icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

nivea777
16. nov 2016

@zalka a to sa da ze budem mat 70 dni NP zo zivnosti a 200 z TPP a mam narok na MD z TPP???

sandra533
16. nov 2016

s materskou Ti neviem poradiť ale s príjmom popri materskej vdaka práci z domu áno, v prípade záujmu ma kludne kontaktuj

zalka
16. nov 2016

@nivea777 áno dá, ak je tvoja živnosť ukončená.
pokial nie je ukončená tak nárok nemáš.

mata250286
16. nov 2016

nástup na matersku by som mala mat v januari termin mam 02.03.2017 .. zamestnana na PP som od 02.08.2016 a szčo som tri roky nemocenské si pravidelne platim 24 mesiacov ...

mata250286
16. nov 2016

@nivea777 ano presne tak mi to tiez povedali na socialke ... z pracovnej zmluvy 270dni aj so zivnosti 270dni .. len na internete koluje prispevok o tom ze ak si chces zvysit matersku .. musis zrusit zivnost 90dni pred nastupom na matersku zamestnat sa na pracovny pomer na 90 dni a potom ziadat matersku aj so zivnosti aj z pracovnej zmluvy .. Ale ako ked trva pracovna zmluva len 90dni??? a predtym som szco 2 roky tomu nerozumiem

mata250286
16. nov 2016

@zalka musi byt zivnost ukoncena ci len prerusena???

zalka
16. nov 2016

@mata250286 stačí ju prerušiť ale pred nástupom na MD... aby v čase nástupu na MD bol len TPP .. počas poberania MD môžeš živnosť nanovo obnoviť ..
a žiadaš o MD len z TPP
nie TPP + ž ivnosť .. tak MD nedostaneš z TPP

zalka
16. nov 2016

@mata250286
nástup na matersku by som mala mat v januari termin mam 02.03.2017 .. zamestnana na PP som od 02.08.2016 a szčo som tri roky nemocenské si pravidelne platim 24 mesiacov ...

preruš živnosť k 31.12.16
v januári nastúp na MD ..
už aj teraz môžeš nastúpiť na PN ak to potrebuješ .

jankarep
29. nov 2016

Ahojte , chcem sa opýtať ako si mám zvýšiť materské? V týchto dňoch som zistila, že som tehotná a odhadovaný termín pôrodu by mal byť 05.08.2017 keď:
1. Som SZČO od 3/2009
2. 12/2014 nástup na MD
3. 8/2015 nástup na rodičovský a zároveň mám živnosť a platím odvody z minima.

Stačí sa zamestnať na 90 dní z vyššieho vymeriavacieho základu, potom môžem isť na PN a prerušiť živnosť v čase pred nástupom na MD, a Materské sa mi bude počítať len zo zamestnania?

zalka
29. nov 2016

@jankarep Stačí sa zamestnať na 90 dní z vyššieho vymeriavacieho základu, potom môžem isť na PN a prerušiť živnosť v čase pred nástupom na MD, a Materské sa mi bude počítať len zo zamestnania? .... ano stačí to tak urobiť, ale musíš byť stále zamestnaná

jankarep
29. nov 2016

@zalka čiže môžem mať aj živnosť aj zamestnanie súbežne a potom par dní pred nástupom na MD živnosť prerušiť? Alebo prerušim živnosť keď sa zamestnám a nebudem musieť platiť odvody zo živnosti?

zalka
29. nov 2016

@jankarep aj jedno aj druhé je možnosť .. je na tebe ako sa rozhodneš.

jankarep
29. nov 2016

@zalka Ďakujem🙂

jankarep
29. nov 2016

@zalka ešte sa chcem opýtať na situáciu môjho manžela. V 10/2013 prerušil živnosť na tri roky, teraz v 10/2016 opäť prerušil živnosť a zo SP mu prišiel list, že má doplatiť odvody do 30.6.2014, nakoľko mal ešte otvorenú licenciu v jednej poisťovni ( čo ani nerobil , lebo nemal na to čas) čo sa SP teraz dozvedela spojením databázy s NBS. Argumentovala som, že nemal z tejto činnosti príjem, nieje to živnosť . SP argumentuje, že mal prijem zo živnosti za rok 2012 a v roku 2013-2014 mal platiť odvody . Nevieš niečo aj v tejto oblasti. Prepáč , že píšem mimo témy. ďakujem

zalka
29. nov 2016

@jankarep majú pravdu lebo z toho pohľadu bol stále szčo,
že pracoval pre poisťovnu aj ked oficiálne nepracoval.

jankarep
29. nov 2016

@zalka čiže ak aj ja spolupracujem s nejakou inštitúciou ako podriadený finnančný agent, keď preruším živnosť musím zrušiť aj registráciu v nbs? V opačnom prípade by mi mohli naúčtovať spätne odvody?

zalka
29. nov 2016

@jankarep áno presne tak

mata250286
30. nov 2016

Zproblem je , ze prerusit szco mozes ale minimalne na pol roka . Cize ak mas suco ako ja ze mas maloobchod a zamestnaneho cloveka cez fondy zrusit ani prerusit zivnost nemozem. Aj ked som zamestnana pol roka cize hold smola,.

zalka
30. nov 2016

@mata250286 zamestnaj sa ešte niekde na dohodu ... v súbehu zo zamestnaním a živnostou. alebo na dve dohody .. aby si stihla zozbierať dosť dní poistenia a musia skončiť pred nástupom na MD. ako to máš? vlastne

hviezda21
30. nov 2016

Ahojte.viete mi prosim poradit-dnes mam 90.den u noveho zam.-nastup na MD okolo 20.12. Ak pojdem od 2.12 pripadne 5.12 este na PN, ma PN vplyv na vysku materskej pri vypocte? PN sa bude tiez vypocitavat z toho VZ u noveho zamestnavatela? Pripadne je "lepsie"OCR miesto PN?(je mi jasne ze OCR vyplati hned SP, pn prvych 10dni ZAM.) Dakujem

zalka
30. nov 2016

@hviezda21 nie PN aj OCR sú vylučitelné doby tj. neovplyvnia výšku MD

hviezda21
30. nov 2016

@zalka
Jeeej dakujem za skoru odpoved. Pred 3r. Mi pani na socialke tvrdila totiz ze nemam max matersku /aj ked som mala max.VZ cely rok/ lebo som posledny mesiac bola na PN a brali mi to do priemeru.

zalka
30. nov 2016

@hviezda21 nikdy neberú do priemeru ... museli ti rátať MD z predošlého roka ...

hviezda21
30. nov 2016

@zalka teraz to je uz jedno. Cize 100%ak pojdem na PN ci ocr nebude brana do priemeru a bude sa MD vypocitavat z tych 90dni?

zalka
30. nov 2016

@hviezda21 chod na PN radšej 2.12
:D a nie nebude PN brana do priemeru
MD sa ráta zo mzdy hrubej
PN nie je mzda

hviezda21
30. nov 2016

@zalka preco radsej od 2.12?

zalka
30. nov 2016

@hviezda21 každý víkend navyše zniži priemer ... preto radšej 2.12 ako 5.12

slniecko_123
3. jan 2017

Baby prosím o radu. Od 1.5.2015 mám otvorenú živnosť a od augusta 2015 som súčasne zamestnaná v inej firme na TPP. S mužom plánujeme druh dieťa a tak som začala riešiť otázku, či je možné si nejakým spôsobom platiť navyše odvody aby sa mi zvýšila materská. Odvody do Soc.poisťovne sú za mňa odvádzané len z TPP, zo živnosti mi povinnosť nevznikla.

Pri hľadaní možností som sa dopracovala k tomu, že je možné zvýšiť si materskú ak zmením zamestnanie 90 dní pred nástupom na materskú. Ja však neplánujem odísť z pôvodnej práce a zaujímalo by ma, či je napr. možné si nájsť ešte jednu prácu (pôvodná by ostala a pridala by sa k nej druhá), alebo si platiť odvody zo živnosti.

zalka
3. jan 2017

@slniecko_123 ak nie si tehotná už, tak áno druhá práca súbežne s prvou .. a ak budeš mať aj z druhej práce 270 dní tak dostaneš aj MD aj z toho zamestnania

slniecko_123
3. jan 2017

@zalka ďakujem za odpoveď. čiže ak dobre rozumiem pri súbehu dvoch tpp je potrebné splniť podmienku 270 dní z oboch TPP.

Ak uzavriem aj druhý TPP, ráta sa do obdobia 270 dní aj obdobie ak by som bola v tom čase na pn-ke? asi nie, však? lebo vtedy sa za mňa odvody neplatia, však?

ďakujem