icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

zalka
3. jan 2017

@slniecko_123 ak si zamestnaná a si na PN tak dni sa rátajú do 270 dní ..
aj ked sa odvody neplatia

slniecko_123
3. jan 2017

@zalka tak to je super zistenie, ďakujem. a nie je stanovené min. koľko dní / mesiacov z tých 270 dni musím odrobiť? ak by som napr. mala aj tú druhu zmluvu a po mesiaci by som išla na pn na zvyšné obdobie? bolo by to Ok? bral by sa aj tak do úvahy ten príjem?

A pri súbehu dvoch TPP sa potom zrátava ten hrubý príjem pri výpočte materskej?

a neovplyvní výšku materskej aj to, ak by som bola na pn-ke?

Prepáčte že mám toľko otázok ale rada by som v tom mala jasno.( niekedy je fakt lepšie myslieť dopredu ako keby mi malo chýbať pár dní platenia si poistného k lepšej materskej).

zalka
3. jan 2017

@slniecko_123 neboj sa .. a MD príde jedna, ale vyrátajú ju z dvoch poistení .. A+B defakto samostatne ... pretože podla dlžky zamestnania, a podla rôznych nástupov do zamestnaní sa vyrátavajú ináč vymeriavacie základy pre MD .. čiže vyráta sa MD zo zamestnania A, vyráta sa MD zo zamestnania B .. ale na účet ti príde jedna suma A+B dokopy
takže bude úplne jedno, ak z druhého zamestnania stráviš 269 dní na PN akurát ak odrobíš z 2 zamestnania menej ako 90 dní tak bude rátaná MD z toho zamestnania z minima ... ak odpracuješ viac ako 90 dní bez PN a OCR ( kalendárnych ) tak MD , PN, budú rátané z platu z toho zamestnania ...
u prvého zamestnania túto podmienku máš už splnenú tak to je tam jedno, PN a MD v tomto roku 2017 bude rátaná z príjmov roku 2016

slniecko_123
3. jan 2017

@zalka ďakuje za rady, ak by ma ešte niečo napadlo, tak napíšem. zatiaľ mám v tom jasno. Dobrú noc prajem

semancikova
4. jan 2017

Chcem sa opýtať mám ešte dostať matersku za18dni.Vie mi niekto povedať aka suma to je asi

majusqa77
4. jan 2017

@semancikova to co si dostala za december deleno 31 krat 18

majusqa77
4. jan 2017

jaj, ci teraz bude za december. Tak november deleno 30 krat 18

lenockaaaaaa
4. jan 2017

môže sa na tých 90 dní pred materskou založiť vlastná živnosť a odvádzať si maximálne odvody? dik

evittam
4. jan 2017

@lenockaaaaaa Ano moze ale nic ri to nepomoze-teda tvoja MD nebude pocitana z tychto odvodov.

evittam
4. jan 2017

@lenockaaaaaa A pises malo informacii.

lenockaaaaaa
4. jan 2017

@evittam tak no napr. som zamestnaná už tri roky a platím si odvody, keby skončím v práci skôr ako pre nástupom na materskú napr. tých 90 dní a potom si odvody budem platiť sama, tak som to myslela

evittam
4. jan 2017

@lenockaaaaaa Ako si platíš "odvody sama". Ak si zamestnaná platí odvody za teba zamestnávateľ a tvoje ti strháva zo mzdy.....Ak zrušíš pracovný pomer a začneš si platiť DNP 90 dní bez PN a OČR pred nástupom na MD - tak ti to nepomôže - musela by si mať aj z DNP 270 dní NP - sú to dve odlišné veci. Ak by si založila napr.živnosť - tak prvý rok si oslobodená od platenia sociálneho poistenia - ale môžeš ho platiť dobrovoľne. Ak by si chcela spraviť to čo píšeš tak platí čo už som napísala.
A súbežne platiť DNP a byť zamestnanec tiež nie je možné.
Ešte je možné napríklad ak budeš vedieť skoro, že si tehotná - tak max. do 8.tt-zrušiť PP, prihlásiť sa na DNP z maxima, zaplatiť napr.pár dní a dať sa PN - ak toto stihneš 26 týždňov pred nástupom na MD - tak potom by si mala MD z tohto VZ.
Takže ak si chceš navýšiť MD ako si písala - tak jedine ukončiť terajší PP, uzavrieť nový u nového zamestnávateľa na minimálne 90dní bez PN a OČR na max.VZ a vtedy by sa ti MD počítala z tohto VZ.

lenockaaaaaa
4. jan 2017

takže len uzatvoriť nový pomer, hmmm ale to sťažili tým mamičkám, ked človek nezarába tak aby špekuloval

zalka
4. jan 2017

@lenockaaaaaa nový szčo neplatí odvody do SP, takže ak by si ukončila PP, a založila živnosť tak by si musela sa prihlásiť na dobrovolné poistenie,
a .. ak je DNP tak musí trvať 26t aby od 26t a 1 dňa bol nárok na MD v sume z akej je človek prihlásený na DNP
ak trvá poistenie DNP 1 den alebo 90 dní alebo 25t a 6 dní .. a nastúpi človek na MD, tak MD je rátaná vždy len z minima, nikdy nie z VZ z ktorého platí na DNP

90 dní sa týka zamestnania... a zamestnanca, NIE szčo ani dobrovolne poistenej osoby

lenockaaaaaa
4. jan 2017

@zalka a to potom ked sa narodí dieťa skôr? aby bolo doržaných 90 dní nového zamestnania

evittam
4. jan 2017

@lenockaaaaaa To je 90dni pred nastupom na MD,nie do porodu.....A ak sa narodi predcasne-no tak nic....

zalka
4. jan 2017

@lenockaaaaaa pozor 90 dní musí byť splnené do nástupu na MD, tj. do 6t pred termínom pôrodu predpokladaným,
detto 26t poistenia DNP musí byť splnené do nástupu na MD

a ak sa dieťa narodí skôr, tak MD je rátaná z platu z predošlého zamestnania alebo z minima.

domisteve
4. jan 2017

Ahojte, prosim vas vie mi niekto polopate vysvetlit, z coho sa mi bude vypocitavat materska ? Mam v tom chaos 🙂 Od 1.2.2015 som riadne zamestnana u toho isteho zamestnavatela akurat som menila poziciu a isla som aj platovo nahor. Od 15.10.2016 som PN kvoli rizikovemu tehu. Dnes mi prisiel papier od zamestnavatela, ze k 1.1.2017 mi opat zvysil plat. Bude mi to nieco platne ? Od aprila by som mala ukoncit PN a nastupit na MD.
Vopred dakujem za radu 🙂

majusqa77
4. jan 2017

@domisteve nastup na md v roku 2017 = vymeriavaci zaklad rok 2016. takze od 1.1. do nastupu na pn - realne vyplatena mzda, z ktorej si platila odvody

evittam
4. jan 2017

@domisteve Tak ako ti napisala

evittam
4. jan 2017
lenockaaaaaa
4. jan 2017

Aj ma niekto realne s tym skusenosti co sa tyka tych 90 dni noveho zamestnania pred nastupom na matersku?

slniecko_123
17. jan 2017

@zalka dobrý deň .. chcela by som sa ešte informovať ohľadom pn-ky.... manžel bol od 1.3.2016 do 2.12.2016 zamestnaný na tpp u jedného zamestnávateľa a od 3.12.2016 zmenil zamestnávateľa, u ktorého je doteraz. rada by som vedela, či by mal nárok na pn-ku vo februári, keďže nemá u nového zamestnávateľa odpracované 3 mesiace. z čoho by sa počítala pn-ka a mal by na ňu vôbec nárok? ďakujem

zalka
17. jan 2017

@slniecko_123 PN by mal vyrátajú z predošlého zamestnania

dena1973
17. jan 2017

@slniecko_123 Ak u terajšieho zamestnávateľa neodpracuje 90 kal. dní a nastúpi na PN (r. 2017), tak sa bude sledovať predchádzajúci kal. rok (2016). Ak v minulom roku, u predchádzajúceho zamestnávateľa (r. 2016) mal odpracovaných min. 90 kal. dní bez PN a OČR, tak sa bude vychádzať z predchádzajúceho kal. roka - z vym. základov od predchádzajúceho zamestnávateľa (r. 2016).

nika_116
17. jan 2017

@dena1973
Dobrý deň,ja sa len chcem informovať či platí o výške materskej to čo ste tu písali resp.že musim mat odpracovaných 90 dni u noveho zamestnávatela aby sa mi z toho prijmu rátala materská?Ďakujem pekne

zalka
17. jan 2017

@nika_116 áno ale bez PN a OCR 90 dní a bude sa rátať z toho zamestnania MD, ak je splnená podmienka 270 dní za posledné dva roky poistenia

nika_116
17. jan 2017

@zalka Dobre ďakujem za odpoveď 🙂

maja129
31. jan 2017

Dievčatá, chcela by som sa informovať, u terajšieho zamestnávateľa som zamestnaná od r.2006 na pracovnú zmluv-min. mzda, ak by som chcela využiť tých 90dní, môže sa to aj u neho, ukončí mi túto zmluvu a dá novú s vyšším príjmom, alebo to musí byť u uplne iného zamestnávateľa?

majusqa77
31. jan 2017

@maja129 iny