icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

wighy
9. sep 2010

@zuzulask no tak teraz len kukam ako blazon ze co mam robit ked mne povedali toto, no nevadi pockam narozhodnutie, pojdem k ucotvnicke pre vyplnene papiere a potom sa este raz spytam

zuzi a kde to napisali ze ti to dali na pockanie??mne na socialke dali naprv papier ktory som musela zobrat vypnit do skolky ze kedy mala nastupila do skolky ten si teta na socialke nechala a povedala nech pridem pre potrvdenie po 11.10 ze skor mi ho dat nemoze lebo az vtedy sa uzatvara mesiac vyplacania za september,tak teraz som totalne mimo,ja nechapem preco toto robia 😒

zuzulask
9. sep 2010

@wighy ..ťažko povedať...mne malý mal 3 roky 24.6. ....a išla som na úrad až po jeho 3 rokoch, teda 25.6.....a pre to potvrdenie som si bola až 9.7.../ teraz som kukla papiere...ja si to totižto všetko fotím...choroba z povolania/.......a do škôlky išiel až od septembra........možno sa mi to nezdalo až tak dlho, lebo je som končila RD ku koncu mesiaca...ale ty v podstate na začiatku....ale ako kukám aj ja som potvrdenie dostala až okolo 10 v nasled . mesiaci po poslednom RD......možno je to viac komplikované , keď dávaš dieťa do škôlky pred jeho 3 rokmi, teda min o to jedno potvrdeni......tuším nemôžeš brať rodičovský príspevok a mať dieťa v škôlke.......príspevok sa poskytuje na starostlivosť o dieťa a keďže ty ho dávaš do škôlky, de facto sa už o neho nestaráš...nemáš naň nárok......to si ja tak laicky vysvetľujem.....

wighy
9. sep 2010

hej zuzi je to tak, mne teta povedala ze kedze mala nastupila do skolyk 2.9. a nie 1.9. tak mam narok na cely rodicovsky kedze tam sa nedava alikvotna ciastka ten jeden den to tam cele posuva,keby 1.9. NEBOL STATNY Sviatok a do skolyk by sa islo 1.9 tak uz by som mala potrvdenie v ruke ale tymto padom sa mi to cele posuva

zuzulask
9. sep 2010

@wighy ...to je pravda....lenže mne malý nastúpil tiež 2.9.....ale v rozhodnutie o prijatí je že ho prijímajú od 1.9......takže to že je sviatok je absolútne nepodstatné.....skús sa na to ešte pozrieť....

wighy
9. sep 2010

ja mam na papieri ze je prajata od 2.9. takze asi preto a 3 roky dovrsi az 16.9. bola som na urade soc.veci 3x. a pani isla aj za sefkou a len sa jeje potvrdilo to co ona povedala z jednej strany dobre ale z druhej strany ma to preto mrzi ze sa mi to takto posunie

zuzulask
9. sep 2010

@wighy ......tak to potom hej...mne napísali od 1.9.......ale to sa neboj.....peniažky budeš mať...len trochu pozdejšie

wighy
9. sep 2010

@zuzulask, tak tam bude pes zakopany hehehe, no neva co uz ja vyckam len tymto padom budem este dlhsie trpnut ci mi taka podpora bude vobec priznana, tka snad budeme mat pekne vianoce 😀 😀 😀

janka35
9. sep 2010

dobry den chcem sa vas opytat za aku dobu ste dostali rozhodnutie zo soc.poistovne o schvaleni podpory,mne rodicovsky skoncil 25.7. a vsetky papiere na soc poistovnu som odovzdala 17.8. a pani na soc .p.povedala ze do 60 dni ,je to nejak dlho?,neviem co spravim ked nedostanem peniaze tento mesiac ,budu velmi chybat

zuzulask
9. sep 2010

@janka35 ...ja som to mala rýchlo, ale tiež mi povedali že majú na to 60 dní, ale snažia sa vybaviť do 30 dní...no a rozhodnutie mi došlo 10 dní od podaní žiadosti na sociálnu poisťovňu.....

janka35
9. sep 2010

dakujem,dufam ze sa aj ja do konca septembra dockam 🙂

eimiky
9. sep 2010

baby zaujímalo by ma z čoho sa vypočítava výška podpory po skončení rodičáku, z toho príjmu čo som mala pred nástupom na MD? viete mi niektorá odpovedať?

zuzulask
9. sep 2010

@janka35 ...rozhodnutie mi prišlo bežnou poštou......vôbec nie doporučene

mskorova
9. sep 2010

ja som sa tiež už zaregistrovala na UP, strávila som tam čas od 11-15,00, bola tam hromada študentov, a rozhodnutie, že až o 3 týždne, ale že aby som sa ozvala skôr, lebo sociálka má uzávierku okolo 30eho, tak aby som to stihla v tomto mesiaci. baby čo ešte budem potrebovať z UP? a kde mi dajú to tlačivo o VZ zo zamestnania, čo má vyplniť bývalý zamestnávateľ? na SP? lebo keď som sa pýtala na UP, tak mi pán veľkomožný povedal, že mám sa ísť spýtať na poštu a tam mi povedia to isté ako on, že nevedia. že ani vlastne nevie, či platí tá novela o rozhodujúcom období z troch na dva roky, a ak platí, tak majú všetky tlačivá neplatné. tak už som z toho jeleň. ďakujem

gapa
9. sep 2010

@mskorova
aj ked sú tlačivá staré, ak skrátili obdobie, tak proste ten jeden rok nebudú rátať, tam problém nie je (iné by bolo, ak by menili menšie rozhodujúce obdobie za väčšie a chýbali by tam kolonky). Ja mám pre istotu potvrdené to tlačivo už teraz pre prípadné evidovanie na UP cca na jesen 2011,myslím dokonca 4roky späť mám potvrdené, aj ked to netreba. Lebo potom mi to tlačivo nikto nepotvrdí. Uvidíme, čo na to potom v SP, ale nepredpokladám problém, ak je to dobre vyplnené. Tlačivo majú v soc.poistovni a je aj na nete ale mohli by ho mať aj na UPSVaR, no netuším či aj majú.

mskorova
9. sep 2010

@gapa jasné, to chápem a ďakujem ti za odpoveď, si zlatá, že nám tu všetkým takto radíš, myslela som , že ty už podporu berieš, a máš s tým osobné skúsenosti. Myslíš, že keď si to tlačivo stiahnem a dám ho vypísať zamestnávateľovi, potom ho môžem zaniesť na sociálku rovno s rozhodnutím z UP? ušetrila by som jednu cestu a urýchlila to .

gapa
9. sep 2010

@mskorova
môžeš. Ved na to sú na nete tie tlačivá.

nie skúsenosť nemám s podporou osobnú. Ja sa istím, ak by práca nebola, lebo je to tu bííída pre maminy, ale ako všade.

cubatour
9. sep 2010

@wighy aky papier ti dali na socialke? Pretoze mne dali papier pre potvrdenie do skolky na urade prace, nie na socialke. Tam som bola len raz a tam mi povedali, ze nic nemusim nahlasovat, pretoze to za mna urobi zamestnavatel ( ja som totiz 2.9. oficialne nastupila do prace a pracovala som 2.9. a 3.9. ) Na upsvar ma registrovali od 4.9. a teraz cakam uz len na rozhodnutie, ktore si mam prist vziat 22.9. A s tym vsetkym potom pojdem na socialku. Pani na urade mi povedala, ze mam zbytocne ist teraz na socialku, kedze nemam este rozhodnutie. A z rodicovskej dovolenky ma odhlasil zamestnavatel, tym, ze som nastupila do prace a takisto podal aj odhlasku pri mojej vypovedi. je tento postup spravny, dufam .....?? 😕

wighy
9. sep 2010

@cubatour ja som nebola v soc.poistovni, ja som bola na odbore urad prace socialnych veci a rodiny ci ako sa to vola a tam mi dala teta jeden papier ktory som musela dat potvrdit v skolke ze keda mala nastupila, s tym som sa vratila a vtedy mi povedala ze este za september dostanem rodicovsky prispevok az potom mi vedia dat potvrdenie o ukonceni poberania rodic. prispevku na ten si povkam do 11.oktobra a az potom viem ist aj spolu s rozhodnutim a papiermi od zamestnavatela a vyplnenym ruzovym tlacivom do soc. poistovne, skor nie ☹

cubatour
9. sep 2010

Ja tom mam tiez tak, dcera sa narodila az 31.10. Ale ked som sa registrovala na upsvar ako nezamestnana, nechcela o rodicovskej ani pocut, vraj to nepotrebuje... asi preto, ze som nastupila do prace a hned dostala vypoved. Neviem...... dufam, ze nebudem mat problem.. gapa rad ☹

cubatour
9. sep 2010

a tiez dostanem za september rodicak. A to potvrdenie uz mam, mam tam na nom,ze som poberala rodicovsky do 30.9. 2010. Kde budem tento papier potrebovat?? Na socialke? Lebo na urade ho odo mna nepotrebovala .. bude na socialke nejaky problem teraz??

mskorova
9. sep 2010

@wighy podľa mňa nemusíš čakať až do 11.10, kľudne si to vybav skôr, oni ti iba za mesiac september nevyplatia podporu, pretože budeš mať za ten mesiac ešte vyplatený RP. Myslím, že ti pošlú nejaký papier o tom, že z tohto dôvodu ti za september nevyplatia podporu .

wighy
9. sep 2010

@mskorova ale vybavit si skor podporu neviem lebo ten papier potrebujem k predlozeniu do Soc.poistovne, tkaze keby som skor odovzdala papiere tak by boli nekompletne nie???? ja uz fakt neviem co mam robit

trimity68
9. sep 2010

😉 ahojte baby chcem sa opytať rodičovsky mi konči na buduci rok a šef mi da vypoved mam narok na potporu poradte mi prosim....adriana

lulu28
10. sep 2010

Ahojte, potrebovala by som surnu radu. ohladne skoncenia RD a ukoncenia PP dohovov a co potom. Co vsetko a kam by som si mala ist povybavovat. Zhruba ako taku predstavu mam ze co a ako, len sa chcem este ujistit.
Pracovala som od r. 2002 na dobu neurcitu v roku 08/2007 som isla na MD a hned nato na RD. RD mi koncilo 9.9.2010. S tym ze mi zamestnavatel zrusil pracovne miesto pocas RD a dal mi vypoved dohodou ku dnu 8.9.2010. Vplatil mi odstupne a aj dovolenu mi preplatil co mi este ostala.
Teraz neviem ci sa mam ist sama prihlasit na DPvN z toho max. vymeriavacieho zakladu, alebo sa mam ist priamo nahlasit na UP, pretoze mi zamestnavatel vyplatil pocas mojej materskej v roku 11/2007 a rodicovskej 04/2008 nejake odmeny vo vyske spolu cca 500 Eur. Ci sa aj v takomto pripade da nieco robit aby som dostala tu vyssu podporu, alebo mi budu podporu pocitat z tych primov pocas MD a RD. Pytam sa preto aby som sa zbytocne nenahlasovala na to DPvN.

krtko66
10. sep 2010

@gapa takze ak som pred rod.dovolenkou vobec nepracovala, tak na podporu v nezamestnanosti nemam? dobre tomu rozumiem? tak sa nemusim bat prerusit rod. dovolenku na par dni kvoli skolke, lebo by to nezapadalo do toho obdobia co treba na podporu? tie dva roky z troch? chcem ju prerusit kvoli tomu aby som dala na par dni dieta do skolky,nech mi tam drzia miesto a potom prerusime dochadzku do skolky , ja sa tym padom znova dam na rodic. dovolenku a poberat RP budem...len ja som si nebola ista ci mi nebude tych par dni chybat na to aby som poberala podporu ak si nenajdem ani po rod. dovolenke hned pracu. ale kedze som nepracovala (bola som len na predlzenej rod. dovol. so starsim synom bez naroku na peniaze a platila som si len nemocenske davky 270dni pred druhou mater.dovolenkou) , tak mna sa to vobec netyka a kludne si teda mozem dat dieta na tych par dni do skolky a ja sa pojdem odhlasit z rod.dov....nevedela som sa kvoli tomu rozhodnut, ci to mam urobit alebo nie...dakujem za odpoved

mskorova
10. sep 2010

@wighy neviem presne ako to funguje, určite sú prepojení, a podľa mňa podporu ti vyrátavajú z toho potvrdenia čo ti vypíše zamestnávateľ, pokiaľ viem, takže oni ti môžu určiť, že na takú a takú výšku máš nárok , ale vyplácať ti ju budú až v ďalšom kalendárnom mesiaci, po skončení poberaní RP. Neviem, to isto, išla by som sa tam spýtať, ja som si RP bola na vlastnú žiadosť dať ukončiť.

wighy
10. sep 2010

@mskorova diky za odpoved, tak to asi podam hned ako dostanem rozhodnutie a uvidime 😉

alla
10. sep 2010

Ahojte! momentálne som na RD do 13.09.2010. Od 14. 9. do 16.09.2010 budem zamestnaná s denným vym základom 80€ (podľa rady pána Mihála 🙂). Potom idem na UPSVaR prihlásiť sa a požiadať o podporu na Soc.poisť. Zároveň si od 01.08.2010 platím DPvN 24,50€ mesačne (50% - maxima cca) nakoľko som pôvodne mala v auguste nastúpiť do práce. Nemôže mi to nejako ovplyvniť výšku podpory negatívnym spôsobom, nakoľko súčet týchto dvoch vym základov prevyšuje denné maximum na vypočítanie podpory, ktoré je cca73€? Napíšte mi prosím kto viete! Už mi to veľmi súri, ak sa s tým prípadne dá niečo ešte robiť, napr. podať odhlášku z DPvN. Ďakujem veľmi pekne.

mskorova
13. sep 2010

@alla , RD končíš 13.9., DPvN si platíš od 1.8.2010 do asi 16.9.2010 a zahlásiš sa na UP 17.9.2010. Podľa mňa budú brať do úvahy oba VZ tak, že ich zrátajú a vydelia počtom dní , za ktoré sa platilo a teda si myslím, že podporu budeš mať nižšiu ako maximálnu. ale neviem to isto, lebo neviem ako robia presne ten výpočet, je to len môj názor, a dúfam, že ti to vyjde tak ako chceš.

kata2882
14. sep 2010

ahojte ja som na RD do 11.2011 teoreticky ak by som nenasla skor pracu.pred otehotnenim som bola nezamestnana.....predtym som pracovala v CR....takze pred aj pocas MD,RD som ako nezamestnana a tym padom ako tu citam, nemam asi narok na podporu po skonceni RD....
moja otazka:ak by som si teraz zacala platit DPvN budem mat narok na podporu? je potrebne platit 260 dni???

dakujem velmi pekne za odpoved, kto mi poradi.....