icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

graziela
16. jún 2011

@lub12 - ja osobne ti s istotou viem povedat len tolko, ze sposob ukoncenia PP nema ziaden vplyv na evidenciu na UP a poberanie davky v nezamestnanosti.
Pri evidencii na UP je nutne doniest OP, a zapoctovy list z posledneho zamestnania. Potom ako pride rozhodnutie o evidencii je nutne si s tym dokladom zajst do soc. poistovne, ktorej predlozis tlacivo potvrdene od zamestnavatela o prijmoch a vymeriavacich zakladoch, z ktorych sa ti bude pocitat vyska DvN.(vyziadaj si priamo na UPSVR, maju ho tam tiez)
A potom ako dostanes rozhodnutie o evidencii, je nutne zajst aj na zdr. poistovnu, tam za teba bude stat pocas evidencie platit zdr. poistenie.
Odstupne ti bude vyplatenie v najblizsom vyplatnom termine, takze v auguste, ale to nema ziaden vplyv na evidenciu a poberanie DvN.
Pozor ale, ze za dany mesiac nemozes cerpat aj RD a zaroven aj DvN. To zn., ze za mesiac jul este obdrzis celu vysku RP, zaroven ti odo dna ukoncenia PP a dna zaevidovania na UP vznika narok na DvN, ktora ti ale bude vyplatena az v septembri, teda spolu za mesiac jul (za adekvatny pocet dni) + mesiac august. DvN sa vyplaca mesiac pozadu.
Ci ti vyska odstupneho ovplyvni vysku DvN, zalezi od toho, akym sposobom a ku ktoremu dnu vyplatia odstupne. JA som mala podobny pripad a trvala som na tom, aby mi odstupne nebolo vyplatene na posl. den mojej RD, ale aby PP skoncil min. 1den po ukonceni RD a az na ten dalsi den vyplatit odstupne, resp.dohodnutu odmenu...tym sa navysi vymeriavaci zaklad a nerozpocitava sa to na viacere mesiace....
To je moja skusenost...hadam som trochu pomohla...

dena14
17. jún 2011

Ahojte baby! potrebovala by som poradit. 14.07.2011 dcera dovrsi 3 roky. naspet do prace by som nechcela nastupit.Dala by som vypoved k 15.07.2011.Chcem sa spytat ci si este mozem dat to DPVN alebo uz sa mi to neoplati. a ak ano tak ake datumy by som tam mala dat. Vopred ´dakujemkaždemu kto mi nejak poradi.

zoja
18. jún 2011

aj ja poprosim o radu, platim si dpvn a teraz v mesiaci jul dovrsim prave tych 26t, nakolko mi vsak predlzili rd zo zdr.dôvodov, tak ukoncenie pracovneho pomeru budem riesit az buduci rok v mesiaci jun. potrebovala by som poradit ako teraz postupovat, ci mam dpvn zrusit, ci len znizit, kedze si to platim z maxima, pravdepodobne vsak by malo stacit aj bud. rok mat zaplatenych len tych 26t, podla terajsieho zakona, aby som aj buduci rok mala narok na najvyssiu podporu prave z dpvn ak by som ukoncila pracovny pomer, ci nie??

lub12
19. jún 2011

graziela - srdečne ďakujem za info, veľmi mi pomohlo. Len sa mi tam vynárajú následne ďalšie otázky súvisiace s tým "čarovným 1 dňom", ktorý tak veľmi môže ovplyvniť vymeriavací základ:
1) Môj súčasný zam. bude pravdepod. trvať na ukončení PP ku dňu ukončenia RD, t.j .13.7..
Pomohlo by vo vzťahu k vymeriavaciemu základu, že by som sa dohodla na ukončení PP napr. pár dní po 13.7. a predlžila to tak, že by som si čerpala starú dovolenku? Navyše nehrozilo by v prípade čerpania dovolenky nejaké riziko zo strany zamestnávateľa, že to môže využiť v môj neprospech (aj keď neviem čo by to mohlo byť)?

2) ak by som aj niekoho našla, kto by mi dal PP na 1 deň,
- zaťažila by som tú firmu odvodmi - nemoc,. sociálne, do fondu nezam.... a neviem či by to bolo za ten 1 deň PP v plnej výške a či by ich to prílliš finančne nezaťažilo
- aká by musela byť výška platu, aby mi to ovplynilo vymeriavací základ a následne výšku DvN

3) aká je vlastne najnižšia a aká najvyššia možná DvN?
Vopred ´dakujem za rady.

lub12
21. jún 2011

ahojte dievčatá, viete mi niektorá poradiť s tou dávkou v nezamestnanosti? ďakujem.

andrii
22. jún 2011

ahojte. ja by som sa chcela opýtať na toto: 26.mája som nastúpila do práce po skončení RD. aký mám nárok na dovolenku? mám nárok na plnú dovolenku? a čo dovolenka za min.rok napríklad?

natsa
28. jún 2011

vie mi niekto poradit?moje dieta bude mat 16.10 3 roky no od septembra nastupuje do školky chcem sa spýtat že či mi končí RD po nastupení dietata do školky.dakujem

gapa
28. jún 2011

@natsa
RD ti končí dovršením 3rokov dieťaťa, tj. 16.10.2011.
môj malý tiež nastupuje do škôlky v sept a je narod. 17.10. 🙂

natsa
29. jún 2011

dakujem za odpoved

suezana
29. jún 2011

chcem sa opýtať, končí mi predĺžená rodičovská, som zamestnaná na dobu neurčitú, ale nemôžem ďalej pracovať, lebo sa mi nedá skĺbiť pracovná doba s dieťaťom (škola), tak musím dať výpoveď.... asi nemám nárok na podporu, hoci robím od r. 2001, však? nedá sa niečo .... ako mám dať výpoveď? dohodou? ďakujem za každú radu

wanda38
30. jún 2011

ahojte dievčata,sledujem už dlho tuto dyskusiu a prečitala ssom hadam všetko čo sa tu popisalo.Mne RD končil 29.4. a podla vašich debat som sa snažila postupovat pri ukončeni prac.pomeru.Takže som nastupila na 3 dni do prace a plus preplatena dovolenka,nepriplacala som si nič.VZ bol dostatočny na to aby som dosiahla max podporu.Takže dakujem všetkym mudrim hlavičkam ,ktore sa snažia pochopit zakony,ktore su tak zrozumitelne pisane ,že ten kto by to pochopil na prvy šup tak by mal dostat nobelovu cenu.Takže ešte raz dakujem . 🙂 🙂 🙂

natsa
30. jún 2011

@suezana presne moj prípad ja sa chcem dohodnut zo zemestnávatelom aby mi dal výpoved-dostanem odstupné.Podporu by si mala dostat nezáleží či si Ty dala výpoved alebo je to zo strany zamestnávatela

suezana
2. júl 2011

@natsa to vážne? 😕 😕 😕 😕 no ja idem v pondelok.... 😒

terez34
2. júl 2011

kocky prosim o radu materska mi konci 22.10.2011 od 23.6.2011 v tej istej firme kde som pracovala aj pred nastupom na MD teraz pracujem na dohodu do 31.8 ja som uz chcela normalne nastupit do prace ale bolo mi povedane zemomentalne mi moze ponuknut iba dohodu a o stalom pracovnom pomere sa mozeme bavit az pred ukoncenim MDlebo nevedia ako to bude z pracou ci mi nedaju vypoved keby k tomu doslo chcela by som sa opytat ked som tam robila 9 rokov ake odstupne by som mala dostat a ako to bude z vypocitanim podpory podporoy lebo vobec z tym nemam skusenostizmluvu mam na dobu neurcitu
a eate jednu vecicku ked mam dohodu musim to ist nahlasit na socialne odkial poberam rodicak?
ak mozete poradtte moc dakujem

dadkad
4. júl 2011

@wanda38 ahoj mozem sa opytat aky ti vysiel denny VZ? Uz ti prislo rozhodnutie o max.podpore ako dlho si cakala? Dakujem

wanda38
4. júl 2011

@dadkad ahoj,VZ 72€ a na rozhodnutie som čakala od mája

ajdika
5. júl 2011

Ahoj,môžete mi prosím niekto poradiť, aký vplyv by na mňa malo, ak by som nastúpila späť do zamestnania (na pár dní, dohadujeme sa na výpovedi), dostala o pár dní výpoveď, ale nástup (teda prerušenie RD) by zamestnávateľ do SP nahlásil neskôr ako deň pred nástupom (napr. až o 2 dni)? Viem, že by mohol dostať pokutu a je to jeho nezodpovednosť, skôr ma zaujíma, či by to náhodou nemohlo ovplyvniť skutočnosť nároku na nezamestnanecké mne? Na tlačivách pre žiadosť o dávku by bol uvedený nástup (aj výstup) reálny .

mimmka30
29. júl 2011

Ahojte,poradite mi na bud rok my konci MD v maji, prac.pomer som mala ukonceny v janurari 2010,zamestnavatelom pocas poberania rodicovskeho prispevku.Prac pomer trval 10rokov,chcem sa opytat ci po ukonceni MD budem mat narok na podporu v nezamestnanosti a niekto mi spominal ze sa da priplatit aby si ziskal vysiu ja sa v tom nevyznam poradte m,,,,i dakujem pekne

sisaha
29. júl 2011

@mimmka30 mala by si zajst do socialky a zacat dobrovolne platit nezamestnanecky z maximalneho mozneho vymeriavacieho zakladu. Potom by si mala mat pol roka najvyssiu podporu 😉 . blizsie podrobnosti ale neviem. Ale viem, ze to musis platit minimalne pol roka..

mimmka30
29. júl 2011

@sisaha aha dakujem pekne tak zajdem tam.

zoja
29. júl 2011

sisaha musis si platit 26t pred ukoncenim RD dpvn - ak chces najvyssiu podporu tak z najvyssieho vymer.zakladu cca 59ur mesacne 😉

bublinqa
29. júl 2011

ahojte, cize ak staci platit dpvn 26t pred ukoncenim RD, tak ja si ho platim teraz asi zbytocne. v oktobri 2010 mi skoncil PP a odvtedy si platim na zaklade odporucania z upsvar dpvn, s tym, ze do oktobra 2011 som mala byt na RD, ale teraz od jula nastupujem opat na MD. oplati sa mi teda platit dpvn nadalej, kym budem na novej MD a nasledne RD, cize dalsie 3 roky, kedze do prace nehodlam nastupi skor a je otazne ci a kedy sa nejaka praca najde po skonceni RD?

sympa1
16. aug 2011

dakujem vsetkym dobrym ludom ktori mi tu poradili a modremu koniku zato ze JE a clovek sa tu dozvie to co by inak vobec netusil ze moze ziskat.dnes mi prislo rozhodnutie na ktore som skoro 2 mesiace cakala ale oplatilo sa, max podpora mi pomoze kym si zabehneme system, prvy x do skolky a prvy x do skoly 🙂

andrejkam
22. aug 2011

@sympa1 waaaaw...tak to gratulujem.. 😉 ja este len vo stvrtok idem na UP a potom na SP tak uvidim ako to vyjde mne....drz palce

sympa1
23. aug 2011

@andrejkam drzim place 🙂

bambulka28122008
31. aug 2011

ahojte, rada by som sa spýtala, či má niekto takú skúsenosť, že.... po ukončení rodičovskej dovolenky mi zamestnávateľ oznámil, že ma prepustí z dôvodu zrušenia môjho pracovného miesta. Podľa výpočtov, ktoré som si zisťovala mi prináleží maximálna možná dávka v nezamestnanosti počas obdobia 6 mesiacov. Teda za predpokladu platnosti terajšieho zákona. Je možné, /ak by som mala ponuku/ aby som si ešte mohla niekde privyrobiť na dohodu o vykonaní práce, tak aby som neprišla o podporu v nezamestnanosti? Je to tam nejako limitované časovo a finančne? Aktuálne by tom malo byť až koncom decembra kedy mi končí RD. Vie mi niekto poradiť? ďakujem

kiarka
1. sep 2011

ahojte viete mi poradit?Malá mi ma 1 rok a 7 mesiacov kedže som nezamestnaná nikde a neviem či si po rodičovskej dovolenke najdem prácu da sa mi platit font v nezamestnanosti?Oplati sa to vraj sa to da platit od 6 do 59 € mesačne a musi sa to platit 2 roky:Máte niektorá s tým skusenost?Dakujem za každu radui

andrejkam
3. sep 2011

Čaute baby....tak to mááááám....podpora z denného vym.základu 75,8466 € a z toho 50% na deň.....supeeeeer....ďakujem všetkým poradcom 😉

sisaha
6. sep 2011

@kiarka pokial sa to nezmenilo, tak sa to musi platit minimalne 26, alebo 27 tyzdnov pred planovanym poberanim davky v nezamestnanosti a treba si platit maximalnu ciastku.

@andrejkam ty si si tiez platila toho pol roka dobrovolne nezamestnanecke?a inak gratulujem 🙂

sympa1
6. sep 2011

@sisaha @kiarka ano musis platit 26 tyzdnov max vysku dobrovolneho pripoistenia ale pokial kiarka je nezamestnana a chce poberat tuto vysoku podporu musi si to platit 2 roky...a to sa asi neoplati az tak