icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zuzulask
12. aug 2010

Maximálny vymeriavací základ, určený od 1. júla 2009 do 30. júna 2010:

* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie je v sume 1084,55 EUR,
* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na starobné poistenie, poistného na invalidné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity je v sume
2 892,12 EUR.

Maximálny vymeriavací základ, určený od 1. júla 2010:

* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie je v sume 1116,75 EUR,
* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na starobné poistenie, poistného na invalidné poistenie, poistného na poistenie
v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity je v sume 2978,00 EUR.

wighy
12. aug 2010

@gapa jeeej mooc moc dakujem si poklad 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

viktoria79
12. aug 2010

Ahojte...viete mi niekto poradiť pri DPvN?..chcela by som si ho začať platiť, len neviem, aké identif.číslo mám uviesť do formulára...to, ktoré mám pridelené pri platení DNP, alebo mi priradia pri DPvN nové IČ?..ďakujem za odpoveď.

gapa
12. aug 2010

@viktoria79
to isté. Budeš to platiť v jednej sume pod týmto Ič.

lias
13. aug 2010

Ahojte baby, toto je presne diskusia, ktorú momentálne potrebujem ako soľ. Som však v časovej tiesni, preto to nemôžem prečítať naraz, preto prosím o radu. O týždeň (21.8.) mi končí materská dovolenka (po 7 rokoch), ktorú chcem ukončiť dohodou - nemôžem sa vrátiť kvôli dochádzaniu. Ako som sa práve dozvedela mám cca 60 dní nevyčerpanej dovolenky. Za tie roky na materskej za mňa všetko platil štát. Kde sa mám prihlásiť/odhlásiť/čo zaplatiť aby som mala nárok na tú vyššiu podporu?

zuzulask
13. aug 2010

@lias ...choď na sociálnu poisťovňu a prihlás sa na dobrovolné poistenie v nezamestnanosti a chci z maximálneho vymeriavacieho základu ktorá je od 1.7 už 2978 EUR....prihlás sa do 21.8., kedy ti končí pracovný pomer a predpokladám aj rodičovská dovolenka, dovolenku by ti mali preplatiť..........ak pôjdeš v pondelok t.j. 16.8...tak si daj rovno aj odhlášku toho 21.8........oni ti povedia alikvotnú čiastku čo máš za tie dni zaplatiť a pridelia ti identifikačné číslo, ktoré uvedieš pri platbe ako VS...platí sa do 8. nasledujúceho mesiaca, ale ja som si to zaplatila hneď.......ak to nebudú vedieť vyrátať tak by ti ju mali poslať domou listom ako mne.....potom keď ukončíš PP tak choď na úrad práce zaevidovať ako nezamestnaná......keď dostaneš rozhodnutie z úradu práce o tom že si zaradená do evidencie nezamestnaných , tak s týmto rozhodnutím , žiadosťou o dávku v nezamestnanosti , potvrdením od zamestnávateľa / tlačivá si pýtaj na sociálke ale mne ich dávali aj na UP/ a ešte potvrdenie od kedy do kedy si poberala rodičovský príspevok....všetko toto odnes na sociálnu poisťovňu a oni by ti to mali schváliť....... 😀 😀

ak končíš PP 21.8....tak si povinná sa do 7 dní hlásiť na UP .....

zuzulask
13. aug 2010

aby som nezabudla...dnes mi prišla prvá podpora..... 😀 😀 😀 😀 😀 😀

lias
13. aug 2010

@zuzulask Díky moc za pomoc 😉
A ešte otázočka: na koľkože € sa to môžem tešiť a za akú dobu prídu prvé €???

wighy
13. aug 2010

zuzulask no paradicka, gratulujem, hehe sa tesim aj ja sa dufam v novembri budem vytesovat z podpory 😀 😀 😀 😀

jaja64
15. aug 2010

zuzulask, chcem ťa poprosiť o info, som na MD, posledný pracovný pomer mi trval od 1.4.2007 - 31.7.2008, predtým som mala prac. pomer na dobu neurčitú, odpracovala som niečo cez 9 rokov. Na materskú som nastúpila 1.6.2008, odvtedy som stále na MD, a chcem sa spýtať, ak by so si začala platiť poistene v nezamestnanosti, mala by som na budúci rok, keď mi bude končiť MD, teda 19. júla malý dovŕši 3 roky, nárok na podporu ? 🙂

gapa
15. aug 2010

@jaja64
bohužial si bez poist. v nezam. (prac.pomeru) viac ako 2roky. Ak by si si teraz začala platiť dobr.poist. v nezam,tak by si mala nárok na podporu až po dvoch rokoch platenia poist. v nezam., skôr nie.

škoda tých cca 2týždnov. Pri prac.pomere na dobu určiú sa podla zákona platného teraz a aj od 1.9.2010 sledujú štyri roky pred zaregistrovaním na UP(nie len 3), u teba cca 20.7.2007-19.7.2011, takže ak by zákon do tvojho zaregistrovania nezmenili a ty si sa prihlásila najneskôr cca 1.8.2010, tak by si možno nárok mala. Ale tiež by ti nikto nezaruči, či dovtedy zákon nezmenia.

gapa
15. aug 2010

nárok by bol ale len na 4mesiace.

skorpionka34
15. aug 2010

@zuzulask az teraz , ked som si precitala, tak som mrkla na ucet aj ja...peniazky su taaam 😀 ...jupi... 😀

wighy
15. aug 2010

baby ma napadlo ked si budem platit DPVN od 17.8 si to mam platit do 1.9 alebo 2.9, vypoved bude mat od 2.9 v ten den chcem ist aj na UP

zuzulask
15. aug 2010

@lias ....cca 35 eur na deň ...a oni platia kalendárny deň a nie pracovný..takže sumu 35 EUR si vynásob počtom dní v mesiaci.....a platia mesiac pozadu...čiže za august nič , lebo predpokladám že v auguste ti vyplatia rodičovský príspevok..a nemôžeš poberať rodičovský a aj podporu......nárok na ne máš, ale platiť ti začnú len od septembra...september má 30 dní *35 EUR a vyplatené by ti mali byť v októbri.....

zuzulask
15. aug 2010

@skorpionka34 ...gratulujem.... 😀

lias
15. aug 2010

@zuzulask Ďakujem za info 😉 Zajra vyrážam do SP, potrebujem okrem občianskeho nejaké papiere?

jaja64
15. aug 2010

@gapa A ešte si spomínala, že by som mala nárok na rodičovský, ten je v akej výške a dokedy sa vypláca ?

gapa
15. aug 2010

@jaja64
RP sa vypláca do troch rokov dieťaťa, ak splnaš podmienky. Je t.č. vo výške 164,22eur na mesiac (od 1.1.2011 asi o niečo vyšší) a pre mamičky čo poberali materské na dané dieťa alebo splnili podmienku aspon 270dní nem.poistenia dva roky pred pôrodom je do dvoch rokov dieťaťa 256eur.

wighy
16. aug 2010

vedeli by ste mi odpovedat,ze dokedy je potrebene si platit DPVN 2 sept .dostanem vypoved tak ci si mam dat odhlasku 1.9 alebo 2.9

jaja64
16. aug 2010

@gapa To znamená, že ak by som sa hneď nezamestnala po skončení MD, nedostanem od štátu nič ?

sveti
16. aug 2010

@zuzulask , skorpionka....tak to mate v suchu 🙂

lias
16. aug 2010

Tak aj ja už mám základné kroky za sebou - bola som na SP podať prihlášku aj odhlášku. Zatiaľ to išlo hladko, ibaže som tete pri okienku musela objasniť koľko je najvyšší vymeriavací základ - išla ma presviedčať že je to iba 1116,- €. 😉 Zároveň som si podala do práce žiadosť o výpoveď dohodou, tam by nemali robiť problémy. No a ak budem mať do piatka papiere z práce idem rovno na úrad práce 🙂

wighy
16. aug 2010

lias drzim palce aby vsetko islo ako po masle🙂

odkedy dokedy si si dala platenie DPVN??

lias
16. aug 2010

@wighy Dala som si od dnes do piatku, t.j. 5 dní, v sobotu mám výpoveď.

wighy
16. aug 2010

super tak to vyzera ze to staci, som sa chcela ist nahlasit uz zatra do 2.9 ale to mi pride zbytocne vela, takze sa nahlasim od 23.8-2.9. to je 11 dni nechce sa mi viac platit zbytocne

misica24
16. aug 2010

Poprosim o radu 2.11.2010 mi konci MD a nastupujem na RD a dna 30.112010 mi konci PP na dobu určitu , chcem sa spytat co by bolo najlepsie spravit aby po ukonceni RD som mala narok na podporu. Teba si platit DPvN alebo poprosit zamestnavatela na predlzenie pp na dalsiu dobu neviem co by bolo nallepsie ake mam moznosti ?? Ďakijem

zuzulask
16. aug 2010

@lias ...teta si to pomýlila v nemocenským ten je 116,75 EUR....dúfam že si sa dala nezamestnanecké...a nie nemocenské....

skay
16. aug 2010

ahoj, po precitani celej diskusie a viacerych zakonov vas chcem poprosit o radu (v ziadnej diskusii som nenasla, ak som prehliadla ospravedlnujem sa za duplicitu otazky 😉 ): syn dovrsi 3 roky 26. augusta. zamestnavatel sa so mnou nechcel dohodnut na skoceni pp dohodou- trvala som na 6 mes. odstupnom kedze som u neho zamestnana viac ako 5 rokov. Prac. pomer bude ukonceny z organizacnych dovodov cize 3 mes vypovedna doba + 3 mes. odstupne. Chcem si platit DPvN aby som mala najvyssiu davku v nezamestnanosti po skonceni pp - 30.11.2010.
1. Je potrebne zacat platit DPvN este pred ukoncenim rodicovskej dovolenky alebo staci zacat platit od 27. augusta teda dnom nastupu do zamestnania?
2. Podla vas je lepsie platit z max. vymeriavacieho zakladu a potom poziadat o vratenie preplatku kedze tri mesiace bude za mna odvadzat aj zamestnavatel alebo si mam spravit rozdiel max. VZ a mojej brutto mzdy a platit DPvN z rozdielu?
3. Ak budem mat vo vypovedi datum ukoncenia pp 30.11.10 tak tento datum mozem uviest ako datum ukoncenia DPvN a 1.12.10 sa ist zaregistrovat na UP?
Dakujem za rady

zuzulask
16. aug 2010

@skay ...to je škoda že sa s tebou nechce dohodnúť.....