Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@sisaha áno, platila som si 26 tt,ale keďže som mala vymeriavací základ aj zo zamestnania, tak stačilo 1-2 mesiace, ale som to platila pre istotu.Ak si to chceš platiť dobrovoľne tak začni čím skôr,len neviem aké budú zmeny čo sa tohto týka od budúceho roka 2012 😒 Držím palce.
Andrea
Ahojte.Som tu nová,potrebujem poradiť čo sa týka dobrovoľného pripoistenia na DvN.Som na RD,ktorá mi končí na druhý rok v júni.Predtým som bola zamestnaná cca 4 roky,išla som na materskú,následne pred skončením na druhú.Chcela by som sa pripoistiť,ale neviem ako postupovať.Ani neviem,či dám výpoveď ja,alebo mi ju dá zamestnávateľ,nakoľko v tej práci ´dalej nemôžem pokračovať.Má výpoveď nejaký vplyv na pripoistenie?Z čoho sa to vypočíta?Potrebujem teda nejaký príjem od zamestnávateľa?A z čoho sa vlastne vypočíta PvN?Keď som išla na druhú materskú,spravil mi zamestnávateľ dobrý príjem a z toho sa mi vypočítala na 6 mesiacov dobrá materská.Bude sa tá podpora počítať z toho môjho druhého príjmu,alebo mi bude musieť dať nový?Ďakujem vopred za rady.
@bambulka28122008 mne teraz schválili podporu z takmer maxima (ale po ukončení RD som ešte týždeň pracovala + odstupné = vyrátaná podpora z tohto) a popri tom mám už dlhodobo brigádu na doma. Môžeš si privyrobiť cca. do 120 Eur (povedia Ti na úrade) mesačne (+ dávaj si pozor, na 1 dohodu máš aj limitovaný počet hodín, ktoré na ňu môžeš odrobiť), aj keď si evidovaná a poberáš podporu. Len si daj pozor, aby si neprekročila túto sumu.
Ahoj,díky za odpoveď.T.z.,že keby som po skončení RD išla hneď na úrad práce,tak sa mi tá výška PvN počíta zo starého príjmu?V čom ti to pomohlo,že si sa ešte na týždeň zamestnala?Ja si nemyslím,že dostanem odstupné,skôr mi bude navrhnuté,aby som dala výpoveď ja.
ahojte. potrebovala by som poradit. som na rodičovskej dovolenke a dcerka bude mat 19.12.2012 3 roky. Pred nastupom na matersku som bola naposledy zamestnana u svojej mami mesiac a z tej ciastky mi bola vypočitana aj materska. Potrebovala by som vediet z akej sumy sa počita podpora ak si nenájdem pracu po skončeni RD ? U mami som stale evidovana ako zamestnanec v podstate čiže moje miesto nezrušili. vopred ďakujem veľmi pekne za radu. Pytam sa už dopredu aby som vedela načo sa mam pripravit 🙂
@silvii ak budeš mať príjem po nástupe do práce hned po ukončení RD (ale daj pozor,aby si nastúpila hned po ukončení, neviem prečo, poradila mi to jedna expertka v účtovníctve), tak sa vyráta VZ z toho príjmu, ktorý budeš mať po RD. Ak nie, tak sa bude vyrátavať z posledných dvoch rokov pred nástupom na RD. Ak sa dohodnete na skončení PP dohodou, vyplatia Ti odstupné, alebo preplatia dovolenku a pod., a budeš zamestnaná kratší čas, tak sa Ti VZ pekne navýši. Ja som napr. týždeň robila a zbytok dovolenky sa mi preplatil, čo mi za ten týždeň urobilo VZ 66 Eur na deň (50% z toho je podpora).
@silvii ešte sa chcem spýtať, prečo máš mať výpoveď. Ak z organizačných dôvodov, tak potom by si mala mať nárok na odstupné zo zákona...ak bude trvať na tom, že Ty budeš chcieť skončíť pracovný pomer dohodou bez toho, aby bol uvedený dôvod, tak si žiadaj aspoň nejaké prémie...aspoň v tomto by mohol byť ústretový. Ešte by Ti mohol dať výpovednú dobu, tak ale potom tie prémie by ho lacnejšie vyšli 🙂
@ajdikaahoj.myslím,že výpoveď budem musieť dať asi ja,pretože som predtým robila čašníčku a keďže mi bude RD končiť v júni,takže na leto,myslím si,že aby mi nemusel dávať zamestnávateľ odstupné,radšej ma príjme a upraví mi pracovnú dobu.Cez leto je to pre nich kšeft,aj keď len na pár hodín,aspoň nebude musieť zháňať brigádničku.Lenže ja tú robotu robiť už nechcem,ani na tri hodiny.Takže on mi ju ponúkne a ja ju budem musieť odmietnuť.Preto dám výpoveď.A keď ju dám,mám nárok na vyplatenie nejakej dovolenky?Čo ak ma nebude chcieť zamestnať na týždeň,kôli nejakým papierovačkám?Buď nastúpim úplne,alebo vôbec?
Ahojte, potrebovala by som poradiť. V auguste 2006 som nastúpila na MD. Môj pracovný pomer bol ukončený v júli 2007 počas trvania RD z dôvodu zmeny firmy na organizačnú zložku a zrušenia všetkých pracovných miest. Po skončení RD v septembri 2009 som bola tehotná a nakoľko termín pôrodu bol v novembri 2009, zamestnanie som si nehľadala a v podstate som až do pôrodu bola dobrovoľne nezamestnaná. Otázka je: budem mať po skončení druhej RD v novembri 2012 nárok na podporu, ktorá by sa počítala z môjho príjmu pred MD alebo si musím platiť DPVN počas 26 týždňov pred tým ako moje druhé dieťa dovŕši 3 roky? Ďakujem za radu.
ahojte, síce mňa sa ukončenie Md ešte netýka ale počula som že ked si mamina platí nejaký čas(neviem koľko) pred ukončením materskej tých 50 eur tak dostane podporu 9 mesiacov vyššiu ako tú čo sa dostáva?? je to pravda??
@sunshine13 - aby si mala narok na podporu, podla teraz platneho zakona si musis platit DPvN 2 roky za posledne 3 roky....
Doba 26 tyzdnov, ktoru spominas, plati len pre tie baby, ktorym prac. pomer trva aj pocas rodicaku a chcu dosiahnut vyssiu podporu....
@mima595 dik za info, takze z toho vyplyva, ze na podporu nebudem mat narok, vsak?
@sunshine13 - ano
Ahojte holky, 12.6.2012 bude mít dcerka 3roky tzn. že od 1.7. mi skončí RD a měla bych nastoupit do práce, jelikož jsem ani před porodem žádnou práci neměla, byla jsem na UP. Chci se zeptat, když bych od 1.7. šla na UP to aby sme měli ještě prázdniny a za druhé o prázninách bych neměla malou kam dát když bych hned nastoupila do práce. Měla bych nárok na nějakou podporu? Dostávala bych nějaké peníze? Vůbec tomu nerozumím proto vám moc děkuji za vysvětlení 🙂
baby idem k vam po radu. 1.5.2012 mi konci RD. Pracovny pomer mi trva ale ja netusim este ci aj bude pre mna praca ked sa po RD budem chciet vratit a nedaju mi rovno vypoved. Chcela som si zacat platit DNP aby som v pripade vypovede mala vyssiu podporu ale neviem ci to ma vobec zmysel. Ak by mi aj dali vypoved tak mi musia dat 3 mesacnu lehotu resp. odstupne /podla toho co si vyberiem/. Z coho by sa mi ratala podpora keby mi sice povedali ze nemaju pre mna pracu a ja by som si vybrala mesiac vypovednu lehotu + 2 mesiace odstupne? z tej vysokej sumy? + este vyplatenei dovolenky.
Ahojte, získala som maximálnu podporu 🙂 (26 t pred skončením RD som si platila zo sumy 2300 €). Za august mi aj nabehli peniažky, ale za 11 dni z júla (na ÚP som od 21.7.) mi ju nevyplatili, pravdepodobne preto, lebo za júl som dostala celý rodičovský. Posunie sa mi vyplácanie o 11 dní, alebo to proste "prepadne"? Prosím o radu hlavne tie, ktoré už podporu poberali. Dík.
@lucia121 zaujmave ,lebo mne vyplatili za 1 a pol mesiaca naraz po prvy x kedze tiez som sa prihlasila asi 15.6. na Up a v augiste mi bolo vyplatene vsetko spätne a rodicak som dostala tiez do konca juna.asi sa treba informovat v socialnej positovni, aspon ja by som sa urcite, tam ti ti odpovedia najlepsie
ahojte. prosim vas o radu. 20.5.2010 som nastupila na MD. od 4.12.2010 som na rodicovskej dovolenke. ak by som sa dohodla s terajsim zamestnavatelom na vypovedi dohodou (ukoncila by som poberanieRP) a zamestnala sa hned na to u noveho na par dni s max. vymeriavacim zakladom, pocitala by sa mi podpora z tych par dni u noveho zamestnavatela, alebo by mi to brali dokopy aj s 2 rokmi pred nastupom na MD? velmi pekne dakujem.
Lila19, ja si myslim, ze by to mohlo fungovat ako pises. Tiez nad tym uvazujem, ak mi nevyjde moznost ostat ako zamestnana na RD. Pisala som na soc.poist, a tiez uvazujem, ze pojdem na podporu, ked si zaplatim tych 26 tyzdnov dobrovol. poist. v nezamest. Ked som dobre porozumela, tak ako bolo spominane vyssie, ak trva RD a zamest.pomer a platim si DpvN tak sa mi to bude pocitat s toho poistenia, a ak by som si neplatila, tak by pocitali 2 roky pred materskou, ci RD. Ale vsetko zavisi, od toho ci firma, kde som bude este existovat. Ak by sa zatvarala, tak som uvazovala aj o tejto moznosti, prerusit RD, nastupit do prac.pomeru a spatne na RD. Podla znenia zakona, ak mas vymer.zaklad pocas poslednych troch rokov, tak by ti to mali ratat z toho vymer.zakladu. Ale najslepsie, ak si to overis na socialke. Mam otazku, ked ste koncili pracovny pomer a potom isli na podporu, k akemu datumu to bolo? v den narodenin (3roky) dietata, alebo den potom.
@jankar27 no ja som nastupila na UP az po 2 mesiacoch skoncenia RP, a to kvoli tomu aby som splnila tych 26 tyzdnov kedze som sa o tejto moznosti dozvedela neskoro tak, ked mi skoncila RD ostala som este 2 mesiace dobrovolne starajuca sa osoba o dieta do 6 rokov a ked mi ubehlo tych 26 tyzdnov tak som to zrusila a nastupila na UP
Ahojte,chcem si byt uplne ista,tak sa opytam,hoci je to asi jasne 😉 Je to tak,ze teraz uz po skonceni materskej,RD(3 roky),nemusim mat odpracovane 2 roky(cize platene to pvn),aby som po vypovedi mala narok na podporu? 🙂 Nastupila som po skonceni RD do prace 15.3. 2010,teraz firma konci,tak som si nebola ista,ci mam narok na podporu,kedysi to tak nebolo 😠 A este by som chcela vediet,ci je jedno,ako ukoncim pracovny pomer,ci dohodou,alebo ak dostanem vypoved,ci to ma nejaky vpliv,napr. na vysku podpory 😅 Zamestnavatel by totiz chcel,aby sme odisli same,dohodou, s tym,ze odstupne da "na ruku" 😕 Dakujem 😀
Ahojte - chcem sa opytat - je mozne sa prihlasit na urad prace po skonceni materskej dovolenky /34 tyzdnov/ aby mi vysla podpora? Pracovna zmluva mi skoncila pocas materskej 30.juna 2011. Matersku mam do januara 2012 /zatial/. 😉 😉 😉 Vdaka

áno som nezamestnaná mala má 1 rok a 7 mesiacov a chcela by som si to platit pojdem sa popýtat či sa to oplati vobec