Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
dobrý večer, neviete mi niekto poradiť , nastupujem do práce po rodičovskej dovolenke ale plánujem dať výpoveď nakolko je to 4 smenná prevádzka a pri 2 detoch nemožné , koľko musím odpracovať aby som mala vyššiu dávku ked sa pôjdem zahlásiť na urad, stači týžden dva alebo musím mesiac či viac ??, prosím poradte veľmi pekne dakujem
🙂 ahojte, chcem sa spýtať ako to je keď som na rodičovskej dovolenke a som stále zamestnaná...rodičovská mi končí 08/2012 oplatí sa mi platiť dpvn?zrátava sa obdobie dobrovoľného a povinného poistenia? platiť si dva roky dpvn už nestíham....šla som z materskej do rodičovskej bez čerpania dovolenky.ďakujem
@veqa - nemusis si platit DPvN cele 2 roky...ak ti PP trva, a daju ti vypoved po skonceni RD, tak budes mat narok na podporu bud A, polovica z tvojej priemernej mzdy
B,..ak by si chcela vyssiu..co asi budes chciet 😉 ...tak staci, ak si 26t pred skoncenim rodicaku platit DPvN z maxima,
alebo dalsia moznost je, že sa dohodnes trebard na preplateni dovolenky, alebo nastpis na 2-5 dni do prace a potom ti podporu vyrataju z toho prijmu....
takže este mas cas, len sleduj zakony, ci sa nieco nemeni....myslim, že v 1/2012 budeme zase mudrejsie, co nove plati
Je táto téma ešte živá? Chcela by som sa spýtať, či sa dobrovolné poistenie v nezamestanosti počas RD nemusí platiť. Našla som v zákone o sociálnom postení tento odstavec a neviem, či sa doba prerušenia platenia poistného počas RD zaratáva do celkovej doby na výpočet dávky v nezamestnanosti. Tu je spomínaný odsek v zákone:
§ 104a
Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu.45a)
@penriketa Podla mna by ti bolo najlepšie odpracovat nejakých 3-4 dni, s čo najvyšším možným platom. Potom by sa ti rátala dávka z týchto dní, pokial ti trval PP počas Rdovolenky. Najlepšie by bolo keby si sa so zamestnávatelom dohodla na najvššej hrubej mzde. Aj tak ti nárok na odstupné prepadne, pokial dáš výpoved sama, mohol by aspon takto pomoct. 🙂 🙂
Ahojte,
chcem vas poprosit o radu: Cerpam RD, moj PP stale trva. Pocas RD som par mesiacov pracovala a vratila sa spät na RD. Zaujimalo by ma, v pripade, zeby mi zamestnavatel po skonceni RD dal vypoved, mam narok na podporu v nezamestnanosti? A v akej vyske zhruba, ak moj priemerny prijem bol cca. 600-650 eur netto? Na aku fin. podporu by som mala narok po 1/2 roku vyplacania podpory v nezamestnanosti, ak si nenajdem inu pracu?
Dakujem.
Baby nemate problem, ze by chcel urad prace tu najvyssiu podporu naspat? Mne prisiel nejaky doporuceny list, este neviem co v nom je a ja s nimi uz pol roka nic nemam, co sa týka nezamestnanosti 😒 riadne som sa odhlasila, tak som normalne vylakana 😖
Prosim vas, a ako je to vlastne s odstupnym a naslednou registraciou na UP ako nezamestnana? Ak mi v praci daju vypoved po ukonceni RD, s tym, ze mam narok na odstupne - treba sa zahlasit na UP hned po podpisani vypovede alebo vlastne PP trva pocas vypovednej lehoty a az potom sa nahlasit ako nezamestnany? T.j. 2 mesiace by som dostavala odstupne a potom este dalsieho 1/2 roka podporu v nezamestnanosti?
@graziela - ano, lebo dostupne sa nevyplaca 2-3 mesiace, ono ho dostanes vyplatene vo vyplatnej paske po ukonceni PP...napr. PP ukoncis k 31.5.- vyplatu za maj dostanes v juni a tam bude to odstupne vyplatene jednorazovo, na UP sa zaevidujes od 1.6, a podporu ti vyplatia až v juli....tiež je to mesiac spatne
@graziela odporucam ti nekoncit PP hned po dovrseni 3 rokov veku dietata, po skonceni RD, ale neskor. inak by sa ti pocitala podpora zo stareho prijmu, este spred MD a RD. lepsie je odpracovat niekolko dni, pripadne si vycerpat dovolenku (mat vysoky prijem), z ktoreho sa ti bude potom ratat podpora. pripadne sa na to obdobie pripoistit na DPvN.
skus si precitat rady k tomu par stranok dozadu, myslim od gapy, aj mima to tusim podrobnejsie vysvetlila.
ak by ti nemali ake miesto ponuknut v case vypoved.doby, mas narok na nahradu mzdy - pre prekazky na strane zamestnavatela (akoby si robila). daj pozor na to, ako skoncis PP. aj sleduj zmeny v ZP, ci sa im podari novelizaciou zrusit subeh VD a odstupneho, alebo nie (ako to planovali).
@graziela @mima595 staci po novom len vyplatene odstupne, ci nie? neviem, ci tu niekto uviedol taky pripad z praxe. od 1.1.2011 sa totiz aj z odstupneho platia odvody, tak neviem ci to staci, ci by to v SP zohladnili pri vypocte, aj keby nebol ziaden den odpracovany.
viac sa vsak oplati vyuzit aj VD ako o nu prist. ziskas tak 2-3 mesiace navyse.
@ajka51, dakujem za info. Co sa tyka tej vysky podpory, neviem, ci mne to nejako pomoze. Ja som totizto minuly rok pre fy odpracovala 4 mesiace a vratila som sa potom spät na RD. A mala som rovnaky plat ako pred nastupom na MD. Neviem, ci mam spravne informacie, ale mne sa bude vyska podpory ratat z prjmu z tych 4 mesiacov za rok 2010 ???
Ak ano, tak je to v podstate potom jedno, ci nastupim do prace, resp. vycerpam dovolenku po skonceni RD.
A este by ma zaujimalo, ak by som sa dohodla so zamestnavatelom na cerpani riadnej dovolenky po skonceni RD, moze mi on dat pocas cerpania dovolenky vypoved?
A este jedna otazocka - nechcela by som prist o moznost odstupneho, ale co v pripade, ze mi zamestnavatel poskytne nejake ine prac. miesto v ramci mojej kvalifikacie, ale ja by som nemohla zo zdr. dovodov svojich a aj dietata pracovat na cely uväzok, ale ziadala by som prac. miesto na skrateny uväzok, napr. na 6h denne? A on by take miesto pre mna nemal? Viem, ze podla zakona by mi mal umoznit pracovat aj na skrateny uväzok, az do veku 15r dietata, ak mu v tom nebrania vazne prevadzkove dovody a tak to neumozni, musi to aj dokazat...len neviem, aky by toto vsetko malo vplyv na odstupne? Ked odmietnem prac. poziciu, ktr. mi nevyhovuje zo spominanych dovodov, zrejme pridem o narok na odstupne?
Este aby som to upresnila - tie zdravotne dovody dietata - kvoli tomu by som chcela poziadat o predlzenie RD, lenze viem, ze ten schvalovaci proces je dost narocny a aj zdlhavy a nakoniec, nemam istotu, ci mi ju schvalia...A rozhodnutie z UPSVR urcite nebudem mat v rukach do ukoncenia RD. Preto premyslam, ako vyriesit celu tuto situaciu, a co v pripade, ak mi teda PRD neschvalia a ja pridem o pracu...Asi by bolo najvhodnejsie, poziadat po ukonceni RD o cerpanie riadnej dovolenky aspon na to obdobie, kym nebudem mat v rukach rozhodnutie o PRD a potom sa uvidi...Len mam strach, ze moj zamestnavatel nebude mat tolko trpezlivost, aby mi vobec umoznil najskor cerpat dovolenku a potom este cakal na to, ako sa ja vyjadrim...
ahojte mamicky, skor nez zacnem, chcem upozornit ze nie som rodena slovenka a urcite budete vsimat chybicky v pravopise.dufam to vam nebude moc vadit a hlavne budete mi moct rozumiet.za ohladuplnost vopred vam dakujem.moj problem je ten, ze po skonceni rd. nebudem moct ist do prace ako povodne som si to planovala,lenze vtedy som ani zdaleka netusila, aky velky problem je dat dieta do skolky.viskusala som vjacere a ani jednom sme neuspeli.mali ma 2 a pol tak uz ani do jasiel nechcu vziat, co bola moja posledna nadej.som fakt bezradna. ☹ ani materska a ani praca.nevijem ci mi moze niekto tu poradit.cenim si kazdy jeden nazor a velmy pekne dakujem.krasny den vam vsetkim. 🙂
@graziela zatial aspon kratucko. kedze si si nemohla vycerpat dovolenku kvoli MD a RD (v tom case ti aj vznikol narok minimalne na nejaku cast), zamestnavatel ti ma umoznit si ju vycerpat po skonceni RD. ak by si si platila z max VZ v tom case DPvN, moze ti to zvysit celkovy priemer, vylepsit podporu. ak by ti chceli pocas cerpania dovolenky dat vypoved, mozu, no mas narok na VD + odstupne (ak to nezmenili v ZP - treba zistit) a VD zacne plynut od prveho dna nasledujuceho mesiaca po doruceni.
v nedavnych prispevkoch som spomenula aj vyhody, ktore priniesla mala novela ZP pre rodicov. mozes pozriet.
@ajka51, @mima595, @gapa - Ahojte, tak ja mam najnovsie informacie taketo:
1.
Bolo mi osobne a vopred oznamene, ze zamestnavatel chce so mnou ukoncit PP a kedze moje prac. miesto je stale platne, a podla ZP mi nemoze dat vypoved, kedze nema na to pravoplatne dovody (ako napr. rusenie miesta, prevadzky a pod.), tak navrhuje ukoncit PP dohodou, ale s tym, ze mi bude preplatena riadna dovolenka, na ktr. mi vznikol narok pocas cerpania RD (k tomu este uvediem nizsie viac) + ako "odskodne" mi vyplatia 2mesacne platy. Mne konci RD ku dnu 10/06/2011, kedy maly dovrsi 3roky. Zamestnavatel navrhuje ukoncit PP k 31/05/0/2011 a nasledne by som sa potom od 01/06/2011 mala registrovat na UP ako nezamestnana?
Toto mi celkom nie je jasne. Ja vlastne do 10/06/2011 cerpam RD, tak sa hlasit na UP mozem az od tohto datumu, ci nie? Lebo zamestnavatel mi tvrdil, ze je to pre mna vyhodnejsie, lebo dovolenku nebudem cerpat, ale mi ju vyplatia naraz a ja vlastne tych 10 budem mat k dobru, lebo z UP mi bude podpora vyplatena za cely mesiac, vratane tych 10 dni... Mozete mi to prosim niekto objasnit, kedy sa mam hlasit na UP a je to naozaj pre mna vyhodnejsie tymto sposobom?
2.
Co sa tyka vysky podpory : Podla zamestnavatela by to preplatenie dovolenky a kvazi "odstupne" malo byt pre mna tiez plus, nakolko sa vyska podpory bude ratat aj z tohto prijmu. Z akeho prijmu sa mi vlastne bude ratat vyska podpory, ked som od aprila 2008 nastupila na MD, v novembri 2008 nasledne na to na RD a v septembri 2010 som opät nastupila do prace (zvysna dovolenka spred MD mi bola preplatena), pracovala som do januara 2011, potom som opät nastupila na RD. Stale mi to nie je jasne, z akeho obdobia sa bude v mojom pripade ratat vyska podpory.
3.
Narok na dovolenku za rok 2011 - kedze som v januari tohto roka odpracovala nejake 3 tyzdne, a dalej cerpala RD, vznikol mi nejaky narok na dovolenku pocas tohto obdobia? (od 01/01/2011 do 10/06/2011)
4.
Bude to mat pre mna do buducna nejaky vplyv v nejakej oblasti, ked PP ukoncim dohodou a nie formou vypovede? Nestratim pritom narok na nieco? Nic konkretne ma nenapada, len pre istotu sa pytam...
Prepacte, ak sa moj pripad a moje otazky zhoduju s uz podobnym pripadom, ktory ste mozno riesili na predoslych strankach, zial nemam momentalne cas precitat stranky dozadu. Bola by som vam vdacna za vsetky rady, zatial som este moje stanovisko zamestnavatelovi nedala.
Dakujem vopred.
A este ma napadla jedna vec, kde vsade sa musim okrem UP po skonceni PP nahlasit, resp. odhlasit? Soc. poistovna, zdravotna poistovna a pod.?
@graziela
bod 1. neviem
bod. 2. urcite to, že ti preplati dovolenku a k tomu da 2 platy, a ti to rozpocita, napr.,že je to tvoj plat za 5 dni...tak ti to urcite zdvihne narok na podporu...sa ti vezmu VZ za 2 roky spatne a z toho sa vyrata podpora...tym, že ti teraz naraz da peniaze, tak sa ti urcite zdvihne VZ
bod 3. neviem, myslim skor, že nie, ale nechcem radit zle
bod. 4. to, ci ukoncis dohodou, alebo vypovedou podla nema ziaden nepriaznivy dovod, lebo ty sa v pripade stale možes dovolavat toho, že sa staras o dieta do 10 rokov, preto ti tato praca nevyhovovala

@ajka51 dakujem velmi pekne, ja studujem na nete uz od zaciatku aprila tieto veci,aj do online poradne som pisala,a chystam sa na UP sa poradit s pravnickou...Ale uz som z nich taka vycerpana,stale sa s nimi hadam o niecom,ze mam chut sama odist odtial, som nervozna,moj maly to nechape,co sa s jeho mamou stalo,nieze ma cele dni nevidi,ale este som aj podrazdena ked pridem domov. Boli sme cele tri roky spolu,bez prestavky,a teraz zrazu takyto obrat.Tak uz sa zas pripravujem na pondelok, idem riesit prac.dobu v robote,to zas bude.... ☹