Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@aknaj Netrúfam si radiť, na to sú skúsenejšie, ale je potrebné napísať viacej informácii, ale aj trošku "prelúskať" túto tému, aby si bola v obraze. Takže je hlavné napísať, či si bola v TPP, či si nebola nezamestnaná, odkedy trval PP atď., pretože táto téma sa netýka paušálne všetkých mamičiek, ktoré končia rodičovskú dovolenku, ale iba tých, ktoré sú aj na rodič. dovolenke v TPP.
@aknaj ahoj vsetky informacie som ziskala z tejto diskusie,ale v prvom rade ako pise cartrige musi ti pocas RD trvat prac.pomer ,nesmies byt nezamestnana,napis viac informacii ,ked budem vediet pomozem,ako i mne tu poradili ine mamicky...su tu aj skusenejsie vedia viac o zakonoch
Ahojte, chcem sa spýtať, či som postupovala dobre, či mám možnosť dostať tú vysokú podporu.
Od 15. 4. 2002 som bola v pracovnom pomere. 23. 1. 2008 sa mi narodil syn a stále som bola v pracovnom pomere - ale vlastne na rodičáku až do 31. 12. 2009, kedy skončil môj zamestnávateľ a dostala som výpoveď. Od 1. 1. 2010 do 30. 9. 2010 som bola na rodičáku, od 1. 10. 2010 do 19. 10. 2010 som bola dobrovoľne nezamestnaná. Od 20. 10. 2010 som evidovaná na úrade práce. Dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti som si zaplatila do 4. 10. 2010 do 14. 10. 2010 z maxima. Mohlo by mi to vyjsť? Ďakujem za každú radu.
Ahojte, pripájam môj oriešok na rozlúsknutie. 😵
U posledného zamestnávateľa som v TPP od jesene 2001. V januári 2005 som nastúpila na prvú MD, po nej na RD. Z nej som prešla na druhú MD a RD. Rodičovská dovolenka mi končí 31.12.2010. Zamestnávateľ ma informoval, že nemajú pre mňa miesto. Predpokladám, že keď mi dajú výpoveď (čo môžu najskôr v jan.2011), výpovedná lehota začne plynúť od februára 2011 v trvaní 3 mesiacov. V januári, hneď po ukončení RD, by som si rada vyčerpala dovolenku za rok 2008 (vtedy bola druhá MD). Asi 3-4 mesiace by som teda mala mať lepšie zaplatené, čo poteší, v porovnaní s RP 164 eur. Keby som dostala aj odstupné, ak ho dovtedy nezrušia 😉 , môžem sa od mája aj tak evidovať na ÚP a mám nárok na podporu? Kedy sa mám poistiť na DPvN kvôli vyššej podpore? Nezrušia to od nového roka?
Tento rok som na dennom štúdiu na VŠ - z finanč.dôvodov (končím asi v máji). Mám nejaké extra odvodové povinnosti, či som zatiaľ krytá prac.pomerom a tým, že som na RD? Platí aj tak za mňa štát, keď som zamestnaná? Zmení sa niečo po skončení RD, či po ukončení PP?
Veľmi pekne ďakujem za dobré rady.
ahojte, dnes je presne mesiac oc som zaniesla papiere do SP ale rozhodnutie neprislo, uz sa nevie mdockat, nech ma tooolko nenapinaju:(((((
@mskorova ďakujem ti za reakciu. Dúfam, že sa to podarí, veď mám z toho žalúdok úplne na vode. A perlička je, že keď som sa bola včera evidovať na úrade práce, tak mi pani povedala, že na podporu nárok nebudem mať. Som skoro odpadla. A ja jej na to, že som sa bola pýtať aj na sociálke a tam mi povedali, že by mi to malo výsť. Sa na mňa kukala, že prečo na sociálke??? To som blbá ja alebo na registrácii fakt niektoré veci nevedia??? Tak som zas letela na sociálku a tam mi zas povedala pani, že nevidí dôvod, aby mi to nevyšlo. Je taká milá, tak ma utešila. Len sa bojím, aby som niečo nedokafrala s tými dátumami a vyšla mi tá kráááásna podporička... 🙂 🙂 🙂
@wighy a z akého mesta si? ja patrím do žiliny a tam , keď som odovzdávala papiere mi povedali, že do konca mesiaca mi to určite príde a to som tam bola 8.10. Zajtra bude presne dva týždne, už som z toho nervozna. A rozoberali to už minulý týždeň, lebo som bola dať na UPSVaR preplatiť šeky zo škôlky a tá paní mi povedala, že jej kvôli mne volali zo SP, že ako mi mohla vystaviť to potvrdenia o ukončení poberania RP k 31.8.2010, ke´d som zamestnanie a RD ukončila až k 3.9.. tak teraz už vôbec neviem čo si mám o všetkom myslieť a je mi z toho úplne nanič. 😢 , ak mi to nevyjde.....aj to je možné. 😨
ja si píšem cez IP s jedou babou, tej nezohľadnili DPvN, podala odvolanie a keď sa tam bola informovať že prečo nie , tak jej povedali že to postúpili na ústredie, že majú viacej takých prípadov a je tam podozrenie na vedomé ovplyvňovanie dávky.......27.10 to bude 60 dní čo sa odvolala...ešte jej rozhodnutie neprišlo.......držím jej veľmi palce aby jej to nakoniec schválili........aj takéto sa stáva 😠
baby ,prave mi volala segra, ze ci som pocula tie spravy, ze sa hovorilo o tom ze si mamicky vybojovali vysoku podporu a ze to bude presetrovat, skoro som odpadla:(((( jaaaj sa bojim ak mi tu podporu neschvalia tak som uuplne v keli ☹ ☹ ☹ ☹
no mne je uz normalne zle od zaludka:( zajtra tam zavolam nech aspon viem na com som:(((((( ale snad to bude oki 😵
ja sa zase skusim spytat znamej, ale v kazdom meste asi posudzuju inak
ahojky, keď včase nástupu na MD budem mať odpracovaný 1 rok a 10 mesiacov, budem mať po skončení MD nárok na podporu? asik nie, že?
dari3 budes,ak si od narodenia dietatka budes platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti -min je 7eur a max okolo 50e, zalezi aku chces vysku podpory, a ci budu rovnako platne zakony, ale tu by sa to menit nemalo,bezi to uz roky
@zuzulask
tak to som velmi zvedavá.
Ved inak čo je dobrovolné poistenie? Samozrejme že je to zákonom upravené poistenie, ktoré ak dodržíte zákon, tak vám vznikne nárok na dávku, na ktorú by ste bez dobrov.poistenia nemali nárok alebo dávka bude vyššia, oproti dávke, na akú by ste mali nárok bez dobrovolného poistenia. Že štát nastavil nevýhodné podmienky pre soc.poisťovnu=štát, tak to je už chyba poslancov a nie ludí, čo postupujú podla zákona.
Nuž asi sa im tam toho nakopilo, tak hladajú nejaký spôsob, ako by soc.poistovna nemusela toto vyplácať. Ale podla mna, jedine musia zmeniť zákon. Čo určite príde. Uvidíme ako. Snád nie najhoršia verzia, to by bol krok späť.
tak baby ahojte, práve som si prečítala rozhodnotie a je to TAM!!!!!! fakt je to čierne na bielom vyšlo to!!!! JUCHÚÚÚ, ja sa tak tešííííím. dúfam, že to vyjde aj vám 😵 🙂 😉 😀 😀
@mskorova moooc gratulujeeeeem 😵 😵 😵 paraada🙂
ja so mteraz volala do SP ,teta mi povedala ze rodicovksy mi bol pozastaveny k septembru, ze narok na podporu mam az od oktobra cize vypalta v novembri,to som vedela aj ja, som sa jej povedal ze so meste rozhodnutie nedostala, a ona ze este ani oni ho nemaju z ustredia ze to trva dlho ale ze nech sa neobavam podporu dostanem, hmmm super len mna zaujima ze kolko 😀 😀 😀 ale verim ze to dobre dopadne ,tak ako pise gapa, nerobime nic nelegalne, len sme si zaplatili nieco navyse a to ze je to diera v zakone to nie je nasa chyba
urcite zakon zmenia ale tym co to uznali to uz neuskodi🙂, spatne nemozu zaidat naspat peniaze co uz raz boli priznane,nie????
a druha vec je ze nemozu tkae psravit ak clovek splni podmienky ze niekomu uznaju vyssiu podporu a druhemu nie,proste ked splnil podmienky podpor musi dostat a a ak nie tak nie, toto moj nazor dufam ze sa nemylim 😉

@janka35 - ahoj,
mohla by si aj mne poradiť, čo robiť, aby podpora bola čo najvyššia ? RD mi konči na konci novembra. Ďakujem