icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

paula80
11. feb 2011

@gapa to som nevedela, myslela som, že iba ten konkrétny mesiac, zle zaplatený, ale keď je preplatok, tak to im nevadí 😉

sveti
12. feb 2011

@wighy

este otazka ked si podam sama danove priznanie ,moze si aj tak uplatnit na mna a malu manzel danovy bonus alebo ak oto je ,v tychto veciach sa vobec nevyznam

ano ked si podas danove priznanie sama a manzel si bude tiez podavat sam danove priznanie, tak v jeho priznani si moze douplatnit ten danovy bonus tiez /ked ho nemal pocas roku 2010 uplatneny / a tiez aj ulavu na teba, len tam treba dat rozdiel / mala si vyplatene pri odchode, dovolenku, RP sa tam nepocita/

cartridge
12. feb 2011

@wighy Takže: na Teba si manžel môže uplatniť odpočitateľnú položku na manželku, tzn., že od nezdanit. časti odpočítaš Tvoje vlastné príjmy:
- materská dávka
- OČR, PN /ak si dobrovoľne nemocensky poistená a poberala si počas roka OČR, alebo PN/
- ešte nejaký príjem, ak si počas roka mala
Na každé dieťa si môže takisto manžel uplatniť daňový bonus - ak mu ho ovšem zamestnávateľ nevyplácal počas roka.
Od 01-06/2010 je to 20 EUR
od 07-12/2010 je to 20,02 EUr

wighy
12. feb 2011

dakujem baby 🙂 🙂 🙂

makyb
12. feb 2011

Ahojte. Mozem si este nejakym sposobom zvysit VZ na DvN? Od 1.5 2001 som zamestnana. Od 1.1 2004 som bola na MD, potom na RD potom na predlzenej RD. Od 1.9.2007 som bola na druhej MD a RD mi skoncila 8.10.2010. Momentalne som na predlzenej RD. Zamestnavatel mi chce dat vypoved. Zmeni sa nieco ak sa este dobrovolne pripoistim, alebo nastupim do zamestnania aspon na par dni? Dakujem.

ellin
12. feb 2011

@gapa - dakujem za rady ktore som si tu precitala od Teba aj od dalsich dievcat - prisla mi vypocitana podpora zo soc.poist.- je to ta ocakavana super sumicka .......

cartridge
13. feb 2011

@ellin gratulujem a uži si ju !!!

gapa
13. feb 2011

@ellin
fajn, a nastupovala si na up už tento rok?

ellin
13. feb 2011

@gapa - na up som nastupila 18.12.2010 - so zames. som sa dohodla na vypovedi k 17.12. aj napriek tomu ze mala mala 3 roky az v jan.2011.

manka
14. feb 2011

Ahojte baby po case. Mne uz podpora aj skoncila.Ale to uslo.

Gapa alebo kto by ste vedeli, prosim. Kamosky chcu odo mna tiez rady. Len neviem, ci sa nieco od noveho roka nezmenilo?Aby som im zle neporadila. Stale platia tie podmienky, ze ak trval PP pocas RD /asi jej ho ukoncia presne ku dnu konca RD/, staci sa na tyzden prihlasit na D p v N? Nepomenilo sa nieco? Dakujem pekne.

sveti
14. feb 2011

@manka , manka uz nie....musim platit tusim 26 tyzdnov ...tiez som to tu necitala cela, odporucam precitat par stran dozadu !!!!

manka
14. feb 2011

diky, idem na to, len ci tomu porozmumiem 🙂

makyb
15. feb 2011

Zdravim. Mozem si platit DPvN aj ked som na predlzenej RD (starostlivost o dieta do 6 rokov)? PP stale trva, ale firma mi asi da vypoved. Dakujem.

zobaka
16. feb 2011

@manka

ja si to uz ani nepamatam, mne skoncila v lete ☹ skoda, ze to nie je navzdy 😀

tomato
17. feb 2011

Pls, viete mi poradit, ak mi vznikne narok na podporu, ake mam potom povinnosti, je nutne chodit kazde dva tyzdne preukazovat, ze si hladate robotu?
Je to mozne absolvovat aj na inom UPSVAR, ako prislusnom podla trvaleho pobytu, prechodne byvam cca 300km od trvaleho bydliska?
Aky je postup vybavovania podpory, zaevidujete sa na UPSVAR, pozhanate tlaciva (ake?) a tie zanesiete do Soc.poistovne?
Ja som to hladala v tejto teme, ale nemam casu nazvys a zatial som nebola uspesna. Takze kazdu odpoved a dobru radu uvitam a vopred dakujem.

mima595
17. feb 2011

@tomato - ano, da sa hlasit aj inde ako na mieste trvaleho bydliska... ja som to ak mala, ale to bolo v r. 2003, už si presne nepamatam postup....
ale evidujes sa na Urade prace, kde mas trvaly pobyt, vsetko, aj SP, aj zdravotne si vybavujes tam a hned pri evidencii na UPSVaR davas ziadost, aby si sa mohla evidovat inde...
ja osm potom presne o 2 tyzdne isla na UP v mieste prechodneho pobytu, ta pani este nemala moje papiere, ale peciatku mi dala a potom som chodila stale k nej

makyb
18. feb 2011

Ahojte. Mozem si este nejakym sposobom zvysit VZ na DvN? Od 1.5 2001 som zamestnana. Od 1.1 2004 som bola na MD, potom na RD potom na predlzenej RD. Od 1.9.2007 som bola na druhej MD a RD mi skoncila 8.10.2010. Momentalne som na predlzenej RD. Zamestnavatel mi chce dat vypoved. Zmeni sa nieco ak sa este dobrovolne pripoistim, alebo nastupim do zamestnania aspon na par dni? Dakujem.

zuzmag
18. feb 2011

Ahojte , môžte mi poradi som na rodičovskej dovolenke a v praci som ukončila pracovny pomer.Dnes som sa dozvedela že vraj mám nárok aj na podporu aj ked poberam rodičovsky.....viete mi poradiť či je to naozaj tak..... 🙂 ak ano tak to by bolo super.... 😉

tomato
21. feb 2011

Od septembra by som chcela dat syna do skolky, (3roky bude mat az v decembri), zacat si hladat pracu a poziadat o podporu. Lenze ako Vas tu studujem, tak podla noveho zakona o RP, mi RP neodnimu nastupom dietata do skolky, a ja si teda nemozem ziadat o podporu v nezamestnanosti? Pisete, ze nie je mozne poberat podporu aj RP sucasne. Je nejaka moznost ako by sa dalo stopnut poberanie RP? Doteraz som si myslela, ze akonahle dam dieta do skolky, odnimu mi RP a mozem ziadat o podporu.

chantalle7
22. feb 2011
chantalle7
22. feb 2011

prosim nevsimajte si ten link dala som ho sem omylom!!! to je tak ked sa clovek ponahla ... 😠

paula80
23. feb 2011

@gapa gapa ďakujem za radu ohľadne dobrovoľného poist.v nezamestnanosti, keby si nenapísala o zmene zaorkúhľovania ani by ma to nenapadlo riešiť, pani po telefone bola milá a odkontrolovala mi to celé, takže moj vymeriavací základn na koruny bol 12000 Sk pri zmene na EUR 398,32703 x 2% -7,9665406 zaokrúhlené na 7,90 a od januára 2011 na 7,96 EUR ako si písala, čiže mi zaokrúhľovali výslednú platbu.Čiže za január musím doplatiť, ale zabudla som sa spýtať, či mi ten mesiac budú počítať,ale ako si písala ty tak nie.
Tak na ponaučenie aj pre ostatné baby, aby si to radšej skontrolovali, aby sa im to rátalo 😉

mskorova
23. feb 2011

@tomato jednoducho požiadaš o zrušenie vyplácania RP, na vlastnú žiadosť.

miroslava72
23. feb 2011

@paula80 @gapa-akurat som citala tvoj posledny prispevok a hned som sla volat do SP ako je to s mojim platenim a mam v tom akosi chaos. Poistenie v nezamestnanosti si platim od 1.12.2008 z VZ este v korunach 10000 z toho 2% teda z 200 korun. Od zaciatku platim 6,64€. Teraz mi po telefone povedali,ze po novom mam platit 6,63€.
Nechapem preco menej,ked vy pisete,ze mate platit viac ? Ci uz pred tym som platila zle? 😒
Vdaka.

paula80
23. feb 2011

@miroslava72 mne sa to ich zaokrúhľovanie tiež zdá čudné mne zaokrúhlili 7,9665.. na 7,96 EUR a teba 6,638 ..na 6,63 EUR, takže to zaokrúhľujú na eurocenty nadol, aspoň ja som to tak pochopila 😒

miroslava72
23. feb 2011

@paula80 to mi je celkom jasne-teda trochu,len mne nejde do hlavy preco som doteraz platila 6,64?

paula80
23. feb 2011

@miroslava72 gapa to dobre vysvetlila na str.80 a podľa mňa si mala platiť 6,60 EUR nie?tak by si tam mala mať preplatok, v tom prípade to nevadí, horšie by bolo keby bol nedoplatok..

paula80
23. feb 2011

@miroslava72 a ešte ma napadlo, že si si to ty tak zaokrúhlila po zmene na euro, ja som to tak tiež povodne mala zaokrúhlila som si 7,966 na 7,97 a platila tak, potom som si to opravila na 7,90, volala som si do soc.poisťovne a pani mi to zmenila.Takže si isto mala platiť aj ty 6,60 EUR a po novom 6,63 ako ti povedala, isto ti to Gapa potvrdí, ale zavolala by som ešte pre istotu tam a spýtala sa na preplatok, isto ho tam máš.

miroslava72
23. feb 2011

@paula80,to my oni hned tak povedali,ze od januara 2009-prechadzalo sa na euro mam zacat platit 6,64,tak som doteraz tak platila. A pani v telefone mi teraz povedala,ze mam platit po novom 6,63 a ja jej vravim,ale platila som doteraz 6,64 mam to znizit, ze by bolo dobre si to znizit,aby nebol centovy preplatok. Tak vlastne neviem.

gapa
23. feb 2011

@paula80
dik za info.🙂