Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahojte žienky. Opäť sa hlásim o radu... Potrebovala by som vedieť, aký príjem - VZ musím mať pre najvyššiu podporu? Rodičák mi skončil 15.5.2011 a so zamestnávateľom sme sa dohodli na výpovedi dohodou k 1.6.2011. Dovtedy si čerpám dovolenku, tj 12 dní. Mám dohromady 62 dní, čiže 50 dní mi preplatia. Neviem, aká bude konečná suma a či si musím niečo doplatiť na SP a prihlásiť sa ako DPvN. VZ sa počíta z hrubej mzdy? Dík za rady.
ano, z hrubej mzdy. max. VZ na vypocet podpory je cca. 2200E na mesiac
ahojte dievcata,
poprosila by som len o radu v mojej situacii: momentalne som tehotna v 7.mesiaci a poberam podporu v nezamestnanosti, ktoru budem poberat do 20.jula. Termin porodu mam 12.augusta. Vcera som bola na poradni, kde mi sestricka vravela, ze od 1.jula nastupujem na MD. Ale vzhladom k tomu, ze nie som zamestnana, ani som si neplatila DNP matersku nedostanem. Co to pre mna znamena? Musim sa od 1.jula hlasit na SP ,ze som na MD, alebo to pre mna neznamena nic, a mozem kludne poberat podporu, s tym, ze az po porode dostanem rodicovsky prispevok. Vopred dakujem za odpovede!
@mima595 u mna je to troska ine, vzhladom k tomu, ze ja som pracovala do januara v zahranici, kde mi skoncila zmluva, tak som si potom ziadala tam o podporu v nezamestnanosti, ktoru som si teraz dala presmerovat na 13tyzdnov na sk a to mi vychadza do 20.jula. Podla mojich informacii nemam na md narok ☹ ...len ma zaujimalo, ci sa musim hlasit od 1.jula na SP s tym ze nastupujem na MD, ked vlastne ziadne materske nedostnem...aby mi nahodou nezobrali este tu podporu, lebo tu na SK je vsetko mozne 😠 😠 😠 ...aj ked osobne si myslim, ze by to nemalo mat ziadny vplyv na to.... 😅
Dobry den ja som tu novacik ale v podstate mam ten isty problem potrebujem poradit mam dcerku ktora bude mat 2.10.2011 3 roky bohuzial ju neprijali do skolky tak sa chcem informovat ak dam ja vypoved co v mojom pripade musim mam narok na nejaku financnu podporu alebo ostanem bez kuruny pred MD som pracovala asi rok a potom som nastupila na MD cize som vedena ako zamestnanec len som na DR ktora mi konci budem rada ak mi poradite dakujem
@ajka51 dakujem za odpoved. Skusala som sa dnes troska viac tomu venovat a pozistovat si info aj na SP, kde mi dali info, zeby som mala mat narok na materske, len skor ako si zistim este viac ohladne toho, by ma zaujimalo, ci mozem ist na matersku aj neskor, napr. 3 tyzdne pred porodom.
Dakujem za odpoved!
@boba82 "Žena nastupuje materskú dovolenku spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr však od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov, pretože pôrod nastal skôr, ako určil lekár, patrí jej materská dovolenka odo dňa nástupu až do uplynutia času ustanoveného v § 166 ods. 1 Zákonníka práce. Ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, poskytne sa jej materská dovolenka odo dňa pôrodu len do uplynutia 28 týždňov alebo 31 týždňov ak ide o osamelú ženu. Po uplynutí tejto doby môže žena čerpať rodičovskú dovolenku."
Dá sa teda aj neskôr nastúpiť, napr. tie 3tyz.pred. Chcela si nástup posunúť kvôli dočerpaniu podpory? Ako čítam toto info, čo som našla, možno by ti to skrátilo celkové týždne čerpania MD-resp. materského príspevku.
Ja som mala MD len 28tyz., tento rok to zvýšili na 34 tyždňov. Tak si to skús pozistovať, premyslieť, ako sa ti to hodí.
Ahojte,prosim o radu,nastupila som naspat do prace po skonceni RD.Pracujem tam uz vyse mesiaca,ale chcem dat vypoved...a zaujima ma,ak pojdem na urad prace,z coho sa mi bude pocitat podpora. z terajsieho vym.zakladu?a kolko je to percent?dakujem moc za odpovede.
Ahoj diarem....ale bacha lebo ono to musis mat aj nejaku tu dobu platene poistenie v nezamestnanosti aby si dostavala davku..myslim ze 2 roky za posledne 3 roky..ja si ho platim dobrovolne aby som po RD nieco dostala ak nebude robotka...
@kathyle dakujem,no teraz je to uz tak,ze aj mamina,ktora sa po skonceni RD nevrati naspat do zamestnania,ma narok na podporu v nezamestnanosti,ale samozrejme pocas trvania RD musela byt stale v zamestnaneckom pomere.Ja tam robim uz 6.rok,z toho tri boli rodicovska dovolenka.Vedela som,ze naisto mam narok na podporu,len som nevedela kolko.
@mima595 Ahoj. Prosím, dnes mi účtovníčka napísala sumu 2281,60 eur v hrubom za preplatenie dovolenky - od 16.5. do 31.5. , čiže 12 pracovných = 16 kalendárnych dní. Táto suma sa delí 16 a vyjde mi denný VZ pre výpočet podpory? Alebo sa budem musieť prihlásiť ako DPvN a niečo doplatiť? Dík.
@ajka51 dakujem za odpoved. Dnes mi prisla takato odpoved zo socialnej, pripajam, mozno niekomu pomoze...
v zmysle zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení poistenkyni vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeného lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské. Nárok na materské sa posudzuje spravidla k začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeného lekárom. Poistenkyňa si nárok na materské uplatňuje na tlačive Žiadosť o materské, ktoré vystavuje ošetrujúci lekár - gynekológ.
Nárok na výplatu materského alebo jeho časti sa premlčí, uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý materské alebo jeho časť patrili. Z uvedeného vyplýva, že zákon o sociálnom poistení neukladá presný termín, kedy si má poistenkyňa požiadať o dávku materské, tzn. že vo Vašom prípade si môžete požiadať o materskú dávku aj 3 týždne pred pôrodom.
V prípade, že Vám nárok na dávku materské vznikne z ochrannej lehoty jej výška sa vypočíta z tzv. pravdepodobného denného vymriavacieho základu, ktorý sa vypočíta ako jedna tridsatina normálnej mzdy zodpovedajúcej miestu Vášho bydliska na území Slovenskej republiky (normálna mzda je priemerná mesačná hrubá mzda zamestnanca v hodspodárstve v Slovenskej republiky, ktorá sa stanovuje podľa regiónu a klasifikácie zamestnaní). Výšku normálnej mzdy zisťuje pobočka Sociálnej poisťovne.
Na záver poznamenávame, že nárok na materské v tzv. ochrannej lehote vzniká poistenkyni šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu.
ahojte ...viete mi niekto poradiť? 25.5. mi končí rodičovský príspevok,nastupujem do práce 26.5. je treba niekde sa odhlasovať na soc.poisťovni?
@andrii, @diarem - pozor na dochodkove poistenie, ak ste sa prihlasili v SP, aby za vas platil pocas RD doch.poistenie stat...Ak ano, tak je nutne pri nastupe do prace sa odhlasit, pretoze ako zamestnancovi bude za vas dochodkove poist. platit zam-tel a treba sa odhlasit ako poistenec statu v SP. Aj ja som na to zabudla a teraz budem musiet zrejme SP za 4 mesiace zaplatit :(
tu je to trochu popisane:
http://portal.gov.sk/portal/sk/Default.aspx?Cat...

@mima595 no PP stlae trva, odrobila som asi tristvrte roka, potom rizikove tehu, MD a teraz RD. zasmetnana som stale, PP trva, len to chcem ukoncit, budem mat teda narok?