icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

nikabrunc
10. feb 2011

@xpetka1x ano mám nárok na podporu ved to som zvedavá čo mi vyrátajú. a ked materská skončila v januári ešte vo februári dostanem plný rodičovský príspevok ,alebo už len do toho 03.01.2011 kedy sa narodila dcérka?

mskorova
10. feb 2011

@nikabrunc za celý mesiac

nikabrunc
10. feb 2011

@mskorova dakujem

alubinka
10. feb 2011

@mskorova takze uz teraz nema vyznam platit si DPvN? myslim pocas rodicovskeho ak PP stale trva..

wighy
11. feb 2011

ahojte kocky, mam otazku, neviete mi povedat ci mi treba podat danove priznanie???kedze od sept som nezamestnana,ja viem tak ze nie a kamoska /v takej iste situacii ako ja skoncila RD a je na UP/mi teraz hovori v skolke ze jej uctovnicka povedala ze ano tak ja mam teraz chaos

sveti
11. feb 2011

@wighy , a v auguste ti koncila RD? odvtedy si na UP?
Ked s tebou ukoncili pracovny pomer bolo ti nieco vyplatene?

cartridge
11. feb 2011

@wighy Ak Ti počas roka v bývalom zamestnaní vyplatili napr. odstupné, alebo nejaké odmeny, príp. preplatili dovolenku, oplatí sa Ti podať DP, alebo požiadaj do 15.2.2011 /ešte máš chvíľu času/ bývalého zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, ak si mala niečo vyplatené, vrátia Ti aspoň daň.

nikabrunc
11. feb 2011

@cartridge a ked som od zamestnávatela nedostala nič. nemúsím ani nič podávať?

wighy
11. feb 2011

@sveti sveti rd som ukoncila k 2.9.2010 a odvtedy som evidovana na UP, po ukonceny PP som dostla odstupne a preplatenu dovolenku, tak poprosim muzovu uctovnicku nech mi spravi, nebudem sa prosikat v starej praci

budem k tomu potrebovat nejake doklady z UP??dokedy treba podat danove priz.?do konca marca ???

wighy
11. feb 2011

ukonceni PP 😉

tomato
11. feb 2011

dievcata, viete mi poradit, ked mi az teraz docvaklo o novom zaokruhlovani, a za januar som poslala sumu po starom, co s tym? mam to doplatit, co najskor? platila som 49,10DPN a 59,50 DvPN a mala som teda zaplatit 49,13 a 59,56????
aky vplyv ma tato moja chyba na vypocet davok?

cartridge
11. feb 2011

@wighy Ale to potom aj tak budeš musieť nakontaktovať "starú prácu", musia Ti vystaviť potvrdenie o príjmoch zo závislej činnosti a s tým potom pôjdeš k mužovej účtovníčke, nech Ti to spraví. Z ÚP nepotrebuješ žiadne potvrdenia.

sveti
11. feb 2011

@wighy , ved este do 15.2. mozes poziadat o RZD, ja som koncila RD v maji, odvtedy som na UP a urobia mi to. Poslala som teda ziadost + potvrdenie o poberani RP do maja a potom od maja do decembra, ze som evidovana na UP

tomato
11. feb 2011

este doplnam, konkretne by ma zaujimalo, ci sa mi kvoli tym par centom cely januar nepocita do doby poistenia, alebo sa bude pocitat z nizsieho VZ odpovedajuceho mnou uhradenemu poistnemu? 😨

wighy
11. feb 2011

diky baby, tkaze oni su povinny mi to urobit alebo mozu mi to urobit aby so mvedela ako mam reagovat

sveti
11. feb 2011

@wighy , no podla mna ked si bola do 8/2010 u nich vedena ako zamestnanec na RD, teraz si na UP cize nemas dalsieho zamestnavatela, ak poziadas o RZD, su povinni ti urobit. Ak potrebujes tlacivo, posli mi do IP mailovu adresu, poslem Ti

xpetka1x
11. feb 2011

@tomato ja som bola dnes na socke natrafila som na super pani a tiez mi povedala aby som si davala pozor ze ak yaplatim a jeden den neskor cize nie 8 ale 9 a zaplatim o cent menej nerata sa cely mesiac..ze aj predomnou sa tam s nou koli tomu vadila niaka pani co mala o dva centy menej splatku.. 😒

tomato
11. feb 2011

@xpetka1x ked som sa trosku ukludnila zo soku, tak som volala do SP, ze co s tym, najprv mi poradili, cim skor to douhradit, ze to bude potom v poriadku, ale potom to kontrolovali, a ze tam nemam nedoplatok, tak patrali a zachranil ma volaky preplatok, o ktorom som nemala tusenia, ale teraz som nesmierne vdacna, ze existoval
DIEVCATA, NEUROBTE TAKU CHYBU AKO JA! Skontrolujte si to. A Gapa, Tebe posielam extra vdaku, lebo vdaka tvojmu prispevku som si to cele uvedomila.

xpetka1x
11. feb 2011

@tomato no tak super bo to by teda nasstvalo 😉 a tie centy to sa upravuje casto ci len teraz od januara sa to pomenilo inak sa cely rok platilo to iste ze?

wighy
11. feb 2011

@sveti este otazka ked si podam sama danove priznanie ,moze si aj tak uplatnit na mna a malu manzel danovy bonus alebo ak oto je ,v tychto veciach sa vobec nevyznam

paula80
11. feb 2011

@gapa Tak ja mám z toho teraz naozaj obavu, či si teda platím všetko tak ako máme, ja si platím DPVN v sume 7,90 E, vobec neviem z akého základu to je, neodpísala som si to z prihlášky, mení sa aj pre mňa niečo?Ja si platím od 21.4.2008 v sume 250.-Sk, potom pri zmena na Eurá som platila 7,97 EUR a potom som si zisťovala na sociálnej poistovni, či to tam mám dobre uhradené a pani mi povedala, že mám platiť len 7,90 EUR a že tam mám preplatok a tak 1 mesiac som zaplatila len za feb. 2010 iba 7,24 EUR a od vtedy platím 7,90 EUR.Mám v tom guláš,mám to vobec dobre, gapa prosím ťa poraď.

sveti
11. feb 2011

@wighy , a manzel si neuplatnoval danovy bonus u zamestnavatela pocas roka 2010? Ak nie tak o ten tiez poziada, myslim ze na tej ziadosti je to tiez...da sa to douplatnit aj spätne...

paula80
11. feb 2011

@paula80 oprava povodne platba v korunách 240 SK

gapa
11. feb 2011

@paula80
ak si platila 250sk, tak predpokladám si platila z VZ 12500Sk (lebo 2% z 12500 = 250sk. Ale tomu nerozumiem, prečo potom 7,97eur, asi si urobila zmenu vo VZ alebo odhlásenie a nové prihlásenie, lebo to potom nevychádza cca 250:30,126 (neviem, či sa prepočítava VZ na eur a ako zaokrúhluje a až z toho 4,4% alebo ako, to len na SP treba zistiť, ako to je)
no a ak si platila 7,97eur, tak predpokaldám reraz možno bude treba tiež už vo febr. za jan, asi tolko. Ale to si over na SP.

Ked nevieš, aký máš VZ, tak sa nedá poradiť. Ale bacha na to, lebo možno sa ti už január nebude rátať, tak to doplať a potom v presnej výške. Je lepšie tam mať preplatok (ja ho z toho dôvodu som nežiadala vrátiť). Ak by si nedoplatila, tak by si bola stále v dlhu a doby by sa podla mna nerátali do tých potrebných 730dní.

paula80
11. feb 2011

@gapa Poopravujem, platila som povodne sumu 240 Sk, potom som to asi zle zaokrúhlila a 7,966 som dala ako 7,97 Eur, preto som mala za 9 mes.preplatok a zaplatila sumu iba 7,27 EUR za február 2010, január 2010 už 7,90 EUR až doteraz.Myslíš, že na sociálnej budú taký ochotný a pozrú mi to, už som ti vtedy raz písala IP a to koli tomu plateniu na termín teda do 8,dňa nasledujúceho mesiaca.Ja vždy platím cca.15.v mesiaci za konkrétny mesiac, vraj to tak može byť.A ešte by som sa ťa rada spýtala, písala som už vyššie, čo sa týka platenie dobrov., či si ho musím platiť do dňa prihlásenia na UP, alebo može byť platené 3 roky v kuse potom 1 rok pauza - u nás pravdepodobne predlžená rodičovská zo zdravotných - platená. ďakujem

makyb
11. feb 2011

Ahojte. Mozem si este nejakym sposobom zvysit VZ na DvN? Od 1.5 2001 som zamestnana. Od 1.1 2004 som bola na MD, potom na RD potom na predlzenej RD. Od 1.9.2007 som bola na druhej MD a RD mi skoncila 8.10.2010. Momentalne som na predlzenej RD. Zamestnavatel mi chce dat vypoved. Zmeni sa nieco ak sa este dobrovolne pripoistim, alebo nastupim do zamestnania aspon na par dni? Dakujem.

gapa
11. feb 2011

už som písala, že ak si sa prihlasovala ešte v sk vz 12000sk, tak neviem,či sa zaokrúhlil samotný VZ, tj. nemáš už 12000 ale 398,3270??? kolko? alebo to stále berú v sk a zaokrúhluje sa len suma poisteného. Ak to druhé, tak si mala zaplatť za január 7,96eur a nei 7,90eur!!!

podla teraz účinných zákonov môžeš mať max. 1rok = 365dní pauzu pred zareg.!!! či sa zákony zmenia????

makyb
11. feb 2011

prosim zenicky, poradte ...

paula80
11. feb 2011

@gapa ďakujem, musím si to vyzistiť, ale za január som už platila, myslím, že spatne sa to nedá doplatiť, tým pádom, ak som zaplatila zlú - resp.malú sumu, tak mám 1 mesiac - teda január stratený, no pekne ☹ 😒

gapa
11. feb 2011

@paula80
ale zaplatiť to aj tak musíš, inak by sa ti ten dlh ťahal aj dalej a nerátali by sa ani nasledujúce mesiace..