icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

anib
7. feb 2011

pozerala som este to hnonline a jednou z odpovedi bolo aj toto: vôbec nevznikne nárok na dávku v nezamestnanosti. Tým že Vám zanikol pracovný pomer, doba na rodičovskej dovolenke nie je doba prerušenia účasti na poistení v nezamestnanosti a tak nesplníte podmienku byť poistená dva roky za posledné tri roky pred zaradením do evidncie nezamestnaných.
Pokiaľ sa týka spmínaných 26 týždňov dobrovoľného poistenia ide o nasledujúcu situáciu.
Ak fyzická osoba má v rozhodujúcom období na určenie denného vymeriavacieho základu len obdobie prerušenia poistenia v nezamestnanosti a obdobie dobrovoľného poistenia, potom sa denný vymeriavací základ určí z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti len vtedy, ak trvalo 26 týždňov, inak sa zisťuje ku dňu vzniku rodičovskej dovolenky.

anib
7. feb 2011

Stale to plati len pre tie osoby, ktorym trva prac.pomer, vsak? ostatne,co sa tyka dobrovolneho PvN ostava nezmenene?

mima595
7. feb 2011

mna to tiež zarazilo, myslim to, že ak sa ukonci PP pocas trvania rodicovskej dovolenky, tak sa nema narok na podporu...

lebo u mna je situacia nasledovna... PP mi trva, ale moj sef je velmi vazne chory, rozmyslal, že cinnost firny ukonci, ale kedže v evidencii ma už len mna /na rodicaku/ a kolegu /ktory dlhodobo maroduje/, tak nas nechal v PP, aby sa nam ratali roky....
a teraz neviem, ci nie je lepsie nastupit akože do prace na 1 den a nasledone ukoncit PP dohodou, este kym sef zije, lebo s nim je to naozaj velmi, velmi vazne, akurat minuly tyzden podstupil dalsiu operaciu a už ked mi telefonoval, tak sa 1.x priznal, že už nevladze... a pritom on to doteraz zvladal s velkou vnutornou silou 😢 😢
aby sa mi aspon tych 8 mesiacov ratalo ako prerusene poistenie a potom si doplacat už DPvN?????

neviem, neviem, fakt neviem,......

mima595
7. feb 2011

@gapa,@mskorova a vsetky, co tak ochotne radite
no a mna este zaujima, ci sa pre narok na podporu v nezamestnanosti scitavaju aj obdobia dobrovolneho poistenia a povinneho.....
ja som teda takyto pripad: PP mi trva, na matersku som nastupila 16.10.2009 a zaciatok rodicovskej je od 30.4.2010.
od 2.11.2009 - do 28.4.2010 som bola prihlasena aj na DPvN z VZ cca. 2900E - ale neplatila som nic, lebo to bolo v case cerpania materskej dovolenky z DNP....
rodicak by mi teda koncil 20.11.2012 - ale vzhladom na zdravotne problemy mojho sefa, neviem, ci firma dovtedy vydrzi....
tak uvazujem nad 2 možnostami:
1. ak nastupim teraz do prace a poziadam o ukoncenie PP /vzhladom na vyssi link, aby sa mi ukoncilo prerusenie NP/ kedy by som sa mala zaevidovat na UP? scitavali by sa mi doby poistenia? / myslim DPvN od 2.11-28.4, potom PNP od 20.11. - do ukoncenia PP a potom obdobie nasledneho DPvN... ak aby som mala v sucte 2 roky??? a neviete, ci by sa ratalo obdobie od toho 2.11 - 28.4 - ked som mala subezne DPvN a aj zo zamestnania... ratalo by sa mi raz alebo 2krat
to ma laka aj vzhladom na skutocnost, že ak sef umrie, firma pojde do dedicskeho konania, kde potom budem hladat papiere o vypovedi a zapoctove listy????
2. možnost - nechat vsetko plynu tak a znova sa dobrovolne pripoistit, tak aby som mala splnenu podmienku 2 rokov iba z DPvN.... v podstate by som potrebovala cca. 1 a pol roka, ale kedze si platim aj DNP, a dost z neho cerpem, tak aj plaby na DPvN by som tym padom mala nizsie....

co by ste mi poradili??? je to vsetko len hypoteticke, ale chcem byt pripravena co najlepsie, aby som sa mala narok na podporu...
este je sice dovtedy daleko, aj zakony sa mozu zmenit, ale napr. o tom neukoncenom poisteni som nemala vobec sajnu a rapidne mi to meni moju situaciu

gapa
7. feb 2011

@mskorova
@mariro
aj cez preplatenú dovolenku sa dá. 😉

mima595
7. feb 2011

http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=32640

lenže tu som nasla nieco ine....

gapa
7. feb 2011

@mima595
ja nesúhlasím s tým výkladom pani Navrátilovej. Sociálna poistovna takto nepostupuje. § 26 ods.5 bol v rovnakom znení už v r.2007 a moja známa získlala v r.2007 nárok na materské vdaka pracovnému pomeru ukončenému v r.2006 posledným dnom Rd a potom cca o rok nato pracovným pomerom na pár dní. T.j. ak by jej tie dni nerátali, tak by nárok nevznikol.
Proste, ak je v § 49a a v § 104a uvedené, že obdboie čerpania Rd sa do obdobia 270dní potrebných na vznik nároku na materské a do odbodia poistenia v nezam. ráta (nechce sa mi hladať presné znenia), tak sa ráta. Ja v tom problém nevidím.
Problém môže byť pri uplatnení nároku na materské, ak po ukončení NP počas prerušenia netrvalo iné nem.poistenie. Z toho dôvodu nárok na materské nevznikne. NIe z dôvodu, že nemáte splnených 270dní.

Aj som chcela niečo napísať pod ten článok, no nezaregistrovaný nemôžu. Len ma to štve, že to môže niekoho zmiasť. Asi ozaj napíšem aj na soc.poisťovnu.

mima595
7. feb 2011

@gapa - diky, prave som tu hodila link na poradnu v SP... a tam "suhlasia" s tebou

este som si raz precitala clanok od Navratilovej a ona tam stale spomina stare zakony, nic nove teda myslim r. 2010-2011
takže predpokladam, aj som sa trochu ukludnila, že sa mi tie roky ratat budu

gapa
7. feb 2011

ja som našla inú dieru v tom zákone, čo je v účinnosti od 1.2.2010 (teda od starej vlády) ale to nechcem ani spomínať, lebo to by mali mnohé mamičky minimálnu podporu.

alubinka
7. feb 2011

ahojte, mam na vas otazku,
som zamestnana na dobu neurcitu od 10.09.2008 (pomedzi to sa zmluva menila ale len mzdove podmienky a pracovny cas, naposledy 1.4.2009)
od 17.11. 2009 som bola na materskej, 1.08.2010 som nastupila na rodicovsky prispevok...
teraz uvazujem co dalej.. chcela by som po skonceni RD (alebo aj pocas nej) dat vypoved v praci, 4 (alebo sest?) mesiace poberat podporu v nezamestnanosti a nasledne zalozit zivnost s dotaciou od statu..

Mozem si nejako pomoct k vyssej podpore v nezamestnanosti? napriklad dobrovolnym platenim? budem mat vobec na nu narok?

Dakujem za ochotu odpovedat 🙂

andrejkam
7. feb 2011

nasla som toto ale som z toho popletena....vysvetli niekto po lopate? 😒
http://www.socpoist.sk/zmeny-v-poisteni-v-nezam...

andrejkam
7. feb 2011

posle niekto link na aktualnu poradnu SP?....nasla som len toto http://www.socpoist.sk/546/1362s .....a tam je posledny prispevok zo 14.12.201O....... 😒 Dakujeeeem

gapa
8. feb 2011

môžeš zadať tvoju otázku na spodu toho linku, zadať tvoj mail a oni ti dopíšu. Oni neodpovedajú tak ako tuná na všetky otázky vo fore, len na vzorové.

gapa
8. feb 2011

BABY BACHA!!!!!!!!!!!!!!

už ste tu niektorá upozornila na to, že tí, čo si platia DOBROVOLNé poistenie v soc.poistnovi, že od 1.1.2011 je zmena!!!
- minimálneho vym.základu Z predchádzajúceho 319,58eur na 329,06eur
- zaokrúhlovania, predtým sa poistné zaokrúhlovalo na DESAťCENTY nadol a teraz na EUROCENTY nadol.

tj. ak je niekto prihlásený na DNP z vym.základu nižšieho ako 329,06eur (teda napr. z 319,58eur), tak automaticky od 1.1.2011 je poistený z VZ 329,06eur (netreba dávať žiadnu zmenu do SP), takže treba na to myslieť, ak mate napr. TRVALý PRíKAZ NA úHRADU.

a hlavne tie, čo platíte DOBROVOLNé POISTENIE V NEZAMESTNANOSTI!!! alebo kombináciu DNP+DPvN ..., lebo ak vám chýba zaplatené pri DPvN čo i len 1 CENT, tak sa dané obdobie neráta to potrebných dní poist. v nezam.!!!!! Preto sumu za celé dobrov. poistenie treba zaplatiť včas a správnej sume, teda ani o den neskôr a ani o cent menej!!!!

a dnes je 8.2.2011!!! tj. posledný den splatnosti poistného za JANUáR 2011!!!!!!!!!!

gapa
8. feb 2011

Uvediem príklad:
Ak bol niekto prihlásený napr. od 1.7.2010 na DNP (rozdiel maxima a VZ zo zam) a DPvN
a má hrubú mzdu 500eur,
je prihlásený na DNP z VZ 616,75eur
a z DPvN dajmetomu z VZ 1678eur

poistné na DNP = 4,4% z VZ 616,75eur = 27,137eur zaokr. do 31.12.2010 = 27,10eur a od 1.1.2011 = 27,13eur
poistné na DPvN = 2% z VZ 1678eur = 33,56eur zaokr. do 31.12.2010 = 33,50eur a od 1.1.2011 = 33,56eur
---------

1) za obdobie do 31.12.2010, tj. naposledy pri splátke za december splatnú do 8.1.2011 (resp. tuším 10.1, lebo boli víkendy) platila 60,5eur (27,1+33,5)
2) za obdobie od 1.1.2011, tj. od splátky za január splatnej do 8.2.2011 treba už platiť 60,69eur (27,13+33,56)
pre istotu to tiež prerátajte 🙂

(mení sa aj zaokrúhlovanie vym.základu zo zaokrúhlenia predtým na centy nahor na zaokrúhlenie na cent nadol, ale to je podstatné pri dobrov.poistení len ak sa ráta poistené za časť mesiaca)

anib
8. feb 2011

gapa tak toto som opat o daco mudrejsia,som si vzdy myslela,ze sa tie zmeny v tych centoch rataju len,ked sa meni min VZ a tu si napisala , ze je zmena aj v hocijakom VZ ci uz sa tyka DNP,alebo DPvN, sila! vsetko striehnut 😠 dakujem

anib
8. feb 2011

este by ma ale zaujimalo,ako to je, ked si dam DPvN prihlasku - urcity cas platim potom dam odhlasku, potom o nej obdobie zas prihlasku, len zmeny sa môzu robit po 6 mesiacoch, je nieco take aj pri prihl a odhlaske,ci to môzem aj viacx za rok urobit podla moznosti... financnych myslim.... 😕

sveti
8. feb 2011

@gapa

ja som našla inú dieru v tom zákone, čo je v účinnosti od 1.2.2010 (teda od starej vlády) ale to nechcem ani spomínať, lebo to by mali mnohé mamičky minimálnu podporu.

to si myslela na to co sa spominalo este na predchadzajucich strankach??? /cca 40-50 dozadu/ 🙂

alubinka
8. feb 2011

ahojte, citala som si temu trosku spatne.. mozte mi potvrdit alebo vyvratit to co si myslim?

zamestnana som od septembra 2008 v jednej firme, pomedzi to sa sice zmluva menila, ale len mzdove podmienky a pracovny cas.. pred materskou som bola pn, momentalne poberam rodicovsky, a PP stale trva..

Ak sa po RP zaevidujem na UP, staci mi ze si DPvN budem platit poslednych 26tyzdnov pred ukoncenim RD z maxima, ked by som chcela maximalnu podporu??

nika1375
8. feb 2011

Ja teraz tomu už vôbec nerozumiem. Ako sa dá zýskať tá obrovská suma? No mne už asi nijako. 5.februára sa mi skončila rodičovská dovolenka, a k tomu dňu som dostala aj výpoveď od zamestnávatela, kde som mala pracovný pomer na dobu neurčitú. Ako by som mahla získať tých 1100,-eur, alebo kolko budem teraz dostávať? Viete mi povedať?

cartridge
9. feb 2011

@nika1375 Tak to je teda smola, škoda, že si sa o tomto nedozvedela skôr, mohla si dostávať celkom peknú sumičku na "celkom pekné finančné prilepšenie", teraz je už neskoro ... Je tu veľa šikovných báb, ktoré by Ti veľmi radi pomohli.

nikabrunc
9. feb 2011

@nika1375 nebud smutna nie si sama, ja som ten istý prípad akurát o mesiac skôr, teraz som zvedavá čo mi vyrátajú z vymeriavaciho základu

nikabrunc
9. feb 2011

poradte nám ako nám môžu vypísať vymeriavacie základy, aby sme aspoň takto získali maximum, ked už o tom uvedenom vyššie sme nevedeli. dakujem

xpetka1x
9. feb 2011

@nikabrunc a co o mesiac skor??

baby z coho teda treba platit to DNPvN tych 60.69 euri alebo z VZ 2200 z ktoreho to aj vyratavaju cize 50% z 2200 a to je 44 euri?? a podpora vyde na 1100 euri...potom asi staci z tych 2200 nie:?? ked to je 50% z toho a nie z 2987

nikabrunc
9. feb 2011

o mesiac skôr ako nika1375 som skončila MD a v ten den aj PP

nikabrunc
9. feb 2011
xpetka1x
10. feb 2011

@nakabruc a to ked v ten isty den ukoncis pp aj ti skonci rd nemas narok na podporu??

xpetka1x
10. feb 2011

@nikabruc a to ked v ten isty den ukoncis pp aj ti skonci rd nemas narok na podporu??

xpetka1x
10. feb 2011

baby z coho teda treba platit to DNPvN tych 60.69 euri alebo z VZ 2200 z ktoreho to aj vyratavaju cize 50% z 2200 a to je 44 euri?? a podpora vyde na 1100 euri...potom asi staci z tych 2200 nie:?? ked to je 50% z toho a nie z 2987

mskorova
10. feb 2011

@xpetka1x máš nárok na podporu, ale z VZ, ktorý si mala dva roky pred nástupom na MD, teda 50% z hrubej mzdy.