icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zuzulask
16. aug 2010

@skay ...ide o to že oni vyrátavajú dávku z vymeriavacieho základu za posledný štvrť rok...a keĎže ty budeš chodiť do práce tak tam budeš mať sumu od zamestnávateľa za štvrť rok....ale teoreticky by sa dalo platiť keĎ budeš v práci a len doplácať rozdiel...ale nie som si istá....možno gapa vie v tomto viacej...

skay
16. aug 2010

@zuzulask ... 🙂 teoreticky 🙂 myslim by to malo ist, lebo VZ by sa mali zratavat. len nie som si ista v tych datumoch. a na SP my nevedeli povedat....snad mi gapa poradi 😉

jaja64
17. aug 2010

@gapa Ešte som ťa chcela poprosiť o odpoveď na moju otázku, či po skončení MD nemám nárok na nič, ak by som sa hneď nezamestnala ? ďakujem.

zdenka112
17. aug 2010

ahojte chcem sa spytat budem mat narok na nejake eurace?..dcera ide od sept.do skolky ja som zatial na predl.nepl.dovolenke...predtym som robila 6 rokov,len ma prepustili pocas rod.dovolenky...dakujem

mskorova
17. aug 2010

ahojte, ja sa chcem múdrejších spýtať tiež k tejto diskusii. Som na RD až do 25.2.2011. Dcéru mi zobrali do škôlky už od 2.9.2010 nakoľko som sa od septembra chcela vrátiť do zamestnania. Tam mi však prednedávnom oznámili, že zrušili moje pracovné miesto a dostanem výpoveď. Situácia je taká, že by som nerada prišla o miesto v škôlke. Preto by som sa Vás rada spýtala, či je možné dať dcéru do škôlky, ísť na UPSVaR a oznámiť im, že je dcéra od septembra v škôlke a týmpádom zrušiť poberanie RP. CCa od 6.9 - 13.9.2010 by som sa prihlásila na DPvN z max. VZ, hneď pri odhláške by som to uhradila v pokladni SP. K 16.9.2010 by som mala ukončený PP a do 7 prac. dní by som sa šla zaregistrovať na UPSVaR .Predpokladám, že za 9/2010 by som ešte asi dostala RP, takže nárok na podporu by mi vznikol až od 10/2010. Bol by môj postup správny, aby som týmto spôsobom dostala max. podporu? A ešte ma trápi jedna vec, keďže teoreticky by som mala a mohla byť na RP až do februára 2011, môže mi z tohto dôvodu nevzniknúť nárok na podporu do toho 2/2011?Alebo ak nepoberám RP tak mi nárok vznikne? ďakujem za odpovede maja.

gapa
17. aug 2010

@jaja64
nie nemáš. Si už viac ako 2roky bez poist. v nezam.

maema
17. aug 2010

Ja som v podobnej situacii ako mskorova. Veľmi ma zaujima, co jej poradite. Dakujem za odpovede.

pacmaha
17. aug 2010

dobrý deň, chcem sa spýtať ale hlavne overiť!!!! 19.8. 2010má malý 3 ( štvrtok ). som stále zamestnaná a 20. 8.2010 (piatok ) dostanem výpoveď. ale ešte idem ten piatok do práce ( ukončiť si veci ). za ten piatok dostanem 80,-eur v hrubom. stačí to na mximálnu výšku podpory? alebo sa dohodnem zo šéfom nech mi to predĺži aspon do 23.8.2010 ( 4 dni)...
dakujem veľmi pekne za skorú odpoveď

gapa
17. aug 2010

@pacmaha
maax. denný VZ je cca 73eur tuším.
Ak by ti PP pokračoval až do 23.8., tak by si potrebovala VZ 4xcca75eur na maximum. Takto ti 80stačí na 1den. T.j. pre nárok na podporu, lepšie ukončiť PP v piatok.

pacmaha
17. aug 2010

Takže keď dostanem výpoveď v piatok tak piatok sa ešte ráta... A keď dostanem 80 eur za ten deň, koľko mi vychádza ta podpora? dík

pacmaha
17. aug 2010

a ešte jedna otázočka🙂 prihláška na sociálku na ukončenie rodičovskej sa dá k dátumu 19. a odhláška( výpoved) k 20.???? ( veľmi neverím mojej mzdárke )

skay
17. aug 2010

@gapa
ahoj vidim ze babam radis hlavne ty 🙂 vedela by si riesenie aj pre moj pripad popisany vyssie? vypoved uz mam v rukach koniec pp je 30.11.10. teraz uz len zajst na SP a nahlasit si DPvN. Len neviem k akemu datumu, aby mi potom vysla max. podpora. dakujem

mskorova
18. aug 2010

to @gapa ahoj, mohla by som ťa priamo osloviť, s týmto mojím problémom, vlastne ide len také odobrenie, či uvažujem správne, a či by mi to takto mohlo výjsť. Som na RD až do 25.2.2011. Dcéru mi zobrali do škôlky už od 2.9.2010 nakoľko som sa od septembra chcela vrátiť do zamestnania. Tam mi však prednedávnom oznámili, že zrušili moje pracovné miesto a dostanem výpoveď. Situácia je taká, že by som nerada prišla o miesto v škôlke. Preto by som sa Vás rada spýtala, či je možné dať dcéru do škôlky, ísť na UPSVaR a oznámiť im, že je dcéra od septembra v škôlke a týmpádom zrušiť poberanie RP. CCa od 6.9 - 13.9.2010 by som sa prihlásila na DPvN z max. VZ, hneď pri odhláške by som to uhradila v pokladni SP. K 16.9.2010 by som mala ukončený PP a do 7 prac. dní by som sa šla zaregistrovať na UPSVaR .Predpokladám, že za 9/2010 by som ešte asi dostala RP, takže nárok na podporu by mi vznikol až od 10/2010. Bol by môj postup správny, aby som týmto spôsobom dostala max. podporu? A ešte ma trápi jedna vec, keďže teoreticky by som mala a mohla byť na RP až do februára 2011, môže mi z tohto dôvodu nevzniknúť nárok na podporu do toho 2/2011?Alebo ak nepoberám RP tak mi nárok vznikne? ďakujem za odpovede maja.

maznacik007
18. aug 2010

@mskorova nie som gapa ale podla mojho nazoru narok na podporu nevznikne pokial mas narok na rodicovsky prispevok z dovodu veku dietata
Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých má nárok na výplatu nemocenského, ošetrovného, materského a počas ktorých sa mu vypláca rodičovský príspevok.

je otazne ako to teda posudia... myslim si ze skor negativne.. nakolko to by bolo velmi lahko zneuzivatelne.. ze sa prerusi RP a ides na podporu omnoho vacsiu ako RP a po podpore znovu na RD...

mskorova
18. aug 2010

maznacik007 ďakujem za odpoveď, moc si ma nepotešila, je to možné, že uvažujú takto, ale v tom prípade, musím ostať s malou doma, prídem o škôlku a potom aj o možnosť hľadať robotu. ☹ , ale vďaka za názor.

gapa
18. aug 2010

@mskorova
podla mna by nemal byť problém. Nárok na RP stratíš, t.j. nebude ti "VYPLáCANý", t.j. nie je dôvod prečo by ťa nezaregistrovali na UP a prečo by si nemala dostať nárok na RP.

len nerozumiem, čo bude 15+16.9. či budeš mať zo zamestnania nejaký VZ, alebo nič. Ak nič, je to ok, ak nízsky VZ, tak radšej dobr.poistenie ukonči až posledným dnom PP.

Tie škôlky sú ozaj tento rok velmi ťažký oriešok. Ked som ja v r.2007 chcela odklad dieťaťa do škôlky, nebol problém. Len sme platili 200sk na mesiac, aj ked nechodila do škôlky. Neviete niekto, kolko dostáva škôlka na dieťa, ktoré chodí do škôlky.

mskorova
18. aug 2010

gapa ďakujem veľmi pekne za odp., tiež som rozmýššľala, že vlastne nárok na RP stratím tým, že bude malá chodiť do škôlky, a neviem čo bude ešte v robote, chystám sa tam až v septembri, to je len taký môj príklad, odpracované nebudem mať určite nič, možno nejaká preplatená dovolenka a ak sa odvážim tajne dúfať, možno odstupné, ale z toho tuším nie je VZ. a prečo to DPvN by malo byť až do koncaPP??? je tam nejaký rozdiel? srdečná vďaka. m.

maznacik007
18. aug 2010

gapa teda to znamena ze v podstate ked zacnem pracovat co i len na jeden den prip. vycerpam dovolenku a poziadam o rozviazanie PP /splnenu podmienku min. 3 rokov poistenia mam/ tak mozem poziadat o podporu a bude mi vyplatena.. hoci mam byt narok dajme tomu este rok a pol na RD ? lebo podpora by mi vysla vyssia... ako Rp vo vyske 165 EUR a po skonceni poberania podpory by som mohla znovu ist na RD...
je to skutocne tak mozne?
a este ked dam dieta do jasli a nema tri roky tak je tam aj narok na prispevok na starostlivost...
ako pokracovat v povodnom zamestnani nemienim... to mi je jedno ze podam vypoved..

maznacik007
18. aug 2010

tu som nasla k tomu celkom zaujimavy link.. zavisi to od toho podla ktoreho zakona poberas RP... zevraj

http://moje.hnonline.sk/node/1362

macilaci
18. aug 2010

ahoj gapa vedela by si mi poradiť? , u mna je to ešte skoro ale už teraz si to zisťujem - človek nikdy nevie. môj stav je takýto. Od. 1.9.2009 do 17.5. 2010 som bola na MD. teraz poberám RP. prac. zmluvu mám na neurčito ., ale do práce sa tam nechcem vrátiť. ako to mám urobiť aby som mohla poberať podporu a čo možno najvyššiu. plat som mala vysoký. dakujem za každá nápad 😉

rozala111
18. aug 2010

No baby, ved nestraste, mne vsetci hovorili, ze mam narok na podporu, aj ked bude mat maly 3 roky az v 01.2011 a nastupi predcasne do skolky 2.9.
Tak podla tohoto nemam, a potom ma porazi, lebo som si dala vypoved
a chcem zacat platit DPvN od buduceho tyzdna.
vypoved mam od 2.9. - ako mi navrhujete platit poistenie, od kedy do kedy? na UP chcem ist hned ako sa mi bude dat, takze asi v piatok, najneskor 6.9.

zuzulask
18. aug 2010

@rozala111 ...to je pravda že na podporu máš nárok..ale sa ti bude vypočítavať z pravdepodobného vymeriavacieho základu...čo je asi 159 EUR mesačne....ale keĎ si pár dní zaúlatíš ako dobrovoľne platiaca z maximálneho vymeriavacieho základu tak ti môže vynsť podpora ež 35 EUR na deň ...a platia ti za kalendárny deň čo pri mesiaci s 31 dňami činí 1105 EUR...a teraz si povedz ...chceš 159 alebo 1105 na mesiac????

rozala111
18. aug 2010

jasne, len ma vylakal ten link na posudzovanie, kedy clovek nastupil na RD, ja cca 28.7.2008, tak som sa zlakla, ze nemam narok na nezamestnanecku, kedze RD dobrovolne ukoncujem, a vzapati dostanem vypoved.
Ja si chcem platit DPvN, len teraz rozmyslam , ze od kedy to staci, ci buduci tyzden zacnem, a potom dokedy? staci len do toho 2.9. kedy dostanem vypoved?

mmiriam
19. aug 2010

Chcela by som sa spýtať, či mi neviete poradiť, akým spôsobom sa vypočíta podpora v nezamestnanosti v mojom prípade: 20.08.2010 mi končí rodičovská dovolenka a v práci som týmto dňom rozviazala pracovný pomer dohodou, od 11.08.2010 si platím dobrovolné poistenie v nezamestnanosti z max., v práci mi ale dali prehľad vymeriavacích základov od roku 2007 tak, že v r.2007 0€, v r.2008 12939€ ( preplatená dovolenka ), v r. 2009 0€, v r. 2010 0€. Ako sa mi ten rok 2008 premietne v tom výpočte? Nezníži mi to dávku v nezamestnanosti? Ďakujem.

mmiriam
19. aug 2010

Opravujem v tom roku 2008 sa jedná o 12939 Sk nie €.

lias
19. aug 2010

Dnes mi prišiel list zo SP. Myslela som, že tam bude suma koľko mám za tých 5 dní uhradiť, ale je tam iba aké mi pridelujú identifikačné číslo 😒 Tú sumu mi pošlú v ďalšom liste alebo ako???

ciarka
19. aug 2010

Ahojky, ja by som tiez chcela vediet,ako a ci vobec mam narok na podporu v nezamestnanosti. Ja som na RD do februara 2011 a este som zamestnana, ale pravdepodobne zamest.rozviaze so mnou prac. pomer, tak by som chcela byt pripravena. Chcem vediet ci mam narok na podporu v nezamestnanosti a ako dosiahnut tu sumu 1000e.Som zamestnan na dobu neurcitu.dakujem

sveti
20. aug 2010

@lias , aj mne prisilo len IC a sumu som si musela vypocitat sama....

lalupa
20. aug 2010

ahojte, vedeli by ste mi niekto poradit? deti davam do skolky od sept, mozno od oktobra, 3r budu mat v januari, potom by som chcela nastupit do prace vo februari, no podobne ako viacere z vas, je nasa firma z organizacnych dovodov prezivajuca a nevie sa,co bude, cize mozno nebudem mat kde nastupit
zaujimalo by ma, ci 1.mozem dat deti do skolky a ostat doma este do tych troch rokov, hoci pridem o rodicak alebo musim uz pracovat
2. ohladom tej uzasnej podpory, ci mi staci aj nejaky prijem z dohody o vykonani prace alebo to musi byt prijem od mojho zamestnavatela, aby som mala ten vymeriavaci zaklad?
vopred dakujem za pomoc

gapa
20. aug 2010

@mmiriam
záleží, kedy si dovolenku čerpala. Ak do 20.8.2007, tak sa ti nezohladní vo výške podpory. Ak po 20.8.2007, tak sa ti zohladní, ak ťa zaevidujú co 31.8.2010, ak až po 31.8.2010, tj. najskôr od 1.9.2010, tak sa to tiež nezohladní.
Tá dovolenka musela byť čerpaná, nie preplatená.