icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

annette68
1. okt 2010

Gapa, dakujem velmi pekne za vysvetlenie, netusila som ako to je pri poberani podpory.

cartridge
1. okt 2010

@lias Tak to gratulujem, akurát som mal na jazyku otázku, či už niekto skutočne "vybojoval" takúto výšku podpory.

mariro
1. okt 2010

@lias - ano ano ....sak som taka zmotana zostala ,jak som sa potesila..ty kokso viem si predstavit ako sa tesiiis...normlane ma premohol pocit spolupatricnosti a radosti.
Super 😉

mskorova
1. okt 2010

@lias gratulujem 😵 a dúfam, že nás bude viac 🙂

lias
1. okt 2010

Ďakujem za gratulácie 😉 A držím Vám všetkým ostatným palce nech sa Vám to tiež podarí 😉

cartridge
2. okt 2010

Manželke oznámil zamestnávateľ, že po ukončení rodič.dovolenky si musí vyčerpať zostávajúcu dovolenku, čo činí asi 30 dní. Potom jej údajne ponúkne inú pozíciu, nie však tú, čo vykonávala pred MD. Podľa všetkého sa zo všetkých síl bránia tomu, aby jej nemuseli dať odstupné. Takže ako postupovať?
1. Kedy sa má prihlásiť na DPVN - ešte počas čerpania rodič.dovolenky, alebo počas čerpania riadnej dovolenky v zamestnaní a z akého VZ?
2. Ak by sa "čiste teoreticky" dohodla so zamestnávateľom na výpovedi /z org.dôvodov a s odstupným/, ako sa jej potom bude rátať VZ a z čoho? Počíta sa do toho aj odstupné?

A ešte nerozumiem tomuto - prosím, môžete mi to vysvetliť "polopate"?
b) ak by si čerpala dovolenku a nevie, či si ju nechávajú v práci, tak si príp. môže od ukončenia RD doplácať povinné poistenie zaemstnanca DPvN do maxima. T.j. bud dni, kedy má maximum alebo žiadne poistenie. Ale aby poistenie trvalo aspon 31dní (ak by schválili, čo navrhujú a ak by sa evidovala až v r.2011)

2. ak by chcela vyššiu podporu ako z toho platu, čo dostane, tak tak isto ako 1b) si môže doplácať do maxima alebo určitej výšky, čo je ochotná platiť.

Podpora sa ráta z obdobia dva roky pred zaregistrovaním na UP, ak by nemala v tomto období žiadny vym.základ, tak z minima (pri zareg. v r.2010) alebo ak schvália čo navrhujú, tak z obdobia pred čerpaním RD (v prípade zareg. v r.2011)
Prosím môžete mi ešte objasniť toto? Nechcem zbytočne naozaj zahlcovať stránku otázkami.

gapa
2. okt 2010

@cartridge
nedávaša žiadne konkréne dátumy, hrubú mzdu, tak sa horšie odpovedá.
dajmetomu končí jej rodič.dovolenka 1.10. a jej hrubá mzda je 800eur a bude čerpať riadnu dovolenku od 4.10. (2-3.10. je sob.+nedela)
V takom prípade by som sa prihlásila na DPvN od 2.10. (den po ukončení RD) z vym.základu cca 1500eur (2300-800) ak nemá v rozhodujúcom období dva roky pred zaevidovaním žiadny vym.základ okrem tej dovolenky, čo práve začína čerpať). Ak nejaký VZ má, tak môže aj z vyššieho VZ t.j. rozdiel medzi maximom tuším cca 2900eur (je to o niečo viac, no neviem nájsť teraz tú sumu) a jej HM.
Potom v súčte bude mať maximum, z čoho sa ráta podpora.
T.j. za každý den bude mať maximum v súčte dobrov. poistenia a povinného poistenia zamestnanca.

Ak by končil jej prac.poemr posledným dnom čerpania rodič.dovolenky (dovolenku jej môžu preplatiť), tak sa treba prihlásiť ešte pred jej ukončením z maxima.

Z odstupného sa poistenie v nezam., neplatí t.č., tj. odstupné neovplyvní výšku podpory.

Je podstatné čo má uvedené PRESNE v prac. zmluve, akú pozíciu, miesto výkonu práce. Zamestnávatel jej musí ponúknuť rovnakú pozíciu. Ak jeho návrh je taký, že treba podpísať dodatok k prac. zmluve t.j. nie je to miesto presne podla jej prac.zmluvy, môže ho odmietnuť a nárok na odstupné jej ostane. Napr. ak má v prac.zmluve uvedené len administratíny pracovník a miesto výkonu napr. Bratislava, tak ju môžu poslať vykonávať akúkolvek prácu, ako administratívny pracovník kdekolvek v Ba. Ak má ale uvedené vedúca obchodného oddelenia pre okres Trnava a miesto výkonu práce napr. Bratislava, Nádražná 14, tak ak táto pozícia je obsadená, tak potrebujú podpis od nej na nástup na inú pozíciu. Ak ale má len napísané vedúca obchodného oddelenia, tak jej môžu prideliť prácu vedúcej obch.oddelenia akéhokolvek okresu. Ak by nesúhlasila s pridelenou prácou, ktorá plne súhlasí s jej prac.zmluvou, tak by musela dať výpoved ona a samozrejme bez nároku na odstupné.
Takže záleží čo má presne v prac.zmluve a presne aké miesto jej ponúknu.

same
4. okt 2010

Ahojte, dávnejšie som natrafila na túto tému a čo to preštudovala. Vie mi niekto prosím poradiť, či som pochopila správne? RD mi končí v máji 2011. Na rady tu z fóra som sa prihlásila a odhlásila na DPvN v septembri z maxima. PP som sa dohodla so zamestnávateľom v novembri 2010, zostatok dovolenky mi chce preplatiť až po skončení PP, nech neplatí odvody. A keďže neviem, čo ďalej s prácou, asi skúsim niečo sama a korunky sa zídu, napadlo ma niečo takéto:
od 1.-7.12. budem stále na RP, pani na úrade mi povedala, že môžem podať sama žiadosť o ukončenie poberania RP, 8.12. sa pôjdem zaevidovať na ÚP - tu ale neviem, zaevidujú ma od 8.12. alebo budú chcieť spätne? Ide hlavne o to, že mi zamestnávateľ preplatí dovolenku, tak nech môžem čerpať podporu už v decembri?
Myslím si to takto správne? Ďakujem za každú odpoveď 🙂

mskorova
5. okt 2010

@same ak som pochopila, tak PP ukončíš k 30.11? ak budeš v decembri čo i len 1 deň na RP, tak sa síce od 8.12 môžeš zaevidovať na UP, ale podporu za december nedostaneš, lebo ti vyplatia RP. Ak ukončíš PP k 30.11 a pôjdeš sa zaevidovať na UP do 7.12, tak ti tam dajú dátum spätne, t.j. od 1.12 budeš zaevidovaná, ak prídeš až 8.12 a neskôr, zaevidujú ťa týmto dňom. Ak by si chcela čerpať podporu už za december, musela by si zrušiť poberanie RP max. k 30.11. A potom by si sa mohla evidovať či už do 7.12 alebo neskôr. 😉

same
5. okt 2010

@mskorova aha, tak ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

same
5. okt 2010

@mskorova ale ak som správne prečítala v zákone, tak nárok na dávku v nezam. mi vznikne už v decembri, len výplata dávky začne až v januári, ak zruším poberanie RP až v decembri, však? Takže by sa to malo posudzovať ešte podľa tohtoročného zákona a nie podľa zmien od 1.1.2011.

mskorova
5. okt 2010

@same áno presne tak, ako píšeš, nárok ti vznikne už za december, len výplata je neskôr, a ak to stihneš dokonca decembra, budeš posudzovaná podľa doteraz platného zákona, od januára toto všetko asi zatrhnú. ☹

same
5. okt 2010

@mskorova v novele to tak je, podpora bude vyplácaná z vym. základu 2 roky pred nástupom na RD 😠

cubatour
6. okt 2010

@same ale tym, ktorí uz podporu maju a budu ju poberat aj po novelizacii, tak ostava vo vyske, ktora im bola pridelena, nie? 😕 Ci sa bude menit aj pre nas? 😕

same
6. okt 2010

@cubatour áno, zmeny budú až u tých, ktorí sa budú evidovať od 1.1.

cubatour
6. okt 2010

Uf uf .... 😅

cartridge
8. okt 2010

@same A môžem sa spýtať, o aké zmeny ide, ak sa zaregistrujem až po 1.1.2011? Ďakujem

same
8. okt 2010

Hlavne je zmena vo výpočte výšky dávky v nezamestnanosti: mamičky, ktoré posledné 3 resp.2 roky boli na rodičovskej dovolenke a nemali iné poistenie, určí sa dávka v nezamestnanosti z obdobia 2 rokov pred prerušením poistenia z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Taktiež ak boli dobrovoľne poistené v nezamestnanosti kratšie ako 31 dní.

adina22
10. okt 2010

Chcela by som sa spytat...mala bude mat 12.novembra 3 roky...zaciatkom roka teda v januari,najneskor februari mam slubenu robotu.Oplati sa mi prihlasovat na urade ako nezamestnana a potom znova odhlasovat??Existuje aj ina moznost?

mskorova
11. okt 2010

@adina22 môžeš byť aj dobrovolne nezamestnaná, ale musíš si platiť zdravotné jpoistenie. Alebo môžeš zostať na predlženej RD, to by za teba naďalej platil štát zdravotné, ale to by si tam tiež musela chodiť každý mesiac tuším. 😒 a si zamestnaná ešte a ukončením 3.rokov ti končí zamestnanie, alebo si nebola zamestnaná?

wighy
11. okt 2010

baby ja mam otazku, kamoske v decembri konci rodicovska dovolenka a pojde na UP ale moja otazka je ci je mozne aby si aj ona zvysila podporu kedze pocas rodicovskej dovolenky bola szčo alebo to mozu len tie co boli v trvalom pracovnom pomere????

domulienka
11. okt 2010

ahojte ak by mi niekto mohol poradit budem velmi rada 😉
Koncom januara mi konci rodicovska dovolenka,som stale v pracovnom pomere na dobu neurcitu,no vyzera to tak ze nemaju pravdepodobne pre mna miesto,takze bude ukoceny prac.pomer.Chcela by som vediet ci mi vznikne narok na podporu,kedze ziadna praca sa momentalne neukazuje,tak asi sa budem musiet hlasit na UP.Moja situacia je taka :
Vpredchadzajucom zamestnani som odpracovala 6 rokov,potom som bola 6 mes.nezamestnana,dostavala som podporu,popri nej som mala pracu na dohodu,hned som sa zamestnala no par tyzdnov na to som otehotnela ,pracovala som nieco cez 7 mesiacov,narok na materske som mala.
Prosim ak niekto viete ,ci teda budem mat narok napodporu ,napiste mi ,dakujem krasne...

kaktusik007
11. okt 2010

@domulienka ano, mas narok na podporu - ak si stale v pracovnom pomere, pretoze doba na rd sa do tejto doby zapocitava... otazne je uz len vyska, treba sa dopoistit... teda... ak to ujo mihal nezmeni a aj toto nie je osetrene v ramci noviel 😀 to si skus pozistovat v inych temach..... ci je moznost si tu podporu zvysit.... 😉

mskorova
11. okt 2010

@wighy len tie, čo boli v PP. na sžčo by sa to vzťahovalo len ak by si platila dobrovolne PvN celú dobu MD a RD.

wighy
11. okt 2010

@mskorova diiiky za odpoved

adina22
11. okt 2010

@mskorova - zamestnana som bola v CZ ale zmluva bola na dobu urcitu,jeden rok.V case ked som otehotnela bola som v skusobnej dobe a tak bol pomer rozviazany,bola som ale na marodke,takze matersku som dostavala,rodicovsky prispevok uz na SK.Hmmm ved prave zvazujem ako to urobit,pravdu povediac dobry mi je kazdy cent kedze som slobodna matka.Takze ostat bez penazi i ked mi stat bude platit odvody mi asi tiez nic neriesi...ach jo 😢

mskorova
11. okt 2010

@adina22 tak to musíš nejako vymyslieť, ale asi nič nevyriešiš, lebo podpora ti aj tak nevyjde zrejme. Ale lepšie, bez koruny, ako ešte platiť aj ZP. Držím ti palce, moja sestra je tiež slobodná matka, našťastie mala kam nastúpiť, tak teraz je to celkom v pohode. A ty keďže máš aspoň sľúbenú robotu, aj to je pre teba plus. 😉 , nedá sa ti nastúpiť skôr? uvidíš, isto máš niekoho na koho sa môžeš obrátiť, na ten čas. a určite tvoje zlatko stojí za to. Máš môj obdiv, a teda aj iné slobodné baby s deťmi. 🙂

adina22
11. okt 2010

@mskorova no budem to musiet nejak poriesit a porozmyslat nad skorsim nastupom,alebo teda aspon preckat ten cas evidovana na urade..Este ma napadlo,ze ak nemam narok na podporu,nemam narok ani na ziadne ine davky?Jasne, ze ona za to stoji 😵 Dakujem velmi pekne za tie slova,potesili 🙂

mskorova
12. okt 2010

@adina22 možno máš nárok na dávky v hmotnej núdzi, ale tam sa posudzuje príjem všetkých ostatných členov domácnosti, takže neviem, či žiješ sama alebo s niekým, s rodičmi, alebo tak, najlepšie asi spýtať sa na príslušnom UPSVaR, tam ti určite povedia viac. 😉

adina22
12. okt 2010

@mskorova - zijem s rodicmi takze to asi bude tazke.Dakujem pekne za rady 😉