Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@mskorova @lalupa čo sa týka lalupy, na ňu sa bude tiež vzťahovať zákon o soc. poistení "po novom", keď sa prihlási na UP v novom roku, nie? len o pár dní má dlhšie RD ako ja. musela by už tento rok skončiť PP aj sa prihlásiť na UP. je tak?
vieš tu hodiť link na 😕 úplné znenie zákona po poslednej novele z 2.12.2010? 😕 ja sa to márne snažím vyhľadať. aj mám skúšku zajtra, tak neviem, čo skôr. ☹
navyše mi dnes pani v soc. poisťovni opätovne potvrdila, že aj keď budem poistená v DPvN menej ako 26 týždňov, oba VZ - zo zamestnania a z DPvN sa mi spočítajú. no istá si tým nie som, kým to nevidím v zákone.
to, čo si dnes (20/12) citovala sympe1, je z návrhu, či už schválenej novely? na stránke soc.poisťovne (čo som dala link) nepíšu nič o 31 dňoch, len o tých 26 týždňoch..
ďakujem za pomoc. keby to viem naisto, išla by som sa aj dnes dobrov.prihlásiť, keď treba.. zatiaľ tako tápam v časovom strese medzi starým a novým zákonom.. každé zbytočne vyhodené desiatky eur (týka sa len decembra), by ma takto pred sviatkami mrzeli.. 😵
p.s. majka, podarilo sa ti niečo zistiť na tej porade, ako si spomínala?
@ajka51 zatiaľ nikto nič, posuniem to ešte zajtra, ale tiež sa vyjadrovali v tom zmysle, že buď tento rok alebo platiť 26 týždňov po novom. a to čo som citovala sympe tuším, to bolo už schválený návrh, našla som to cez google, schválený návrh 461/2003, takže je to podľa mňa takto, ale ak mi to niekto zmysluplne vyvráti budem rada kvôli vám.
toto je posledná odpoveď na porade, ktorá sa týka tohto konkrétne, hore otázka dolu odpoveď, od poraďáka, čo sa vyzná, takže takto. Neviem je to dosť mätúce, pretože stále tam vidím tých čudných 31 dní, takže také čisté to nebude.
a je tam možno nejaká možnosť ako to získať aj po novom roku. teda dúfam, v to.
Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadne dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. V tomto roku sa dalo po RD napr. čerpať zvyšnú dovolenku a doplatiť si DPvN, pre vyššiu dávku v nezamestnanosti.
Po prečítaní schválených zmien, dajme tomu to prezident podpíše, som to pochopila takto:
1. ak nemá zamestnanec po RD vym. základ, počítajú sa dávky v nezamestnanosti z obdobia 2 rokov pred nástupom na RD.
2. ak má DPvN min. 26 týždňov, ráta sa z tohto DPvN, ak menej, tak podľa č.1
Takže v r 2011 sa už nebude dať zvýšiť si dávky v nezamestnanosti?
Konkr. príklad známa končí RD 5.4.2011 (dieťa bude mať 3 roky) tak nijakým spôsobom si už neprilepší, budú sa jej dávky v nezamestnanosti rátať zo mzdy, čo mala pred nástupom na MD?
ďakujem
Ak si ich chce zvýšiť, tak môže začať platiť DPvN a keď bude platiť aspoň 26 týždňov, tak sa jej bude počítať z VZ tohto poistenia. Alebo môže RP poberať manžel, ona ukončí RD, aj PP a začne poberať dávku v nezamestnanosti ešte tento rok......
dnes som si to trochu čítala a tiež sa mi zdá, že len v prípade, že v rozhodujúcom období (t.j. dva roky pred zaevidovaím na UP) namá poistenkyna žiadny VZ zo zamestnania, tak sa na nu vzťahuje, že sa jej bude podpora rátať z VZ z DNP ak jej trvalo aspon 26týždnov, inak z VZ dva roky pred nástupom na RD (ak nie je podpora nižšia, akoby bola rátaná z minima). Ak nejaký vym.základ zo zamestnania má, tak predokladám sa to bude rátať ako doteraz, ked to nie je zmenené. Takže doplácať do maxima sa predpokladám dá.
Ale treba si to ešte overiť 🙂
ahojte,vcera mi nesiel net...
ja uz zacinam byt riadne zufala.dakujem za rady, no neposuniem sa nikam tento rok,lebo uz zacali dovolenky 😠
tlacim na nich,ako sa len da,ale nikam to nevedie...kebyze to bol povodny zamestnavatel, no problem, ale su to uplne novi cudzi ludia...v stredu mi maju volat,ci sa rysuje nejake miesto, fakt neskutocne na poslednu chvilu
chcem si uzit posledne vianoce na rodicovskej a zatial som len nervozna
myslite,ze po novom sa nebude menit to,ze by ma teoreticky zamestnavatel zamestnal na par dni a po dohode alebo vypovedi s vypoved.lehotou by mi odstupne a nalezite prachy zahrnul do mzdy? Ten VZ by bol predsa len uplne iny...
oni mi chcu najst miesto, snazia sa a ja len dufam,ze ak by to nevyslo, tak aspon v tomto by mohli vyjst v ustrety...
dakujem 🙂
ahojte, suhlasim s tym, co napisala gapa. aj som to dnes znova preverovala v SP. cakam este na odpoved v HN poradni, ale predpokladam, ze mi to len potvrdia. v pripade zamestnania po RD - ked aj vo vypov.lehote + DPvN, by malo byt rozhod.obdobim a podkladom pre vypocet podpory. nejdem sa uz teda plasit, ale sa zaevidujem hned po skonceni RD na DPvN. (pozn.novela zak. asi este nie je uverejnena v zb.zakonov). tych "cudnych 31 dni" v nej nie je, aspon co sa tyka zmien v poisteni... vid napr. stranku soc.poistovne.
http://www.socpoist.sk/zmeny-v-poisteni-v-nezam...
dakujem moc za rady a vas drahocenny cas, popri starostl. o vase poklady. krasne sviatky vsetkym prajem a rozziarene ocka vasich deti! aja
@gapa @mskorova mna trosku pletie obdobie pred nastupom na RD, to obdobie 2 rokov dozadu tam nie je iste,ci ano? cize,ak som cerpala dovolenku po MD a nastupovala na RD, berie sa mi to ako VZ?
zdrzuju ma, nik nedviha, konci rok a asi sa nedohodneme podla mojho...bud si dam diazepam alebo neviem neviem ☹
@ajka51 aha, takže v prípade, že po nástupe do práce po ukončení RD ti vznikne nejaký VZ v práci, aj keď potom tento PP ukončíš a pred týmto ukončením PP si ešte aj zaplatíš nejaké DPvN, bude sa ti rátať podpora nie dva roky pred nástupom na MD a RD, ale z týchto VZ? to by bolo celkom fajn, ak je to tak, to myslím, že by sa tí zamestnávatelia dali celkom aj ukecať. A vlastne po novom roku bude VZ aj s odstupného. 😖
Babulky,
mam to 🙂 🙂 🙂 Dakujem všetkym, ktore sa podelili o radu a skusenosti, pekne sviatky 🙂
toto som stiahla zo stránky nrsr.sk, a tu je to dosť jednoznačne napísané:
😕 😕 😕
. V § 108 sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
„(4) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je len obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca, za ktoré nemá vymeriavací základ, a obdobie poistenia v nezamestnanosti dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacieho základu dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, ak získala najmenej 26 týždňov poistenia v nezamestnanosti ako osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti; ak toto poistenie v nezamestnanosti trvalo menej ako 26 týždňov, výška dávky v nezamestnanosti sa určí podľa odseku 3 druhej vety.“.
ale je tam stále, že ak nemá VZ, takže ak budete mať, dúfam, že sa to bude spolu posudzovať inak.
@mskorova oni to musia tak zamotane napisat, ze to citam ako blbec na sto krat... 😔
mam uz len posledne uistovacie otazky...dala som sa poistit, RD mi sice konci az v januari,ale ak ukoncime tento rok PP z organizac.dovodov, tak mi tych par dni platenia poistneho snad budu stacit,ze?
su to formality a riesenie na dialku, a ak ukoncenie PP bude ku koncu roku, teda 31.12, tak ak pojdem na urad prace po tomto termine, ci v novom roku, tak budem este posudzovana podla stareho,alebo dat bacha na ten datum???
@lalupa
ak chceš byť posudzovaná podla starého zákona, tak ťa musia zaregistrovať najneskôr 31.12.2010, t.j. v ten den nesmieš byť už zamestnaná.
@lalupa
ak si čerpala po MD riadnu dovolenku, tak je to dva roky dozadu? Ak máš dvojičky, tak si čerpala MD cca 9mesiacov, teda predpokladám do nejakých 8mesiacov veku detí, potom si napr. čerpala riadnu dovoelnku 1mesiac???, t.j. do 9mesiacov veku detí a teraz majú už 2roky a 11mesiacov, tj. to už je viac ako 2roky.
@gapa ano, poprosila som financnu, preposielala mi kompletny rok 2008, dovolenka sept, okt a nov, takze nic z toho, co by voslo do 2 rokov dozadu, ostava mi spoliehat sa na DPvN...
takze predsa posledny mozny datum ukoncenia je 30.12.
dakujem
mam hlavu ako jelen, snad mi to zajtra pomoze
je mi do placu, cas ide proti mne, od rana som nejedla, len riesim a volam, kurnik
cakam este na odpoved,dala som tento datum, kebyze 31.12 a hned sla na UP? je to pracovny den
na stránke porada.sk, je práve minister Mihál, zadala som otázku na túto tému, tak uvidím, či odpovie, potom to sem hodím.
takže baby je to tu, čítajte:::
🙂
Pôvodca textu príspevku: msa
dobrý deň, chcem sa spýtať na DPvN od nového roka, konkrétne na § 108 sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
„(4) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je len obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca, za ktoré nemá vymeriavací základ, a obdobie poistenia v nezamestnanosti dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacieho základu dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, ak získala najmenej 26 týždňov poistenia v nezamestnanosti ako osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti; ak toto poistenie v nezamestnanosti trvalo menej ako 26 týždňov, výška dávky v nezamestnanosti sa určí podľa odseku 3 druhej vety.
otázka je? čo ak po ukončení RD vznikne v PP nejaký VZ, ako sa bude v tomto prípade vypočítavať dávka v nezamestnanosti, z tohto VZ? a v prípade, že si začne priplácať DPvN počas obdobia RD a ak v rozhodujúcom období vznikne aj VZ v PP, ale DPvN nebude platiť 26 týždňov, tak dávka sa bude vypočítavať len z tohto VZ v PP? a ak si zaplatí 26 týždňov a má aj VZ v PP , tieto VZ sa budú sčítavať ako doteraz?
ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Áno, ak po ukončení RD vznikne v PP nejaký VZ, dávka v nezamestnanosti sa bude vypočítavať z tohto VZ.
Ak si začne priplácať DPvN počas obdobia RD a ak v rozhodujúcom období vznikne aj VZ v PP, ale DPvN nebude platiť 26 týždňov, tak dávka sa bude vypočítavať z VZ v PP plus z minimálneho VZ za DPvN.
Ak si ale zaplatí najmenej 26 týždňov DPvN a má aj VZ v PP, tieto VZ sa budú sčítavať tak ako doteraz.
k zaregistrovaniu na UP potrebujem ukoncenie PP, zapoctovy list a este nieco? bez toho ma nehodia do systemu?
@lalupa áno na ten nový
a k zaregistrovaniu potrebuješ, presne ako píšeš, ukončenie PP a zápočtový list, aspoň to ukončenie určite a povieš, že zápočtový doložíš. možno sa bude dať s nimi dohodnúť. u nás sa to dá. viem, že tam boli aj len s tým ukončením a ostatné čo potrebovali doložili neskôr. a ako to s tebou teda vyzerá? stihneš či nestihneš? dajú ti to ukončenie? držím ti palce

@mskorova presne takto to chápem aj ja ...