icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

ajka51
22. dec 2010

@mskorova @gapa gapa, zeby sme sa mylili?
takze sa mam predsa utekat prihlasit na DPvN? staci teda aj z minima v decembri, kym nemam prijem z PP, len nech mi bezi tych 26 tyzdnov poistenia? snad mi priemer velmi neklesne, hm? co poradite?

mskorova
22. dec 2010

@ajka51 záleží na tom koľko zarobíš, + z min.VZ z DPvN, ak to nebudeš platiť až celkom 26 týždňov, ale ak by si pracovala 4 mesiace a doplácala by si si do maxima a potom by si bola ešte 2 mesiace dobrovolne nezamestnaná a platila si až do tých 26 týždňov, mala by si maximum. za to obdobie by si si musela aj ZP. ale výsledok by stál o to. hm? 😎

ajka51
22. dec 2010

@mskorova to prave neviem. musela by som "investovat" vyse 400 eur, co vobec nie je malo. chcem sa poistit pre istotu, lebo neviem, aka je tu situacia po rokoch, ako rychlo si najdem nove zamest. priorita je pre mna najst si vhodne zamestnanie (predtym uspesne dostudovat), nie byt na podpore, ale kym to bude, aby som bola trosku v klude..

mskorova
22. dec 2010

@ajka51 tak to už musíš zvážiť, je to dosť, ale ak to vyjde máš to splatené, ja som tiež nechcela byť na podpore, ale radšej v zamestnaní, ale bohužiaľ stalo sa a bola takáto možnosť, tak prečo to nevyužiť 😀 , tak ti držím palce.

cartridge
22. dec 2010

@lalupa držím Ti prsty, aby si to vyriešila, musíš mať nervy, ja som to takisto riešila na poslednú chvíľu, potom daj vedieť.

gapa
22. dec 2010

@ajka51
musíš zvážiť sama. Ale ak sa poistíš teraz len z minima a potom budeš mať v súčte zamestnanie +dobr.poistenie maximum, tak sa všetky VZ zrátajú (vrátane minima) a vydelí sa to počtom kal. dní, za ktoré si platila. Takže záleží od počtu mesiacov, kolko budeš platiť z minima, aký to bude mať vplyv na podporu. Ak napr. 6mesiacov z minima a 6mesiacov

Ja tiež uvažujem podobne ako ty. Tiež by som brala radšej prácu, nie je mojim cielom získať max. podporu, ale mať nárok na podporu. Zvažovala som podla toho, aké je riziko, že prácu nezískam, tak som si najprv platila z VZ 800 pol roka (min. zimu + jar) a som to brala tak, že budem platiť tolko, aby mi nebolo tých penazí až tak lúto, ak by som to vlastne nevyužila. No a na jesen, ked som počula jednu známu, aká je situácia na trhu práce som si sa prihlásila z vyššieho VZ, tuším 1300eur a budem to platiť 7mesiacov. Platím preto, že mne PP už netrvá, firma je v konkurze, resp. už vlastne neexistuje. Platila som zároven aj DNP a čerpala som 2x očr, tak ma predtým vyšiel štvrtrok na 750Sk (ak odrátam od poistného DPvN + DNP- ošetrovné, čo som dostala). Teraz platím viac a tiež aj DNP z minima, ale uvažujem z dôvodu nových zákonov, že DNP pred koncom roku 30.12.2010 zruším. Dôvod sa mi tu ale nechce rozpisovať, to by bolo na dlhšie. No nie som ešte rozhodnutá.

lalupa
22. dec 2010

@cartridge ja neviem, hapruje mi net ,ked najviac potrebujem, prve vyjadrenie je suhlasne, ze uz pre nich nebudem pracovat od noveho roku, nepodpisem novu zmluvu,zmena zamestnavatela, , len musim zistit,ci ma nechcu s odstupnym okaslat...poprosila som datum toho 30.12, no uz sa neviem im dovolat,tak neviem,ako si to vysvetlit...trafi ma

lalupa
22. dec 2010

pomoooc, zmena zamestnavatela-nove zmluvy od 1.1, argumentuju,ze aj tak mi potom vyprsi, nechcu mi dat skoro po 10r odstupne, ze si mam dat vypoved, povedala som,ze nechcem
som este v ochr.lehote na rodicovskej,ze? kurnik, nemam argumenty

lalupa
22. dec 2010

neviem,ci sa da rozumiet tomu, bude mi volat jedna baba, tym,ze firma prechadza od noveho roku na inu znacku, tak mi vraj moja vyprsi...nasi nepodpisali a dostali odstupne,ved plati nejaky zakonnik prace nie? nemusim podpisovat nieco, co mi nevyhovuje? a ked vyprsi stara zmluva na povodnu firmu, tak tym to konci???
kto sa v tom vyzna? cim argumentovat?

mskorova
22. dec 2010

@lalupa ak máš dobu neurčitú, nemôžu ťa donútiť to podpísať, robia to len preto, že vidia ako si na tom. hnusoby!!!

lalupa
22. dec 2010

@mskorova odkupila nas ina firma, vsetko cez telefon, cize onicom, riesia last minute, uz su na dovolenke a ja sa tu mozem zblaznit...
moze mi koncit zmluva zmenou zamestnavatela?od 1.1 sa vsetko zmeni a ide sa pod novou znackou

lalupa
22. dec 2010

toto nie je fer...skusaju to na mna
ja mozem nepodpisat novu zmluvu,ze? po skonceni RD?

lalupa
22. dec 2010

pocuvajte,pracovna zmluva musi byt obojstranne podpisana,nie?aj zaciatok, aj koniec,ci nie?
je tu niekto? ☹

gapa
22. dec 2010

@lalupa
samozrejme, že PZ musí byť obojstranne podpísaná. No a pozri si aj § 29a Zákonníka práce, príp. § 27-31. O prac.zmluve sa píše v § 42-45 ZP. Kedy ta môže zamestnávatel preradiť na inú práceu je v § 55.

gapa
22. dec 2010

tu je jedna odpoved od ministra p. Mihála. Priznávam, že zatial nerozumiem tj druhej časti, no musím si nanovo vytlačiť ten zákon terajší a aj nové znenie. Ten prvý a posledný odsek je potešujúci.
http://www.porada.sk/1596968-post15.html
@ajka51

lalupa
22. dec 2010

@gapa na predchadzajucej strane to pisala mskorova, az sa divim,ake je to zrozumitelne 🙂

co sa tyka mna, uz sa mi neozvali, tak im mam chut napisat,ze im prajem prijemne sviatky a ze ja ich nebudem mat, pretoze ma drzia v napati a neistote aj nadalej...
budem sa musiet pripravit na to,ze mi 11.1konci RD, 12. im nabehnem do office do blavy a budem sa hlasit ci co, nepodpisem novu zmluvu a netusiiiim ,ako a co dalej...
dnes som uz 4x fajne hnackovala, oni to nechapu, jedna baba po materskej...

gapa
22. dec 2010

@mskorova
prosím ta, rozumieš tej druhej časti odpovede? nechápem, ako si toto vysvetliť, že sa vraj bude rátať z VZ zo zamestnania + z DPvN z minima, to sa mi nejako nezdá. Neviem podla akého § by to takto malo byť. Lebo podpora sa vždy rátala len spolu, nikdy nie zvlášť z každého tohto poistenia. Neviem, či niečo prehliadam?? Bolo by dobré to ešte overiť.

lalupa,
díky, som si nevšimla, že to tu už je od zadávatelky 🙂

gapa
22. dec 2010

@lalupa
tak ti držím palce. Dobré by bolo aby ti trval ešte prac.pomer aspon 12.1., lebo netuším, či by robili odvody s odstupného, ak by sa ti skončil PP posledným dnom RD, aj ked je v tej diskusii prípad vyplácania odmien počas RD, ale tomuto zatial nerozumiem, takže velmi neviem ani poradiť. Ale v takom prípade, ak by ti trvalo aspon 1den poistenie v nezam. zo zamestnania (toho 12.1.) + by si sa prihlásila predtým aj na dobrov.poistenie v nezam. (asi by som začala od 1.1.2011, ak by sa náhodou platili odvody z odstupného za obdobie 1.1.-12.1.), tak by to bolo fajn.

mskorova
22. dec 2010

@gapa ja si myslím, že to nejako súvisí s doterajším zákonom, keď mamičky ukončili PP a nemali žiadny VZ ani z DPvN, tak aj tak im dali tú minimálnu podporu. A vlastne teraz ak si nezaplatia DPVN tých 26 týždňov celých, ale budú mať nejaký VZ z PP, tak ich sčítajú, ten z PP a napriek tomu, že by si platila z maxima, kvôli tomu, že to nebolo celých 26 týždňov, berú do úvahy asi iba to minimum. Aspoň ja si to tak nejako predstavujem a tak nejako som to pochopila, preto som sa ho pýtala na tie tri konkrétne prípady. A chápeš to aj ty tak, že vlastne keby sa mohli baby dohodnúť so zamestnávateľom, aby im zaplatil aspoň na pár dní tých cca 70E/deň, tak by vlastne dostali tiež maximum a ani by sa nemuseli dobrovolne pripoistiť? Viem, že sa s odstupného budú platiť aj odvody, ale neviem, či to budú brať do úvahy, ako VZ na výpočet nároku na dávku. Lebo to potom každej ktorej by vyplatili odstupné by aj tak vyšlo maximum nie?

lalupa
23. dec 2010

@gapa na dpvn som sa prihlasila predvcerom a ak sa nedohodneme do konca roku, potrebujem si to pozistovat,ako je to aspon s tym jednym dnom...dufam,ze len skusaju a dufaju,ze neviem nic po pravnej stranke, a ak by sa upravoval zakonnik prace v novom roku v prospech zien po rodicovskej,ako uz avizovali, tak by som opat mohla mat nejake dalsie eso v rukach...
inac,nie je problem ukoncit PP,ale bez odstupneho...a ja im to skoro po 10r nenecham len tak,hoci su to cudzi ludia pre mna...
mam toho na dnes dost, prajem pokojnu nocku,aj ked uz asi vsetky spinkate 🙂

mskorova
23. dec 2010

@lalupa tak ti držím palce, aby ti to vyšlo, zneužívajú tvoju situáciu, a dobre to vedia, a ty sa bráň, na to odstupné máš plné právo!!! 😠

ajka51
28. dec 2010

@mskorova @gapa ahojte, dockala som sa konecne, dufam, relevantnej odpovede. huraaaa

TREBA UVIESť VECI NA SPRÁVNU MIERU
http://moje.hnonline.sk/node/4561

lalupa
28. dec 2010

@ajka51 super, tak sa tesim s tebou

ja som uz na pokraji nervov, vypisujem, mailujem, volam a kaslu na mna...hnackujem, nemala som vianoce, teraz je u nas rodina a ja som uplne bez nalady...

mskorova
28. dec 2010

@ajka51 tak super teda, to ma teší kvôli tebe aj iným babám to tiež pomôže. 🙂)

mskorova
28. dec 2010

@lalupa netráp sa a uži si trošku, prečítaj si ten link od ajky, vyššie, a môžeš počkať kľudne do skončenia RD, nastúp do práce a oni keď ťa nechcú, nech ti dajú výpoveď aj s odstupným.

@ajka51 môže to byť aj v tomto prípade, že lalupa po skončení RD nastúpi, platí si už DPvN a vlastne jej asi vznikne aj nejaký VZ v práci, a keďže bude mať VZ aj z práce po RD a aj z DPvN, tak by jej mohol vzniknúť nárok na max.dávky?

lalupa
28. dec 2010

@mskorova problem je ten,ze ma nechcu pustit z odstupnym...mozem vraj ist bez neho...al evsetko dlho trva , musim ja volat,mailovat, oni na to kaslu,dovolenky a po novom po nastupe do prace so mnou mozu este viac vybabrat...

najka1000
28. dec 2010

Ahojte,chcem vás poprosiť o radu.Som na rodicovskej a prepustili ma k 31aprilu 2010 a 11 aprila2011 mi konči rodičak a teraz by som si platila DPvN tu max.čiastku mam šancu dostať peknu podporu je to už len 3mesiace a za september som si zaplatila 22e to pripoistenie.Dakujem

gapa
28. dec 2010

@ajka51
tak fajn. Díky za info. Som rada, že sme sa zhodli zatial tri na takomto názore 🙂. Velmi nesledujem stránku HN, ale odpovede p. Navrátilovej sú tam dosť jasne písané, t.j. fajn 🙂.

mskorova
28. dec 2010

@lalupa ja viem, ale práve preto ti píšem, že si prečítaj ten link od ajky, z ktorého vyplýva, že aj po novom môžeš dostať peknú ppodporu, takže keď ti to odstupné nechcú dať, oznám im teda, že do roboty nastupuješ a hotovo , a buď ťa tam teda nechajú, a ak ťa nechcú musia ti dať výpoveď oni ale aj z odstupným. :D

mskorova
28. dec 2010

@najka1000 si platíš DPvN od septembra? alebo od kedy?