icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

hankaop
6. nov 2015

neskoncil, z prace som sla rovno na rodicovsku. Ale nevyhovujuce pracovne pomery, takze sa tam nechcem vratit. Mala by som byt rpeto v ochrannej lehote..........?.......

hankaop
6. nov 2015

plus som pcoas rodicovskej dovolenky bola 4 dni zamestnana v institute na doucovanie anglictiny :D kedze za mna platili zdravotku, rpedpokladam aj socialku

hviezda21
4. dec 2015

Ahojte baby. Od 1.11.2014 som zamestnana u manzela-r. 2012 2013 max. DvZ.v januari 2014 som rodila MD maximalna. Teraz pracujem hned po MD muz siel na RD. Odvody ale v r. 2015 boli kazdy mes.ine lebo PN a ocr s detmi a mzda podla moznosti MM od 400-1000e. Orc mam este maximalne tento rok /bral sa dvz 2014/. No vyzera to ze som tehotna a chcem vediet ako je mozne zvysit resp. Zabezpecit vysoku matersku v r. 2016. Ak dam vypoved k 15.12 a pojdem na UP na 3mes. A potom sa v marci 2016 zas zamestnam u MM na 90dni bude sa mi z coho pocitat materske? Alebo sa mam rovno dobrovilne poistit a po 90dnoch ist na PN a materske a PN bude z dobrovolneho?

Alebo posledna moznost-muz mi vyplati 4000e mzdu za posledne 2 mes. Cim budem mat priemer HrMZ okolo 1000e cize na PN mozem ist kedykolvek a materske sa vypocita z priemeru roku 2015?

Musi si muz otvorit SRO alebo ma moze zamestnat o 3mes. po vypovedi opat aj ked budem tehu a bude jasne ze tehu som bola uz aj v 11/2015 kedy trval preposledny zamestnanec.pomer /teda este stale sucasny/. Dakujem.

hviezda21
4. dec 2015

OPrava-od 1.11.2012 som zamestnana.

dena1973
7. dec 2015

@hankaop Podľa mňa ti nepomôže ukončiť pracovný pomer v pôvodnej firme a zamestnať sa u manžela. Ak nenastúpiš znova do práce u terajšieho zamestnávateľa, tak sa ti neobnoví nemocenské poistenie a tým pádom sa ti ani dni, ktoré si na rodičovskom príspevku nebudú počítať do 270 dní nemocenského poistenia.
Ak je poistenkyňa na rodičovskom príspevku, tak má prerušené nemocenské poistenie a obnoví sa jej až nástupom do práce.

hankaop
7. dec 2015

@dena1973 Ano, dakujem, vsimla som si tuto pikosku az neskor 🙂

dena1973
7. dec 2015

@hviezda21 Ak budú odvody z max. za posledné mesiace, tak sa r. 2015 spriemeruje a z toho sa bude počítať materské.
V príde, že by si sa chcela dobrovoľne poistiť (PP by sa ukončil), tak musíš platiť minimálne 26 týždňov, aby sa ti počítalo z VZ, ktorý si určíš.
To, že by si ukončila PP, išla na ÚP a znova by si sa zamestnala u manžela, tak to by zrejme tiež nepomohlo (podľa mňa), lebo by si sa zamestnala u toho istého zamestnávateľa. Musela by to byť úplne iná firma. Ak by manžel mal ešte jednu firmu (alebo niekto iný) a zamestnal ťa v nej na 90 dní bez PN a OČR do nástupu na materské a s max. VZ, tak vtedy by sa ti počítalo z toho VZ, z ktorého by boli robené odvody... Do inej firmy by si mohla nastúpiť aj zo dňa na deň.
Ešte si to niekde všetko over....no podľa mňa je to takto....

dena1973
7. dec 2015

@hankaop Bohužiaľ je to tak... ☹

maminka1986
7. dec 2015

baby a ked osm na urade nezmaestnana da sa platit poistne aby som mala vyššiu matrsku či ako to je prosim?viete mi poradit????

dena1973
7. dec 2015

@maminka1986 Aby si mala nárok na materské musíš spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom + byť nemocensky poistená (resp. spĺňať ochrannú lehotu). Ak si v posledných 2 r. nebola nikde zamestnaná, tak ak chceš sa dobrovoľne nemocensky poistiť, tak si musíš platiť celý balík poistenia a to minimálne 270 dní, aby nárok na materské vznikol.

maminka1986
7. dec 2015

@dena1973 no rok bol v aprili ako som na urade takže by som to musela paltit ešte pred tým asi ako som otehotnela....ok dakujemza odpoved

dena1973
7. dec 2015

@maminka1986 Neviem, či by si to vôbec stihla do dátumu pôrodu na zbierať tých 270 dní nemoc. poistenia (podľa toho kedy máš cca dátum pravdepodobného pôrodu). Ci by sa to vôbec oplatilo.

hviezda21
7. dec 2015

@dena1973 ahoj.dakujem pekne za radu. Dnes som volala na SP a pov.mi v podstate to iste-dobrovolne este stiham tych 26tt ale sa mi neoplati.doplacat tento rok odbody z maxima sme uvazili ze je tiez nevyhodne cize ideme vo verzie PN prvy trimester a potom prejdem k inemu zamestnavatelovi na 4-5mes.to vychadza /ak bude vsetko ok. Koniec koncov cele to moze skoncit aj inak kedze kazde tehu je podla mna loteria...zajtra hcg odbery potom sa uvidi.krasne dakujem za rady

dena1973
7. dec 2015

@hviezda21 Nie je začo. Držím prsty 🙂

maminka1986
7. dec 2015

@dena1973 nie to už nie to by som musela byt pred tým poistená pred otehotnením 🙂 lenže človek nevie kedy a vobec či otehotnie kedže nam to nešlo lahko a boli sme na IVF ...dakujem za odpoved

lucynka44
7. dec 2015

ahojte baby.idem.si.po radu aj.ja.... som.na.RD ktora.mi konci.19.11.2016 pravdepodobne.som.tehotna cize budem.mat.pokracujucu.matersku... ta sa.vyrata.z.primu.co.som.mala.pred nastupom.na.prvu matersku alebo.z.predpokladaneho.primu.ktory.by som.mala.keby idem.do.prace?.lebo.ten sa.na.mojej pozicii.zvysil.cca.o.200 eur.cize.mozu.mi.uviest ten vyssi.predpokladany prijem? ak.nie.je.nejaka.moznost.ze.by som.si. matersku.este zvysila? ak by som.nastupila.do.prace napriklad.od.zajtra.dala.si vysoky.prijem pomohlo.by to.nieco.alebo.sa.aj tak.rata.z primu pred prvym.tehu? viem.ze je aj.moznost ze by som.skoncila.pp.nasla.si.novy.co.mozem.u otca.na 90.dni.si.dala vysoky.prijem.potom.by sa.mi.to.ratalo.z.tohto.posledneho.primu.len.ci.sa.to oplati....poradte.prosim

dena1973
8. dec 2015

@maminka1986 Nie je zaco.

dena1973
8. dec 2015

@lucynka44 Ak nastupujes na matersku v r. 2016, tak sa bude pocitat z prijmu z r. 2015. Ak budes cely rok 2015 na rod.prispevku, vtedy sa bude pocitat z pravdepodobneho prijmu. Ak sa zvysoval prijem a tyka sa to aj teba, tak ti moze zvysit aj pravdep.prijem, z ktoreho sa ti bude materske pocitat.

lucynka44
8. dec 2015

@dena1973 ok super no zvysil leboja som.mala 650a ta babaco jeza.mna nahrada ma 850 eur lebo sa zmenila organizacia prace

dena1973
8. dec 2015

@lucynka44 Potvrdenie o pravdepodobnom prijme dava uctovnicka (ekonomka) firmy, tak sa s nou dohodni.

lucynka44
8. dec 2015

to.neni.problem.to.je.moks.sefkaaa.ja.len ze ci teda.je.to.mozne.o.200 ezvysit.prijem.lebo.mi.na.tom.teraz zaleziaby som.mala vyssiu
@dena1973

dena1973
8. dec 2015

@lucynka44 Áno. Môže.

danielaa157
8. dec 2015

Dievcata a ako to vlastne funguje ked ide o retazovu matersku ? A ako to funguje ? To znamena to ze poberam vysiu matersku pol roka a potom ten rodicovsky a otehotniem cca po dvoch rokoch ... tak situacia sa opakuje a mam narok na vysiu matersku aj po tak dlhom case zase ... zatial dakujem 😉

evittam
9. dec 2015

@danielaa157 Pokiaľ tvoj PP trvá aj počas RD, tak áno.

dena1973
9. dec 2015

@danielaa157 Ak sa do doby nástupu na druhé materské nezmenia podmienky pre nárok, tak naň nárok vznikne. To zn. bude ti trvať ku dňu nástupu na materské pracovný pomer. Čo sa týka výšky pre výpočet materskej, tak ak budeš v predchádzajúcom kalendárnom roku pred nástupom na materské celý kalendárny rok na rodičovskom príspevku vtedy zamestnávateľ musí určiť pravdepodobný príjem. To aký pravdepodobný príjem ti určí závisí od zamestnávateľa.
Ak v predchádzajúcom kalendárnom roku pred nástupom na materské budeš mať nejaký príjem - budeš pracovať popri RP (myslí sa tým príjem u toho zamestnávateľa, od ktorého si budeš uplatňovať nárok na materské - t.j. terajší zamestnávateľ), tak sa bude počítať z toho príjmu, ktorý v tom predchádzajúcom kal. roku pred nástupom na 2. materské dosiahneš.

lucynka44
9. dec 2015

@dena1973 a keby sa teraz za december zamestnam som.na rd na.md nastupujem v 2016 da mi zamestnavatel vysoku mzdu rada sa.mi md z tohto primu ? za.jeden.mesiac?

lucynka44
9. dec 2015

@dena1973 myslim.vyska materskej.ci sa.mi vyrat z vyplaty za.december?

majusqa77
9. dec 2015

@lucynka44 nie.ratal by sa aj buducorocny prijem (do konca mesiaca pred nastupom na md)

lucynka44
9. dec 2015

@majusqa77 ahaa oky takze jednoznacne sa mi oplati len dohodnut s personalistku ze aky mi da predpokladany prijem tak?

dena1973
10. dec 2015

@lucynka44 Uz aj tak nebudes mat odpracovany cely mesiac. Lepsie je sa dohodnut na vyssom pravdepodobnom prijme.