icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

lalupa
3. jan 2011

@cartridge tak ty si sla tiez touto cestou? mam hlavu plnu zakonnika prace, podmienok zmluv a kadecoho este,ze si nepamatam ani co bolo pred hodinou 😀

mskorova
4. jan 2011

@lalupa súhlasím s @cartridge a dúfam aj ja, že ho presvedčíš a vyjde ti to. 😉

lalupa
4. jan 2011

@mskorova budem musiet,aj keby som si to mala vybehat ja, urobim zo seba asistentku,ale nie lacnu 😀

myslite,ze bude stacit od stredy do piatku? vraj vikend mi to moze pokazit v konecnom dosledku...

lalupa
4. jan 2011

babule, tak to zhrniem a ak to vidite inac, opravte ma prosim
takze: platim si max dpvn od 21.12.10, najlepsie je ukoncit PP nasledujuci den po ukonceni RD a mat nejaky VZ, podla p.navratilovej by sa mali scitavat, podla mihala dostanem k VZ minim.z dpvn
su nejake nove pravidla, ze aj z odstupneho budu odvody,ale vsetko je nejake este len planovane a nechvalene...
ani ten pripravovany zakon o podpore matiek po RD,ze budu dostavat 50perc z HM pred materskou nie je schvaleny...
ak by sme sa s nasimi nedohodli a ukoncili ma posledny den RD, tak by ma zamestnal mm, stacilo by tych par dni,co som spominala vyssie? Ak by mi dal maximum,teda cca 73eur/den a ja si platim maximum dpvn, vyssie sa uz neda ist, bude to scitavanie z toho max alebo min dpvn?
obehat sp, zp a du? boze, tieto veci som nikdy nemusela vediet...este vymysliet prac.zmluvu, dovod ma zamestnat, a pritom on zivnost chce uz rusit...a treba rata spolu s cca 50perc odvodmi z uvedenej sumy?trebars aj 2-3dni?

ajka51
4. jan 2011

@lalupa ak myslis tu novelu zakona o soc. poisteni, tak je uz zverejnena v zbierke:
Zbierka zákonov č. 543/2010, ZÁKON z 2. decembra 2010,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.

riesit podporu "po starom", ako sa to dalo v roku 2010, je teraz teda bezpredmetne. su tu iste zmeny, ktore si treba odsledovat, overit.

zuzulask
4. jan 2011

čaute baby....mne v decembri skončila podpora, mala som max. ktorý som získala vďaka tejto stránke a diskusii...no a od 1.2.2011 nastupujem do práce......pekne mi to na seba nadväzuje.....

lalupa
4. jan 2011

@zuzulask tak prajeme stastny krok do novej prace, nech ta bavi a si v nej stastna 😉

zuzulask
4. jan 2011

@lalupa ..ďakujem

lalupa
4. jan 2011

@ajka51 nedozvedela som sa nic nove...len som sa doplietla...

lalupa
4. jan 2011

POISTENIE V NEZAMESTNANOSTI
Od 1.1.2011 sa upravuje zisťovanie rozhodujúceho obdobia pre výpočet dávky v nezamestnanosti u osôb, ktoré v posledných dvoch, resp. troch rokoch neplatili poistné na poistenie v nezamestnanosti, pretože boli celý čas na rodičovskej dovolenke. Dávka v nezamestnanosti sa určí z obdobia dvoch rokov pred prerušením poistenia z dôvodu rodičovskej dovolenky. Uvedenou úpravou sa zároveň zaručí, že výška dávky v nezamestnanosti sa určí zo skutočného vymeriavacieho základu dosahovaného pred nástupom na materskú dovolenku.

preco vsade pisu tie dva roky???? ved to nie je cas pred nastupom na MD...??? som jeleeen, cim viac hladam info

martinka17
4. jan 2011

@lalupa prečo, jednoducho ti to vyrátajú z posledných 2 rokov pre tým, ako si ostala na rodičovskej.
Ja som nastúpila na rodičovskú 09/2009, tak by mi rátali z obdobia 09/2007-09/2009. Je to zrozumiteľnejšie?

lalupa
4. jan 2011

@martinka17 jasne, takto tomu rozumiem 😉 je to iste alebo si to treba overit? dakujem

lalupa
4. jan 2011

este otazka, plati to,ze sa bude ratat 50% z HM v spominanom obdobi? bude sa to nejako spriemernovat alebo plati mzdova tarifa? zaujima ma to,lebo som bola na rizikovom skoro cele tehu... a vysledok bude tiez v hrubom a tretina dole? nemajte mi za zle tie moje otazky,ale mam len par dni, dakujem

martinka17
5. jan 2011

@lalupa joj, to ja ti neporadím, či to treba overiť, ale mne to príde, že ináč sa ten zákon ani nedá vysvetliť 😀 . A rátať by sa malo z priemernej HM za dané obdobie, nakoľko mzda sezónne kolíše, 13.plat, ročné odmeny..... 😉

sveti
5. jan 2011

@zuzulask , tak gratulujem k praci, to sa ti pekne podarilo.....mne skoncila podpora tiez a zatial praca v nedohladne, posielam ziadosti, beham a nic... ☹ ☹ ☹

lienka85
5. jan 2011

ahojte chcela by som sa poradit ci pri podavani danoveho priznania je treba zdokladovat vysku podpory v nezamestnanosti. Pokial viem je to nezdanitelna cast prijmu, no v manželovej praci chcu tlacivo aku podporu som dostavala. Preto je lepsie ak si danove urobim sama? Alebo si moze manzel na mna uplatnit bonus, bez toho aby to ovplyvnila vyska mojej podpory.

martinka17
5. jan 2011

@lienka85 nie som síce expert, ale podpora nie je príjem ako taký, je to DÁVKA v nezamestnanosti ak správne viem (teda nepodlieha dani z príjmu). A to tlačivo potrebujú, aby mohli uplatniť odpočitateľnú položku dane na manželku. Asi by bolo jednoduchšie odniesť tlačivo ☹

cartridge
5. jan 2011

@zuzulask Tak tomuto sa hovorí šťastie. Naozaj treba pozitívne myslieť, ja som tiež myslela, keď som sa dozvedela, že mi zrušili moje miesto a nové pre mňa nemajú, že som nejaká "menejcenná", urobí to samozrejme aj niečo so sebavedomím, ale potom som si povedala, že to je možno výzva a mňa čaká "možno" práca, ktorá sa tej predchádzajúcej nevyrovná. Zatiaľ však nemám ani prácu ani rozhodnutie zo SP o max. podpore, ale mám zdravé detičky a fajn rodinu a to je za všetko... Takže Ti gratulujem, že sa Ti to takto pekne podarilo a nech sa darí.

mima595
5. jan 2011

@lienka85 - to treba pozrieť Dan z prijmu FO, lebo napr. materske .. z neho sa tiež neodvadza dan, ale do prijmu sa rata... ak si chce manžel uplatnit odpocitatlenu polozku
zase rodicovsky prispevok sa tam nerata.... a tiež sa dan neodvadza....

sveti
5. jan 2011

pozrite tu, podla mna ak si chce uplatnit pracujuci manzel nezdanitelnu cast na manzelku tak do rpijmu manzelky sa zaratava aj podpora nezamestnanosti

http://hnonline.sk/c1-40841350-odpocitatelna-po...

sveti
5. jan 2011

@sveti , malo tam byt odpocitatelnu polozku 🙂

sveti
5. jan 2011

ak sa niekto v tom vyzna poradte prosim co sa zaratava do prijmu manzelky pre upaltnenie odpoc.polozky, dakujem

janka35
5. jan 2011

ahojte ,no aj mna by to zaujimalo co sa zaratava do prijmu manzelky pre uplatnenie odpoc.polozky,nakolko od januara do jula 2010 som poberala rod. prispevok a potom podporu a pri citani toho linku neviem ci som spravne pochopila ,kedze moja podpora do decembra ked sa berie ako prijem, prekrocila tu hranicu ci sa oplati si to davat do danoveho pre manzela

mskorova
5. jan 2011

@janka35 @sveti @mima595
dávka v nezamestnanosti na účely uplatnenia odpoč.položky na manželku:

Citát:Pôvodca textu príspevku: dobrava
Teraz ste ma zmýlili: patrí do vlastného príjmu manželky na účely odpočítateľnej položky na manželku aj vyplatená podpora v nezamestnanosti? Podľa mňa je to štátna dávka ako napr. rodičovský príspevok a ten sa do VPM nezahŕňa, alebo áno? Prosím opravte ma, ak sa mýlim.

Dávka v nezamestnanosti je náhrada príjmu, započítava sa do vlastného príjmu manželky.

takže ak výška dávky v nezamestnanosti prekročila hranicu odpoč.čiastky, tak sa to neoplatí,pretože aj tak nič nedostane na teba. ak by bola dávka nižšia ako táto čiastka, vyplatili by mu rozdiel súm.

mima595
5. jan 2011

este sa da odpocitat aj poistne, ktore ste zaplatili z DPvN... ale to asi velky rozdiel nespravi...
tak napr. OCR sa tiež rata do prijmu manželky, aj ked zase od vyplatenych OCR sa odrata zaplatene poistne na DNP

lalupa
5. jan 2011

ahojte,sice riesite uz ine pripady,ale mm ma nemoze zamestnat, bavili sme sa vcera o tom, on ma zivnost len pro forma, z prace neviem nic nove a tak,ak by ste mi prosim vedeli odpovedat na vyssie spomenute otazky, dakujem
@martinka17 13.plat nasa firma nikdy nedavala ☹ , teraz by bodol

mskorova
5. jan 2011

@lalupa výška podpory sa ti vyráta z dvoch rokov pred nástupom na MD a RD, neviem aký si mala plat, do úvahy sa berie mzda v hrubom a z tohto VZ je dávka 50%. To zn. napr. si mala VZ celé dva roky 500E x 24 mes. = 12000/24x50%, t.j. 250E výška podpory. toto je výpočet cca na mesiac, ale v skutočnosti sa to ráta na dni. nepochopila som čo máš na mysli s tou tretinou dole 😝

mskorova
5. jan 2011

@lalupa a nemáš v okolí fakt niekoho známeho, koho by si ukecala, nech to cez seba len preženie a že tie odvody by si mu ešte aj zaplatila, aby nebol stratový? 😕

lalupa
5. jan 2011

@mskorova myslela som,ci sa to zdanuje ako HM,lebo kebyze prikladny plat je 500eur, podpora polovica 250 a z toho este dan dole, tak to je onicom...ale ak v cistom a priratali mi max.dpvn miesto minimalneho,tak sa da...
hladam a premyslam, samozrejme by som zaplatila tie odvody, no nema kto pomoct...je to hra s casom a ja uz som vyšťavena
pozriem si spatne vyplaty,dakujem