icon

Ako si užívate rodičovskú?

6. nov 2022

Baby ako si užívate rodičovskú . Hrozne to letí ,stále som s nim. Priznám sa už mi začína prepínať mierne. Či je to tým že ho stále kojim aj v noci aj 5krat. Nechodím nikam bez neho
Vyzerám hrozne ,nepacim sa sama sebe a najviac čo má trápi že nemám príjem . Som závislá na mužovi. Malý mal rok ako si mám privyrobiť keď som robila ako predavačka ,iné neviem

aknamorka22
8. nov 2022

Autorka prestaň robiť dieťaťu animátorku, nechaj ho chvíľu aj samé. Neboj sa, nič sa mu nestane. ;) Nemusíš za ním behať pri každom jeho pipnuti. A máš predsa muža. On nepomáha v domácnosti? Akú má pracovnú dobu? Naozaj nemôže pár krát týždenne dohliadnuť na svoje vlastné dieťa aby si ty niekam mohla ísť? Keď sa sama sebe nepáčis tak sa uprav aby si sa páčila. Ak nemáš na kaderníčku, nafarbi si vlasy sama, vytrhaj si obočie, nalakuj nechty, daj si masku na tvár, natoc si vlasy. A čo sa týka príjmu. Máš predsa rodičak. To by ti malo stačiť na základné veci pre teba a dieťa. Je predsa na mužovi, ktorý chodí do roboty aby potiahol bývanie, stravu a ostatné veci. Či idete 50/50? Nezabúdaj, že ak ste manželia, máte spoločný príjem. Nie moje a tvoje. A aké staré je dieťa, že ho musíš 5x v noci kojit?

nely1704
8. nov 2022

Skús si nájsť aspoň brigádu na niekoľko hodín týždenne, aby to nebol zrazu sok pre obe strany. Ale určite chod do Toho. Si pre dieťa najdôležitejšia ale dieťa nie je šťastné pri frustrovanej mame , vtedy treba nájsť nejakú rovnováhu... detské kútiky, reštiky a wellnesy sú dobrým nápadom ale nie každý na to má...a možno aj má ale radšej sa pôjde sebarealizovat..

lenkaaa25
8. nov 2022

@lauriik prečo si trpela v detskom kútiku? A čo iné napr. žena potrebuje k šťastiu? Pýtam sa v dobrom...

denkabemommy
8. nov 2022

Kojím syna už 2r, a ked chcem, tak odídem a on nestráda, zíde z očí, zíde z mysle. Aj uspať sa nechá, v pohode, pritom pri mne zaspí len pri dojčení 😅😅. Takže výhovorka na dojčenie je naozaj irelevantná. Ja sa akurát pomaly chystám do práce a žiadne odstavovanie od dojčenia nehrozí, ročné dieťa je zvyknuté na normálnu stravu, ak nie, tak si zvykne 🤷‍♀️

cecilia29
8. nov 2022

Ja si to pri 3 malych detoch v celku uzivam (najstatsia je cerstva skolkarka). Akurat 2,5 rocny ma problem s kocikovanim a uspavanim babiky. Vraj stale plače , stazuje sa 🙂 Inak nevsimaj si ruzovu bundu, nie je nebinarny. Len prva bola po ruke 🙂
A nie som zavisla od muza. On je dost zavisly odomna, a ide ma vyvazit zlatom. Lebo ak mne by sa nieco stalo tak je prdeli (nie kvoli peniazom ale kvoli robote okolo deti a domacnosti). Cize ziadna zavislost ale vzajomne doplnanie sa.
Poslednych 5 rokov bud som tehotna, alebo dojcim alebo aj aj. Ale chceli sme to tak

marzuz89
8. nov 2022

Ono to je tazko. Vyzeras podla tych par viet ako vecne a so vsetkym nespokojna bez vlastneho chcenia nieco zmenit. Preco si zavisla na muzovi? Resp preco to vnimas ako zavislost? Ja tiez, ale zavislostou to nepomenovavam. O deti sa starame iba my dvaja, tak je prirodzene ze si planujem svoje aktivity tak, aby vtedy s detmi mohol byt doma muz. Ked viem, ze zajtra poobede ma pracu, cokolvek, tak holt zajtra poobede "sedim doma". Je to uplne prirodzene, tak ku tej kadernicke alebo kam pojdem nie zajtra, ale pozajtra.
Nie si so sebou spokojna? Aj ja som pribrala, no ulozim deti na obedny spanok a aspon 30min cvicim. Nebudem mat peknu postavu len tak.
Financne zavisla na muzovi? Nikdy som to tak nevnimala, predsa peniaze mame spolocne, je prirodzene, ze nezarabam, kedze som "doma" a staram sa o deti kym je on v praci.
Mame deti 2 a nikdy som nemala pocit, ze som na nervy, materstvo si uzivam, nasla som sa v nom.
Bavia ma aktivity s detmi, v kazdom jednom veku, ci ma 9m ci 2r ci 3. Uzivam si vychovu - je to pre mna vyzva, milujem psychologiu a ono tie principy naozaj funguju.
Mame s detmi nastaveny spankovy rezim, tak vecer po 20 mame cas pre seba s muzom. Su horsie dni, my konkretne mame aj nejake zdravotne vyzvy ohladom deti, riesime toho vela.
Ale toto obdobie je najkrajsie pre mna. A ked vidim, kolko zbytocnych nervov a kriku maju ine maminy, je to skoda. Nemuselo by to vobec byt, pretoze velmi vela robi nas pristup a nase nastavenie. Pre mna je to super obdobie a taketo pocity vobec nepoznam.

jenny04
8. nov 2022

@hederamonstera ubehne to ani nebudeš vedieť ako.Ja mám 3 deti.Druhe a tretie do 2rokov,bolo to náročné obdobie a manžel pracoval a pracuje v zahraničí.No keď sa vráti snaží sa mi pomáhať,ísť s nami niekam na výlet apodobne.Vzdy prvé 2-3 dní som len spala lebo mi chýbal spánok.Na mne sa skôr ten chýbajúci spánok odrazil na zdraví.Teraz už chodím do práce a popravde keď si tak vezmem spätne bolo to pekné obdobie.Ihriska,mamičky s deťmi,spoločne témy,teraska občas,do cukrárne atď.

miaz21
8. nov 2022

Chápem tie pocity. Podobne to na mňa doľahlo. Nie všetky mamičky sú žienky domáce aj napriek tomu, že dieťa je nimi milované a veľmi sa z neho tešia. Chápem aj to, že možno nie sú prostriedky na nejaké behanie kade tade s dieťaťom a ste viac menej len doma, či niekde v okoli, kde to máš už zmapované. A je to proste nuda.
Skús hľadať maličkosti v tom všetkom. Môj partner je veľa v práci a pri dcérke som bola celé dni sama. Ale!!! Robila som si malé “beauty” večery, čiže nejaká maska na tvar, farbenie vlasov, manikúra… proste čokoľvek, čo ma pred tehu tešilo.
Neskôr, čo už dcérka mala rok, keď som ju uspala mala som cez víkend 2 hodiny na seba. Či už som šla na nákup, alebo na kávu, korčule. Proste bola som len sama so sebou a bolo to veľmi prijmné. 🙂
A plus? Skúsiť osloviť rodinu, choďte aj s partnerom raz za čas do kina, večeru, drink. Niekto snáď po tom, čo uspite dieťa dokáže sedieť pri ňom doma a sledovať TV.
Treba hľadať len nejaké malé cestičky. Nie vždy je to ľahké, no začať nejako postupne.
Ja som tiež nebola hneď za jasle, ako odporúčajú iné maminky, veď to nie je len o tom, ísť do prace a dieťa šup do jaslí, kde by mohlo byť každú chvíľu choré. A potom čo? Zas stresy ako to riešiť. A brala som to tak, že už to obdobie sa mi nikdy nevráti. Tak radšej malé radosť a návrat k sebe samej ako hneď ísť do prace. Ale jednoducho najlepšie tak ako sa maminka cíti. Každá to mame inak v sebe nastavené a každá mame iné možnosti.

kamagma
8. nov 2022

Ja mam 16m a 5r. Od januara nastupujem do prace presne preto iste. Pri prvej som isla hned po 7mesiacoch. Uz citim,ze mi je dlho doma.

lenkakravcova
8. nov 2022

@hederamonstera kúp si robotický vysávač a kop v jednom. Fakt ušetríš čas, peniaze a aj nervy toľko upratovať. 🙂

proximaa
8. nov 2022

Nerozumiem tej financnej zavislosti od muza. Vsetky peniaze su predsa vase spolocne, je jedno, ci ich zarobi zena alebo muz. Dostavas snad vreckove, co mozes minut? Nepodcenuj sa, ak jeden z partnerov momentalne nezaraba, neznamena to hned, ze je zavisly na to druhom. Ako sa hovori, kazdy chvilku taha pilku

ciapockacervena
8. nov 2022

@doriiis za jasle zaplatis 300€ a zarobis o stovku viac 😝

doriiis
8. nov 2022

@ciapockacervena ...ty zarábas 400 €?

libiku
8. nov 2022

@hederamonstera Konečne to niekto otvorene napísal 👏 A nie každý má podporu od rodiny a manžela k dispozícii 24/7.

i_j_k
8. nov 2022

Ahoj mamina. Mam silne pochopenie s tvojimi pocitmi, podobne som sa citila kedysi davnejsie. Kazda mame svoje v batozku a zatial co jedna sa nevyspi, ina komplikovane rodi, dojci alebo sa tazko financne postara. Akokolvek su v tvojom zivote narocne veci, ktore potrebujes spracovat (ty konkretne, nie zeny ktore ti tu radia a naozaj "radia" z pozicie nie pomoct ale zhodit a nadradit samu seba alebo tym odobrit svoje spravanie s ktorym nie su stotoznene) nenechaj si ich "rady" prist hlboko do srdca, lebo ta to bude trapit este viac. Z mojej skusenosti a z mojho pohladu sa potrebujes zamerat na to pekne co vo svojom zivote mas. Nie, nevravim ze to co ta trapi potom zmizne alebo prestane existovat, ale napr. dennik vdacnosti do ktoreho si zapises denne aspon 5 veci za ktore si vdacna (aj v suvislosti s dietatkom) alebo dennik pochvaly - ked samu seba pochvalis za pekne a dobre veci ktore sa ti pocas dna podarili (pozor, umyslom je sustredit pozornost na to ako dobre sa ti ako mame dari, nie pestovat v sebe vykonnosť!) A potom oddych. Ten je pre kazdu mamu klucovy. Nie vsetky mame po ruky babičky alebo oteckov (ktora nemala manzela aspon tri tyzdne prec a nebola s nimi sama, tazko pochopi) ale je treba hladat prilezitosti ktore su okolo nas, aj take na ktore sme doteraz nepozreli - Poprosit o strazenie pani susedu kym ty si pojdes na polhodinku zabehat, alebo si nalepit v obchodnom centre inzerat ze hladas tinedzerku k svojmu dietatku zatial co ty budes oddychovat/pracovne sa realizovat. Drzim palce, verim ze sa to casom zlepsi ❤ keby cosi, kludne napis spravu a pozrieme sa na konkretne situacie ;) (dobrovolnicky sa venujem mamam ako si ty - tuziacim po radosti a spokojnosti)

zoeeoz
8. nov 2022

Ak ti to ide na rozum tak si skus najst pracu, pripadne nieco kde budes mat viac spolocnosti aj s dietatkom 🙂 tvoje pocity chapem 🙂

7slavka7
8. nov 2022

Kazda mamina je ina, ja som zo styroch sestier a kazda jedna sme prezivali obdobie materskej rozne. Najstarsia sestra sa vratila do prace po roku a pol a podla nej to bolo najlepsie rozhodnutie. Ja som teraz tiez na materskej (14 mes.), ase tretie a uzivam si naplno. Mam sa co obracat pri troch detoch, tesim sa z toho ze sme vsetci zdravi, lebo su na tom rodiny horsie ako mi, ci uz zdravotne alebo financne. Ja si vazim co mam a mam krasnu velku rodinu, milujuceho manzela.
Urcite su aj chvile kedy mam starosti nad hlavu, ale vsetko sa da. Tiez som potrebovala vypnut, manzel sem tam uspi maleho, tiez este kojim tak v noci ma nezastupi. 😊 Ale aspon na dve hodinky mam vecer cas na knihu. Zacala som pre skolu nasich deti riesit projekty za ucelom rekonstrukcie skolskeho ihriska a uvazujem sa vratit do prace, len na dohodu, par hodin denne, u nas je moznost pracovat homeoffice. Takze budem s malym a budem aj pracovat. Je dobrucky vyhra sa aj sam. Netreba vesat hlavu, vsetko sa prenieco deje, zajdi na chvilku ku kamoske, na kavicku, kolacik. Pre mna je aj hodinka u kadetnicky uzastny oddych, uvari mi kavicku a klebetime. 🙃. Tak zelam vela radosti a vela stastnych chvil. Snad som bola trosku inspiraciou. 😊

7slavka7
8. nov 2022

@i_j_k krasne napisane. 😊

nikasaj
8. nov 2022

@barbora19911 moja reč ja som tiež spokojná s malým teraz už síce chodí do škôlky ale každý deň sme boli vonku nikdy nesrdime doma a nie tobôž pri domácich prácach to si porobim keď manžel doma prípadne doobedu cez víkend a zvyšok mám čas pre rodinu. aj s dieťaťom sa dá ísť von do prírody či medzi ľudí sa prejsť keď sa chce teraz cakame druhé a veľmi sa teším. syn má 5 rokov tak to bude zaujave skĺbiť takto spolu ale dáme to 💪💪

nikasaj
8. nov 2022

@nikasaj prípadne apson aj keď spolu s dieťatkom nejaký detský kútik napr.alebo my napr radi do kníhkupectva tiež som kojia áno dlho a všade prípadne ja som odsate brala zo sebou ak sme chceli ísť na dlhšie a tak. človeku veľmi pomôže aspoň trošku času aj hodinka pre seba. 😇len každý si musí nejako nájsť spôsob aký mu vyhovuje a čo má rád.

joannita
8. nov 2022

Autorka, preco dojcis v noci 5x? Rocne dieta?
Toto je treba hlavne upravit a zmenit, z toho by som aj ja bola frustrovana. Rocnemu dietatu max 1x v noci dat mlieko / dojcit. Teoreticky uz by vydrzal aj uplne bez mlieka do rana. Na tomto skus popracovat....

irusa
8. nov 2022

Počkaj keď nastúpis do práce - pokiaľ máš jedno dieťa fajn, no ráno budíček, nachystať desiaty, oblečenie, odprevadiť do školy, škôlky, behať do práce, z práce po detí, krúžky, domácnosť, navariť, oprať, ozehlit, povysávať, upratať, hygiena, a pokiaľ bývaš v 🏡 tak si rada ,že do 22 to stíhaš...a pokiaľ máš manzela v zahraničí ,tak radosť žiť

veronicka88
8. nov 2022

Prvú materskú som na Tom bola rovnako,tu po 6.5 roku som si užívala maximálne....(nerátajú prvé vyplute týždne)...ale to som ja...mne to vyhovovalo...mám kamarátky ktoré po roku dali dieťatko donjasli a robia ...to je zas ich rozhodnutie....pre mňa nepredstaviteľné....som vďačná manželovi že mi urobil finančné aj psychické podmienky také aby som nebola vyjoreta....cvičím trikrát do týždňa,občas vypadne vonku či už sami alebo s babami...chlapcov viac menej ráno ma nastarosti cez víkend on....vďakabohu za nho.

dominikamacakova
8. nov 2022

@barbora19911 no ja si to teda neužívam

jajanka31
8. nov 2022

Ci si to užívam neviem, ale doma určite nemáme taký poriadok ako pred dieťaťom.. proste neupratujem tak často.a tiež nevarím...manžel sa naje v práci a mne veľa netreba..a ci je trochu bordel v kuchyni neriešim.mam koníček kde tvorím veci, behám na páse čítam knihu, nerada nakupujem ale keď musím idem..v lete sme dosť cestovali...idem na nechty a bola som aj pri kadernícke co vôbec nebol relax, skôr ma rozculila lebo to dobabrala...teda aj to sa stáva...každopádne ani mi tak nechýbajú eura ako kariérny rast.viem ze za tieto roky sa v kariére asi nikde neposuniem a to ma štve.. aj keď kto vie som iba na začiatku.

adalmba
8. nov 2022

Hlavu hore. Ja mám 4r dvojičky, 2r a 4 mesačnú. Od 1.1 sa vraciam do práce na pár hodín. Chodím cvičiť, vyzerám lepšie ako pred tehotenstvom. Cítim sa dobre. Treba zmeniť zmýšľanie, všetko pôjde.

rachelkk
8. nov 2022

Ja som doma už 5 rokov a zažila som si takuto depku aj ja . Našla som si brigádu , chodím na kruzok pre dospelých . Užívam si moje deti lebo celý život budeme pracovať . Naháňať sa za peniazmi . Viem že to je niekedy tazke. Ale nezabudni je to len obdobie

lenka567899
8. nov 2022

@hederamonstera načo majú ženy ako ty deti? To sa pýtam vážne

zemiakovysalat
8. nov 2022

@lenkaaa25 ja som trpela v detskom kutiku lebo su tam preafektovane matky s dokonalimi zivotmi a su mudre ako radio. Deti mi nikdy nevedali ale maaatky 😅 vobec nevyhladavame detske kutiky ani ihriska

adkalu
Autor odpoveď zmazal