icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

slniecko_123
11. máj 2017

@zalka Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, lebo už dávnejšie ste mi radili a viem, že sa v týchto otázkach týkajúcich sa MD super vyznáte. Zaujímalo by ma, ako by ovplyvnilo neplatené voľno nárok na MD.

zalka
11. máj 2017

@slniecko_123 neplatené akým spôsobom .. špecifikuj

slniecko_123
11. máj 2017

@zalka mám takúto situáciu: od februára tohto roka mám TPP. od tohto mesiaca (mám splnených 90dní poistenia) som na PN. pravdepodobne budem na PN až 3 mesiace. Zaujíma ma, ak po skončení PN požiadam o neplatené voľno na cca 6 mesiacov aj viac (ak dobre viem, v tomto období za mňa nikto odvody neplatí , len ja si musím platiť zdravotné poistenie) či po skončení neplateného voľna môžem ísť opäť na PN (či sa mi bude brat vymeriavací základ z obdobia kým som mala príjem ,alebo pri prerušení musím mať splnenú opäť podmienku 90 dní? a to isté aj s materskou? (musí mi uplynúť odznova 270 dní alebo len pokračujem ďalej?ďakujem

zalka
11. máj 2017

@slniecko_123 no po neplatenom volne sa musí obnoviť poistenie .. tj. musí skončiť neplatené volno .. a nemal by byť problém s dalšou PN .. no mám pocit, že bude minimálna. (over si radšej na SP)
270 dní nemusí byť v kuse,

slniecko_123
11. máj 2017

@zalka ďakujem za info

jjjjjjanuska
23. máj 2017

Ahojte, v septembri 2016 som sa vrátila zo zahranicia, kde som pracovala 4 roky, po návrate mi bola priznaná aj podpora v nezamest. a momentálne som stále na urade práce. Hladám si prácu a chcem sa spýtať, že ak otehotniem v najbližších mesiacoch, z čoho mi bude rátaná materská? ak sa náhodou nezamestnám, alebo ak sa zamestnám zoberú do úvahy aj plat zo zahraničia, keďže tam je nejaká ta ochranná lehota 2 roky??
ďakujem za odpovede

evittam
23. máj 2017

@jjjjjjanuska Nie je ziadna ochranna lehota dva roky. Hlavnou a zakladnou podmienkou naroku na matersku je mat za posledne dva roky pred porodom aspon 270dni NP (malo by sa tam zapocitavat aj obdobie v zahranici ak bolo za teba odvadzane poistenie na NP), dalsou podmienkou pre narok na MD je mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote - ta je pre tehotne 8 mesiacov. V tvojom pripade ak si nenajdes zamestnanie alebo nebudes mat DNP -cize aktívne NP tak nebudes mat narok na MD. Co sa tyka VZ, z kt.by sa ti pocitala MD-ak si najdes prácu tak to bude z hrubého príjmu, ak si zalozis DNP tak z VZ ,z kt.si budeš platiť odvody. Kym nie si tehotna je aj tak tazko radit. Kazdy pripad je individuálny.

dena1973
24. máj 2017

@jjjjjjanuska Súhlasím z @evittam iba doplním, že do 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky pred pôrodom (čo sa týka práce v zahraničí) sa započítava doba iba vrámci EÚ.

nivea777
24. máj 2017

ahojte,mala by som otazku.Ako to v praxi funguje ked sa zena/muz dohodne so zamestnavatelom aby mu zvysili papierovo mzdu s tym,ze odvody si bude platit on sam?? priklad : hruba mzda 1400,jedno dieta.. zamestnanec zaplati tych 187,60e odvody + 148,72 daň alebo musi zaplatit aj 492,80e? neviem ci som sa spravne vyjadrila...

majusqa77
24. máj 2017

@nivea777 tych 492,80 zaplati za zamestnanca zamestnavatel. ked, standardne to v takychto pripadoch funguje tak, ze si to doplati zamestnanec "bokom".. ..resp. rozdiel medzi povodnymi a novymi odvodmi...

nivea777
24. máj 2017

@majusqa77 mozem ti napisat spravu?

majusqa77
24. máj 2017

@nivea777 mozes

44janica44
24. máj 2017

@nivea777 zamestnavateľ plati tých 492,80 tie musí zaplatiť úradom čiže sú to jeho náklady. teda ak by mal mať zaplatené všetky naklady na odvodoch tak ano aj tých skoro 500 treba.

jjjjjjanuska
24. máj 2017

@dena1973 dakujem pekne za odpoved, cize uznaju mi tych 270 dni NP ako to bolo vramci EU,do dvoch rokov, ale to kolko som tam zarabala nema na vysku materskej ziadny vplyv ze?
@evittam dakujem pekne za odpoved, uz sa v tom zacinam orientovat 🙂

dena1973
25. máj 2017

@jjjjjjanuska 270 dní nemocenského poistenia sa počíta 2 roky spätne od skutočného dňa pôrodu. Čo sa týka výšky zárobku v minulosti, tak to sa už na výšku materského vzťahovať nebude. No v prvom rade aby vznikol nárok na materské (okrem podmienky 270 dní nem. poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom) sa musíš zamestnať resp. sa dobrovoľne nemocensky poistiť.

juliana6
27. máj 2017

Ahojte.Mala by som otazku.Od roku 2013 som pracovala u jedneho zamestnavatela na tpp.Od 1.4.2017 som u neho na dohodu.Zistila som,ze som v 8tt.Ak sa zamestnam u ineho zamestnavatela na 90 dni pred nastupom na matersku za max. mzdu a u povodneho ostanem na dohode,budem mat max matersku?Alebo sa musim len zamestnat a u povodneho uplne ukoncit dohodu?Dakujem

evittam
28. máj 2017

@juliana6 Musis ukončiť dohodu.

juliana6
29. máj 2017

CIZE staci ked ukoncim dohodu a od 1.8 sa zamestnam u noveho zamestnavatela na max VZ?A co veta na SP,ze dlhodobe nemocenske ma prednost pred kratkodobym a ze nestaci par mesiacov pred nastupom na matersku zmenit zamestnavatela.

jjjjjjanuska
30. máj 2017

@dena1973 aha, a to dobrovolne poistenie sa teda este stale da,a kolko to cca je eur? som myslela ze to uz zrusili. prepac ze sa tolko pytam ale bola som mimo SR a v tychto veciach sa vobec nevyznam, tak uz si mi to aj tak super objasnila vsetko zatial 🙂 vdaka

dena1973
30. máj 2017

@jjjjjjanuska Áno, dá sa ešte dobr. nem. poistiť, no nie súbežne, ak by si bolo už nem. poistená ako zamestnanec.
viď. link: http://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s

jjjjjjanuska
31. máj 2017

@dena1973 to znamená že si musím platiť celý ten balík alebo stači len to nemocenske??

zalka
31. máj 2017

@jjjjjjanuska minimálne k tomu aj dôchodkové

oliverka
9. jún 2017

@zalka
Zalka, prosím o názor. Známy, otec dieťaťa, išiel na materskú a požiadal o ňu z 2 pracovných pomerov. Reakcia referentky SP bola, že to je súbeh, výška 1 materskej je maximálna a na tú druhú už nemá nárok. Mne to nejako nejde do hlavy. Pracovné pomery má u toho istého zamestnávateľa, ale vykonával pre neho inú prácu na každú zmluvu. Platí, že súčet materských nesmie prekročiť maximálnu výšku? Neplatí to pre každú materskú individuálne? Ďakujem veľmi pekne za názor.

majusqa77
9. jún 2017

@oliverka maximum je maximum. aj odvody platis len z jedneho maxima (v sucte). takze ano, referentka ma pravdu

micikem
15. aug 2017

toto mám na výplatnej páske :
ZÁKLADNÁ MZDA 435,00
ČISTÁ MZDA 365,36
HRUBÁ MZDA 435,00

čo by ste mi poradili aby som mala lepšiu materskú ? 90 dní pred nástupom na materskú zvýšiť odvody na max ? Ale nemôžem byť počas 90 dní na PN alebo si zobrať "P" ? Inak stratím nárok... a čo keď nedajbože porodím skôr ?
ako počítam, tak počítam ... cca mesačne materská mi vychádza 250,- eur

evittam
15. aug 2017

@micikem Kedy nastupujes na MD? To je podstatne. Je bezpredmetne co mas na poslednej vyplatnej paske.Co sa tyka tych 90dni tie musis matcu nového zamestnávateľa na novu zmluvu a odpracovat 90dni bez PN a OCR. Povodny PP musí skončiť.

micikem
15. aug 2017

@evittam a dohodnúť sa so zamestnávateľom aby mi zvýšil mzdu - Odvody ?

som zamestnaná na TPP - dobu neurčitú od apríla 2014. Predbežný termín pôrodu mam 8.3. 2018.

evittam
15. aug 2017

@micikem Cize tvoj VZ pre MD bude hrubý príjem za rok 2017. Cize ak bude zamestnavatel ochotny to poriadne zdvihnut plat do konca roka tak sa to da ovplyvniť.

evittam
15. aug 2017

*ti

micikem
15. aug 2017

@evittam ok super, a inak sa už nedá ovplyvniť VZ , že ? pre istotu sa pýtam polopatisticky 🙂 a Ďakujem !