NP a pre nárok na podporu aspon dva roky poistenie v nezam. v posledných štyroch pred zaregistrovaním na UP (ak si mala v posledných 4och rokoch len PP na dobu určitú, žiadny na dobu neruč). Ak si mala aj PP na dobu neurč., tak treba mať aspon dva roky (2x365dní) poist. v nezam. v posledných troch rokoch.
očakávame zmeny v zákone, tak neviem čo sa zmení.
@gapa
V tej firme, kde som mala PP na dobu určitú som pracovala 13 mesiacov, hneď potom som nastúpila na MD, predtým som pracovala u zamestnávateľa cez 9 rokov, tam som mala PP na dobu neručitú. Ešte ma zaujíma, ak by som si aj začala terza platiť poistenie v nezamestnanosti, mala by som tam tie dva roky ? Koľko by som asi mala platiť, a koľko je vlastne podpora ? Tá sa vypláca pol roka ? A ten rodičovský príspevok, ten by som dostávala v prípade ak by som nebola poistená v nezamestnanosti a som si hneď nenašla prácu po ukončení MD ? To je tých cca 168 eur, neviem to teraz presne, a dokedy ho štát vypláca ? ďakujem.
Dievcata za aku dobu Vam prislo rozhodnutie o podpore /kolko budete poberat / ? Dakujem
ahojte.
idem po radu:
na socialke som sa prihlásila od 2-6.8 pani mi dala sumy - vz 2978, a platba poistného 59,50, ibaže mi povedala že sumu na 5 dní 59,5/31x5 mi povie až v septembri /teda presnú, lebo nevie ako jej to zaokrúhli/ a že to mám zaplatiť až v septembri /do8.9.2010/
ibaže teraz mi písala kámoška že jej pani na sociálke povedala že na 4dni je to 55,6e
tak neviem mám platiť tých 59,50 alebo 59,5/31x5????????????
+ mne 2% z 2978 vychádzajú 59,56 to ako zaokrúhľujú? 😅
bola som si istá že viem čo mám robiť a čo platiť a teraz som totálne mimo 😅
@zuzulask dala mi taký papier s identifikačným číslom a je tam VZ- 2978 a platba poistného 59,50, ale pani mi povedala že to je na mesiac, že na tých 5 dní to bude iná suma, ktorú mi povie až v septembri.
a prečo platiť hneď??? veď aj potvrdenie z úp o evidencii budem mať až 31.8. 😕
ja som platila hneď , lebo som to mala hopomm všetko...ja som sa nahlasovala na UP 25.6. ....a už 9.7. som išla na sociálku...a vtedy som už mala zaplatené.....
ty vieš do kedy ti to treba.....len nechápem prečo ti to vie poslať až v septembri keď do systému ťa nahlási už v auguste.... 😕 😕 😕
lebo sa to platí mesiac pozdadu, to ma neštve, ja nechápem že mne povedia že mám platiť 59,5/31x5 čo je nejakých 9,59 a kámoške ktorá sa prihlásila na štyri dni povie že má zaplatiť 55,6, dosť rozdiel, nie? 😅
ja chápem že tie ženy neovládajú všetko, ale toto je podľa mňa základná vec, ktorá sa nemení každé tri mesiace 🤐
deň po mne 😅 preto mi to nejde do hlavy 😕
ahoj baby. dnes som bola v robote a sefke som povedala ze do piatku potrebujem vediet co bude od 2 sept, nechapem ako moze byt niekto taky "pohodovy" ona sajnu nema co ma caka vybavovacie a pod,
mala mi od 2 sept nastupuje do skolky, dufam ze mi daju vypoved od toho 2 sept a ja hned naklusem na urad prace, do socialnej poistovne chcem ist platit DPVN od 15.8 do 2.9 za max.vym. zakladu, tak dufam ze sa mi to aj podari,som zvedava co na na uradoch prekvapi 😖
zuzulask, od 1.7 sa menil vymer.zaklad??neviem mi nahodou povedat aka je tam teraz suma???
baby podla vas kolko si mam platit DPVN??pocitaju sa kalendarne dnia lebo pracovne??vybavujem si vypoved od 2 sept ,takze teraz neviem ci si mam zacat platit trez uz od 16.8 alebo staci az od 23.8 do 2 sept.,viete mi poradit???
lenka diiky moc 😵 😵
zacinam mat dost nervaky kedze uz ide do tuheho,dufam ze vsetko dobre dopadne aj ked pomyslenie prihasit sa na urad prace vo mne neovokuje nic dobre ale za tie peniaze ak ich fakt dostanem to nejako predycham 😀 😀 😀 😀
mne je to už jedno, prihlásená som, ak zaplatím málo tak ma budú naháňať aby som to doplatila, sila že ani tie ženy na sociálke to nevedia 😅
čo už potom my ženy na materskej? 😀
presne ze na uradoch cloveka dopletu poriadne 😖
ja som myslela ze v soc.poistovni poviem ze chcem platit DPVN od 26.8-2.9. a oni mi uz len daju sek na urcitu sumu, no som zvedava ako pochodim ja
59,5 sú 2% z max. vymeriavacieho základu 2978. 😉
A potom už len vydeliť počtom dní v mesiaci a vynásobiť počtom dní poistenia.
@wighy
ak si prihlásená na DPvN z VZ 2978eur a si prihlásená od 26.8. do 2.9., tak za
august 2978:31dní x 6dní x2% = 96,06451612 x 6dní x2% = 576,39 eur x 2=11,5278eur = 11,5eur (zaokrúh.na desaťcenty nadol)
september 2978 :30dní x 2dni x 2% = 99,2666666666 x 2x2% = 198,54 (zaokrúhl. sa centy nahor) x2%= 3,9708 = 3,9eur
ale treba to prerátať, nekontrolovala som to. Resp. radšej do 8.9. uhrad obe sumy naraz a skontroluj si v SP, či je záväzok v SP vyrovnaný. Nech ti povedia, čo v PC majú ako dlh za 8 a 9, to už by 8.9. malo byť nabehnuté aj povinnosť, čo platiť za september predpokladám.
je tu jedna baba sveti a tá si tuším platila len 4 dni.....str. 32 a vyšlo jej to, skúste si to tam kuknúť...platila od 17.5. do 20.5.......lebo viac sa jej nedalo.....takže sa to dá aj za menej dní......aj ja som bola neveriaci Tomáš, ale stalo sa ...je to super.....

Ahoj Gapa,
chcem sa ťa popýtať pár vecí, momentálne som na MD, ktorá mi bude končiť na budúci rok v júli, kedy malý dovřši 3 roky. No pred nástupom na materskú som mala pracovný pomer na dobu určitú, ten mi skončil asi dva týždne po narodení malého. Buď si budem hľadať novú prácu alebo pôjdem znova na MD. Moja otázka je, ak by som si hľadala prácu a nezamestnala by som sa hneď po skončení MD, bude mi štát dávať nejakú podporu ?, ak by som nemala nárok, môžem si platiť nejaké poistenie ? A ak by som chcela znova otehotnieť, ako si platiť to DNP a koľko, aby som dostala čo najviac ? A ak budem mať termín pôrodu napr. 3 mesiace po dovŕšení troch rokov prvého dieťaťa ? budem niečo dostávať od štátu za tri mesiace, alebo si mám niečo platiť vopred ? Budem veľmi rada, ak mi odpovieš na moje otázky, ďakujem. 🙂