Ako si zvýšiť materskú?
Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂
@kata13 Mylis sa. Subeh DNPO + zamestnanie uz bolo zrusene od 1.7.2014. To zn., ze ak si zamestnana DNP sa nemozes.
@blondinka152
@blondinka152 dochodkove, nemocenske a v nezamestnanosti sa musi platit naraz, tak to vychadzaju dost vysoke palky http://www.socpoist.sk/kalkulacky-na-vypocet-po...
len teraz neviem, ci moze byt tych 90dni aj z toho pripoistenia, alebo to musi byt zamestnanie.
a tiez neviem, aka by mi vlastne vysla materska, keby som to nechala tak, kedze mi v juli skoncil rodicak a zvysok roka by som bola na dohodu, tak asi by mi vysla minimalna.
ked som to teraz pocitala, tak by sa mi oplatilo si to navysit do konca roka na tie 4mesiace.
@dena1973 tak dobre som si myslela a docitala sa o tom vsade 🙂 skoda i ked je to pochopitekne ze to zrusili
@dena1973 tomu rozumiem, len ma zaujimalo, ci beru aj dohodu ako zamestnanecky pomer. lebo v niektorých pripadoch beru a v niektorých nie. ale skusim im tam zavolat.
ja sa tak ci tak rozhodujem, ci sa mi oplati zmenit dohodu na PP alebo platit si len to dobrovolne. aj z pohladu firmy aj mna ako sukromnej osoby
Ahojte baby. Potrebujem poradiť, už som z toho jeleň. Od kedy som skončila VŠ, tak som pracovala na dohody. v apríli 2013 som nastúpila do práce na dobu určitú, avšak sa mi podarilo veľmi rýchlo otehotnieť a 31.1.2014 som nastúpila na MD, ktorá mi skončila 25.9.2014. Od vtedy som na rodičovskej. Avšak v marci tohto roku 2015 som dostala výpoveď. Teraz čakáme druhé bábo a netuším z čoho mi bude počítané materské. Prípadne, či sa môžem ešte zamestnať a ako dlho by som musela pracovať, aby som mala nárok na materské. Vraj mi stačí na novú pracovnú zmluvu odpracovať 3 mesiace (90 dní - musí to byť za rok 2015? alebo môže byť prelom rokov 2015-2016?), aby sa mi materské rátalo z toho príjmu. Na MD mám nastúpiť až vo februári 2016. Vďaka za radu. Každý mi hovorí niečo iné...
@ivkah131 Aby sa pocitalo materske od noveho zamestnavatela musis mat do nastupu na materske odpracovanych minimalne 90 kal. dni bez PN a OCR. No musis mat splnenu podmienku 270 dni nemoc. poistenia v poslednych 2 r. pred porodom.
Napr. ak porod bude 15.2.2016, tak 2 r. dozadu sa pocita od 15.2.2014. Za tuto dobu musis nazbierat 270 dni NP.
@dena1973 A do nemocenskeho poistenia sa ráta aj rodičovská dovolenka? Počas MD som bola aj dobrovoľne poistená, avšak ako mi skončila MD, skončilo mi aj dobrovoľné poistenie. Termín pôrodu mám až v polke marca. Takže teraz mi ostáva len si všetko prepočítať... Či to vôbec spĺňam...
ahojte, mám otázku, možno úplne od veci, no dnes mi známy hovoril, že jeho manželka si navýšila materskú tým, že si platila nejaké dobrovoľné pripoistenie (vraj to malo byť cca 60e mesačne) a platila to rok pred pôrodom - neviete mi niektorá, prosím, vysvetliť, o čo ide a kde sa na to prihlásiť, príp. či je to ešte vôbec aktuálne? ďakujem vám!! 🙂
@lentilka46
Dobrovoľné poistenie už nie je možné napr. v prípade, že ste súčasne zamestnaná, navyše sa platí už celý balík poistenia a nie len nemocenské poistenie samostatne.
@draik áno, som zamestnaná...ďakujem za odpoveď, aj ked ma veľmi nepotešila teda :D
@dena1973 @draik ahojte, vidim, ze sa do týchto veci rozumiete, tak si chcem este pre istotu overit, ci tomu dobre rozumiem. 9.7.2015 mi skoncil rodicovsky, pracujem len na dohodu. na matersku by som mala ist niekedy marec 2016. ak sa teraz zamestnam, samozrejme chcem mat co najvyssiu matersku, do konca roka stiham splnit tych 90dni, bude sa mi pocitat z týchto posledných mesiacov?
aby som si neplatila odvody zbytocne 😕
AHojte,
ja mam tiez otazocku k tejto teme... pracujem uz 2,5 roka u jedneho zamestnavatela ale od 1.6. som nastupila na novu poziciu, kde mam iny system odmenovania. Fixna mzda plus bonusy vyplacane raz rocne. za rok 2015 budu vyplatene v marci 2016. keby som sla po marci na matersku, bude sa ratat uz aj z tychto bonusov? lebo to spravi dost velku ciastku - cca 200 eur mesacne k platu navyse- akurat ze je to vyplatene naraz.
@dena1973 Prosim o radu 🙂
Pred narodenim prveho dietata som mala odpracovanych 212 dni, nevznikol mi narok na materske. Dostavala som minimalnu mzdu. Rodila som v Januari 2014. Teraz som na rodiovskej dovolenke a znova tehotna, termin porodu 2.2.2016. Mam moznost sa zamestnat u manzela, takze by som mala odpracovanych 270 dni.
Neviem, ci by sa tych 60 dni, co by som teraz odpracovala pripocitavalo este k tych 212 spred prveho porodu. Podmienku retazoveho porodu splnam.
Taktiez, materska by sa mi pocitala z minimalnej mzdy z roku 2013, dobre tomu rozumiem?
Dakujem velmi za rady

@kata13 ten cely balik ako funguje lebo o tom som nepocula 🙂