icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

domulienka
17. dec 2010

Martinka,dakujem za radu,skusim....

martinka17
17. dec 2010

@domulienka 😉 😵

mskorova
18. dec 2010

@ajka51 máš byť dobrovolne poistená od nového roku aspoň 31 dní, neviem kedy ti končí RD a PP, tak si to musíš podľa toho vyrátať, baby pri okienku niekedy nevedia ani to čo my, a ak vedia asi sú platené za to aby neradili , keď nemusia. ako by dávali zo svojho. jdúfam, že ti to vyjde. maja

mskorova
18. dec 2010

@lalupa keďže ja neviem presne ako to vyratávajú, tak by som si radšej jplatila z maxima. a ak by si aj nestíhala mať 31 dní do skončenia PP, môžeš to urobiť, tak, že na úrad práce nepôjdeš hneď po skončení PP, ale až po uplynutí tých 31 dní. To obdobie medzitým by si bola dobrovolne nezamestnaná, ale musela by si si ešte platiť za tie dni aj ZP.

mskorova
18. dec 2010

@moon1979 jemu sa bude vyrátavať PvN z vymeriavacieho základu z práce, takže už teraz to nejako neovplyvní. 😒 , na UP sa prihlási do 7 kalendárnych dní po skončení PP.

mskorova
18. dec 2010

baby toto som našla, takže sa obávam, že nejakých 31 dní DPvN, vám v novom roku už asi nepomôže:
☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ 😢 😢 😢
takže ak má niekto možnosť skončiť PP hneď, nech to urobí ešte teraz tento rok, aj keď je koniec roka, myslím, že sa to dá stihnúť. 😵 😵 😵
POISTENIE V NEZAMESTNANOSTI

Od 1.1.2011 sa upravuje zisťovanie rozhodujúceho obdobia pre výpočet dávky v nezamestnanosti u osôb, ktoré v posledných dvoch, resp. troch rokoch neplatili poistné na poistenie v nezamestnanosti, pretože boli celý čas na rodičovskej dovolenke. Dávka v nezamestnanosti sa určí z obdobia dvoch rokov pred prerušením poistenia z dôvodu rodičovskej dovolenky. Uvedenou úpravou sa zároveň zaručí, že výška dávky v nezamestnanosti sa určí zo skutočného vymeriavacieho základu dosahovaného pred nástupom na materskú dovolenku.

mskorova
18. dec 2010

ale tu som našla niečo ďalšie, teda ak som tomu dobre porozumela, ak si nepriplatíte aspoň tých 31 dní dobrovolne, bude sa vám vypočítavať podpora z VZ, ktorý bol pred nástupom na MD a RD. Ak si to však priplatíte na tých 31 dní, bude sa Vám rátať z tohoto.
Ovšem na konci je poznámka, že poslanecký návrh je až 90 dní a niekde som čítala, že až na 26 týždňov. Takže baby treba sledovať a čítať. dúfam, že som aspoň trošku pomohla. 😉 😉

1. Ak poistenec nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ, dávka sa určí z minimálneho vymeriavacieho základu ( netýka sa žien, ktoré získali dobu poistenia počas čerpania rodičovskej dovolenky)
2. Ak ale bola doba poistenia v nezamestnanosti získaná v ý l u č n e z obdobia čerpania rodičovskej dovolenky , potom sa dávka v nezamestnanosti určí z obdobia dvoch rokov predchádzajúcich dňu uplynutia doby poberania materského ( od začiatku rodičovskej dovolenky)
3. Ak je v rozhodujúcom období získaná doba poistenia z čerpania rodičovskej dovolenka a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, potom
a) ak dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti je dlhšie ako 31 dní, určí sa dávka v nezamestnanosti výlučne z vymeriavacích základov na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti
b) ak dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti trvalo menej ako 31 dní, určí sa dávka v nezamestnanosti podľa bodu 2. t. j obdobia dvoch rokov predchádzajúcich dňu uplynutia doby poberania materského
Toto je pre ženy výhodnejšie, ako predchádzajúci právny stav. Poslaneckým návrhom má byť táto doba dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti , potrebná na postup podľa 3 a)predĺžená na 90 dn

cartridge
18. dec 2010

Ufff, klobúk dole, pri troch deťoch a ešte mať čas študovať zákony ... Ďakujeme, že nás informuješ o týchto zmenách. Ja som len v rýchlosti zapla PC a prečítala si to, rozmýšľať o tom budem až večer, keď deti zaspia, ale z toho, čo som prečítala, teda tú poslednú vetu, znamená to, že lepšie budú na tom mamy, ktoré ukončia PP až v novom roku? Ďakujem.

mskorova
18. dec 2010

@cartridge bolo to myslené tak, že v doterajšej právnej úprave, ak si mamička nepriplatila DPVN dostala podporu v min.výške , alebo asi minim.mzdy najakých cca160E, ale od nového roka, ak si nepriplatí bude jej do úvahy braný VZ z práce pred nástupom na MD A RD.
V skutočnosti my tu diskutujeme o maximálnej podpore a na to sú lepšie podmienky v tomto roku. Ale ak tomu dobre rozumiem, tak zo začiatku roka pokiaľ nezmenia tých 31 dní na 90dní, alebo nebodaj na 26 týždňov, to tiež nebude také zlé. 😀 😀 😀

mskorova
18. dec 2010

@cartridge a okrem toho dve deti niekde brázdia svahy a tretie spí, tak som si chvíľu času našla. 😝

moon1979
18. dec 2010

@mskorova
dakujem za odpoved 🙂 a este doplnujúce otazka - VZ sa nescitavaju? keby po skonceni PP uzatvoril DPvN napr. na 4 dni, potom to zrusi a nasledne sa zaeviduje na UP tak sa mu tie VZ nescitavaju?

moon1979
18. dec 2010

@mskorova
... aha, akurat citam jeden tvoj prispevok, ze od noveho roka musi byt dobrovolne poisteny minimalne 30 dni ... tak uz teraz rozumiem :(

lalupa
18. dec 2010

@mskorova dakujem pekne, ja som sa k tomuto nijako nevedela dostat...stale sa neviem pohnut, oni nevedia, co dalej, namutila som im vodu, zacali dovolenky, neviem, co stiham, kurnik... ☹ DPvN som nezacala platit, dufala, som ze sa to vyriesi, a stale dufam... ☹

lalupa
18. dec 2010

cize 1.ked sa dohodneme- napr v novom roku ukoncime PP, tak pojdem z VZ pred nastupom na MD a RD, co je vlastne moja hruba mzda? je to vo vyske 50%?
2.ak by sme sa vedeli dohodnut na nejakom odpracovanom obdobi, pripadne vypovednej dobe a urcitom plate, sla by som potom z posledneho VZ?
kedy to maju schvalovat? ako ich poznam, tak to daju s ucinnostou od 1.1, aj keby schvalovali koncom januara, ja mam stastie na blbe terminy a zakony... 😖
dakujem

mskorova
19. dec 2010

@moon1979 sčítavajú sa , ale v jeho prípade, keďže sa mu bude zarátavať, celé obdobie spätne dvoch rokov , v ktorých bol zamestnaný a mal každý mesiac nejaký VZ, tak nejaké štyri dni mu neurobia žiaden rozdiel takmer. to by musel aspoň pár mesiacov. 😢

mskorova
19. dec 2010

@lalupa už je to schválené, tento týždeň sa choď príhlásiť na DPvN, nech ti to beží, ak sa ti dá dohodnúť so zamestnávateľom, nech ťa tam nechá ten mesiac, aj keby na neplatenom volne, ak by sa inak nedalo. alebo ak by sa s ním nedalo dohodnúť. ostaň ten zvyšný čas dobrovolne nezamestnaná, akurát za tie dni by si si musela zaplatiť ešte aj ZP. a až po uplynutí tých 31 dní sa choď zaevidovať na UP. 😉
áno dostaneš 50ˇ% z VZ, z ktorého boli platené odvody. alebo DPvN.

lalupa
19. dec 2010

@mskorova dakujem pekne 🙂 skusim dohodnut teda to neplatene volno, prihlasim sa na platenie DPvN a uvidime...ak som medzi MD a RD cerpala 48 dni dovolenky, to sa nerata ako VZ?
ten VZ je mzda brutto alebo je to uplne ina polozka?

mskorova
19. dec 2010

@lalupa z tej dovolenky sa ti VZ bude rátať, ak to je v období dvoch rokov dozadu, takže by stačilo platiť z rozdielu VZ, ale malo by to byť 48 dní, takže ak to chceš platiť menej dní ako 48, tak si zaplať z vyššej sumy. VZ máš na páske uvedený, je to aj hrubá mzda, z nej sa vyrátavajú odvody. 😉

cartridge
19. dec 2010

@mskorova Ahoj, deťúrence spia a tak som sa rýchlo stiahla k PC. Pozerala som na stránku SP a tam sa píše, že podmienka musí byť splnená 26 týždňov poistenia v nezamestnanosti, teda nestačí 31 dní. Chápem to dobre? Čítam to narýchlo a tak sa neviem sústrediť, môžeš mi to potvrdiť, prosím?

mskorova
19. dec 2010

@cartridge a kde si to tam našla , ja som nič také nemohla nájsť? prilož link ak sa ti dá,mal by to byť §108, nech to prečítam, a pozerala som aj zbierku, a vôbec som tam nenašla novelizáciu k tomuto zákonu, tak teraz som už z toho vedľa, či to teda je alebo nie je schválené. :(

cartridge
19. dec 2010

@mskorova Daj sa normálne na stránku www.socpoist.sk a tam je to hneď ako upozornenie na zmenu zákona o soc. poistení od 1.1.2011 - /neviem, či som to pochopila správne o tých 26 týždňoch.

mskorova
19. dec 2010

našla som, ale na nejakej stránke, schválené novely a fakt tomu dobre nerozumiem, skúsim to dať zajtra na poradu.

ajka51
19. dec 2010

@mskorova toto som nasla na tej stranke soc.poistovne.
http://www.socpoist.sk/zmeny-v-poisteni-v-nezam...
tu sa pise len o tych 26 tyzdnoch a ozaj to nie je velmi zrozumitelne.
zaujimave info su aj tu - od expertky HN, ale z novembra, tak to asi nie je aktualne, schvalili sa zmeny v soc.poisteni inak..
Možno zvýšiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti počas RD?
http://moje.hnonline.sk/node/4021

ked sa mi podari dobre dohodnut v zam., mala by som byt 4 mesiace este v PP. no to nebude zdaleka 26 tyzdnov. neviem ani, ci sa stale budu zratavat VZ z oboch poisteni..

lalupa
19. dec 2010

chapem to tak, ze najlepsie je vybavovat rychlo teraz do konca roku,ze??? klasika, pre mna je aj tych par viet,co tam informuju, nezrozumitelnych... 😅
@mskorova dakujeme za kazdu radu, pomoc... 😉
zajtra nemozem,ale v utorok nabieham sa prihlasit, verim,ze tam niekto bude aj posledny tyzden v tomto roku a snad staci tyzden platenia DPvN,ako tu pisali ine baby... 😅 ,uz len sa dohodnut s firmou...

ajka51
20. dec 2010

@lalupa neoplati sa ti so zamest.lepsie dohodnut pre teba, ak sa da? lebo v pripade vypovede by ti mali dat 2 (alebo 3, ak si tam viac ako 5r. vratane RD) mes.vypoved. dobu + 2 (al.3) mes. odstupne (zatial to, myslim, nezrusili).
pocas tej doby by som si chcela aj ja priplatit to DPvN. co zial este nevieme presne, ci staci tych min. 31 dni platit, alebo musi byt aspon 26 tyzdnov (cca pol roka)..? snad sa majke podari daco zistit a daju nam tu cim skor vediet, za co dakujem. ☹

sympa1
20. dec 2010

tych 26 tyzdnov zanemna zakladne poistenie v nezamestnanosti, cize si klasicky na RD a odvody plati zamestnavatel, cize si zamestnana na RD. ale toto dobrovolne je pripoistenie, a o tom sa hovori, cize od januara musi byt minimalne 31 dni, a mila pani na socialke ktora bola fakt mila mi povedala ze vzdy sa v prvom rade bere do uvahy dobrovolne pripoistenie.mne sa konci RD v marci a povedala mi ze sa vobec nemusim plasit a teraz vsetko rusit a hlasit na UP aby som bola akoze podla stareho zakona vedena, ze o nic nepridem, mam si pekne dobrat RP a zaplatit si tych minimalne 31 dni..AK by bolo zaplatenych menej ako 31 dni tak sa bere do uvahy 2 roky pred nastupom na MD. 🙂

mskorova
20. dec 2010

@sympa1 no neviem, či je to tak, len kvôli vám dúfam, že hej, lebo :
65.
V § 108 sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
„(4) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je len obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca, za ktoré nemá vymeriavací základ, a obdobie poistenia v nezamestnanosti dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacieho základu dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, ak získala najmenej 26 týždňov poistenia v nezamestnanosti ako osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti; ak toto poistenie v nezamestnanosti trvalo menej ako 31 dní, výška dávky v nezamestnanosti sa určí podľa odseku 3 druhej vety.“.

z čoho mi síce nie je celkom zrejmé ako tam figuruje tých 31 dní, ale ja to chápem tak, že musí byť 26 týždňov poistená ako dobrovolne poistená osoba v nezamestnanosti. 😠

mskorova
20. dec 2010

@lalupa teraz stačí aspoň pár dní, a ak sa dohodneš aj so zamestnávateľom, nie je o čom 😅

mskorova
20. dec 2010

baby čítala som to aj na tej socpoist.sk, ten koniec je síce akýsi skomolený, ale dosť jednoznačne mi z toho vychádza, že si musíte platiť DPvN celých 26 týždňov a nejedná sa o žiadné zákonné poistenie ale dobrovoľné. takže asi tie čo máte šancu a možnosť byť posudzované podľa tohto zákona do 31.12.2010, by som do toho šla.

mskorova
20. dec 2010

@ajka51 VZ sa budú zrátavať, a keď ti umožní štyri mesiace pracovať, záleží od kedy, keby si sa prihlásila už teraz na dobrovolné, tak to by nebolo až také zlé, to by si mala už len nejaké dva mesiace navyše. 😉 a stačilo by ti platiť len z rozdielu vtedy, keď budeš zamestnaná, inak z maxima. a aj keby si si platila z maxima tých 6 mesiacov, tak to je nejakých 6 x 60E - 360, + teda ak budeš dobrovolne nezamestnaná do doby dovršenia tých 26 týždňov, musela by si si zaplatiť ešte aj ZP, ale keď vyjde podpora, môžeš si povedať, že to stálo za to nie?