Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
otazocka ako dlho si musim platit poistenie v nezamestanosti aby som po rodic.dovolenke dostala davku v nezamestnanosti? a najvyssi vymer.zaklad je??? teda kolko by som mohla dostat keby som si platila z maxima? a teda kolko je to maximum co by som si mohla platit? dakujem....pred tym som bola 4a pol roka v UK mam to aj zdokladovane a vlastne na UP som bola nahlasena iba 4mesiace pred porodom ako som sla na matersku.... budem si musiet nieco zaplatit aby som potom dostala nieco z UP ak by som ostrala nezamestana alebo nie? a bude sa mi to poistenie v nezamestnanost pocitat z UK? dakujem za odpoved 😉
@gapa ďakujem veľmi pekne za odp.,ešte raz, tiež som rozmýššľala, že vlastne nárok na RP stratím tým, že bude malá chodiť do škôlky, a neviem čo bude ešte v robote, chystám sa tam až v septembri, to je len taký môj príklad, odpracované nebudem mať určite nič, možno nejaká preplatená dovolenka a ak sa odvážim tajne dúfať, možno odstupné, ale z toho tuším nie je VZ. a prečo to DPvN by malo byť až do koncaPP??? je tam nejaký rozdiel? srdečná vďaka. m.
Ahojte, potrebujem znovu poradiť. Dnes som bola podpísať v práci výpoveď, takže od zajtra som oficiálne nezamestnaná. V pondelok idem na úrad práce, poistenie v nezamestnanosti mám na 5 dní, všetko zatiaľ O.K.
Ale... dnes som dostala ponuku práce, na 3 mesiace, na dohodu, len 3 hodiny denne, aj to nie každý deň. Veľmi by som tú prácu chcela už len pre kontakt s ľuďmi a ako prípravu na normálne zamestnanie, ale nestratím pritom tú krásnu podporu? Môj nádejný zamestnávateľ vraví, že by to malo byť v poriadku, keďže je to len na dohodu a nebude za mňa platiť ani odvody. Má pravdu? Môžem tú prácu bez obáv zobrať?
@gapa
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Tú dovolenku som si čerpala v roku 2008, časť v januári a časť vo februári. Platím si aj DPvN a zaevidovať na ÚP sa idem ešte teraz v auguste, pretože včera mi končila RD. Len neviem ako sa to premietne v tom výpočte. V januári 2008 mám príjem - dovolenka, vo februári 2008 mám príjem - dovolenka, potom samé nuly, pretože som bola na RD a v auguste 2010 si platím DPvN. Akým spôsobom sa to v takomto prípade počíta? ďakujem
@mmiriam
zrátajú sa vymeriavacie základy z dovolenky + DPvN, zrátajú sa kalend.dni dovolenky, resp. kedy si nečerpala RD (t.j. berú sa aj víkendy, ak si napr. čerpala 2týžd. dovolenky, zistíš to z dátumov z prvej strany, kde je kedy si čerpala RD a medzera bude, kedy si čerpala riadnu dovolenku)
sučet vym.základov sa vydelí počtom kalend.dní. Porovná sa, či tento denný vym.základ neprevyšuje maximum (cca 73,43eur ak sa nemýlim), ak nie, tak 50% z toho je denná podpora.
baby tak ja v pondelok idem do soc.poistovne zaplatit si DPVN staci mi zobrat obciansky nic ine??dufam ze nebudu robit "problemy" a hned si tam vybavim aj odhlasku a aj zaplatim pre overenie max vymeriavaci zaklad je 2979€?????
vypoved mam od 2.9.takze si mam zaplatit od 23.8-1.9.
@wighy Mne nebolo treba ani ten občiansky, pri okienku som si vypýtala prihlášku aj odhlášku (je to to isté tlačivo), teta mi tam vyškrtala čo mám vypísať, dala mi papierik, kde boli tie vymeriavacia základy a potom to vypísané len prezrela a hotovo. Celé to trvalo 10-15 minút 😉 O 3 dni mi prišlo poštou identifikačné číslo, v pondelok si to tam pôjdem vyplatiť. Dala som si to na 5 dní.
@gapa ako to ovplyvni vysku podpory ak vymeriaci zaklad previsi maximum? bo ja som si dala DpvN od 23.8.10 z maxima ale od 27.08 mi plynie 3 mes. vypovedna doba pocas ktorej za mna bude odvadzat aj zamestnavatel. mal by mi vzniknut preplatok na DPvN o ktory sa da poziadat. alebo mi teta v SP zle poradila??? ☹
ahojte
tak dnes som bola v soc. poistovni prihlasit sa na DPVN aj s odhlaskou,vyplnila som vsetky papiere, mala som stastie bola tam úprijemna mlada kocka ale asi som bola prva co taketto nieco zialaa lebo najprv nechapala naco to potrebujem a potom sa ma pytala ci sa mi to oplati 😀 😀 😀
esteze som vedela co mam vyplnit lebo mi nepovedla ani vym zaklad nic, tak terza uz len musim cakat kym mi to pride domov, povedala ze to vybavi tak aby mi to tento tyzdne prislo, tak potom nabehnem znova,mi to vypocitaju kolko mam zaplatit a hned to tam v pohladni zaplatim a uvidime
baby otazka znie co potom pojdem na UP zaevidovat sa a ake papiere mam sledovat aby mi dali??a potom zase do soc.poist?????alebo aky je potom postup??? v soc.poistovni som sa pytala na papier o skonceni poberani rodic.prispevku ale baba povedal ze to mi daju na UP tka so mzvedava
jaaaj baby a ustriehnite si to, ze ak sa zaevidujete na UP musite to nahlasit aj vo svojej zdravotnej poistovni, mne dnes odpisali ze do 8 dni musim dodat ze som zaevidovana a potvrdenie a skonceni poberania rodic. prispevku
@wighy ja som sa dnes bola zaevidovať na ÚP. Všetko prebehlo oveľa lepšie než som očakávala 😉 Teta mi dala vypísať tlačivo, potom ma poslala na poschodie pre potvrdenie o rodičovskom príspevku, to som dostala na počkanie a bez čakania. Potom si to už len prezrela, skontrolovala, potrebovala kópiu zápočtového listu (ten mi dali v práci), prefotený doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní a OP. Spýtala sa ma či mám nárok na podporu 😕 , som zostala normálne zaskočená, ale povedala som že áno, tak mi dala ešte 2 tlačivá - ružové pre mňa a biele pre zamestnávateľa. Mám sa hlásiť o 2 týždne, dovtedy mi pošlú potvrdenie o zaevidovaní a potom s tými všetkými papiermi mám ísť na sociálnu poisťovňu žiadať o podporu.
A o tej zdravotnej poisťovni mi nič nehovorila 😠
lias no presne ze oni ti nepovedia, ja som vcera pisala do dovery a dostla som odpoved ze akukolvek zmenu treba v ZP nahlasit a ze do 8 dni mam dorucit potvrdenie o skonceni poberania rodic.prispevku a evidovanie na UP
este s tlacivom musis ist spat k zamesnavatelovi??jaaaj boze same behacky, no som zvedava ako pochodim 3 septembra a ty uz mas DPvN zaplatene???
@wighy ešte nemám zaplatené, nemala som cestu okolo - chcem si potvrdiť tú sumu. Ten papier do roboty pošlem poštou, nech mi to na otočku vypíšu (už som tak dohodnutá s personalistkou, že keby niečo, tak stačí poštou 😉 )
A to evidovanie na UP - ja ho ešte nemám, pošlú mi to do 2 týždňov.... no tuším si tam zavolám 😖
gapa a zuzulask - prosim o radu, niesom moc zbehlá v tychto veciach,
Viem ze je tu uz toho velmi veľa popisaneho, ale ešte pre istotu by som poprosila radu pre mňa.
19.9.2010 mi konči RD, vtedy aj rozviažem PP, ktorý trvá od 3/2005, dohodou s byvalym zamestnavatelom, lebo nema pre mna pracu , dovolenku som pred MD vyčerpala.
Ako dlho si musim platiť DPvN aby sa mi počítala max. dávka ? Mám už len tri a pol týždňa, stačí to?
KoĽko je max. vymeriavací základ a ako sa potom vypočíta dobrovoľný príspevok ?
A čo všetko a kde si vlastne musim všetko vybaviť a aké tlačivá vyplniť.
Vopred ďakujem za radu
@henulienka073 .....choď na sociálnu poisťovňu a prihlás sa na dobrovolné poistenie v nezamestnanosti a chci z maximálneho vymeriavacieho základu ktorá je od 1.7 už 2978 EUR....jedna baba si tu platila DPvN 4 dni a stačilo jej to...mala by si sa však prihlásiť ešte počas trvania RD.........oni ti povedia alikvotnú čiastku čo máš za tie dni zaplatiť a pridelia ti identifikačné číslo, ktoré uvedieš pri platbe ako VS...platí sa do 8. nasledujúceho mesiaca, ale ja som si to zaplatila hneď.......ak to nebudú vedieť vyrátať tak by ti ju mali poslať domou listom ako mne.....potom keď ukončíš PP tak choď na úrad práce zaevidovať ako nezamestnaná......keď dostaneš rozhodnutie z úradu práce o tom že si zaradená do evidencie nezamestnaných , tak s týmto rozhodnutím , žiadosťou o dávku v nezamestnanosti , potvrdením od zamestnávateľa / tlačivá si pýtaj na sociálke ale mne ich dávali aj na UP/ a ešte potvrdenie od kedy do kedy si poberala rodičovský príspevok....všetko toto odnes na sociálnu poisťovňu a oni by ti to mali schváliť....
@zuzulask - srdečná vďaka....ešte sa spytam stačí ísť na SP 1.9.? Ku ktorému dátumu sa odhlásiť ?
@henulienka073 ked ti konci PP aj RD az 19.9.2010 staci ist na SP aj po 1.9. ..lebo 1.9. toho moc nevybavis, je statny sviatok...ja som si platila 4 dni a stacilo to...Cize chod sa kludne prihlasit dajme tomu 6.9. ..urcite by to malo stacit 🙂
ahojte, môžem sa spýtať?
a to potom poberáte tú max. podporu normálne 6 mesiacov? to stačí zaplatiť za 4 dni?
dakujem
Práve som volala do SP a zdá sa že tety majú problém aj s vypočítaním poistného 😖 Najprv mi jedna povedala že to je 30,70 € za 5 dní. Keď som sa spýtala či je to naozaj toľko za 5 dní začala ťukať a ajhľa.... chybička se vloudila...a že ona to nevie, to kolegyňa... bla bla a zavolajte si teda poobede, opravíme. Kedy poobede? To Vám neviem povedať, tak Vám zavoláme radšej my, keď to budeme vedieť....
No radosť komunikovať 😝
No snáď to do toho 8. stihnem zaplatiť v správnej sume 😎

doplním/poopravím
Tá dovolenka musela byť aj čerpaná, nie len preplatená.